Creu dels Vols Distingits (Regne Unit)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:36, 3 març 2016 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Creu dels Vols Distingits
Distinguished Flying Cross
Creu dels Vols Distingits
Creu dels Vols Distingits
Atorgada per:Regne Unit Regne Unit
Commonwealth
Tipus:Orde de categoria única
Concessió :Valentia durant accions operatives contra l'enemic[1]
Ordre de precedència
Primera concessió:3 de juny de 1918
Superior:Creu per la Valentia Demostrada Creu per la Valentia Demostrada
Equivalent:Creu del servei distingit Creu del Servei Distingit
Creu militar Creu Militar
Inferior:Menció als Despatxos Menció als Despatxos


La Creu dels Vols Distingits (anglès: Distinguished Flying Cross) és una condecoració del Regne Unit i, per extensió, dels països de la Commonwealth, atorgada al personal de la RAF i d'altres serveis per una acció de valor, coratge i devoció al deure mentre volava en una operació activa contra l'enemic.

Va ser creada poc després de la formació de la RAF, el 3 de juny de 1918 pel rei Jordi V. Originàriament, només podia ser atorgada als oficials. Durant la II Guerra Mundial també podia ser atorgada als oficials de l'Artilleria Reial de l'Exèrcit Britànic en servei sota comandament de la RAF, així com als oficials navals, i des de 1993 s'obrí a tots els rangs, al derogar-se la Medalla dels Vols Distingits.

Durant la Gran Guerra se n'atorgaren prop de 1.100, 70 d'elles amb una barra i 3 amb dues barres. Durant la II Guerra Mundial se n'atorgaren 20.354 (va ser la medalla més concedida), amb 1.550 primeres barres i 42 segones barres. Se n'atorgaren 964 a tripulacions fora de la Commonwealth de manera honorífica.

Els receptors poden fer servir el post-nominal DFC.

S'equipara amb la Creu Militar de l'Exèrcit i la Creu del Servei Distingit de la Royal Navy.

Disseny

Una creu florejada de 60mm d'alt per 54 d'ample. Els braços horitzontals i inferior estan acabats en bombes. El superior en una rosa. A l'anvers hi ha unes ales sobre els braços verticals i una hèlix d'avió sobre el braç vertical. Al centre hi ha una corona de llorer al voltant del monograma de la RAF, amb una corona imperial. Al revers apareix el monograma reial amb l'any de concessió gravat sobre el braç inferior. El nom del receptor no s'inscriu a la medalla.

Penja d'un galó amb franges diagonals morades i blanques d'igual amplada. El galó original era en franges horitzontals, però el 1919 es modificà per l'actual.

Una segona condecoració s'indica mitjançant una barra.

Galons de la Creu dels Vols Distingits
DFC DFC amb Barra DFC amb Dues Barres
1918–1919
des de 1919

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creu dels Vols Distingits
  1. Defence FactSheet Accessed 28 June 2007.