Directiva europea

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Portal

Portal: Unió Europea

Una Directiva Europea[1] és un instrument del dret comunitari que té conjuntament amb els Reglaments comunitaris una importància cabdal dins el sistema comunitari. Les directives europees intenten aproximar les legislacions nacionals intentant respectar la varietat producte de les peculiaritats estatals. Amb una directiva, s'intenta que de mica en mica s'eliminin les contradiccions entre el dret comunitari i el dret nacional, amb la intenció que al final, tots els estats s'imposin, en la mesura que sigui possible, les mateixes condicions. Un exemple seria el Conflicte sorgit per causa de la directiva del Parlament Europeu sobre l'ús de material pirotècnic.

Una directiva és obligatòria, per als estats membres respecte a l'objectiu que proposa, i deixa que cada estat esculli la forma i els mitjans en què aquest s'ha de materialitzar en l'ordenament jurídic intern. Una directiva no s'absorbeix directament per l'ordenament jurídic nacional, sinó que l'estat ha adequar les seves normes internes a les disposicions de la directiva.

A diferència dels reglaments, les directives no creen drets o deures automàticament a la ciutadania sinó que aquests vénen donats pels estats que compleixen amb les directives europees.

Directives destacades[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. La configuració de la Unió Europea