Galàxia lenticular

De Viquipèdia
La (NGC 5866), Una galàxia lenticular en la constel·lació del Dragó

Una galàxia lenticular és un tipus de galàxia intermèdia entre una galàxia el·líptica i una galàxia espiral en la seqüència de Hubble. Les galàxies lenticulars són galàxies de disc (com galàxies espirals), que han gastat o perdut la seva matèria interestel·lar (com galàxies el·líptiques). Moltes vegades, resulta difícil distingir-les a causa de la inclinació i a la poca definició del seu braç espiral.

Variacions morfològiques[modifica]

Encara que la forma de les galàxies lenticulars no varia tant com en les galàxies en espiral, poden dividir-se en una sèrie de subclasses basades en la seva aparença. Aquestes són algunes d'aquestes subclasses:

Barres[modifica]

En el sistema de classificació de Vaucouleurs, les galàxies lenticulars poden dividir-se en subclasses basant-se en la presència o absència d'una estructura de barra central. La denominació SAO s'usa per a galàxies lenticulars sense barra aparentment. La SBO s'usa per a les galàxies amb una nítida barra. La denominació SABO n'és una classificació intermèdia i la podríem definir com galàxies amb una barra feble.[1]

Anell interior i subtipus en forma de S[modifica]

Les galàxies lenticulars amb anell interior s'anomenen (S0(r)), les que tenen forma de S a (S0(s)) i les que tenen formes intermèdies (S0(rs)). No obstant això, aquestes designacions van ser definides en un principi per a galàxies en espiral, i trobar objectes que representin algunes d'aquestes classes és molt difícil.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galàxia lenticular
  1. 1,0 1,1 R. J. Buta, H. G. Corwin, Jr., S. C. Odewahn. The de Vaucouleurs Atlas of Galaxies. Cambridge: Cambridge University, 2007. ISBN 978-0-521-82048-6.