Cinturó de foc del Pacífic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cinturó de foc

El cinturó de foc del Pacífic, també anomenat cinturó del Pacífic o, simplement, cinturó de foc (o cinyell de foc), envolta una gran part de l'oceà Pacífic i s'estén per les costes occidentals d'Amèrica des de Xile fins al Canadà, després gira a l'altura de les Illes Aleutianes i continua el seu recorregut a Àsia, al llarg de les costes de la Xina, Japó, i les illes i arxipèlags del sud-est asiàtic, com Filipines i Nova Guinea, i acaba el recorregut a Oceania, a Nova Zelanda.

És una franja d'activitat sísmica i volcànica, que enclou nombrosos volcans actius –agrupa el 90% dels volcans actius al món–, causada per l'esfondrament i la fusió d'una placa oceànica sota d'una altra al voltant de l'oceà Pacífic. Comprèn diferents plaques tectòniques oceàniques que estan en constant fricció i la tensió acumulada, en un moment donat, s'allibera i origina terratrèmols a les zones esmentades, i concentra una constant activitat volcànica, sobretot a l'Amèrica central. Passa per alguns volcans submarins (vegeu volcà submari).

El Tungurahua és un volcà actiu de l'Equador de 5.020 m d'altitud; el 2011, l'Institut Geofísic, l'Escuela Politécnica Nacional, les cases d'equips internacionals de Sismologia i Vulcanologia monitoren els volcans de l'Equador en el cinturó de foc del Pacífic i les Illes Galápagos[1][2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinturó de foc del Pacífic