Centre d'Estudis d'Opinió

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióCentre d'Estudis d'Opinió
Centre d'Estudis d'Opinió.svg
Dades bàsiques
Abreviació CEO
Tipus entitat institut de recerca i organisme autònom
Història
Fundació 2005
Organització i govern
Seu central 
Direcció/Gerència Jordi Argelaguet i Argemí
Afiliacions Secretaria del Govern de Catalunya

Web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) és l'òrgan de la Generalitat de Catalunya encarregat de realitzar les enquestes sobre intenció de vot, valoració de partits i líders polítics i els estudis postelectorals. Fou creat per decret l'11 de gener de 2005 i per llei com a organisme autònom el 6 de juliol de 2007. Anteriorment, aquesta tasca la desenvolupava l'Idescat.

Quatre cops l'any realitza el Baròmetre d'Opinió Política (BOP), que analitza profundament el comportament i l'evolució de les opinions polítiques dels catalans, així com els principals problemes que percep la ciutadania, la valoració dels partits polítics i dels seus líders, les situacions sociolaborals, etc.

A més dels BOP realitza els Índexs de Satisfacció Política (ISP) i altres baròmetres com Valoració del govern, Debat de Política General, Perfil Mediàtic dels electors dels partits parlamentaris així com estudis puntuals com Els valors democràtics, 30 anys després del 15 de juny de 1977, Percepció de nivell de vida i actituds davant de la política, Valors bàsics, circumstàncies vitals i orientacions polítiques entre d'altres.

El seu director, és nomenat pel Govern de Catalunya a proposta del conseller d'Economia i Finances i compta amb un Consell Rector que s'encarrega de planificar i programar la seva activitat.[1] El Comitè està constituït per un president, també nomenat per l'executiu a proposta del conseller d'Economia, i per dotze vocals. Vuit d'aquests membres seran alts càrrecs de l'Administració i els quatre restants seran experts escollits pel Govern procedents de l'àmbit de les ciències polítiques, socials, econòmiques i l'estadística.

El 20 de juny de 2013, el Govern espanyol liderat per Mariano Rajoy (PP) proposà suprimir, entre d'altres, aquest òrgan de la Generalitat de Catalunya dins de la reforma prevista de les administracions.[2]

Directors del CEO[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]