Blàzar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Quan l'angle θ que forma el jet amb la terra és zero, el quàsar o nucli galàctic actiu és denominat Blazer

Un blàzar és una font d'energia molt compacta i altament variable, associada a un forat negre situat al centre d'una galàxia. Els blàzars estan entre els fenòmens més violents de l'Univers, i són un tema important en l'astronomia extragalàctica.

Els blàzars són un tipus particular de nucli actiu galàctic (AGN en anglès), caracteritzat per emetre un jet relativística. Actualment s'accepta que un blàzar és un quàsar, amb l'excepció que el seu jet es troba apuntant en direcció a la Terra. El fet que observem l' jet orientat directament a nosaltres, explica tant la intensitat com la ràpida variabilitat i trets dels diferents tipus de blazars. Molts blazars semblen experimentar velocitats superlumínicas dins dels primers pársecs dels seus jets, probablement a causa dels fronts d'ona de xoc relativístics.

Els Blazars no constitueixen un grup homogeni, i es divideixen en dos grups:

  • Quàsar és altament variables, (anomenats també en anglès "OVH", d ' Optically Violent Variable quàsars), que són un petit subgrup dins dels quàsars.
  • objectes BL Lacertae, objectes "BL Lac" o simplement "BL Lacs".

Alguns d'aquests objectes poden ser blàzars intermedis , els quals semblen tenir una barreja de les propietats de tots dos.

El quadre generalment acceptat d'aquests quàsars OVH és que són, intrínsecament, potents ràdio galàxies, mentre que els objectes BL Lac són, bàsicament, galàxies de fonts de ràdio feble. En ambdós casos, els centres galàctics són de galàxies gegants el·líptiques.

Els models alternatius, per exemple les microlents gravitacionals , poden respondre a les observacions d'alguns blazars però no són consistents amb les propietats generals.

També es considera que els forats negres configuren blàzars quan els dolls de plasma que els poden estar associats són visibles. Es creu que els quàsars (i blázares) són propis dels primers estadis d'evolució de les galàxies, el que explicaria per què només els observem a distàncies de milers de milions d'anys llum (i per tant molt antics) mentre aquests objectes no es han trobat en galàxies properes.

Les galàxies que contenen un nucli actiu (AGN) es denominen també galàxies actives.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Blàzar Modifica l'enllaç a Wikidata