Chega!

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióChega!
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacionalisme
liberalisme econòmic
Antisistema
conservadorisme social
conservadorisme nacionalista
populisme de dreta Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticadreta a extrema dreta
Història
Separat dePSD
Creació9 abril 2019, Lisboa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaAndré Ventura Modifica el valor a Wikidata
Afiliació europeaID Party
Diputats
12 / 230
Eurodiputats
0 / 21
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpartidochega.pt Modifica el valor a Wikidata
Facebook: PartidoChegaOficial Twitter (X): PartidoCHEGA Instagram: partidochega Telegram: PartidoCHEGA Youtube: UC-Wo4qU-W0CNd-9Q23GIWKg Modifica el valor a Wikidata

Chega! (estilitzat CHEGA!; en català: «Prou!») és un partit polític portuguès considerat populista de dreta i nacionalista.[1][2][3] Va formar part de la coalició Basta!, amb la qual va concórrer a les eleccions europees de 2019, malgrat no aconseguir cap eurodiputat.[4]

Història[modifica]

El partit va ser fundat com una escissió del Partit Social Demòcrata, i tenia l'objectiu de ser una «alternativa pel centredreta i la dreta que semblen no existir». El seu registre com a partit va ser acceptat pel Tribunal Constitucional portuguès el 9 d'abril de 2019.[5] Fou el 24è partit a ser oficialitzat a Portugal des de la Revolució dels Clavells de 1974.

Primera convenció[modifica]

A la primera convenció de Chega es va elegir el seu líder i els caps de llista de les dues àrees metropolitanes del país. Aquesta convenció va mostrar suport a André Ventura, que va guanyar amb el 94% dels vots. Pels caps de llista de les diferents regions, es va acordar que Ventura seria el cap de llista pel districte de Lisboa i que el cap de llista pel districte de Porto seria Hugo Ernano, un militar de la Guàrdia Nacional Republicana condemnat per matar un jove durant una persecució després d'un robatori.[6] S'anuncià que el partit presentarà el seu propi candidat a les eleccions presidencials portugueses de 2021. També es confirmà que es reuniria amb Santiago Abascal, líder del partit polític espanyol Vox.[7]

Eleccions europees i parlamentàries[modifica]

Després de diversos problemes amb el Tribunal Constitucional, Chega va concórrer a les eleccions al Parlament Europeu de 2019, dins de la coalició Basta!. Aquesta coalició de partits portuguesos també incloïa el Partit Popular Monàrquic i el Partit Ciutadania i Democràcia Cristiana, a més del moviment polític Democràcia 21. La coalició va aconseguir 49.496 vots, l'1,49% del total, per la qual cosa no va aconseguir cap escó al Parlament Europeu.

En les eleccions parlamentàries de 2019 va aconseguir prou vots perquè el seu líder, André Ventura, fos diputat per Lisboa, constituint per primera vegada la tornada de l'extrema dreta a l'Assemblea de la República des del 25 d'abril de 1974.

Ideologia[modifica]

Chega es defineix com un partit polític de naturalesa i base nacionalista, liberal, democràtica, conservadora i personalista. Advoca per un estat presidencialista, per un estat secular, la promoció de la justícia efectiva i la disminució de la presència de l'estat en l'economia. Encara que el partit és considerat conservador, el seu líder, André Ventura, té posicions socialment progressistes, defensant el dret a l'avortament, el reconeixement de les unions entre persones del mateix sexe (però no el matrimoni), i la legalització de la prostitució.[cal citació]

Economia[modifica]

André Ventura durant la campanya de les eleccions presidencials, 2021.

El partit està a favor de reduir la càrrega impositiva, considerant el «sistema impositiu brutal i agressiu que carrega desproporcionadament contra qui generen riquesa» i «els treu quasi la meitat del seu salari». Defensa el desmantellament del sistema públic de salut i d'educació i la supressió del Ministeri d'Educació.

Resultats electorals[modifica]

Eleccions legislatives[modifica]

Any Lider Vots % Escons +/- Govern
2019 André Ventura 67,826 1.3 (#7)
1 / 230
Nou Oposició
2022 399,659 7.2 (#3)
12 / 230
Augment 11 Oposició

Eleccions presidencials (primera volta) [8][modifica]

Any Candidat Vots % Posició
2021 André Ventura 496.653 11,90% 3r

Referències[modifica]

  1. Almeida, São José. «Opinião. Chega um partido populista de extrema-direita a Portugal» (en portuguès), 26-01-2019.
  2. «A extrema-direita chega a Portugal?» (en portuguès), 12-04-2019.
  3. «‘Politico’ sublinha pouca adesão de Portugal ao movimento populista» (en portuguès).
  4. Algarra Navarro, Ana; Lloberas Lafuente, David. «L'extrema dreta portuguesa de la Chega arriba per quedar-se». Catarsi Magazín, 17-02-2021. [Consulta: 24 febrer 2021].
  5. «Partidos registados e suas denominações, siglas e símbolos». Tribunal Constitucional.
  6. «GNR condenado por homicídio é cabeça-de-lista do Chega no Porto» (en portuguès). www.sabado.pt.
  7. «Chega chama GNR condenado por matar jovem cigano para liderar lista no Porto» (en portuguès de Portugal). Observador.
  8. «Resultats electorals RTP» (en portuguès). Resultat electoral.