Crassula ovata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCrassula ovata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
GènereCrassula
EspècieCrassula ovata Modifica el valor a Wikidata
Druce, 1917
Nomenclatura
BasiònimCotyledon ovata Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Crassula argentea
  • Crassula obliqua
  • Crassula portulacea
Distribució
Endèmic de
Crassula ovata en un test d'argila
C. ovata
Flors

Crassula ovata, coneguda amb els noms comuns de planta dels diners, planta de jade o planta de la sort, és una planta suculenta utilitzada també com a planta d'interior que és originària de Sud-àfrica. L'espècie Pachira aquatica també rep el nom de planta dels diners.

És una planta amb branques gruixudes i fulles persistents, llises, carnoses, de disposició oposada i verdes, del color del jade, tot i que, si estan exposades a alta lluminositat, poden tenir un tint vermell. Les flors, que apareixen a l'hivern, són petites, de color rosa o blanc i en forma d'estel. D'aquesta planta, fàcilment se'n pot fer un bonsai d'interior.

Cura[modifica]

Com a planta suculenta, requereix un reg normal a l'estiu, quan el substrat s'asseca, i molt poc reg a l'hivern. Si es rega massa, perd les fulles, però pot sobreviure. S'ha de deixar que el sòl s'assequi entre regs; això és essencial per tenir-la en un estat saludable.[1]

Pot créixer a ple sol o amb una ombra lleugera. Tanmateix, no tolera una calor extrema o una excessiva exposició al sol; en aquestes condicions, les fulles es tornen suberoses i cauen, i les tiges es podreixen. Suporta glaçades lleugeres, però es mor si s'exposa contínuament a un fred excessiu.

A la primavera, abans de l'estació de creixement, es pot esporgar.

Plagues[modifica]

Els insectes de la família Pseudococcidae són una plaga comuna d'aquesta planta, i li poden causar deformacions a les parts de nou creixement. Es poden eliminar amb cotó fluix o amb un pinzell impregnat d'alcohol metílic.[2][3]

Els àfids (pugons) també són una plaga comuna de la planta de jade, però tendeixen a infestar només les tiges florals. L'aranya roja també li pot causar problemes.

Cal evitar els plaguicides, ja que Crassula ovata hi és molt sensible.

Sòl[modifica]

Prefereix sòls sense torba, que reté molt l'aigua. Li agraden els sòls secs i rocallosos. La fibra de coco és el millor substitut de la torba.

Propagació[modifica]

És molt fàcil: es pot fer per esqueixos de tija o de fulla.

Galeria fotogràfica[modifica]

Varietats i cultivars[modifica]

Var. monstruosa

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Crassula ovata