República Galàctica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Group half.svgRepública Galàctica
Galactic Republic.svg
Dades base
Tipus entitat organització fictícia
Modifica dades a Wikidata

La República galàctica és una organització política en l'univers fictici de La Guerra de les Galàxies, de George Lucas.

Va ser l'organisme polític que més anys va durar a la galáxia, fins que en un parell de setmanes es va esfondrar per la voluntat d'un home: Palpatine.

La república galàctica va existir durant més de quatre mil anys, permetent una digna i pacífica coexistència entre la majoria de les espècies i planetes de la galàxia coneguda. La seva seu va ser durant molt temps al planeta Coruscant, on el Senat Galàctic, es reunia a discutir mesures per al benefici dels planetes i corporacions membres de la república.

Un organisme que va existir gairebé alhora amb la república, va ser l'orde jedi. Aquesta va existir com a protectora i facció activa per resoldre conflictes. La seu de l'orde jedi estava també en Coruscant, en el temple jedi, des d'on observaven acuradament les activitats polítiques. La república estava dirigida per un canceller suprem; assistit per un vicecanceller i un) secretari. Durant la batalla de Naboo, la república estava dirigida pel canceller Valorum i el vicecanceller Mas Amedda. Després d'una sèrie de moviments polítics, el canceller va ser deposat i Palpatine va pujar a la cadira, preparant el seu pla mestre.

El caràcter no militar de la república va ser trencat davant de l'aparició d'una nova facció. Un grup d'exmembres de la república, molt disgustats amb la burocràcia havien format una confederació de separatistes (Confederacy) i es preparaven per destruir el sistema polític amb exèrcits d'androides mecànics (Battle Droids). Tot seguit es va posar en discussió el crear un exèrcit que protegís a la república i als planetes que la recolzessin. Aquesta va ser la raó bàsica per la qual es creia que la Senadora Padmé Amidala havia sofert diversos intents d'assassinat; ella era la líder de l'oposició a la creació de l'exèrcit de la república.

Però misteriosament, deu anys enrere, algú havia donat l'ordre de creació d'un exèrcit de clons (Cloni Troopers) al planeta Kamino, suplantant a un Mestre Jedi mort. Així va ser com la república va obtenir el seu exèrcit i va guanyar les Guerres dels Clons, vencent els opositors de la república, sol perquè al final, Palpatine ordenés als clons assassinar els jedi, declarant-los traïdors. D'aquesta manera la república va caure i va sorgir l'Imperi Galàctic, caracteritzat pel seu regnat de terror i injustícia