Vés al contingut

Institucions de la Unió Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Seus principals
Seus principals
1 Brussel·lesConsell - Comissió - CESE - CDR
- sessions especials del Parlament
2 EstrasburgParlament
3 LuxemburgTribunal de Justícia - Tribunal de Comptes -
BEI - Secretaria del Parlament Europeu
4 FrankfurtBanc Central Europeu
5 La HaiaEuropola
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les
Parlament Europeu a Estrasburg
Tribunal de Justícia a Luxemburg

* Candidats a adherir-se a la Unió Europea

Les Institucions de la Unió Europea (UE) són els organismes polítics i institucions en els quals els estats membres deleguen part dels seus poders i sobirania. Amb això es busca que determinades decisions i actuacions institucionals provinguin d'òrgans de caràcter supranacional, la voluntat del qual s'aplica en el conjunt d'estats membre, desapoderant així als òrgans propis de cada país.

Com qualsevol Estat la UE disposa d'un parlament, un poder executiu i independent, que estan protegits i complementats per altres institucions.

Els tractats de la Unió Europea són els que creen les institucions i en elles es basen totes les activitats de la UE. Actualment els tractats que defineixen l'estructura institucional són el Tractat de Roma, pel qual es va crear la Comunitat Econòmica Europea (CEE) l'any 1958, i el Tractat de Maastricht de l'any 1992.

Institucions[modifica]

En la presa de decisions dins de la Unió Europea (UE) hi intervenen principalment quatre institucions:

 • Parlament Europeu (PE), escollit de forma democràtica pels ciutadans de la Unió, és l'assemblea parlamentària i únic parlament plurinacional escollit per sufragi universal directe al món. Encara que intenta aparentar ser un valuós i democràtic òrgan de la UE en realitat només és consultiu.
 • Consell de la Unió Europea (CUE), abans anomenat Consell de Ministres, és el principal òrgan legislatiu i de presa de decisions en el si de la UE. Representa als Governs dels Estats membres.
 • Comissió Europea (CE), institució políticament independent que representa i defensa els interessos de la Unió en el seu conjunt, proposa la legislació, polítiques i programes d'acció i és responsable d'aplicar les decisions del Parlament i el Consell de la Unió. En principi la Comissió proposa les noves lleis de la Unió però són el Parlament i el Consell els quals les adopten.
 • Consell Europeu (no confondre amb el Consell de la Unió Europea), format pels Caps d'Estat o de Govern dels Estats membres.

Altres institucions:

Les normes i procediments que les institucions han de seguir s'estableixen en els tractats, negociats pels representants en el Consell i ratificats pels parlaments de cada estat.

Òrgans[modifica]

Els òrgans s'ocupen d'àmbits especialitzats.

 • Defensor del Poble Europeu, defensa als ciutadans i empreses de la UE en relació al mal funcionament de les institucions o dels organismes comunitaris.

Òrgans financers[modifica]

 • Banc Central Europeu (BCE), és responsable de la política monetària europea. És el banc central de la moneda única europea, l'euro (€).
 • Banc Europeu d'Inversions (BEI), té per missió contribuir al desenvolupament equilibrat del territori comunitari a través de la integració econòmica i la cohesió social.

Òrgans consultius[modifica]

Òrgans interinstitucionals[modifica]

Òrgans descentralitzats[modifica]

Agències comunitàries

Agències[modifica]

Existeixen 23 agències comunitàries encarregades de tasques específiques de tipus tècnic, científic o de gestió dintre de l'àmbit comunitari.

Aquestes agències no estaven previstes en els tractats europeus: cadascuna s'ha creat mitjançant un acte legislatiu i no totes posseïxen el terme "agència" en el seu títol oficial, rebent indistintament el nom d'autoritat, centre, institut, oficina o fundació.

Política Exterior i de Seguretat Comuna[modifica]

Cooperació Policíaca i Judicial[modifica]

Són organismes creats per a ajudar els Estats membres a cooperar en la lluita contra el crim internacional organitzat. Aquestes agències desenvolupen tasques en el context del diàleg, l'assistència i la cooperació entre policies, duanes, serveis d'immigració i ministeris de justícia dels Estats membres.

 • Europol, s'encarrega de facilitar les operacions de lluita contra la criminalitat en el si de la Unió.
 • Eurojust, estableix el reforç de la cooperació judicial entre els Estats membres.
 • Escola Europea de Policia, fomenta la cooperació transfonterera en la lluita contra la delinqüència, el manteniment de la seguretat pública i la llei i l'ordre.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

 • (castellà) Guia de contactes per institució, òrgan o agència de la UE Arxivat 2012-01-05 a Wayback Machine.