Fòrum Europeu de la Joventut

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióFòrum Europeu de la Joventut
Dades
Nom curtYFJ Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització internacional
grup de defensa Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballpolítiques de joventut i activisme juvenil Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialanglès i francès Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació internacional sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaConsell Europeu de Consells Nacionals de Joventut
Fòrum de Joventut de les Comunitats Europees
Buró Europeu de Coordinació de les Organitzacions Juvenils Internacionals no Governamentals Modifica el valor a Wikidata
Creació1996
Esdeveniment significatiu
Capital Europea de la Joventut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitEuropa Modifica el valor a Wikidata
PatrocinadorErasmus+ (en) Tradueix
Consell d'Europa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Format per
Indicador econòmic
Ingressos totals2.736.999 € (2020) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webyouthforum.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: EuropeanYouthForum Twitter: youth_forum Instagram: youth_forum Modifica el valor a Wikidata

El Fòrum Europeu de la Joventut, en anglès European Youth Forum, Youth Forum Jeunesse, YFJ, és una organització internacional que agrupa els consells nacionals de joventut i organitzacions internacionals de joventut no governamentals que representen els interessos dels joves del conjunt d'Europa. És l'única plataforma reconeguda a Europa que representa les organitzacions de joventut a la Unió Europea, el Consell d'Europa i les Nacions Unides.

El Fòrum de la Joventut té com a funció principal traslladar la informació i l'opinió dels i sobre els/les joves vers els responsables de les institucions europees i mundials i viceversa. El Fòrum Europeu de Joventut compta amb 97 organitzacions membres que inclouen els consells nacionals de joventut i les organitzacions internacionals no governamentals de joventut. Aquestes organitzacions són elles mateixes federacions que reuneixen diverses desenes de milions de joves en els diferents països europeus. Les llengües oficials del Fòrum són l'anglès i el francès.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC)[1] i les seves entitats i organitzacions amb representació internacional han estat membres des de 1985 de les organitzacions europees CENYC, BEC i FJCE, precursores de l'actual organisme Fòrum Europeu de la Joventut YJF creat el 1996. Alguns dels seus representants han estat presidents i membres dels òrgans de direcció i executius com Narcís Castanyer (membre del Buró del FJCE, fins any 1986), Joan Pluma (President del CENYC 1986-1990), Pau Solanillas (Vicepresident del CNYC els anys 1995-1996, i posteriorment President de l'YFJ en 1999-2000), l'Elena Jiménez (Vicepresidenta de l'YFJ anys 2002-2004) o Dolors Camats (membre del Buró del YFJ els anys 1996-1998). Des de l'any 1996 any de creació de l'YJF el CNJC,[2] com membre fundador del Fòrum, i el Consejo de la Juventud de España CJE, són els representants de Catalunya i de l'Estat espanyol respectivament.

Història[modifica]

El Fòrum Europeu de la Joventut és el resultat de la fusió de tres estructures europees de representació juvenil: el Consell Europeu de Consells Nacionals de Joventut, el Buró Europeu de Coordinació de les Organitzacions Juvenils Internacionals no Governamentals i el Fòrum de Joventut de les Comunitats Europees (FJCE) que havien representat els interessos dels joves en les estructures europees dels anys seixanta. El YFJ es crea el juliol de 1996 en una Assemblea General conjunta de les tres organitzacions celebrada a Blankerberge, Bèlgica. La creació d'una estructura única en substitució dels tres existents va ser una important racionalització.

Visió, missió i objectius[modifica]

Visió
Ser la veu dels joves a Europa, on els joves són ciutadans iguals i se'ls anima i dona suport per aconseguir el seu ple potencial com a ciutadans del món.
Missió
 • El Fòrum Europeu de la Joventut és una organització independent, democràtica, liderada per joves, plataforma, que representa els consells nacionals de la joventut i les organitzacions internacionals de joves de tot Europa.
 • El Fòrum de la Joventut treballa per capacitar els joves perquè participin activament en la societat per millorar les seves pròpies vides, en representar i defensar els seus interessos i necessitats i les de les seves organitzacions.
Objectius
 • Incrementar la participació dels joves i les organitzacions juvenils en la societat, així com en la presa de decisions.
 • Influir positivament en les qüestions de política que afecten els joves i les organitzacions juvenils, per ser un soci reconegut per les institucions internacionals, en particular la Unió Europea, el Consell d'Europa i les Nacions Unides.
 • Promoure el concepte de política de la joventut com un element integrat i multisectorial del desenvolupament de la política en general, és a dir, a través de la integració juvenil.
 • Facilitar la participació dels joves a través del desenvolupament de les organitzacions juvenils sostenibles i independents a nivell nacional i internacional, en particular pel que fa a garantir un finançament fiable i adequada per a ells.
 • Promoure l'intercanvi d'idees i experiències, la comprensió mútua, així com la igualtat de drets i oportunitats entre els joves a Europa.
 • Mantenir la comprensió intercultural, la democràcia, el respecte, la diversitat, els drets humans, la ciutadania activa i la solidaritat.
 • Contribuir al desenvolupament de la joventut en altres regions del món.

