Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióConsell Nacional de la Joventut de Catalunya
Dades
Nom curtCNJC Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització paraigua
consell de joventut Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballpolítiques de joventut, activisme juvenil i drets de la joventut Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaConsell de Forces Polítiques Juvenils de Catalunya
Taula de Joves de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Creació1979 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitCatalunya Modifica el valor a Wikidata
Membre deConsell Europeu de Consells Nacionals de Joventut (1985–1996)
Fòrum Europeu de la Joventut (1996–) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Òrgan de premsaDebat Juvenil Modifica el valor a Wikidata
Format per
Part deTriangle Jove
Direcció General de Joventut Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcnjc.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: CNJCat Twitter: CNJCat Instagram: conselljoventutcat Flickr: cnjc Modifica el valor a Wikidata

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) és la plataforma que aplega les principals associacions juvenils de Catalunya i els consells locals de joventut. Neix l'any 1979, arran de la Primera Carta de la Joventut Catalana (1977), però no fou reconegut per llei fins a l'any 1985. Actualment està constituït com una entitat de dret públic de base associativa amb personalitat jurídica pròpia. El CNJC promou els interessos de la gent jove a la societat i davant els poders públics. Més de 175.000 joves catalans estan associats i participen en les entitats membres del Consell.

Composició[modifica]

Actualment està format per un total de 97 entitats, que tenen en comú el fet de treballar en l'àmbit juvenil i a tot el territori català. Hi ha, però, diferents categories: entitats de ple dret, entitats adherides i entitats col·laboradores. Les entitats de ple dret són aquelles que estan formades per més de 300 afiliats, dels quals almenys 2/3 siguin menors de 35 anys, i que tenen implantació efectiva a tot el territori català. Donat que són de ben diversa tipologia, s'organitzen en 5 blocs: educatives Arxivat 2009-03-16 a Wayback Machine., sindicals d'estudiants i treballadors Arxivat 2009-03-16 a Wayback Machine., culturals i d'intercanvis Arxivat 2009-04-22 a Wayback Machine., polítiques Arxivat 2009-04-22 a Wayback Machine. i socials especialitzades Arxivat 2009-04-22 a Wayback Machine.. En la categoria d'entitats adherides hi ha els diversos consells locals de joventut, aplegats en la Xarxa de Consells Locals Arxivat 2009-03-17 a Wayback Machine., i d'altres entitats juvenils Arxivat 2009-04-22 a Wayback Machine. prestadores de serveis o bé en els dos anys d'observació previs a la plena integració al CNJC. Finalment també formen part del CNJC com a entitats col·laboradores[Enllaç no actiu] aquelles associacions i plataformes que tenen alguna incidència en qüestions juvenils.

Història[modifica]

Cal buscar-ne els antecedents en dues estructures juvenils nascudes a la transició: el Consell de Forces Polítiques Juvenils de Catalunya 1976-1979 i la Taula Coordinadora d'Entitats i Moviments de Joves de Catalunya (Taula de Joves de Catalunya)1976-1980. El 1977, durant el 1r Congrés de la Joventut de Catalunya, i arran d'una proposta de la Taula de Joves, es va plantejar la creació d'un organisme que aplegués les entitats juvenils catalanes. Per decret de la Generalitat de Catalunya, del 2 d'abril de 1979 es creà el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC, dotat de personalitat jurídica pròpia, amb dues funcions bàsiques: coordinar les entitats i moviments juvenils i fer de pont entre el moviment associatiu juvenil i l'Administració en temes de política de joventut. El CNJC va ser adscrit al Departament d'Ensenyament i Cultura de la Generalitat. El 1980 passà a dependre de la Direcció General de Joventut, creada aquell mateix any. Amb la llei 24/1998 es van modificar alguns punts del decret de creació, a fi de permetre una major representativitat i una major agilitat en el funcionament. L'activitat del CNJC reflecteix i alhora impulsa els grans eixos del moviment juvenil català a la fi del s. XX. La promoció de l'associacionisme i la participació, l'obertura als moviments i organismes internacionals, les lluites contra el racisme i a favor de l'objecció de consciència i de la supressió del servei militar han estat constants de la seva actuació. Són fites importants, en l'àmbit català, el II Congrés de la Joventut de Catalunya (1988) i, pel que fa a projecció exterior, la participació en la creació del Consell de la Joventut d'Espanya (1984) (d'on posteriorment es va retirar) i l'ingrés com a membre de ple dret en el Consell Europeu de Consells Nacionals de Joventut (CENYC), i el Fòrum de Joventut de les Comunitats Europees i el seu successor, el Fòrum Europeu de la Joventut / European Youth Forum (YFJ), organismes en els que ha desenvolupat tasques importants, fins al punt que els seus repre entants hi han exercit els càrrecs de president o vicepresident. Manté lligams estables i trobades amb el Consell de Joventut de les Illes Balears i el Consell de la Joventut Valencià, amb els quals constitueix el Triangle Jove.

Funcions i objectius del CNJC[modifica]

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya té sis objectius bàsics:

  1. Fomentar i promoure l'associacionisme i participació juvenil i, en general, la participació democràtica.
  2. Promoure les relacions entre les entitats juvenils, també coordinar-les i dinamitzar-les.
  3. Defensar els drets de les persones joves.
  4. Fer de pont entre la gent jove i els poders públics per defensar els interessos de les persones joves a les institucions.
  5. Impulsar informes i estudis propis o encàrrecs sobre matèries relacionades amb la joventut.
  6. Projectar l'activitat del moviment associatiu català en l'àmbit internacional i fomentar la dimensió internacional del CNJC.

Àmbits d'actuació[modifica]

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya desenvolupa el seu pla de treball sobre la base dels principals àmbits que afecten el col·lectiu jove: polítiques de joventut, educació formal, educació no formal o associacionisme educatiu, treball, habitatge, salut, participació, associacionisme i qualitat democràtica Arxivat 2016-08-08 a Wayback Machine., espai públic, gènere i diversitat sexual Arxivat 2016-08-08 a Wayback Machine., ciutadania i immigració Arxivat 2016-05-24 a Wayback Machine., territori i internacional i cooperació Arxivat 2016-05-24 a Wayback Machine..

Articles relacionats[modifica]

Bibliografia i materials[modifica]

  • Serrano, Jordi; Bellart i Colinas, G. «20 anys de Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (1979-1999)». . Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Barcelona, 1999.
  • «Fons del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) 1979-1999». . Col·leccions de Publicacions de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Generalitat de Catalunya Departament de Cultura, Arxiu Nacional de Catalunya, Barcelona, 2007, pàg. 311 pp..
  • Domènech Sempere, Xavier «Entre el poder i la societat, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya». . Edició de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Barcelona, 2008, pàg. 125 pp..
  • Consell Nacional de la Joventut de Catalunya «Línies de política juvenil del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (Document aprovat per l'Assemblea General Ordinària)». . Edició del CNJC, Barcelona, 16-01-1999.

Enllaços externs[modifica]