Política regional de la Unió Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Política regional de la Unió Europea és una política d'inversions de la Comissió Europea que té per objectiu reduir les disparitats socioeconòmiques i territorials que existeixen entre les regions d'Europa.[1] Aquestes inversions contribueixen a assolir els objectius de l'estratègia Europa 2020.[1]

Més d'un terç del pressupost de la Unió Europea està dedicat a aquesta política, que persegueix eliminar disparitats econòmiques, socials i territorials dintre de la UE, reestructurar les àrees amb declivi industrial i diversificar les àrees rurals que tenen una agricultura en declivi. En fer això, la política regional de la UE està orientada a fer les regions més competitives, fomentant el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. La política també té un paper en objectius més amplis de cara el futur, inclòs el canvi climàtic, l'abastiment energètic i la globalització.

La política regional de la Unió Europea cobreix totes les regions europees, encara que aquestes regions pertanyen a diferents categories –també nomenades objectius–, depenent majoritàriament de la seva situació econòmica. En el període de finançament 2007-2013, la política regional de la UE consistia en tres objectius: «Convergència», «Competitivitat regional i col·locació», i «Cooperació territorial europea». Aquests reemplaçaven els tres previs objectius entre 2000-2006, que eren simplement coneguts com a "Objectius 1, 2 i 3". El 17 de desembre de 2013 s'aprovà el paquet de lleis per a la política regional durant el període 2014-2020.[2] Els focus d'inversió es concentren en quatre àrees prioritàries, la qual cosa es coneix com a 'Concentració Temàtica':

Objectius[modifica]

  Subvencionables sota objectiu de convergència
  Eliminació gradual de les subvencions sota l'objectiu de convergència
  Subvencionables sota objectiu de competitivitat regional i col·locació
  Eliminació gradual de les subvencions sota objectiu de competitivitat regional i col·locació

Convergència[modifica]

Amb diferència la major part dels fons de política regional (més del 80%) són dedicats a les regions incloses a l'objectiu de Convergència. Aquest objectiu cobreix les regions més pobres d'Europa el PIB per capita de les quals és inferior del 75% de la mitjana de la UE. Això inclou totes les regions dels nous estats membres, la major part del sud d'Itàlia, Alemanya Oriental, Grècia i Portugal, gran part d'Espanya i, abans de la seva retirada de la unió, algunes parts del Regne Unit.

Amb l'ampliació de nous estats membres el 2004 i el 2007, la mitjana del PIB per capita ha davallat. Com a resultat, algunes regions que pertanyien a l'Europa dels 15, que acostumaven a rebre finançament sota l'objectiu de Convergència, ara estan per damunt del llindar del 75%. Aquestes regions ara reben un suport transitori en «eliminació progressiva» fins al 2013, en què serà eliminat completament. Les regions que rebien fons pel criteri de Convergència i que ara estan per damunt del llindar del 75% estan rebent fons creixents mitjançant l'objectiu de Competitivitat regional i col·locació.[3]

L'objectiu de Convergència està dirigit a permetre a les regions afectades que atrapin les regions de la UE més pròsperes, mitjançant la reducció de les disparitats econòmiques dintre de la Unió Europea. Exemples de projectes finançats sota aquests objectius inclouen la millora d'infraestructures bàsiques, assistència empresarial, construcció i modernització de plantes de residus i de tractament d'aigües, i millora de l'accés a les connexions d'Internet d'alta velocitat. Els projectes de Convergència regional tenen el suport de tres fons europeus: el Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i els Fons estructurals de la Unió Europea.

Àrees subvencionades en l'actualitat[modifica]

Competitivitat regional i col·locació[modifica]

Aquest objectiu cobreix totes les regions europees que no estan cobertes per l'objectiu de Convergència. Amb el 16% del pressupost de la política regional de la UE dedicat a aquest objectiu, la seva tasca principal és la creació de llocs de treball mitjançant la promoció de la competitivitat i la presa de les regions afectades amb més atractiu per a les empreses i els inversors. Possibles projectes inclouen el desenvolupament de transport net, el suport als centres de recerca, universitats, petites empreses, la capacitació i la creació de llocs de treball. El finançament es gestiona mitjançant el FEDER o pel FSE.

Àrees subvencionades en l'actualitat[modifica]

Cooperació territorial europea[modifica]

Aquest objectiu està dirigit a reduir la importància de les fronteres dins d'Europa -tant entre com dins dels països- mitjançant la millora de la cooperació regional. Això permet tres tipus diferents de cooperació: fronterera, transnacional i interregional. Aquest objectiu és, amb diferència, el menys important en termes purament financers, representant només el 2,5% del pressupost per a política regional de la UE. És finançat exclusivament mitjançant el FEDER.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «What is Regional policy?». europa.eu. [Consulta: 31 agost 2014].
  2. UE. «Financial Instruments in Cohesion Policy 2014-2020» (en anglès). factsheet, 28-02-2014. [Consulta: 11 juny 2014].
  3. «Is my region covered?» (en anglès). European Commission Regional Policy. [Consulta: 23 setembre 2013].

Enllaços externs[modifica]