Curs d'aigua

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Corrent d'aigua intermitent)
Jump to navigation Jump to search
«riera» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «riera (desambiguació)».
Infotaula de geografia físicaCurs d'aigua
Lomna 640.jpg
Format per aigua
llera
plana d'inundació
Modifica les dades a Wikidata

Un curs d'aigua és el lloc per on corren les aigües. Tot curs d'aigua està alimentat per una conca. Els torrents i els rierols formen els afluents dels rius principals que desemboquen en el mar o en un llac. El règim d'un curs d'aigua depèn essencialment de les condicions de la seva alimentació i de les característiques del seu llit: amplada, traçat, perfils longitudinal i transversal, etc. Fora d'això, les formes del llit no deixen de canviar, ja que, en certes parts, sofreixen una erosió més o menys intensa, en tant que en d'altres es dipositen al·luvions que eleven el fons i en regularitzen el perfil. Fins i tot les majors cascades acaben per desaparèixer, ja que, en anar retrocedint, disminueix la seva altura fins al punt de suprimir-se la desnivellació. La potamologia estudia nombrosos fenòmens relatius als cursos d'aigua. Entre aquests n'hi ha que concerneixen a la dinàmica fluvial i d'altres constitueixen la hidrologia fluvial pròpiament dita.

Rierol[modifica]

Un rierol és un petit curs d'aigua natural que normalment flueix de manera continuada, però que a diferència d'un riu, té un cabal hidràulic menor. Si acostuma a desaparèixer durant l'estiu, se l'anomena riera. No és, en general, navegable. Atès el seu poc cabal, no acostuma a haver-hi ponts per a travessar els rierols, de manera que cal fer-ho pels guals, lloc on el rierol té tan poca profunditat que pot travessar-se a peu, o serveix per al bany. Els rierols són anomenats quebradas, en alguns països llatinoamericans, com Colòmbia, Hondures, Nicaragua, o Panamà.

Riera[modifica]

Una riera és un corrent d'aigua intermitent natural que flueix amb discontinuïtat segons l'època de l'any. Posseïx un cabal hidràulic inconstant i desemboca en el mar, en un llac, en un riu o en una altra riera; en els dos darrers casos es denomina afluent. Es diferencia d'un riu, ja que acostuma a tenir menys longitud i no porta aigua durant tot l'any. Es diferencia d'un torrent, ja que en èpoques humides porta aigua encara que faci dies que no plou.

Curs fluvial Cabal Continuïtat
Riu Abundant Porta aigua tot l'any
Rierol Escàs Porta aigua tot l'any
Riera Variable S'asseca en èpoques seques, excepte quan plou
Torrent Escàs (intens quan plou) Du aigua quan plou i els pocs dies següents

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Curs d'aigua Modifica l'enllaç a Wikidata