Clodoald

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personasant Clodoald
Saintcloudstatue.jpg
Talla del sant
Dades biogràfiques
Naixement Clodoaldus; en francès: Clodoald, Cloud
524
Orleans? o París?
Mort 7 de setembre de 560
Novigentum, actual Saint-Cloud (Illa de França, França)
Sepultura Església de Saint-Clodoald (Saint-Cloud)
Activitat professional
Ocupació Prevere, ermità i príncep
príncep, religiós
Commemoració a Església Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme
Canonització Antiga
Lloc de pelegrinatge Saint-Cloud
Festivitat 7 de setembre
Fets destacables Fill del rei franc Clodomir; nét de Santa Clotilde de Borgonya
Iconografia Com a abat; donant la capa a un pobre
Patronatge Diòcesi de Saint Cloud (Minnesota)
Altres dades
Títol Frank prince
Dinastia Dinastia Merovíngia
Pares ClodomirGuntheuc
Germans
Modifica dades a Wikidata

Clodoald, conegut en francès com a Cloud (Regne d'Orleans, 524 - Novientum, actual Saint-Cloud, Illa de França, 7 de setembre de 560) fou un príncep merovingi, fill del rei Clodomir. Privat de la successió, es va fer religiós. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Clodoald era el tercer fill del rei d'Orleans Clodomir i de la seva esposa Gunteuca. El 524 el seu pare fou mort en batalla pel rei Gondomar dels burgundis, que volia venjar la mort del seu germà Segimon de Borgonya, que Clodomir havia fet llençar en un pou. Els tres fills del rei, Teobald, Guntari i Clodoald, foren posats sota la cura de la seva àvia Clotilde, esperant que en fer la majoria d'edat recuperessin el poder del seu pare.

Els germans de Clodomir, Khilperic I (regent del regne) i Clotari I, idearen un complot per a apoderar-se dels territoris, partint-se'ls, i deixar de banda els hereus legítims. Teobald i Guntari foren morts, mentre que Clodoald, amb l'ajut d'alguns servents fedels, pogué fugir i romandre amagat fins a fer-se adult. No reclamà el seu regne, sinó que es retirà a un ermitori prop de París.

Una llegenda explica que, sense diners, es tragué el seu hàbit, quedant nu, per donar-lo a un pobre: la roba s'il·luminà miraculosament, fent palesa la santedat de Clodoald. Fou ordenat sacerdot pel bisbe Eusebi de París i visqué fins a la mort al monestir de Novientum, que prengué el nom de Saint-Cloud).

Immediatament després de la seva mort, en llaor de santedat, començà a ésser venerat. Canonitzat, la seva festa és el 7 de setembre.