Cerimònia del te

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Edifici per a la cerimònia del té

La cerimònia japonesa del te, anomenada en japonès "el camí del te" (茶の湯 chanoyu o 茶道 chadō, també pronunciat sadō) és una activitat cultural japonesa que implica la preparació cerimonial i presentació del matxa, un te verd en pols. L'art d'aquesta representació s'anomena temae (点前). El budisme zen ha estat la principal influència en el desenvolupament de la cerimònia del te.

Els pilars de la cerimònia del te es van posar des del moment en què els samurais van començar a aficionar-se al matxa, al segle xiii. A això cal sumar-li el budisme zen, la versió japonesa del budisme. La cerimònia consisteix a preparar i servir el te, però lluny de fer-ho de forma àrida, com qualsevol altra activitat quotidiana, aquesta pràctica adquireix al Japó un valor solemne, en el qual la humilitat, la naturalitat, la simplicitat i la moderació són elements essencials. La cerimònia del te té una durada de quatre hores, si es fa sencera (en aquesta versió rep el nom de Cha-ji). En aquest cas, no es limita a la simple preparació del te, sinó que inclou el kaiseki, que és un menjar lleuger, el usucha, la presa d'un te lleuger i la koicha, que és un te més espès i pesat. Finalment, la persona encarregada de la cerimònia ha d'estar familiaritzada amb una sèrie de sabers tradicionals, que abasten tant els coneixements sobre els tipus de te i la seva producció, com el quimono, l'arranjament floral, la cal·ligrafia, l'encens, etc.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Rhoads, Murphey. East Asia. A new history. Nova York: Pearson/Longman, 2004. ISBN 0-321-16336-2. 
  • Pitelka, Morgan. Japanese tea culture. Art, history and practice.. London 2003: Routledge Curzon Books. ISBN 0-415-29687-0. 
  • Varley, Paul. Japanese Culture. 4. ed.. Honolulu: University of Hawaii Press, 2000. ISBN 0-8248-2292-7. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cerimònia del te