Circ en ferro

Infotaula d'obra artísticaCirc en ferro

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorRolf KnieMiquel Sarasate
Obertura20 març 1996 Modifica el valor a Wikidata
Gènereart públic Modifica el valor a Wikidata
Materialacer Modifica el valor a Wikidata
Midabase: 5 (diàmetre) m × 47 (alçària) cm
estàtua: 7,3 (alçària) m × 2,5 (amplada) m × 3,6 (longitud) m
Art públic de Barcelona
Identificador4051-1
Localització
Col·lecció
MunicipiBarcelona, les Corts (Barcelonès) i les Corts (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
AdreçaC. de Constança, 25 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ 20″ N, 2° 08′ 06″ E / 41.38891°N,2.13508°E / 41.38891; 2.13508

Circ en ferro —Eisen Zirkus (alemany)— és un conjunt escultòric realitzat per Rolf Knie i Miquel Sarasate [1]

Es tracta d'una de les dues escultures públiques que hi ha a l'Illa Diagonal finançada per l'empresa d'assegurances Winterthur, que té en aquest complex comercial la seva seu central a Barcelona. Inaugurat el 20 de març del 1996, va ser adquirit directament per l'empresa i donat l'any següent a l'Ajuntament de Barcelona. El títol, en francès i alemany, al·ludeix al material amb què és fet -encara que, de fet, no és ferro, sinó acer corten, amb un pes total de 16 tones- i a la temàtica circense que vincula les diferents figures i elements que el formen entorn d'una anella de set metres de diàmetre. Rolf Knie és un artista que té vinculacions familiars amb el món del circ.

L'escultura concentra en una superfície circular de pocs metres de diàmetre alguns dels animals i actors claus -elefants, pallassos- que pertanyen a l'espectacle del circ. L'obra, com si estigués feta d'una sola peça de ferro, reuneix elements reals que es troben a l'espai de la pista del circ quan s'arriba al moment culminant d'un espectacle.

Rolf Knie és un artista complet dotat de diversos talents -domador d'animals salvatges i cavalls, actor de cine i teatre, pintor, escultor- que ha plasmat la seva fascinació per l'espectacle del circ al món de l'art i del disseny. S'ha dedicat enèrgicament a dibuixar els seus estimats animals i els moments viscuts i imaginats més memorables de la seva carrera. D'una banda, es coneixen les seves pintures i els seus dibuixos alegres, que en algunes ocasions serveixen de punt de partida per a la creació de personatges, objectes i mobles en la línia d'un disseny lúdic. D'altra banda, l'escultura monumental el Cirque en fer / Eisen Zirkus, transmet un homenatge al món del circ, i a la memòria del temps i a la seva ubicació a la ciutat de Barcelona que l'emmarca. L'obra, que evoca uns immensos cavallets de ferro oxidat, està instal·lada en un lloc de pas de joves, a la cruïlla dels carrers Constança i Déu i Mata, un punt de confluència de dues escoles d'educació primària i secundària, d'un poliesportiu municipal, la Biblioteca de Can Rosés (Barcelona) i els Jardins de Sant Joan de Déu, davant de la sortida de l'aparcament del centre comercial l'Illa Diagonal.

Referències[modifica]

  1. Van de Pas, Annemieke. «La Barcelona de la democràcia. Donacions. Circ en ferro». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 3 novembre 2016].