Regió de Requena-Sogorb

Mapa de les Comarques de l'Interior del País Valencià.

La Regió de Requena-Sogorb és una regió valenciana que comprèn les comarques més occidentals de la part central del País Valencià. Va ser una regió proposada per Joan Soler i Riber en 1970. És equivalent amb la Demarcació Territorial Homologada de Segon Grau de les Comarques de l'Interior.

Comarques[modifica]

Comprèn les següents comarques:

A L'estructura econòmica del País Valencià, Joan Soler va proposar dos regions diferents: la Regió de Requena,[2] amb La Foia de Bunyol,[3] La Vall de Cofrents,[3] La Canal de Navarrés[3] i la Plana d'Utiel,[3] i la Regió de Sogorb amb la resta de comarques.[4]

Història[modifica]

Les comarques de L'Alt Millars, L'Alt Palància, Els Serrans i El Racó d'Ademús formaren part del Regne de València des de la seua creació, i van rebre inicialment una lleugera majoria de colons aragonesos, la qual cosa explica que des del principi van ser de parla aragonesa (i després, per assimilació, castellana) fins a l'actualitat, però amb costums aragonesos. Actualment s'hi parla un castellà amb modismes aragonesos i barrejat amb paraules de la fabla aragonesa. A aquestes comarques se les anomena col·loquialment, des de la ciutat de València i voltants, com a comarques xurres i, als seus habitants, xurros. En el cas de la Foia de Bunyol i La Vall de Cofrents, que també van pertànyer al Regne de València, van restar inicialment majoritàriament poblades per mudèjars, i la població castellana és posterior.

La comarca de La Plana d'Utiel (excepte els municipis de Xera i Sinarques) no formava part del Regne de València i va ser assignada a la Província Administrativa de València en el segle XIX per les autoritats espanyoles. Aquesta comarca és de parla i cultura castellana històricament.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Soler i Riber, Joan. Nomenclator Geogràfic del País Valencià. Promocions Culturals, 1970. 
  • Soler i Riber, Joan. «La divisió comarcal del País Valencià». A: Ernest Lluch. L'estructura econòmica del País Valencià. 2. L'estel, 1970. ISBN V. 3399-1970.