Comitè Econòmic i Social Europeu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióComitè Econòmic i Social Europeu
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtEESC Modifica el valor a Wikidata
Tipuscomitè
organisme de la Unió Europea Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1957
Governança corporativa
Seu

Lloc webeesc.europa.eu Modifica el valor a Wikidata
Facebook: EuropeanEconomicAndSocialCommittee Twitter: EU_EESC Mastodon: EESC@social.network.europa.eu LinkedIn: european-economic-social-committee Youtube: UC-PChJp7Tweca3oSCPPn0Aw Modifica el valor a Wikidata

El Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) és una institució de la Unió Europea (UE) creada pel Tractat de Roma l'any 1957 amb la finalitat de representar els interessos dels diferents grups econòmics i socials de la Unió.

Té la seu central a la ciutat de Brussel·les (Bèlgica)

Funció[modifica]

El Comitè és consultat –preceptivament– en els casos previstos en els Tractats de la Unió Europea, així com en tots aquells altres que aquestes institucions ho estimin oportú: com mercat interior, educació, protecció dels consumidors, medi ambient, desenvolupament regional i àmbit social. El Comitè pot també rebre d'una de les institucions de la mateixa UE l'encàrrec d'emetre un dictamen de caràcter exploratori, i té la facultat d'emetre dictàmens per pròpia iniciativa (el 15% aproximadament dels seus dictàmens són d'aquest tipus). Actualment, el Comitè aprova, de mitjana, uns 150 dictàmens cada any sobre temes molt diversos relatius a la construcció europea. Per tant, participa activament en el procés d'elaboració de les polítiques i de preparació de les decisions comunitàries.

El CESE té dues comeses més:

  • Facilitar una major adhesió i participació de la societat civil organitzada en relació amb el projecte europeu, tant a nivell nacional com d'Europa
  • Reforçar el paper de la societat civil organitzada en els països o grups geogràfics no comunitaris, en els quals desenvolupa un diàleg estructurat amb les organitzacions de la societat civil, i fomentar la creació d'estructures consultives inspirades en el seu propi model: en els països candidats a l'adhesió a la UE, països associats mediterranis, Estats d'Àfrica, Carib i Pacífic, Índia, Xina, el Mercosur i el Brasil.

D'aquesta manera, i gràcies al CESE, la construcció europea no és obra únicament de les institucions europees i dels polítics, sinó també dels ciutadans organitzats que participen en la vida econòmica, social i cívica dels seus respectius països.

De forma general estableix estrets vincles de relació amb el Comitè de les Regions.

Composició[modifica]

El CESE està compost de 329 membres, repartits en tres grups: el Grup d'Empresaris, el de Treballadors i el d'Activitats Diverses. Aquest últim està format per representants de sectors de la vida econòmica i social distints dels dos primers, com per exemple organitzacions d'artesans, d'agricultors, de pime, de professions liberals, comunitat científica i pedagògica, de consumidors i de defensors del medi ambient, organitzacions de l'economia social (cooperatives i mútues), associacions familiars i de lluita contra les minusvalideses i l'exclusió, associacions d'interès general (ONG), etc.

Aquesta composició no és estàtica; evoluciona amb cada renovació quatrienal del Comitè a fi de reflectir tan bé com sigui possible l'evolució de la societat civil organitzada en cadascun dels Estats membres de la Unió.

Nombre de membres
Estats
24
Alemanya Alemanya França França Itàlia Itàlia
21
Espanya Espanya Polònia Polònia
15
Romania Romania
12
Bèlgica Bèlgica Bulgària Bulgària Grècia Grècia Països Baixos Països Baixos Àustria Àustria Portugal Portugal Suècia Suècia Hongria Hongria Txèquia Txèquia
9
Dinamarca Dinamarca Finlàndia Finlàndia Irlanda Irlanda Lituània Lituània Eslovàquia Eslovàquia Croàcia Croàcia
7
Letònia Letònia Eslovènia Eslovènia
6
Estònia Estònia Luxemburg Luxemburg Cyprus Xipre
5
Malta Malta

Nomenament[modifica]

Els membres del CESE es denominen "consellers" i són nomenats pel Consell de Ministres de la Unió Europea per a un període de quatre anys, a partir de les designacions que presenten els Estats membres d'acord amb les propostes de les organitzacions de la societat civil amb representació a nivell nacional. El seu mandat és renovable.

Per regla general, els consellers no fixen la seva seu a Brussel·les per a ocupar el seu mandat, sinó que segueixen exercint la seva activitat professional en els països respectius. No perceben cap remuneració per la seva activitat, encara que si dietes de viatge i de reunió, la quantia de la qual és fixada pel Consell.

Enllaços externs[modifica]