Imperi Galàctic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'Imperi Galàctic és un hipotètic règim polític totalitari[1] que abraça diversos planetes o sistemes solars. És un tema comú en la ciència-ficció.

Molts autors de novel·les, còmics, videojocs o pel·lícules de ciència-ficció han usat un imperi galàctic com a rerefons o bé han escrit sobre el creixement o el declivi d'algun d'aquests imperis. La idea dels imperis galàctics està basada clarament en l'imperi romà: l'Imperi d'Isaac Asimov, de la sèrie de La Fundació (que va inspirar els posteriors imperis d'escriptors i directors de cinema) n'és un exemple obvi. Cal tenir present que Isaac Asimov havia escrit dos llibres sobre la història de l'imperi romà (una primera part sobre els orígens i l'època republicana i una segona part sobre l'època imperial). Asimov va descriure detalladament com una república va passar a ser un imperi, o com va mantenir-se l'imperi amb dificultats militars i econòmiques cap a la darreria.

El més conegut avui dia pel públic en general és probablement l'Imperi de la saga fílmica La Guerra de les Galàxies, al seu torn derivat de la República Galàctica. Precisament el seu creador, George Lucas, va explicar que per a narrar el pas de la república a l'imperi galàctic va inspirar-se en tres casos històrics: l'imperi romà, Napoleó a França (segle XIX) i el Tercer Reich d'Alemanya (segle XX). En còmics, especialment mangues, hi ha també molts casos d'imperis galàctics. Generalment l'imperi sol ser un enemic a batre per part d'éssers que desitgen llibertat.

La idea pateix de dificultats pràctiques, ja que sovint es requereixen viatges i comunicacions més ràpids que la llum per mantenir unit l'imperi.

Referències[modifica]

  1. Meehan, Paul. Cinema of the Psychic Realm: A Critical Survey (en anglès). McFarland, 2009, p.162. ISBN 0786439661. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]