Cor Caroli

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaCor Caroli
Cor Caroli 2011-03-01.jpeg
Dades d'observació
Època J2000.0
Constel·lació Llebrers
Declinació (δ) +38°19′06″
Variabilitat Variable Alpha² Canum Venaticorum
Característiques astromètriques
Distància a la Terra 34 ± 1 pc
Característiques físiques
Tipus espectral A0spe...
Més informació
Codi de catàleg
Modifica dades a Wikidata

Cor Caroli (α CVn / α Canum Venaticorum / Alfa Canum Venaticorum) és l'estrella més brillant de la constel·lació de l'hemisferi nord Canes Venatici. El nom Cor Caroli significa: el cor de Carles, i fou anomenada així per Edmond Halley tant en honor de Carles I d'Anglaterra, que fou executat, com de Carles II d'Anglaterra, el seu fill, que va ser restaurat com a Rei després d'un interregne que seguí a la mort del seu pare.

Cor Caroli és una estrella binària amb una magnitud aparent combinada de +2,89. Les dues estrelles estan separades 19,6 segons d'arc en el cel i es poden resoldre amb petits telescopis. Està aproximadament a 110 anys-llum de la Terra.

L'estrella principal, α² Canum Venaticorum, és el prototip de la classe d'estrelles variables, les anomenades variables α² Canum Venaticorum. Aquestes estrelles tenen un camp magnètic molt intens, que es creu produeixen erupcions estel·lars d'enorme extensió. Degut en aquestes "taques solars" l'esclat de α² Canum Venaticorum varia considerablement durant la seva rotació.

La claror de α² Canum Venaticorum varia entre la magnitud aparent +2,84 i +2,94 amb període de 5,47 dies. El seu tipus espectral és A0. La seva companya, α¹ Canum Venaticorum', és del tipus espectral F0, és considerada més feble, de la magnitud +5,5.

Cor Caroli marca el vèrtex de l'asterisme Diamant de Virgo.