Galàxia irregular

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
NGC 1427A, Exemple de galàxia irregular a una distància d'uns 52 Milions d'anys llum.

Les galàxies irregulars estan constituïdes principalment per estels joves i no tenen una estructura fàcilment identificable. No entren dins la classificació regular de la seqüència de Hubble; no es poden classificar ni com galàxies espirals, ni com a el·líptiques. Sovint, aquest tipus de galàxies semblen caòtiques, sense bulb galàctic ni cap estructura braços espirals. Es pensa que poden representar un quart del total de galàxies. La major part de les galàxies irregulars han estat galàxies espirals o el·líptiques que han perdut la seva forma degut a forces gravitacionals.

Hi ha dos grans tipus Hubble de galàxies irregulars:

  • Galàxies Irr I són galàxies irregulars que presenten una estructura molt poc definida com per a ser situada dins de la seqüència de Hubble. En els subtipus introduïts per De Vaucouleurs a la seqüència de Hubble es divideixen en les que tenen algun tipus d'estructura espiral Sm, i les que no Im.
  • Galàxies Irr-II són galàxies irregulars que semblen no tenir cap estructura que les pugui situar dins la seqüència de Hubble.

Una tercer classificació de les galàxies irregulars serien les galàxies nanes, anomenades dI o dIrrs (de l'anglès dwarf irregular). Aquests tipus de galàxies es pensa que podrien ser importants a l'hora d'entendre l'evolució general de les galàxies, ja que tendeixen a tenir un baix nivell de metal·licitat i un alt nivell relatiu de gas, i es pensa que són similars a les galàxies primerenques que poblaven l'univers. Poden representar una versió local (i per tant més recent) de galàxies blaves febles que se sap que existeixen en imatges de galàxies de d'espai profund.

Algunes galàxies irregulars són galàxies espirals petites que han estat deformades per la gravetat de veïnes més grans.

Les galàxies dels núvols de Magallanes es van classificar inicialment com a galàxies irregulars, però des que es va poder observar que contenien estructures espirals barrades, es van reclassificar com a "SBm", un quart tipus de galàxia espiral barrada.

Exemples[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galàxia irregular Modifica l'enllaç a Wikidata