Supernova

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdeveniment astronòmicSupernova
SN1994D.jpg
SN 1994D (el punt lluminós del quadrant inferior esquerre), una supernova de tipus Ia situada a la galàxia NGC 4526 Modifica el valor a Wikidata
Tipustipus d'objecte astronòmic Modifica el valor a Wikidata
Restes de la supernova de Kepler, també coneguda com a SN 1604. Aquesta imatge és un fotomuntatge amb imatges del telescopi espacial Hubble, l'Observatori de raigs X Chandra i el telescopi espacial Spitzer

Una supernova és una explosió estel·lar més energètica que una nova. Correspon a l'última etapa de l'evolució de determinats estels (estels binaris i estels massius). Durant aquesta etapa, la lluminositat de l'estel pot augmentar en un factor de 10×108.

Les supernoves originen emissions de radiació electromagnètica intensíssimes que poden durar des de diverses setmanes a diversos mesos. Es caracteritzen per un ràpid augment d'intensitat fins a assolir un pic, i després decreixen en brillantor de manera més o menys suau fins a desaparèixer completament.

Fonamentalment, s'originen a partir d'estrelles massives que ja no poden fusionar més el seu nucli, esgotat i incapaç de sostenir-se per mitjà de la pressió de degeneració dels electrons, la qual cosa les porta a contraure's sobtadament i a generar, en el procés, una gran emissió d'energia. També existeix un altre procés més violent capaç de generar emissions molt més intenses; es produeix quan una nana blanca companya d'una altra estrella, encara activa, agrega prou massa procedent de la segona com per a superar el límit de Chandrasekhar i procedir a la fusió instantània de tot el seu nucli, fet que genera una enorme explosió termonuclear que expulsa gairebé tot el material que la formava. Les supernoves poden alliberar de l'ordre de 10×1044 joules d'energia. Per això, hom ha adoptat el foe (equivalent a 10×1044 J) com a unitat estàndard per mesurar l'energia de les supernoves.

Les supernoves provoquen l'expulsió de les capes superficials de l'estrella en forma d'enormes ones de xoc, omplint l'espai que les envolta amb elements pesants, que originen núvols de pols i gas. Quan el front d'ona de l'explosió arriba a altres núvols de gas i pols propers, els comprimeix i aquest fet pot desencadenar la formació de noves nebuloses que formin, posteriorment, nous sistemes estel·lars, potser amb planetes rocosos, a causa de l'esmentada presència d'elements pesants procedents de l'explosió de la supernova.

Tipus[modifica]

Actualment, les supernoves es classifiquen d'acord amb les línies d'absorció de diferents elements químics que apareixen en els seus espectres. La primera clau per a la divisió és la presència o absència d'hidrogen. Si l'espectre d'una supernova no conté cap línia d'hidrogen, se la classifica com de tipus I, altrament es classifica com de tipus II. Dins d'aquests dos grups principals, hi ha també subdivisions d'acord amb la presència d'altres línies en la corba de llum. Esquemàticament, la classificació n'és la següent:

  • Tipus I: sense línies de Balmer de l'hidrogen:
  • Tipus Ia: línia Si II a 615,0 nm
  • Tipus Ib: línia He I a 587,6 nm
  • Tipus Ic: sense línies de l'heli
  • Tipus II: amb línies de Balmer de l'hidrogen:
  • Tipus II-P: corba amb altiplà
  • Tipus II-L: corba amb decreixement lineal

Tipus Ia[modifica]

Supergegants molt lluminoses

Tipus Ib i Ic[modifica]

Supergegants menys lluminoses

Tipus II[modifica]

Gegants lluminoses

Supernoves històriques[modifica]

A continuació, presentem una llista de les supernoves més importants observades des de la Terra en temps històrics. Les dates que s'hi donen assenyalen el moment en què van ser observades. En realitat, les supernoves van ocórrer molt abans, ja que la seva llum ha trigat cents o milers d'anys a arribar fins a la Terra.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Supernova