Agència Europea de Medi Ambient

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióAgència Europea de Medi Ambient
Eea fr.png
Dades bàsiques
Tipus entitat agència de la Unió Europea
Història
Fundació 7 maig 1990
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Direcció/Gerència Hans Bruyninckx Tradueix

Web Lloc web oficial

Modifica les dades a Wikidata

L'Agència Europea de Medi ambient (AEMA) és una agència de la Unió Europea (UE), la missió de la qual és la recollida, elaboració i difusió d'informació sobre la situació i l'evolució del medi ambient a escala europea.

Publica quatre tipus d'informes, entre els quals destaquen els «Indicadors ambientals», considerats la principal contribució de l'Agència.

Els principals àmbits de treball de l'AEMA són canvi climàtic, biodiversitat i producció i consum sostenible, tot i que l'àrea d'activitat abraça un ample espectre en línia amb els principals reptes ambientals europeus.

Història[modifica]

Va ser creada el 7 de maig de 1990 a iniciativa del Consell de Ministres de la Unió Europea però no esdevingué operativa fins al 1994. Té la seva seu a la ciutat de Copenhaguen (Dinamarca).

L'any 2002 12 dels països candidats a ingressar a la UE van entrar a formar part d'aquest organisme, amb la qual cosa l'Agència es convertí en el primer organisme de la UE que va acollir a aquests països com a membres. El consell d'administració de l'Agència va nomenar la britànica Jacqueline McGlade com a directora executiva l'any 2004. Amb anterioritat va ocupar aquest càrrec l'ambientalista espanyol Domingo Jiménez Beltrán, que va ser el primer director de la institució.

Membres[modifica]

Portal

Portal: Unió Europea

Actualment en formen part 32 estats:

Així mateix compta amb 5 països observadors: Albània, Bòsnia-Herzegovina, Macedònia, Montenegro i Sèrbia.

El reglament constitutiu de la AEMA estableix que ha d'estar oberta a països que no pertanyin a la Unió Europea (UE) però que comparteixin la seva preocupació pel medi ambient.

Centre Temàtic Europeu sobre l'ús del sòl i la informació espacial[modifica]

El Centre Temàtic Europeu sobre l'ús del sòl i la informació espacial (en anglès: European Topic Centre on Land Use and Spatial Information - ETC-LUSI)[1] és un consorci internacional sota contracte amb l'Agència Europea de Medi ambient. El consorci està liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), universitat que també va ser capdavantera en la seva col·laboració amb l'extint Centre Temàtic Europeu de Territori i Medi Ambient (CTETMA).

Les activitats tenen un component important en la creació de xarxes amb diversos experts en els països membres sobre l'harmonització de dades, qüestions de qualitat i l'intercanvi de dades i en foment de la capacitat. ETC-LUSI ajuda als països en la discussió de les opcions per a millorar els sistemes nacionals d'informació relacionades amb l'ús de la terra i l'anàlisi espacial.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]