Galàxia lenticular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La (NGC 5866), Una galàxia lenticular en la constel·lació del Dragó

Una galàxia lenticular és un tipus de galàxia intermèdia entre una galàxia el·líptica i una galàxia espiral en la seqüència de Hubble. Les galàxies lenticulars són galàxies de disc (com galàxies espirals), que han gastat o perdut la seva matèria interestel·lar (com galàxies el·líptiques). Moltes vegades, resulta difícil distingir-les a causa de la inclinació i a la poca definició del seu braç espiral.

Variacions morfològiques[modifica]

Encara que la forma de les galàxies lenticulars no varia tant com en les galàxies en espiral, poden dividir-se en una sèrie de subclasses basades en la seva aparença. Aquestes són algunes d'aquestes subclasses:

Barres[modifica]

En el sistema de classificació de Vaucouleurs, les galàxies lenticulars poden dividir-se en subclasses basant-se en la presència o absència d'una estructura de barra central. La denominació SAO s'usa per a galàxies lenticulars sense barra aparentment. La SBO s'usa per a les galàxies amb una nítida barra. La denominació SABO n'és una classificació intermèdia i la podríem definir com galàxies amb una barra feble.[1]

Anell interior i subtipus en forma de S[modifica]

Les galàxies lenticulars amb anell interior s'anomenen (S0(r)), les que tenen forma de S a (S0(s)) i les que tenen formes intermèdies (S0(rs)). No obstant això, aquestes designacions van ser definides en un principi per a galàxies en espiral, i trobar objectes que representin algunes d'aquestes classes és molt difícil.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galàxia lenticular
  1. 1,0 1,1 R. J. Buta, H. G. Corwin, Jr., S. C. Odewahn. The de Vaucouleurs Atlas of Galaxies. Cambridge: Cambridge University, 2007. ISBN 978-0-521-82048-6.