Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióCol·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
Logo COBDC.svg
Dades
Tipuscol·legi professional Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació13 juny 1985 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deEuropean Bureau of Library, Information and Documentation Associations
Federació Espanyola de Societats d'Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística
IFLA Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Número de telèfon+34-933-19-76-75 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcobdc.org Modifica el valor a Wikidata
Ubicació
Presentació revista item tardor 2015

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC) és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, creada el 13 de juny de 1985 a partir de l'aprovació de la Llei 10/1985 de creació del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. El seu àmbit territorial és tota Catalunya i agrupa a tots els professionals de l'àmbit de la Biblioteconomia, la Documentació i la Informació que hi exerceixen.[1]

Funcions i objectius[modifica]

Té com a objectiu principal constituir-se com al principal ens de gestió, defensa, participació i representació de tots els professionals de l'àmbit de la Informació i la Documentació de tot Catalunya. Vetlla, així mateix, per la bona pràctica i la deontologia en el desenvolupament de la professió, i perquè aquesta doni resposta als interessos i les necessitats socials específiques de cada moment. El Col·legi s'estructura i es regeix pels principis d'igualtat entre els seus membres, l'elecció democràtica i participativa dels seus òrgans de govern, i per la llibertat d'acció sempre dins la legalitat vigent.

El Col·legi representa també als seus col·legiats en organitzacions professionals tota mena, ja sigui a nivell de Catalunya, Espanya o de la resta del món; així, el COBDC també és membre del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves; d'EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations); de FESABID (Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomia, Documentación y Museística); de l'IFLA (International Federation of Library Association); i de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya. Per disposició legal, també forma part del Consell de Biblioteques de Catalunya, del Consell Rector de la Biblioteca de Catalunya i de la Comissió Assessora de Catalogació de la Biblioteca de Catalunya. També és membre de la Comissió de Lectura Pública de l'Ajuntament de Barcelona.

Antecedents[modifica]

Abans de la seva creació l'any 1985, ja hi havia hagut a Catalunya diferents agrupacions professionals, de tipologia i estructura diversa, i que van ser els antecedents de l'actual Col·legi.[2] Aquestes van ser, per ordre cronològic:[3]

Referències[modifica]

  1. Catalunya. Generalitat «Llei 10/1985, de 13 de juny, de creació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, Núm. 556, 28-06-1985, pàg. 2107 [Consulta: 30 desembre 2014].
  2. Fuentes, Mª.Eulàlia; Jimenez, Mª.Àngels; González, Alfons «Breu història i estat actual de la documentació a Catalunya». Bibliodoc: anuari de biblioteconomia, documentació i informació s.l., maig 1999, pàg. 215-232. ISSN: 1887-3014 [Consulta: 16 maig 2007].
  3. «Els antecedents: 1931-1985». 20 anys d'història. Barcelona: COBDC, 2005-. Arxivat de l'original el 30 de desembre 2014. [Consulta: 30 desembre 2014].

Bibliografia[modifica]

  • Balagué Mola, Núria; Martínez, Pilar; Peydró, Nelly. "Balanç de 12 anys d'accions formatives al Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (1986-1997)". Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 22 (1998), a RACO, Text complet.
  • Camps, Elisa. "Library associations in Catalonia". Item. Spec. issue IFLA'93 (1993), p. 93-101, a RACO, Text complet.
  • Casassas i Simó, Enric. "Parlaments de l'acte de presentació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya". Butlletí de l'Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 9 (1986) Text complet.
  • Estivill Rius, Assumpció. "Una mirada retrospectiva: de l'Escola Superior de Bibliotecàries a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació (1915-2005)". BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, juny, núm. 16 (2006). Text complet.
  • "Hacia la fusión de Socadi y Col·legi". El Profesional de la Información (septiembre 1998) Text complet.
  • Murgades, Josep. "Assumpció Estivill i Rius, 'L'Escola de Bibliotecàries. 1915-1939'". Els Marges: revista de llengua i literatura, núm. 49 (1994) Text complet.
  • Ricart Ribera, Rosa. "Jordi Rubió i Balaguer: bibliotecari, mestre i director de l'Escola de Bibliotecàries de Barcelona". Butlletí de l'Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 3 (1983) Text complet.

Enllaços externs[modifica]