Cova de Melidoni

Infotaula de geografia físicaCova de Melidoni
Imatge
TipusCova turística i dripstone cave (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMilopótamos (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMelidoni Rethymni (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 35° 23′ 04″ N, 24° 43′ 46″ E / 35.384454°N,24.729562°E / 35.384454; 24.729562
Dades i xifres
Jaciment arqueològic catalogat de Grècia

La cova de Melidoni (en grec, Σπήλαιο Mελιδoνίoυ) o Gerontospilios (en grec, Γεροντόσπηλιος) és una gruta situada al vessant meridional de la muntanya Kulukonas, a 2 km de distància del poble de Melidoni, en la Unitat perifèrica de Réthimno de l'illa de Creta (Grècia).

Consta de dues sales principals amb abundants estalactites i estalagmites.

La tradició indica que aquest era el lloc on vivia el mític Talos, un gegant de bronze que vigilava l'illa de Creta.

En la cova s'han realitzat troballes com restes òssies i eines que indiquen que fou un lloc de residència del neolític. A més, s'hi han trobat destrals de bronze, estatuetes i llums que mostren que fou un lloc de culte durant tots els períodes de la civilització minoica i posteriorment als s. III, IV i VII ae. També s'hi han trobat inscripcions del període romà que associen el lloc amb el culte a Hermes.

Entre 1823 i 1824, durant la Guerra d'independència de Grècia, fou escenari d'una tragèdia quan es refugiaren a la cova uns 370 habitants del lloc amb 20 o 30 soldats grecs. L'exèrcit de l'Imperi otomà, dirigit per Hussein Pashà, tractà que els refugiats abandonaren la cova pacíficament i es rendiren, però aquests s'hi negaren. Després de mesos de setge, els otomans llançaren a la cova materials inflamables i els refugiats hi moriren asfixiats. En homenatge als morts, es construí una tomba monumental dins la cova i una església al costat de l'entrada.

La cova fou excavada inicialment per l'Escola Arqueològica Italiana al 1923; posteriorment l'arqueòleg francés Paul Faure feu algunes troballes a la cova el 1954 i a partir del 1987 el Servei Arqueològic grec hi feu noves excavacions sota la direcció d'Irene Gavrilaki.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cova de Melidoni