Corrent Agulhas

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El Corrent Agulhas o Corrent de les Agulhas (en portuguès: Corrente das Agulhas) és el corrent oceànic occidental del sud-oest de l'oceà Índic. Flueix cap avall de la costa est d'Àfrica de les latituds 27°S a 40°S. És un corrent estret i fort.[1]

Propietats físiques[modifica]

Les aigües que originen el Corrent d'Agulhas són el Corrent de l'Est de Madagascar (25 Sverdrups), el Corrent de Moçambic (5 Sverdrups) i una part reticulada del mateix Corrent d'Agulhas (35 Sverdrups).[2] El transport net del Corrent d'Agulhas s'estima en 100 Sv. El corrent flueix des de Maputo a la punta d'Agulhas Bank (Cap Agulhas).

En el sud-est de l'oceà Atlàntic el Corrent d'Agulhas retroflecteix (es gira cap ell mateix) degut a interaccions amb el Corrent Circumpolar Antàrtic. S'estima que uns 85 Sv (Sverdrups) del transport net tornen a l'oceà Índic per aquesta retroflexió.

Propietats biològiques[modifica]

Concentració mitjana de clorofil·la en le Corrent d'Agulhas

Producció primària[modifica]

El Corrent d'Agulhas actua com una zona de convergència oceànica, les seves aigües superficials van cap avall i fan aflorar aigües fredes riques en nutrients al sud d'aquest corrent. A més la convergència fa incrementar la concentració del plàncton i per això aquesta zona té una alta producció primària i això és especialment notable ne la zona de retroflecció.[3]


Referències[modifica]

  1. Bryden, HL., Beal, LM., Duncan, LM. «Structure and transport of the Agulhas Current and its temporal variability». Journal of Oceanography, 61, 2003, pàg. 479–492.
  2. Stramma, L. and Lutjeharms, J. «The flow field of the subtropical gyre in the South Indian Ocean into the Southeast Atlantic Ocean: a case study.». Journal of Geophysical Research, 99, 1997, pàg. 14053–14070.
  3. Mann, K.H., Lazier, J.R. "Dynamics of Marine Ecosystems", Third Edition, Blackwell Publishing, 2006

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Coord.: 30° 00′ S, 35° 00′ E / 30.000°S,35.000°E / -30.000; 35.000