Galàxia irregular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
NGC 1427A, exemple de galàxia irregular a una distància d'uns 52 milions d'anys llum

Les galàxies irregulars estan constituïdes principalment per estels joves i no tenen una estructura fàcilment identificable. No entren dins la classificació regular de la seqüència d'Hubble; no es poden classificar ni com a galàxies espirals, ni com a el·líptiques. Sovint, aquest tipus de galàxies semblen caòtiques, sense bulb galàctic ni cap estructura de braços espirals. Es pensa que poden representar un quart del total de galàxies. La major part de les galàxies irregulars han estat galàxies espirals o el·líptiques que han perdut la seva forma per les forces gravitacionals.

Hi ha dos grans tipus Hubble de galàxies irregulars:

  • Galàxies Irr I són galàxies irregulars que presenten una estructura molt poc definida com per a ser situada dins de la seqüència d'Hubble. En els subtipus introduïts per De Vaucouleurs en la seqüència d'Hubble, es divideixen en les que tenen algun tipus d'estructura espiral Sm, i les que no Im.
  • Galàxies Irr-II són galàxies irregulars que semblen no tenir cap estructura que les pugui situar dins la seqüència d'Hubble.

Una tercer classificació de les galàxies irregulars serien les galàxies nanes, anomenades dI o dIrrs (de l'anglès dwarf, 'irregular'). Aquests tipus de galàxies, es pensa que podrien ser importants a l'hora d'entendre l'evolució general de les galàxies, ja que tendeixen a tenir un baix nivell de metal·licitat i un alt nivell relatiu de gas, i es pensa que són similars a les galàxies primerenques que poblaven l'univers. Poden representar una versió local (i per tant, més recent) de galàxies blaves febles, que se sap que existeixen en imatges de galàxies de d'espai profund.

Algunes galàxies irregulars són galàxies espirals petites que han estat deformades per la gravetat de veïnes més grans.

Les galàxies dels núvols de Magallanes es van classificar inicialment com a galàxies irregulars, però des que es va poder observar que contenien estructures espirals barrades, es van reclassificar com a SBm, un quart tipus de galàxia espiral barrada.

Exemples[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galàxia irregular