AXA

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

AXA (Euronext: CS, Pink Sheets: AXAHY) és una empresa multinacional francesa especialitzada en el negoci de les assegurances i, des de l'any 1984, també en la gestió d'actius. És la major empresa asseguradora europea.

El nom AXA[modifica | modifica el codi]

A diferència del que molts poden pensar AXA no és un acrònim. El nom va ser escollit perquè pot ser pronunciat fàcilment en qualsevol idioma. De fet, AXA com a nom va ser creat específicament perquè no signifiqués res en cap llengua. L'origen del nom data de 1985.

Grup AXA[modifica | modifica el codi]

Fundat el 1985 per Claude Bébéar, és un grup global assegurador amb seu a París, França. AXA no és una companyia individual sinó un grup de companyies independents organitzades i operades d'acord amb les regulacions dels diferents països on és present. Les companyies que formen el Grup AXA tenen com a principals activitats tant les assegurances de vida com les de no vida, les assegurances internacionals i la gestió d'actius.

AXA a Espanya[modifica | modifica el codi]

AXA Seguros e Inversiones és una companyia sorgida com el producte de la fusió i absorció de diverses entitats espanyoles i molt arrelada en la història empresarial i financera espanyola.

Inicis[modifica | modifica el codi]

L'any 1846 La Paternelle inicia la seva penetració en el mercat espanyol. L'any 1848 comença a operar al País Basc La Urbana, que ràpidament va estendre la seva activitat a tot el país. Va ser el 1900 quan la companyia Aurora comença el seu camí com a entitat bancària i societat asseguradora, fins a 1902, quan va decidir separar ambdós negocis. El 1929 el Banco de Bilbao entrà com accionista d'Aurora; llavors neix Unión Española. El 1942 Mare Nostrum va obtenir el reconeixement oficial establint-se a Palma. També neix Seguros Industriales, Compañía Anónima (SICA), que posteriorment es fusionaria amb La Paternal per a crear La Paternal SICA.

Anys 70-80[modifica | modifica el codi]

Trenta anys després es va produir la fusió de L'Unión i La Urbana donant origen a UAP IARD i UAP Vie. El 1977 Aurora, Compañía Anónima de Seguros i La Polar, Sociedad Anónima de Seguros es fusionen per a crear Aurora Polar Sociedad Anónima de Seguros. El 1984 el Banco Bilbao, ja principal accionista d'Aurora Polar, incrementa la seva participació fins a superar el 95% del capital, encara que la gestió va romandre independent del grup bancari. Un anys més tard Unión Española canviaria el seu nom per UAP Ibérica, mentre que el Victoire incorporava a Espanya una nova companyia: La Previsora Hispalense. AXA Ibérica adquireix Mare Nostrum. El 1986 UAP Ibérica absorbeix UAP IARD i UAP Vie, conservant la societat resultat el nom de UAP Ibérica. El 1988 va tenir lloc la fusió de AXA-MIDI a França. Arran de la fusió dels Bancs de Bilbao i Vizcaya en el Banco Bilbao Vizcaya, Aurora Polar S.A. s'integra en el grup assegurador del banc.

Anys 90 fins a l'actualitat[modifica | modifica el codi]

Al començament de la dècada dels 90 neix AXA Seguros com a resultat de la fusió de Mare Nostrum, SICA Vida, Unión Condal i Paternal SICA. Al gener de 1992 es crea la societat especialitzada en vida Aurora Vida SA. Al setembre AXA i BBV creen el holding AXA AURORA amb un 50% de participació cadascuna. Un lustre després té lloc la fusió internacional de AXA i UAP. A Espanya les societats AXA Seguros, Aurora Polar i UAP Ibérica també iniciaren un procés de fusió. Va ser el 1998 quan el holding AXA Aurora, format per AXA Aurora Ibérica i AXA Aurora Vida, realitza la seva activitat comercial sota una única marca: AXA Seguros.

A finals de l'any 2000 BBVA anunciava la venda del 30% que posseïa en el holding AXA AURORA. AXA Seguros e Inversiones va passar a ser 100% AXA. El 2004 Direct Seguros es va convertir en una firma subsidiària de l'asseguradora francesa. Finalment, el 31 de desembre de 2006 el grup AXA va comprar Winterthur, asseguradora líder a Suïssa que tenia una significativa presència en els mercats d'Europa occidental, Europa central i Europa de l'Est, i Àsia. Un cop finalitzat el procés d'integració de l'asseguradora suïssa a Espanya s'adoptà el nom d'AXA Winterthur. AXA va recuperar la seva denominació d'AXA Espanya des de l'1 de gener del 2008.

L'activitat asseguradora es duu a terme en el rams d'automòbil, vida, empreses, particulars, accidents i salut. A més a més, AXA està present en el mercat de pensions.

Fundació AXA[modifica | modifica el codi]

La Fundació AXA, abans anomenada Fundació Winterthur, neix el 1998 amb la vocació de promoure i difondre l'art, la cultura i la prevenció de riscos, pilars constituents de la seva activitat filantròpica des del seu establiment.

El seu objectiu és difondre, fomentar, desenvolupar i impulsar tot tipus d'activitats culturals, artístiques i formatives, en concret, a l'àmbit assegurador i de la prevenció de riscos, prestant la col·laboració i el suport necessaris a iniciatives privades o institucionals que tinguin com a objectiu satisfer la demanda cultural de la societat civil en el camp de les arts, la música i la literatura.

Tanmateix, la Fundació AXA desenvolupa activitats dirigides a la difusió d'una cultura de la seguretat, promocionant estudis i investigacions en aquest àmbit i realitzant actes que afavoreixin l'educació cívica.

A Espanya ha establert importants vincles de suport amb diverses institucions dedicades a la custodia i difusió de l'art i de la cultura: el Museo del Prado, la Catedral de Burgos, el Museu Guggenheim, el Liceu de Barcelona, el Teatro Real o els Palau de la Música Catalana i Valenciana.

El seu patronat, presidit en l'actualitat per Henri de Castries, sempre ha estat integrat per personalitats significatives de l'empresa i cultura espanyoles: Plácido Domingo, Javier Solana, Xavier de Irala, Rodolfo Martín Villa, Rafael de Lorenzo o Joan Rigol entre d'altres.

Des de l'1 de gener del 2008, arran de l'adquisició de Winterthur per part d'AXA, la Fundació va canviar a la seva denominació actual.

AXA a Mèxic[modifica | modifica el codi]

A partir de juliol del 2008 AXA adquireix Seguros ING México per a ampliar la seva presència mundial i oferirà els mateixos serveis que ING oferia als seus clients, i a més a més buscarà incrementar la seva presència en el ram de les pensions.


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: AXA Modifica l'enllaç a Wikidata