Ciclina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de proteïnaCiclina
Substànciafamília de proteïnes Modifica el valor a Wikidata

Les ciclines són una família de proteïnes involucrades en la regulació del cicle cel·lular.[1] Les ciclines formen complexes amb enzims cinases dependents de ciclines (Cdks) activant en aquestes últimes la seva funció cinasa. La concentració de les ciclines varia durant el cicle cel·lular; quan la seva concentració és baixa la funció de la seva corresponent cinasa dependent de ciclina és inhibida. En els herpesvírid s'han trobat proteïnes homòlogues a les ciclines.

Principals tipus de ciclines[modifica]

Existeixen diferents tipus de ciclines que són actives en diferents fases del cicle cel·lular, com s'indica a continuació.

Ciclines A i B[modifica]

La ciclina A i la ciclina B són proteïnes de punts de control del cicle cel·lular. S'uneixen a la seva corresponent cinasa dependent de ciclina Cdk2 per la ciclina A i Cdk1 per la ciclina B, participant en la progressió de la fase S o de síntesis del cicle cel·lular.

Ciclina D[modifica]

La ciclina D és una proteïna que participa en el cicle cel·lular. Durant la fase del cicle cel·lular G1 primerenc la ciclina D s'uneix a les cinases dependents de ciclines 4 o 6 (Cdk4 o Cdk6) i el complex resultant "allibera" el fre que impedia la progressió cap a la G1 tardana i, per tant, el pas a la fase S. El complex ciclina D-Cdk4/6 desarma un potent inhibidor de la progressió del cicle cel·lular: el format per la proteïna pRB i els factors de transcripció inactius.

Donada la participació de la ciclina D en el procés de divisió cel·lular, s'ha suggerit que aquesta proteïna podria participar en el desenvolupament de diferents tipus de càncer.

El complex ciclina D/Cdk4 es compon de ciclina D i de Cdk4, regulats pel factor de transcripció GATA1.[2]

Ciclina E[modifica]

La ciclina E s'uneix a la cinasa dependent de ciclina Cdk2 en la fase G1 del cicle cel·lular, ja que és necessària per la transició G1/S. El complex ciclina E/Cdk2 fosforil·la a p27Kip1, un inhibidor de la ciclina D, marcant-lo perquè sigui degradat, i promocionant així l'expressió de la ciclina A, el que permet l'entrada i progrés de la fase S.

Expressió de les diferents ciclines durant el cicle cel·lular.

Subtipus específics de ciclines[modifica]

Família Membres
A CCNA1, CCNA2
B CCNB1, CCNB2, CCNB3
C CCNC
D CCND1, CCND2, CCND3
E CCNE1, CCNE2
F CCNF
G CCNG1, CCNG2
H CCNH
I CCNI, CCNI2
J CCNJ, CCNJL
K CCNK
L CCNL1, CCNL2
O CCNO
T CCNT1, CCNT2
Y CCNY, CCNYL1, CCNYL2, CCNYL3

Història[modifica]

Leland H. Hartwell, R. Timothy Hunt i Paul M. Nurse van guanyar en l'any 2001 el Premi Nobel en Fisiología o Medicina pel seu descobriment de les ciclines i les cinases dependents de ciclines.

Referències[modifica]

  1. «¿Qué es ciclina?» (en castellà). [Consulta: 6 novembre 2018].
  2. Muntean A, Pang L, Poncz M, Dowdy S, Blobel G, Crispino J «Cyclin D-Cdk4 is regulated by GATA-1 and required for megakaryocyte growth and polyploidization». Blood. PMID: 17317855.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ciclina
  • Roy PG, Thompson AM «Cyclin D1 and breast cancer.». Breast, 15, 6, Maig 2006, pàg. 718-727. PMID: 16675218.