Convolució de distribucions de probabilitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula distribució de probabilitatConvolució de distribucions de probabilitat
Tipusconvolució Modifica el valor a Wikidata

La convolució/suma de distribucions de probabilitat sorgeix en la teoria i l'estadística de probabilitats com l'operació en termes de distribucions de probabilitat que correspon a la suma de variables aleatòries independents i, per extensió, a formar combinacions lineals de variables aleatòries. L'operació aquí és un cas especial de convolució en el context de distribucions de probabilitat.[1][2]

Introducció[modifica]

La distribució de probabilitat de la suma de dues o més variables aleatòries independents és la convolució de les seves distribucions individuals. El terme està motivat pel fet que la funció de massa de probabilitat o la funció de densitat de probabilitat d'una suma de variables aleatòries independents és la convolució de les seves corresponents funcions de massa de probabilitat o funcions de densitat de probabilitat, respectivament. Moltes distribucions conegudes tenen circumvolucions simples: vegeu Llista de circumvolucions de distribucions de probabilitat [3]

La fórmula general per a la distribució de la suma de dues variables aleatòries independents amb valors enters (i, per tant, discretes) és [4]

Per a variables aleatòries contínues i independents amb funcions de densitat de probabilitat (PDF) i funcions de distribució acumulada (CDF) respectivament, tenim que el CDF de la suma és:

Si comencem amb variables aleatòries i , relacionat per , i sense informació sobre la seva possible independència, aleshores:

Tanmateix, si i són independents, doncs:

i aquesta fórmula es converteix en la convolució de les distribucions de probabilitat: [5]

Referències[modifica]

  1. «Why is the sum of two random variables a convolution?» (en anglès). https://stats.stackexchange.com.+[Consulta: 9 juliol 2023].
  2. «Convolution in Probability: Sum of Independent Random Variables (With Proof)» (en anglès). https://thewolfsound.com.+[Consulta: 9-72023].
  3. «[https://arxiv.org/pdf/math/0603104.pdf THE LEBESGUE DECOMPOSITION OF THE FREE ADDITIVE CONVOLUTION OF TWO PROBABILITY DISTRIBUTIONS]» (en anglès). https://arxiv.org.+[Consulta: 9 juliol 2023].
  4. Susan Holmes (1998). Sums of Random Variables: Statistics 116. Stanford. http://statweb.stanford.edu/~susan/courses/s116/node114.html Arxivat 2021-06-20 a Wayback Machine.
  5. «Does convolution of a probability distribution with itself converge to its mean?» (en anglès). https://mathoverflow.net.+[Consulta: 9 juliol 2023].