Contras

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Membres de la Contra el 1987

Contras o contra (escurçament de contrarevolucionaris o contrarevolució) és el nom donat als diferents grups insurgents oposats al govern del Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN), al poder a Nicaragua des de la derogació, el juliol de 1979, del govern del dictador Anastasio Somoza Debayle. Encara que el moviment de la Contra agrupava diferents organitzacions amb objectius diversos i poca unitat ideològica, la Força Democràtica de Nicaragua, FDN, era la seva facció més important. El 1987 pràcticament totes les branques que formaven la Contra es van unir, almenys nominalment, en la Resistència Nicaragüenca.[1] El seu líder principal era el coronel Enrique Bermúdez.

El paper dels Estats Units en l'existència de les contres va ser provat per la Cort Internacional de Justícia el 1984 revelant que el govern dels Estats Units (presidència de Ronald Reagan) entrenava, armava, finançava i proveïa a les Contres, principalment a través de la CIA.[2] Precisament, l'escàndol Iran-Contra es va desencadenar pel fet que EUA venia armes a Iran per finançar les Contres.[3]


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Els contres no són un grup monolític, sinó una combinació de tres elements diferents de la societat nicaragüenca: ... "Com es pot veure a:. Lee et al, 1987, pàg 29.
  2. CASE CONCERNING THE MILITARY AND PARAMILITARY ACTIVITIES IN AND AGAINST NICARAGUA (NICARAGUA v. UNITED STATES OF AMERICA) (MERITS)
  3. The Iran-Contra Affair 20 Years On. The National Security Archive (George Washington University), 2006-11-24