AXA

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Group half.svgAXA
AXA logo.png
Dades base
Tipus entitat negoci i asseguradora
Forma jurídica societat anònima
Història
Fundació 1817
Fundadors Claude Bébéar
Activitat
Cotitz.Borsa (Euronext [1])
Organització i govern
Seu central 
Afiliacions CAC 40

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

AXA (Euronext CS,OTC AXAHY) és una empresa multinacional francesa especialitzada en el negoci de les assegurances i, des de l'any 1984, també en la gestió d'actius. És la major empresa asseguradora europea.

El nom AXA[modifica | modifica el codi]

A diferència del que molts poden pensar AXA no és un acrònim. El nom va ser escollit perquè pot ser pronunciat fàcilment en qualsevol idioma. De fet, AXA com a nom va ser creat específicament perquè no signifiqués res en cap llengua. L'origen del nom data de 1985.

Grup AXA[modifica | modifica el codi]

Fundat el 1985 per Claude Bébéar, és un grup global assegurador amb seu a París, França. AXA no és una companyia individual sinó un grup de companyies independents organitzades i operades d'acord amb les regulacions dels diferents països on és present. Les companyies que formen el Grup AXA tenen com a principals activitats tant les assegurances de vida com les de no vida, les assegurances internacionals i la gestió d'actius.

AXA a Espanya[modifica | modifica el codi]

AXA Seguros e Inversiones és una companyia sorgida com el producte de la fusió i absorció de diverses entitats espanyoles i molt arrelada en la història empresarial i financera espanyola.

Inicis[modifica | modifica el codi]

L'any 1846 La Paternelle inicia la seva penetració en el mercat espanyol. L'any 1848 comença a operar al País Basc La Urbana, que ràpidament va estendre la seva activitat a tot el país. Va ser el 1900 quan la companyia Aurora comença el seu camí com a entitat bancària i societat asseguradora, fins a 1902, quan va decidir separar ambdós negocis. El 1929 el Banco de Bilbao entrà com accionista d'Aurora; llavors neix Unión Española. El 1942 Mare Nostrum va obtenir el reconeixement oficial establint-se a Palma. També neix Seguros Industriales, Compañía Anónima (SICA), que posteriorment es fusionaria amb La Paternal per a crear La Paternal SICA.

Anys 70-80[modifica | modifica el codi]

Trenta anys després es va produir la fusió de L'Unión i La Urbana donant origen a UAP IARD i UAP Vie. El 1977 Aurora, Compañía Anónima de Seguros i La Polar, Sociedad Anónima de Seguros es fusionen per a crear Aurora Polar Sociedad Anónima de Seguros. El 1984 el Banco Bilbao, ja principal accionista d'Aurora Polar, incrementa la seva participació fins a superar el 95% del capital, encara que la gestió va romandre independent del grup bancari. Un anys més tard Unión Española canviaria el seu nom per UAP Ibérica, mentre que el Victoire incorporava a Espanya una nova companyia: La Previsora Hispalense. AXA Ibérica adquireix Mare Nostrum. El 1986 UAP Ibérica absorbeix UAP IARD i UAP Vie, conservant la societat resultat el nom de UAP Ibérica. El 1988 va tenir lloc la fusió de AXA-MIDI a França. Arran de la fusió dels Bancs de Bilbao i Vizcaya en el Banco Bilbao Vizcaya, Aurora Polar S.A. s'integra en el grup assegurador del banc.

Anys 90 fins a l'actualitat[modifica | modifica el codi]

Al començament de la dècada dels 90 neix AXA Seguros com a resultat de la fusió de Mare Nostrum, SICA Vida, Unión Condal i Paternal SICA. Al gener de 1992 es crea la societat especialitzada en vida Aurora Vida SA. Al setembre AXA i BBV creen el holding AXA AURORA amb un 50% de participació cadascuna. Un lustre després té lloc la fusió internacional de AXA i UAP. A Espanya les societats AXA Seguros, Aurora Polar i UAP Ibérica també iniciaren un procés de fusió. Va ser el 1998 quan el holding AXA Aurora, format per AXA Aurora Ibérica i AXA Aurora Vida, realitza la seva activitat comercial sota una única marca: AXA Seguros.

A finals de l'any 2000 BBVA anunciava la venda del 30% que posseïa en el holding AXA AURORA. AXA Seguros e Inversiones va passar a ser 100% AXA. El 2004 Direct Seguros es va convertir en una firma subsidiària de l'asseguradora francesa. Finalment, el 31 de desembre de 2006 el grup AXA va comprar Winterthur, asseguradora líder a Suïssa que tenia una significativa presència en els mercats d'Europa occidental, Europa central i Europa de l'Est, i Àsia. Un cop finalitzat el procés d'integració de l'asseguradora suïssa a Espanya s'adoptà el nom d'AXA Winterthur. AXA va recuperar la seva denominació d'AXA Espanya des de l'1 de gener del 2008.

L'activitat asseguradora es duu a terme en el rams d'automòbil, vida, empreses, particulars, accidents i salut. A més a més, AXA està present en el mercat de pensions.

Fundació AXA[modifica | modifica el codi]

La Fundació AXA, abans anomenada Fundació Winterthur, neix el 1998 amb la vocació de promoure i difondre l'art, la cultura i la prevenció de riscos, pilars constituents de la seva activitat filantròpica des del seu establiment.

El seu objectiu és difondre, fomentar, desenvolupar i impulsar tot tipus d'activitats culturals, artístiques i formatives, en concret, a l'àmbit assegurador i de la prevenció de riscos, prestant la col·laboració i el suport necessaris a iniciatives privades o institucionals que tinguin com a objectiu satisfer la demanda cultural de la societat civil en el camp de les arts, la música i la literatura.

Tanmateix, la Fundació AXA desenvolupa activitats dirigides a la difusió d'una cultura de la seguretat, promocionant estudis i investigacions en aquest àmbit i realitzant actes que afavoreixin l'educació cívica.

A Espanya ha establert importants vincles de suport amb diverses institucions dedicades a la custodia i difusió de l'art i de la cultura: el Museo del Prado, la Catedral de Burgos, el Museu Guggenheim, el Liceu de Barcelona, el Teatro Real o els Palau de la Música Catalana i Valenciana.

El seu patronat, presidit en l'actualitat per Henri de Castries, sempre ha estat integrat per personalitats significatives de l'empresa i cultura espanyoles: Plácido Domingo, Javier Solana, Xavier de Irala, Rodolfo Martín Villa, Rafael de Lorenzo o Joan Rigol entre d'altres.

Des de l'1 de gener del 2008, arran de l'adquisició de Winterthur per part d'AXA, la Fundació va canviar a la seva denominació actual.

AXA a Mèxic[modifica | modifica el codi]

A partir de juliol del 2008 AXA adquireix Seguros ING México per a ampliar la seva presència mundial i oferirà els mateixos serveis que ING oferia als seus clients, i a més a més buscarà incrementar la seva presència en el ram de les pensions.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: AXA Modifica l'enllaç a Wikidata