Telofase

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La telofase (també coneguda com a telefase), del grec antic τελος (extrem) i φασις (fase), és una etapa tant de la meiosi com de la mitosi a les cèl·lules eucariotes. Durant la telofase s'inverteixen els efectes dels esdeveniments de la profase i la prometafase. Es formen dos nuclis fills dins la cèl·lula. Els embolcalls nuclears de les cèl·lules filles es formen a partir dels fragments de l'embolcall nuclear de la cèl·lula mare. A mesura que es forma l'embolcall nuclear al voltant de cada parell de cromàtides, reapareixen els nuclèols. La telofase representa aproximadament un 2% de la durada del cicle cel·lular.

La telofase

La citocinesi se sol produir al mateix temps que es reforma l'embolcall nuclear, però són processos diferents. En cèl·lules animals es desenvolupa un solc de segmentació on abans hi havia la placa metafàsica, separant els dos nuclis.

En les cèl·lules vegetals, unes vesícules derivades de l'aparell de Golgi es mouen vers el centre de la cèl·lula al llarg d'una bastida de microtúbuls anomenat fragmoplast. Aquesta estructura dirigeix paquets de materials de la paret cel·lular que es fusionen en una estructura en forma de disc anomenada placa cel·lular. La placa cel·lular creix centrífugament i acaba desenvolupant-se en una paret cel·lular autèntica, separant ambdós nuclis.

Cada cèl·lula filla té una còpia completa del genoma de la cèl·lula mare, i la mitosi és completa.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Telofase Modifica l'enllaç a Wikidata