Planta d'interior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una planta d'interior són les plantes cultivades en testos o en jardineres, destinades a l'ornamentació dels domicilis, dels locals de les oficines, d'empreses, sales d'exposicions, etc. Es tracta de plantes que pertanyen a famílies botàniques molt diverses, recollides al llarg dels temps pel seu interès decoratiu, per la capacitat d'adaptació a un medi particular, sovint smb llum insuficient, de vegades amb sobrecalefacció i deshidratat, i pel seu cultiu i manteniment fàcils. També són plantes que purifiquen l'aire i tenen un efecte psicològic favorable. Les plantes utilitzades amb aquesta finalitat són pràcticament sempre d'origen tropical o subtropical.

Cultivar variegat de Sansevieria trifasciata (dit 'Laurentii'), una planta d'interior comuna

Requeriments d'aquestes plantes[modifica]

Els principals factors que s'han de considerar per tenir cura de les plantes d'interior són la humitat, la llum, la mescla del substrat, els fertilitzants i la temperatura. També s'ha de tenir en compte les plagues animals i les malalties parasitàries.

Humectació[modifica]

Sedum rubrotinctum és una planta suculenta que sovint es cultiva com planta d'interior

Regar massa poc o regar massa és perjudicial per les plantes d'interior. Es considera que la principal causa de mort de les plantes d'interior és a causa de regar-les massa i la majoria de plantes permeten un cert grau de sequedat en el substrat fins i tot una secada relativa seguida de la humitat adient és un requeriment per la florida d'algunes d'aquestes plantes (imita l'estació seca i estació humida de les zones d'on poden ser originàries).

Llum[modifica]

Sala del menjador il·luminat del Currier House la Universitat Harvard

Els dos factors més importants de la llum per a les plantes d'interior són la seva intensitat i la seva durada.

Les diferents plantes requereixen diferents intensitats de llum. Normalment la intensitat lumínica es mesura en unitats de lux. 100 luxs o menys es considera "baixa intensitat" o "indirecta". Una oficina il·luminada té uns 400 luxs. 1.000 luxs o més es considera "alta intensitat". La llum directa en l'exterior es troba en el rang de 32.000-100.000 luxs.

La durada de l'exposició a la llum que es considera ideal per a les plantes és la de 8 a 16 hores. El fotoperíode també s'ha de considerar en algunes plantes com Poinsettia i Schlumbergera.

Sòl[modifica]

Les plantes d'interior generalment creixen en sòls especials fets de mescles que proporcionen un bon drenatge i aireació. La majoria d'aquestes mescles poden contenir torba, fibra de coco, vermiculita o perlita.

Temperatura[modifica]

La majoria de les espècies tropicals estan adaptades per créixer en un rang de 15 °C a 25 °C,similar al de la temperatura de la majoria de les cases.

Humitat[modifica]

Les humitats relatives de les cases acostumen a estar entre el 20 i el 60% però la majoria de les plantes d'interior prefereixen un 80%.

Fertilitzants[modifica]

Les plantes confinades en contenidors a la llarga esgoten els nutrients. Es poden aportar els fertilitzants pel sistema de canviar el substrat o afegint nutrients mitjançant adobs sòlids o líquids. Els fertilitzants incorporen tres nombres, per exemple 20–20–20, cada nombre indica el percentatge de nitrogen, fòsfor i potassi respectivament. els tres elements químics són els essencials majoritaris.

Llista d'algunes plantes d'interior[modifica]

Cyclamen sp.
Echinopsis subdenudata
Dracaena sanderiana
Yucca gloriosa

Tropicals i subtropicals[modifica]

Suculentes[modifica]

Bulbs[modifica]

Temperades[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Aphelandra squarrosa». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 25 abril 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Planta d'interior