Metafase

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La metafase és la segona etapa del procés mitòtic, després de les altres fases, que són la profase, i posteriorment l'anafase i la telofase. És el procés en els quals els cromosomes es disposen al centre de la cèl·lula formant la placa equatorial i s'adhereixen pel centròmer a les fibres del fus cromàtic. Cal destacar també que el nom "metafase", prové de la paraula μετα, que significa "després" en grec.

Durant el procés en què els microtúbuls es troben i es situen, l'anomenada prometafase, els centromers dels cromosomes es congreguen a la placa metafàsica o pla equatorial, línia imaginària equidistant als dos centrosomes que es troben a cada pol del fus cromàtic. Aquest alineament que es produeix a la línia del fus cromàtic es deu a les forces iguals i contràries que aparèixen en aquesta zona del núcli.

Perquè la metafase es produeixi correctament, els anomenats cinetocors (estructures formades per proteïnes, les quals s'hi situen els microtúbuls durant els processos de divisió cel·lular) han d'estar associats als grups de microtúbuls corresponents. Si no és el cas, aquests cinetocors envien un senyal, anomenat punt de control, per evitar la progressió cap a anafase abans d'hora. Aquest punt de control és un mecanisme que verifica que els requisits necessaris en una fase de la mitosi s'hagin complert. A part del punt de control de la metafase, existeixen també altres punts en altres fases del cicle cel·lular. És el cas per exemple del punt de control de l'anafase.