Vés al contingut

Sistema planetari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dibuix artístic d'un sistema planetari en la seva fase de formació
Comparanció entre el Sistema Solar i el Sistema 55 Canri
Concepció artística d'un sistema planetari
Representació artística d'un sistema planetari llunyà

Un sistema planetari està format per una o diverses estrelles centrals i diversos objectes orbitant al seu voltant. El nostre sistema planetari, el Sistema Solar, està format pel Sol, els diferents planetes i una multitud de cossos menors.[1] A data 28 novembre 2023, segons l'Extrasolar Planets Encyclopaedia, hi ha 5.543 exoplanetes confirmats en 4.087 sistemes planetaris, amb 886 sistemes que tenen més d'un planeta.[2].

Origen i evolució de sistemes planetaris

[modifica]

Es creu que els sistemes planetaris al voltant d'estrelles de tipus solar es formen com a part del mateix procés de la formació estel·lar. La majoria de les teories antigues eren de tipus catastrofista i involucraven el pas d'una estrella molt a prop del Sol capaç d'extreure material d'aquest per mitjà de la seva gravetat i de formar posteriorment planetes per coalescència. No obstant això, la probabilitat d'un esdeveniment d'aquest tipus és tan reduïda que implicaria una gran escassesa de sistemes planetaris en la galàxia. Les teories modernes indiquen que els planetes es van formar a partir d'un disc d'acreció. En el cas del sistema solar, aquest s'hauria format a partir de la nebulosa solar.

Alguns sistemes planetaris són molt diferents del nostre, com els sistemes de planetes al voltant de púlsars detectats a partir de les lleugeres variacions en els polsos de radiació electromagnètica d'aquests cossos. Els púlsars es formen en violentes explosions de supernoves, amb la qual cosa un sistema planetari convencional no podria sobreviure a aquesta explosió; els planetes s'evaporarien o escaparien de l'atracció gravitacional de l'estrella central. Algunes teories indiquen que els companys estel·lars existents prop de la supernova evaporarien la major part de la seva massa deixant cossos de grandària planetària. Alternativament, els planetes podrien formar-se en un disc d'acreció envoltant els púlsars i format pel material expulsat de l'estrella central.

Alguns sistemes planetaris destacats

[modifica]
  • El sistema solar - el nostre propi sistema planetari.
  • PSR 1257+12 - el primer sistema planetari extrasolar descobert. L'estrella central n'és un púlsar i els diferents planetes que s'han trobat al seu al voltant es denominen planetes púlsars.
  • PSR B1620-26 - el primer sistema extrasolar descobert en un sistema estel·lar múltiple.
  • 55 Cancri - el sistema planetari extrasolar amb el major nombre de planetes descoberts fins a la data (5 planetes al novembre del 2007).
  • HD 69830 - el primer sistema planetari amb tres planetes de la grandària de Neptú i un cinturó d'asteroides anomenat la pedra de roseta dels sistemes planetaris (maig, 2006).
  • 2M1207 - el primer sistema amb un planeta descobert girant al voltant d'una nana marró i la primera vegada que s'aconsegueix una imatge del planeta.

Referències

[modifica]
  1. Dsrling, David J. The Universal Book of Astronomy, from the Andromeda Galaxy to the Zone of Avoidance. Hoboken, Nova Jersey: Wiley, 2004, p. 394ISBN=0-471-26569-1. 
  2. Schneider, J. «Interactive Extra-solar Planets Catalog». Extrasolar Planets Encyclopaedia.

Enllaços externs

[modifica]