Citocrom

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Citocrom c amb hemo c.

Els citocroms (en anglès: Cytochromes) són proteïnes que contenen grups hemo com a cofactor. Es classifiquen segons el tipus d'hemo i la forma en que s'uneixen. Quatre varietats són reconegudes per la IUBMB, els citocroms a, els citocroms b, els citocroms c i el citocrom d. La funció del citocrom està relacionada amb la reacció redox reversible de l'estat d'oxidació del ferro (II) al ferro (III) que es troba en el nucli hemo. A més de la classificació per part de la IUBMB en quatre classes de citocrom, es poden trobar diverses classificacions addicionals en la bibliografia bioquímica com el citocrom o i el citocrom P450

Es troben o bé en subunitats monomèriques de proteïnes (per exemple el citicrom c) o com subunitats de proteïnes en complexos enzimàtics més grans que catalitzen reaccions químiques redox. Es troben en els mitocondris en les seves membranes internes i en el reticle endoplasmàtic dels organismes eucariotes, dins dels cloroplasts de les plantes, en els microorganismes fotosintètics i en bacteris..

Història[modifica]

Els citocroms van ser descrits primer com pigments respiratoris per MacMunn l'any 1884.[1] A la dècada de 1920 aquests van ser redescoberts per Keilin i els va anomenar citocroms, que vol dir "pigments cel·lulars", i els va classificar com a hemoproteïnes[2]

Estructura i funció[modifica]

En molts ions l'ió metall que envolta el grup hemo present és el ferro el qual s'interconverteix entre els estats de Fe2+ (reduït) i Fe3+ (oxidat) o entre Fe2+ (reduït) i Fe3+ (formal, oxidat). Els citocroms són capaços de fer l'oxidació i la reducció a la màxima eficiència en trobar-se en les membranes.

En el procés de la fosforilació oxidativa (principal procés energètic en els organismes aerobis) es genera ATP per als processos que requereixin energia.

Tipus[modifica]

Tipus grup prostètic
Citocrom a hemo a
Citocrom b hemo b
Citocrom d quelat tetrapirròlic de ferro[3]


En els mitocondris i els cloroplasts els citocroms sovint apareixen combinats en cadenes de transport d'electrons i vies metabòliques relacionades:

Citocroms Combinació
a i a₃ Citocrom c oxidasa ("Complex IV")
b i c1 Coenzim Q - citocrom c reductasa ("Complex III")
b₆ i f Plastoquinol—plastocianin reductasa

Una família completament diferent de citocroms és la citocrom P450 oxidasa. Aquests enzims estan implicats en la esteroidegènesi i la destoxicació.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Researches on Myohaematin and the Histohaematins». Philosophical Transactions of the Royal Society of London. The Royal Society, vol. 177, 0, 1886, pàg. 267–298. DOI: 10.1098/rstl.1886.0007.
  2. Reedy, C. J. & Gibney, B. R. «Heme protein assemblies». Chem Rev, vol. 104, 2, February 2004, pàg. 617–49. DOI: 10.1021/cr0206115. PMID: 14871137.
  3. «Citocrom» (en anglès). Medical Subject Headings.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Citocrom