Costumari Català

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreCostumari Català
Joan Amades - Costumari Català, primera edició.jpg
Volums de la primera edició del Costumari Català de Joan Amades, provinents de la biblioteca particular de l'autor. A la dreta, els 2 primers volums de la segona edició. Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJoan Amades i Gelats Modifica el valor a Wikidata
Publicació1952 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Nombre de pàgines5.000 Modifica el valor a Wikidata

El Costumari Català és l'obra cabdal del gran folklorista català Joan Amades.[1] Porta com a subtítol El curs de l'any. És l'obra etnogràfica de referència per a qualsevol qüestió relacionada amb les tradicions i els costums a les terres de llengua catalana.[2]

Consta de cinc volums il·lustrats que ordenen els continguts seguint el curs de l'any, el pas de les estacions. La primera edició data de 1952, en cinc volums, de l'Editorial Salvat. El 1982, les editorials Salvat i Edicions 62, en col·laboració, en van fer una reedició en facsímil. Els cinc llibres omplen més de 5.000 pàgines.

Objectiu, mètode i contingut de l'obra[modifica]

L'objectiu del Costumari era recollir i deixar constància escrita de tot allò que els catalans feien impulsats per la tradició. Amades es mou impulsat per dues raons: l'interès etnogràfic, és a dir dels costums en si mateixos, i la percepció que el saber tradicional estava amenaçat.

Es proposa doncs, fer una àmplia recopilació, incloent-hi: creences, preocupacions, supersticions, refranys, cançons, danses, jocs, documents gràfics, costums, rondalles, etc. És molt conscient que indirectament està fent un important treball de recull lexicogràfic. Va comptar amb la col·laboració de Joan Tomàs i Parés, que el va ajudar especialment en la recerca de cançons i músiques populars arreu del territori de parla catalana.

Amades utilitza dos tipus de fonts: les bibliogràfiques i l'entrevista directa a persones de tota classe, edat, estament i ocupació.

Les dades recollides es van estructurar en dos eixos ben diferenciats:

 • Costums col·lectius, que s'organitzen seguint el curs de l'any. Les estacions i els mesos de l'any serveixen per estructurar els volums. Aquests continguts són els que recull l'obra que ens ocupa, el Costumari Català.
 • Costums individuals, seguint el curs de la vida, del naixement a la mort. Aquests continguts formarien part d'una obra posterior, Folklore de Catalunya.

Joan Amades va dedicar trenta-cinc anys a la coordinació del Costumari, incloent-hi el recull d'informació, la redacció, la integració dels diferents documents i l'estructuració en els cinc volums esmentats.

Continguts i estructura dels volums[modifica]

 • Volum I. Hivern.[3]
Sumari: Pròleg. Hivern. Desembre (des del 21). Gener. Febrer. Març (fins al 20).
 • Volum II. Les carnestoltes. La quaresma. Setmana Santa. El cicle pasqual.[4]
 • Volum III. Corpus. Primavera.[5]
Sumari: Corpus. Primavera. Març (des del 21). Abril. Maig. Juny (fins al 21)
 • Volum IV. Estiu.[6]
Juny (des del 22). Juliol. Agost. Setembre.
 • Volum V. Tardor.[7]
Setembre (des de l'1 al 20). Tardor. Setembre (des del 21). Octubre. Novembre. Desembre (fins al 18). Bibliografia. Índexs.

Cada estació té una introducció general. A començament de mes hi ha les qüestions més destacables del període. A continuació es recullen els aspectes fonamentals de la vida a quatre entorns diferents: la vida al camp (centrat sobretot en la pagesia) la vida a la muntanya (ramaderia), la vida a la costa (pesca) i la vida a poblat (comerç, construcció, artesania…). Després es passa a una relació de costums i tradicions dia a dia, amb especial atenció al santoral. Les diades més importants són especialment destacades.

Les il·lustracions[modifica]

L'obra conté 4.908 il·lustracions en blanc i negre, i 28 il·lustracions en color a les portadelles i làmines desplegables.

Les il·lustracions provenen de diverses fonts:

 • Il·lustracions extretes de la imatgeria popular gravada al boix: auques, romanços, ventalls, estampes, goigs, cobertes de quaderns infantils i de llibrets de paper de fumar…
 • Gravats de llibres populars, llunaris, calendaris, diaris i almanacs.
 • Il·lustracions de Manuel Bas, realitzades expressament per al Costumari.
 • Gràfics i figures dels balls, i dels gegants i nans, d'Alfred Vivancos.
 • Gravats al boix de Joan Castells, representant les estacions, per fer les portades.
 • Reproduccions de les estampacions dels "papers bonics" de l'imatger Ignasi Estivill, de Barcelona, per a les decoracions. Els originals són del segon terç del segle xix.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • 1a edició: Costumari Català. El curs de l'any. Barcelona. 1956
 • 2a edició en facsímil: Costumari Català. El curs de l'any. Salvat Editores i Edicions 62, Barcelona, 1983, ISBN 84-345-3673-0 (obra completa).
 • 3a edició en facsímil: Costumari Català. El curs de l'any. Hereus de Joan Amades i Salvat Editores, 2001, ISBN 84-345-3673-0 (obra completa).