Columna Macià-Companys

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula unitat militarColumna Macià-Companys
Tipus Milícia
Data de lleva 3 de setembre del 1936
Dissolució 24 d'octubre del 1936
Localització Barcelona
País Espanya
Branca Comitè Central de Milícies Antifeixistes
Arma Infanteria
Estructura Columna Macià
* militants d'Estat Català
Columna Companys
* militants d'ERC
Mida 1.000 homes
Comandants
Comandant tinent coronel Jesús Pérez Salas
Tinent coronel Bosch
capità Molino
Oficials destacats Delegat polític Enric Canturri i Ramonet
Delegat polític Joan Moles
Delegat polític Artemi Aiguader i Miró
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola
* Front d'Aragó
Modifica les dades a Wikidata

La Columna Macià-Companys (també 4a Columna Catalana) fou una milícia paramilitar formada per uns 1.000 voluntaris d'ERC i d'Estat Català. Fou alçada el 3 de setembre del 1936 per la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu d'establir un contrapoder a la CNT dins del Comitè Central de Milícies Antifeixistes.

Transcorregut tan sols 2 mesos des de la creació de la Columna Macià-Companys, la Generalitat de Catalunya aconseguí dissoldre el Comitè de Milícies Antifeixistes i procedí a donar instruccions per a la formació de l'Exèrcit Popular de Catalunya, que estaria sota el seu control directe. Els milicians de la Columna Macià-Companys i de la Columna Volant Catalana s'enquadraren dins dels nous regiments de l'Exèrcit Popular de Catalunya.

Alçament[modifica]

La seva creació va respondre a l'intent de la Generalitat de Catalunya de disposar de milícies pròpies i fer un contrapès a la CNT dins el Comitè Central de Milícies Antifeixistes. Hagué d'afrontar el rebuig de les organitzacions anarquistes i comunistes que l'acusaven del seu caràcter burgès.

Inicialment es conceberen dues columnes independents: la Columna Macià, formada per militants d'Estat Català sota el comandament del tinent coronel Jesús Pérez Salas i aquarterada al Castell de Montjuïc i la Columna Companys, formada per militants d'ERC sota el comandament del capità Molino. Els delegats polítics eren Joan Molas i Enric Canturri (diputat d'ERC per Lleida i ex-alcalde de la Seu d'Urgell).

Els efectius inicials d'ambdues columnes totalitzaven uns 1.000 homes i reberen bandera els dies 3 i 4 de setembre del 1936, desfilant per Barcelona el mateix 4 de setembre del 1936. Sortiren en direcció al front d'Aragó el 9 de setembre del 1936 des de l'Estació de França en dos trens: a les 22:00 hrs. la Macià i a les 23:00 hrs. la Companys. Tot i que no fou el seu distintiu oficial, l'estelada fou força usada entre els seus membres.

Front d'Aragó[modifica]

El seu punt de destí fou Montalbán (Aragó), entre Belchite i Terol, per a enllaçar amb la Columna Ortiz de la CNT al nord i amb les milícies valencianes que estaven a Alcanyís, al sud.

Dissolució[modifica]

El 27 de setembre de 1936 la Generalitat de Catalunya dissolgué el Comitè Central de Milícies Antifeixistes i donà instruccions per iniciar la formació de l'Exèrcit Popular de Catalunya sota el seu control directe. Els milicians de la Columna Macià-Companys, així com la resta de milicians de les 3 columnes catalanes i la Columna Volant Catalana, foren integrats en l'Exèrcit Popular de Catalunya.

Bibliografia[modifica]