Adenosina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicAdenosina
Substància químicacompost químic i medicament Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular267,097 u Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxonHomo sapiens Modifica el valor a Wikidata
Rolantiarítmic, vasodilator agent (en) Tradueix, analgèsic i Purinergic P1 Receptor Agonists (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₁₀H₁₃N₅O₄ Modifica el valor a Wikidata
Adenosin.svg
SMILES canònic
Model 2D
C1=NC2=C(C(=N1)N)N=CN2C3C(C(C(O3)CO)O)O Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

C1=NC2=C(C(=N1)N)N=CN2[C@H]3[C@@H]([C@@H]([C@H](O3)CO)O)O Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
PKa3,6 (a 25 °C)
12,4 (a 25 °C) Modifica el valor a Wikidata
Solubilitat5,1 g/kg (aigua, 25 °C) Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió235,5 °C
235 °C Modifica el valor a Wikidata

L'adenosina és un nucleòsid format de la unió de l'adenina amb un anell de ribosa (també anomenada ribofuranosa) per mitjà d'un enllaç glucòsid de β-N9. És una purina endògena sintetitzada de la degradació d'aminoàcids com la metionina, la treonina, la valina, la isoleucina o l'AMP.

L'adenosina té un paper important en els processos bioquímics de transferència d'energia, en què intervé en forma d'ATP i d'ADP i també com a transductor de senyal, en forma de monofosfat cíclic d'adenosina, AMP. També és un neurotransmissor inhibidor, que té un paper en promoure el son i la vigília, ja que se n'incrementa el nivells a mesura que passa el temps estant despert.

L'adenosina sovint s'abreuja Ado.

Efectes farmocològics[modifica]

L'adenosina modula molts processos fisiològics. El senyalament cel·lular per adenosina ocorre a través de quatre subtipus coneguts de receptors (A1, A2A, A2B, and A3).[1]

Les concentracions d'adenosina extracel·lular en cèl·lules normals són d'uns 300 nM; tanamteix en resposta a danys cel·lulars (o teixit isquèmic), aquestes concentracions s'eleven (600–1,200 nM), ja que té la funció de protegir del dany en teixits de la cèl·lula.

Referències[modifica]

  1. Haskó G, Linden J, Cronstein B, Pacher P «Adenosine receptors: therapeutic aspects for inflammatory and immune diseases». Nat Rev Drug Discov, 7, 9, September 2008, pàg. 759–70. DOI: 10.1038/nrd2638. PMC: 2568887. PMID: 18758473.

Enllaços externs[modifica]