Organització[modifica]

Òrgans de representació i direcció: l'Assemblea General, i el Consell d'Administració. Òrgans d'execució i suport: Buró/ Secretaria General (amb l'Oficina del Secretari General, el Departament d'Elaboració, seguiment i defensa de les polítiques, i el Dept. d'administració i Finances).

L'Assemblea General elegeix els membres del Consell per un mandat de 2 anys i es compon de:

 • El President que ha de ser membre designat per un Consell Nacional de la Joventut (NYC) i/o una organització internacional no governamental de Joventut (INGYO)
 • Un Vicepresident que ha de ser membre designat d'un Consell Nacional de la Joventut (NYC)
 • Un Vicepresident que ha de ser membre designat d'una organització juvenil internacional no governamental (INGYO)
 • Quatre consellers que han de ser membres designats d'un Consell Nacional de la Joventut (NYC)
 • Quatre consellers que han de ser membres designats d'una organització juvenil internacional no governamental (INGYO)

El Secretari General assisteix a les reunions sense vot

Les Àrees de treball del Fòrum Europeu de la Joventut són: a/Ciutadania i aprenentatge al llarg de la vida; b/ Ocupació i Assumptes socials, c/Igualtat i Drets Humans; d/ Cooperació Juvenil Global; e/Desenvolupament del Treball Juvenil; f/Formació; g/ Comunicació

Finançament[modifica]

El 2007, gairebé el 80% dels ingressos provenir del Fòrum de la Joventut provenen de les subvencions anuals de les institucions internacionals. 76% dels ingressos totals arriben de les Comunitats Europees, a través d'una subvenció de la Direcció General d'Educació i Cultura, mentre que al voltant d'un 4% era provinent del Consell d'Europa.

Els projectes de partenariat també constitueixen una part essencial dels ingressos Fòrum de la Joventut, i aquests ingressos inclou el suport de les organitzacions associades a activitats concretes, per exemple, YFJ organitzacions membres que acullen reunions YFJ, o donacions de fundacions o altres entitats, com ara les Nacions Unides, els governs o autoritats locals.

Voluntariat Contribucions Temps (VTC) són una font essencial de finançament extern, i que permeten el YFJ per complir els seus requisits de cofinançament com per la Comissió Europea. VTC també representen el major reconeixement del voluntariat com una important contribució a la societat i al treball de les organitzacions juvenils. Aquestes contribucions el 2007 representaven aproximadament el 5% del pressupost del Fòrum de la Joventut.

Composició[modifica]

Hi ha tres categories de membres: Observadors, Candidats i Plens, que s'estableix en funció dels requisits que compleixin els Comitès Nacionals de Joventut (CNJ) i de les organitzacions internacionals no governamentals de joventut a Europa (OINGJ). La plataforma agrupa més de 97 organitzacions membres que representen les organitzacions internacionals no governamentals de joventut en Europa (OINGJ) i els Consells de Joventut Nacional (CJN).

Consells nacionals de joventut[modifica]

Hi ha uns 40 Consells Nacionals de Joventut que són membres del Fòrum Europeu de la Joventut. D'acord amb els estatuts tots els membres han de complir els següents criteris generals:

