Cova de Can Simon

Infotaula de geografia físicaCova de Can Simon
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Descobridor o inventorIsidre Macau i Teixidor Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGirona Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 00′ 46″ N, 2° 49′ 52″ E / 42.012753°N,2.831094°E / 42.012753; 2.831094
Història
Data de descobriment o invenció1931 Modifica el valor a Wikidata

La Cova de Can Simon és una Galeria subterrània oberta en les calcàries de Montjuïc (Girona) i que forma part del carst que solca la muntanya.

Isidre Macau i Teixidor visita el jaciment l'any 1931,[1] després que es rebenti un dipòsit d'aigua i s'erosioni part del rebliment de la cova. Recull els materials que queden en superfície. La cronologia que, pels materials, es pot atribuir al jaciment és la següent:

  • Possibilitat d'un nivell paleolític per dues peces lítiques en sílex i una plaqueta òssia decorada.
  • Possibilitat d'un nivell neolític per ceràmica a mà i destrals polides.
  • Nivell calcolític/bronze antic. En ceràmica predominen les formes globulars de mides petites i mitjanes, tasses amb nansa, bols hemisfèrics i sub-esfèrics; objectes d'ornamentació diversos, denes en materials lítics i caragols i petxines perforats; en os dos botons prismàtics amb doble perforació en V; material lític representat per dues destrals polides, dues fulles retocades, un perforador, un rascador i un doble raspador tots ells en sílex; quant a objectes metàl·lics dos punxons i una tija de secció quadrada.
  • edat del bronze Final. Vasos de perfil sinuós amb vora decorada, bols amb vora bisellada, urneta de cos globular i coll diferenciat, les decoracions són incises, acanalats i l'associació d'ambos tipus, també cordons impresos. Hi aparegueren restes humanes no associades a cap nivell concret. Alguns fragments de ceràmica romana que hi aparegueren semblen rodats i poden haver estat introduïts recentment a la cova per l'acció de l'aigua.

Referències[modifica]

  1. Macau i Teixidor, Isidre «Nous monuments megalítics de l'Alt Empordà i l'abric neolític de la Cova de Can Simon». Butlletí de la Institució Cataland d'Història Natural, vol. XXXIV, n. 6-9.

Bibliografia[modifica]