Constitució Boliviana 2007

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El dia 10 de desembre de 2007, el parlament bolivià vota una constitució proposada pel MAS. Aquesta, és acceptada amb grans aldarulls, ja que l'oposició va marxar de l'hemicicle durant la votació. Tot i així, va ser aprovada i portà un gran canvi per Bolívia i els seus habitants, pels quals suposava un estat i una societat plurals des del punt de vista polític, econòmic, jurídic, cultural i lingüístic.

La nova constitució reconeix un estat democràtic, participatiu, representatiu i comunitari, sistema democràtic acord amb el Socialisme del segle XXI. També s'estructuren els nous fonaments de l'economia boliviana basats en la generació de treball digne, contribuir a la reducció de les desigualtats, erradicar la pobresa i protegir el medi ambient. Autoritza a l'estat a intervenir durant tot el procés de producció per a garantir-la i l'obliga a superar la dependència de l'exportació de matèries primeres per a promulgar una economia realment productiva.

Quant a la propietat privada, és reconeguda sempre que no afecti a l'interès col·lectiu. Això deixa fora a especuladors, latifundistes i a persones amb interessos monopolitzadors o oligopolitzadors. De la mateixa manera es respecta el dret a la successió hereditària i es defensa la inviolabilitat del patrimoni. D'altra banda, es fomenta el treball cooperatiu, la petita empresa, el sector agrari, l'artesanal i els serveis per mitjà de l'accés al crèdit estatal i gràcies a diverses ajudes.