Comitè Militar de la Unió Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióComitè Militar de la Unió Europea
Dades
Nom curtEUMC Modifica el valor a Wikidata
Tipusagència de la Unió Europea Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2001
Governança corporativa
Seu
Executiu en capClaudio Graziano Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuConsell de la Unió Europea Modifica el valor a Wikidata

Lloc webeeas.europa.eu… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): ChairmanEUMC Modifica el valor a Wikidata
Emblema del Servei Europeu d'Acció Exterior

El Comitè Militar de la Unió Europea (CMUE) és un alt òrgan intern del Consell de la Unió Europea en l'àmbit militar i d'afers de la defensa. Es troba orgànicament subordinat a l'Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, i està prevista la seva pròxima incorporació al Servei Europeu d'Acció Exterior.

Composició i presidència[modifica]

El CMUE està compost pels Caps dels Estats Majors Conjunts i de la Defensa dels Estats membres de la Unió Europea, i -des de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa- per un representant militar de l'Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat.

El President del CMUE és nomenat per un termini de tres anys pel ple del Consell a proposta del mateix Comitè, i haurà de tenir rang de General de quatre estrelles o equivalent. Les seves funcions són les de presidir i impulsar els seus treballs de manera estable i representar-lo davant el Comitè Polític i de Seguretat i davant el mateix Consell.

El CMUE pot reunir-se també a l'escalafó inferior, és a dir, integrant-ho els delegats militars dels Caps d'Estat Major. També en aquest cas les seves sessions són presidides pel President del CMUE.

Funcions[modifica]

El Comitè Militar és un òrgan amb funcions essencialment consultives i, en menor mida, també directives i de control:

  • Exerceix la seva funció consultiva mitjançant l'emissió de recomanacions i dictàmens davant tres instàncies distintes, davant de les que respon, en diferent concepte: el Consell, l'Alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat. És el principal fòrum de consulta i cooperació a nivell militar de la Unió Europea (no solament a nivell del Consell, i d'aquí el seu nom).
  • Assumeix funcions de comandament a nivell militar, subministrant directrius a l'Estat Major de la Unió Europea, en general a petició del Comitè Polític i Militar.
  • Li correspon la funció de control sobre les operacions militars que la Unió encomana a les seves tropes i que s'executen sota responsabilitat d'un comandant d'operació.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]