Comtat de Gascunya

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de geografia políticaComtat de Gascunya

Localització
Modifica dades a Wikidata
Situació de la vall del riu Adur, en el curs baix del qual es va establir inicialment el comtat de Gascunya

El Comtat de Gascunya o de Guascònia va ser una entitat feudal de l'alta edat mitjana creada per Carlemany a Aquitània durant el 781.

El fill de Carlemany, Ludovico Pío va rebre el Comtat de Gascunya sobre la base del Ducat de Bascònia i ràpidament es va adaptar els costums dels habitants del territori, els Uuasconum . Així, en ell 785, quan és reclamat per l'emperador carolingi a la cort de Paderborn, es va presentar a la usança vascona acompanyat d'altres joves de la seva mateixa edat vestint un vestit que constava d'una túnica exterior rodona, camisa de mànigues soltes, calçons llargs, falques amb esperons i una llança llancívola a la mà .[1]

El comtat es va organitzar entorn de la ciutat de Baiona i la vall del riu Adur, mantingueren la tradicional relació cultural amb els territoris de Spanoguascònia [2] i del vessant hispà dels pirinencs.

El comte Galindo II Aznárez d'Aragó va contreure matrimoni amb Acibella, germana del comte Gassia Sans . El fill d'aquest, Guillermo Sánchez de Gascunya es va unir la filla del rei de Pamplona Garcia Sánchez I del matrimoni [del qual | de la qual] va néixer Sancho Guillermo de Gascunya, qui seria a la cort dels reis de Pamplona. Eudes, fill del duc d'Aquitània i comte de Poitiers Guillem el Gran, va rebre el comtat el 1033. L'any 1063 es va produir la fusió del comtat amb el ducat d'Aquita.

Referències[modifica]

  1. Segons relata l'autor Astrònom a Vita Hludowici *imperatoris, SS *rer. Germ. 64, cap. IIII, pag. 294, lin. 18. Disponible a / ~db/bsb00000712/images/index.html?id=00000712&seite=292
  2. Segons denominació del Cosmògraf de Ravenna en ell segle VII (Schulten 1927:240)