 • Acceptar i treballar per al propòsit del Fòrum;
 • Ser membre d'una organització no governamental i sense ànim de lucre;
 • Tenir objectius i estructures democràtiques i acceptar els principis de la Convenció Europea de Drets Humans;
 • Reconèixer plenament els Estatuts del Fòrum;
 • Treballar amb els joves i tenen un òrgan de decisió controlada pels joves;
 • No estar subjecte en les decisions de a la direcció de qualsevol autoritat externa
País Nom sigles Status
 Finlàndia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssiry Allianssi Ple dret
 Regne Unit British Youth Council BYC Ple dret
 Netherlands Nationale Jeugdraad NJ / DNYC Ple dret
 France Comité pour les Relations Nationales et Internationales des Associations de Jeunesse et d'Education Populaire CNAJEP Ple dret
 Estonia Eesti Noorteühenduste Liit ENL Ple dret
 Luxembourg Conférence Générale de la Jeunesse Luxembourgoise CGJL Ple dret
 Spain Consejo de la Juventud de España CJE Ple dret
 Portugal Conselho Nacional de Juventude CNJ Ple dret
 Catalunya Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC Ple dret (sense vot)
 Moldova Consiliul National Al Tineretului Din Moldova CNTM Ple dret
 Belgium Comunitat de parla francesa Comité pour les Relations Internationales de Jeunesse CRIJ Ple dret (vot compartit VJR)
 Switzerland National Youth Council of Switzerland SAJV/CSAJ Ple dret
 Cyprus Cyprus Youth Council CYC Ple dret
 Germany Deutsches Nationalkomitee für Internationale Jugendarbeit DNK Ple dret
 Denmark Dansk Ungdoms Fællesråd DUF Ple dret
 Greece National Youth Council of Greece ESYN Ple dret
 Italy Forum Nazionale dei Giovani FNG Ple dret
 Malta Kunsill Nazzjonali Taz-Zghazagh KNZ Ple dret
 Lithuania Lietuvos Jaunimo Organizaciju Taryba LIJOT Ple dret
 Latvia Latvijas Jaunatnes Padome LJP Ple dret
 Norway Landsrådet for Norske barne- og ungdomsorganisasjoner LNU Ple dret
 Sweden Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer LSU Ple dret
 Iceland Landsamband æskulýðsfélaga LÆF Ple dret
 Slovenia Mladinski Svet Slovenjie MSS Ple dret
 Croatia Mreža Mladih Hrvatske / Croatian Youth Network MMH Ple dret
 Azerbaijan National Assembly of Youth Organisations of the Republic of Azerbaijan NAYORA Ple dret
 Georgia National Council of Youth Organisations of Georgia NCYOG Ple dret
 Armenia National Youth Council of Armenia NYCA Ple dret
 Ireland National Youth Council of Ireland NYCI Ple dret
 Russia National Youth Council of Russia NYCR Ple dret
 Austria Österreichische Kinder- und Jugendvertretung ÖJV Ple dret
 Belarus Belarusian Union of Youth and Children's Public Associations RADA Ple dret
 Slovakia Rada Mládeže Slovenska RMS Ple dret
 Czech Republic Česká rada dětí a mládeže ČRDM Ple dret
 Belgium Comunitat de parla flamenca Vlaamse Jeugdraad VJR Ple dret (Vot compartit CRIJ)
 Romania Consiliul Tineretului Din Romania CTR Candidat
 Ukraine Ukrainian Youth Forum UYF Candidat
 Serbia Krovna Organizacija Mladih Srbije KOMS Candidat
 Belgium Comunitat de parla alemanya Rat der Deutschsprachigen Jugend RDJ Observador
 Bulgaria Naciolen Mladezki Forum NMF Candidat

Organitzacions internacionals juvenils no governamentals[modifica]

En l'actualitat hi ha unes 57 organitzacions juvenils internacionals no governamentals que són membres del Fòrum Europeu de la Joventut YFJ. Els Membres de ple dret IYNGO han de tenir: almenys 5000 joves membres de cada deu Estats europeus, i en cap cas amb menys de 300 membres joves en qualsevol d'aquests deu estats, o bé tenir una recomanació motivada del secretari general i de la Junta; o pel Consell Consultiu de sol·licituds de membres que assessora el consell d'Administració sobre sol·licituds d'adhesió. Els membres observadors (INGYO) han de tenir 3000 membres joves en almenys sis Estats europeus amb almenys 100 membres en qualsevol d'aquests sis estats. INGYO's no poden ser membres si són en gran manera idèntics quant a objectius, composició i estructures d'una INGYO existent, que ja és un membre. Això ha de ser apreciat únicament per l'Assemblea General, per majoria de dos terços, sense comptar les abstencions. Organitzacions Internacionals No Governamentals Juvenils

En l'actualitat hi ha 57 organitzacions internacionals no governamentals juvenils que són membres del Fòrum Europeu de la Joventut.

Nom Sigles Status
Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe AEGEE Ple dret
Alliance of European Voluntary Service Organisations ALLIANCE Ple dret
International ATD Fourth World Movement ATD-Quart Monde Ple dret
Democrat Youth Community of Europe DEMYC Ple dret
European Bureau of Conscientious Objection EBCO/BEOC Ple dret
Young European Socialists ECOSY Ple dret
European Confederation of Youth Clubs ECYC Ple dret
European Democrat Students EDS Ple dret
European Educational Exchanges – Youth for Understanding EEE-YFU Ple dret
European Federation for Intercultural Learning EFIL Ple dret
Erasmus Student Network ESN Ple dret
ACTIVE - Sobriety, Friendship and Peace ACTIVE Ple dret
European Students' Union ESU/ESIB Ple dret
European Trade Union Confederation Youth ETUC Youth Ple dret
EU Federation of Youth Hostel Associations EUFED Ple dret
European Union of Jewish Students EUJS/UEEJ Ple dret
Ecumenical Youth Council in Europe EYCE Ple dret
International Federation of Catholic Parochial Youth Movements FIMCAP Ple dret
Federation of Young European Greens FYEG Ple dret
International Federation of Liberal Youth IFLRY Ple dret
International Falcon Movement - Socialist Education International IFM-SEI Ple dret
International Federation of Medical Students' Associations IFMSA Ple dret
International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer Youth and Student Organisation IGLYO Ple dret
International Union of Socialist Youth IUSY Ple dret
International Young Nature Friends IYNF Ple dret
International Young Catholic Students - International Movement of Catholic Students JECI-MIEC Ple dret
Young European Federalists JEF Ple dret
European Liberal Youth LYMEC Ple dret
International Movement of Catholic Agricultural and Rural Youth MIJARC-Europe Ple dret
Organising Bureau of European School Student Unions OBESSU Ple dret
Rural Youth Europe RYEurope Ple dret
Service Civil International SCI Ple dret
World Esperanto Youth Organization TEJO Ple dret
World Association of Girl Guides and Girl Scouts WAGGGS Ple dret
World Organisation of the Scout Movement (European office) WOSM Ple dret
Youth Action for Peace YAP Ple dret(Suspès)
Youth and Environment Europe YEE Ple dret
Youth of the European People's Party YEPP Ple dret
Youth for Exchange and Understanding YEU Ple dret
European Alliance of Young Men's Christian Associations YMCA Ple dret
Young Women's Christian Association YWCA Ple dret
Youth of European Nationalities YEN Ple dret
European Council of Young Farmers CEJA Observadors
European Confederation of Independent Trade Unions CESI-Youth Observadors
Don Bosco Youth Net Don Bosco Observadors
European Free Alliance Youth EFAY Observadors
European Non-Governamental Sports Organisation Youth Committee ENGSO Youth Observadors
European Youth Press EYP Observadors
International Federation of Training Centres for the Promotion of Progressive Education FICEMEA Observadors
International Coordination of Young Christian Workers ICYCW/CIJOC Observadors
Jeunesses Musicales International JMI Observadors
Pax Christi International Pax Christi Observadors
Red Cross Youth RCY Observadors
Youth Express Network Y-E-N Observadors
Childrens International Summer Villages CISV Candidat
International Federation of Hard of Hearing Young People IFHOHYP Observadors
Freedom, Legality and Rights in Europe FLARE Candidat

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Gallès, Marina i Jimenez, Elena «El reconeixement internacional del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya». 2 casos d'internacionalització: El reconeixement internacional del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. FOCIR, federació d'organitzacions catalanes reconegudes [Barcelona], Col·lecció casos d'internacionalització, 2011, pàg. 98.
 • Soler, J. «La comissió internacional, altaveu del CNJC». Debat Juvenil. Consell Nacional de la Joventut de Catalunya [Barcelona], nº 78, 2006.
 • Duran i Armengol, Anna i Bernal Cercós, Àngels, edit. Fons del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) 1979-1999. Col·leccions de Publicacions de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Generalitat de Catalunya Departament de Cultura, Arxiu Nacional de Catalunya [Barcelona], 2007, pàg. 311 pp..
 • Casanovas Berdaguer, Jordi «Fòrum Europeu de la Joventut-Youh Forum Jeunesse». Política de Joventut. Glossari de termes. Documenta Universitària [Girona], 2009, p.624.
 • Pont, J. F. Cooperació Juvenil internacional. Generalitat de Catalunya [Barcelona], 1982.

Enllaços externs[modifica]