Usuari Discussió:Pere prlpz

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Usuari Discussió:PereBot)

Arxiu anterior: Usuari Discussió:Pere prlpz/arxiu3

Ducrosa[modifica]

Als comentaris d'aquesta tarda estaves molt inspirats. M'he rigut molt, perquè el to era irònic, però educat i exemplaritzador. Seguim, --amador (disc.) 23:04, 10 des 2021 (CET)[respon]

Gràcies i bon any![modifica]

Bon dia Pere, Gràcies per allò de l'oblit de la signatura. Bon dia! Claudi/Capsot (disc.) 13:48, 12 gen 2022 (CET)[respon]

Catalunya[modifica]

Catalunya oficialment no és un país. Cal ser rigorosos a la informació. Igual que València tampoc no ho és, ni Galícia, ni el País Basc, ni Andalusia. En una enciclopèdia caldria posar informació veraç. --Swaurt (disc.) 14:59, 12 gen 2022 (CET)[respon]

@Swaurt: La resposta la pots trobar a la discussió de l'article, que ja ha sortit algun altre cop. I si us plau, mira en un diccionari què és un país i què diuen les fonts acadèmiques, començant per la que estàs eliminant.--Pere prlpz (disc.) 15:02, 12 gen 2022 (CET)[respon]

Label a SPARQL[modifica]

Em pots mirar per què no em mostra el label aquesta query ?: https://w.wiki/4koZ Merci,.--amador (disc.) 09:26, 28 gen 2022 (CET)[respon]

@Amadalvarez: Del perquè no n'estic segur, perquè he fet servir molt poc les subqueries. El que crec que provant he descobert és que es pot fer servir {} igual que en una expressió aritmètica fem servir parèntesis, i això m'ha servit per posar el SERVICE al final de la consulta que selecciona ?qualLabel sense que tingui un conflicte amb el GROUP que hi ha just abans.

SELECT ?qual ?qualLabel ?count
WITH
{
  SELECT DISTINCT ?item
  WHERE
  {
    ?item wdt:P7084 ?categ .

  }
    LIMIT 400000
} AS %get_items
WHERE
  {
    {SELECT ?qual (COUNT(DISTINCT ?item) AS ?count)
    WHERE 
    {
    INCLUDE %get_items
         ?item p:P7084 [pq:P642 ?qual] .
        OPTIONAL {?qual rdfs:label ?qualLabel filter (lang(?qualLabel) = "ca") .}

    } 
                  GROUP BY ?qual}
        SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],en" } .
  } 

ORDER BY DESC(?count) ASC(?qualLabel)

Prova-ho !

És això?--Pere prlpz (disc.) 11:19, 28 gen 2022 (CET)[respon]

doncs, sí. Funciona perfectament. Gràcies.
Aprofito el fil per preguntar-te quines categories genera automàticament el teu bot.
Estudiants d'universitat ? Algun més ? amador (disc.) 14:53, 28 gen 2022 (CET)[respon]
@Amadalvarez: En tinc quatre: categories per origen, categories per lloc de la mort, estudiants per centre educatiu i premiats per premi.
En general no creo categories sinó que només omplo categories existents. Amb les categories per centre educatiu el bot pot crear categories noves però només ho vaig fer al principi per crear-les totes. Un dels bots (crec que el dels premis) està inactiu des de la darrera actualització del pywikibot i he de mirar què li passa.
Segurament se'n podria crear alguna més, i si mai decidim categoritzar per gènere s'hauria de mirar què s'hi pot fer amb bot, perquè a mà no s'implementarà ni en una dècada.--Pere prlpz (disc.) 17:15, 28 gen 2022 (CET)[respon]
T'ho pregunto perquè hem parlat amb el @KRLS sobre com solucionar el tema de feminització i hem anat a petar a WD per veure com ens podria servir de font per un possible bot. Llavors he descobert que hi ha una propietat Categoria relacionada (P7084) orientada a tenir aquesta informació. En concret té les categories vinculades a elements que depenen de l'element que té la P7084. Per exemple: Alfred Hitchcock (Q7374) té P7084=Categoria:Pel·lícules dirigides per Alfred Hitchcock (Q8452797). Per tant, un bot que treballi amb pel·lícules, sap quina categoria li correspon segons el seu director. La categoria que li correspon a l'article de Hitchcock, la trobarem a l'item de la seva professió.
El seu funcionament és una mica esotèric i estic fent proves per veure si paga la pena o és massa gran l'esforç. Quan tingui més coneixement t'informo perquè podria ser d'utilitat pel teu bot. amador (disc.) 19:55, 28 gen 2022 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Segurament es podria fer amb bot més del que estic fent, però moltes vegades no és evident com passar del que diu Wikidata a les categories. A més, les nostres categories tenen alguns problemes (com posar les categories dins de totes les categories on haurien de ser els articles principals i a més posar categories de persones dins de la categoria d'una persona) que fan difícil saber quins articles estan dins d'una categoria.
Suposo que el tema de la feminització vols dir el problema el de com categoritzar automàticament les biografies en categories d'homes i de dones (i els altres gèneres que sigui) si mai decidim categoritzar per gènere. Amb bot l'objectiu seria agafar cada categoria de biografies i posar-ne els articles a les dues subcategories d'homes i dones dins de la categoria (evitant categories redundants i tot això). Aquí la part fàcil és saber el gènere de cadascú, que si està a Wikidata és fàcil, però hi ha coses que falta resoldre:
  • Saber quines són les dues subcategories (si existeixen) per gènere de cada categoria de biografies (o sigui, saber que els categories d'homes pianistes viguetans i dones pianistes viguetanes corresponen a la categoria de pianistes viguetans). Suposo que això només es podrà fer mirant el nom de la categoria i potser caldrà una mica d'ajuda manual. En aquest tema no podem avançar gaire fins que sapiguem com es diran les categories de cada gènere, que no es decidirà fins després d'haver decidit categoritzar per gènere.
  • El problema que deia abans de saber què ha d'anar a les categories. Per exemple, totes polítiques socialistes del món estan en una subcategoria de filòsofs alemanys, però no han d'anar pas a la categoria de dones filòsofes alemanyes. Suposo que si no toquem l'estructura de les nostres categories (que ho he intentat però sembla que no hi ha consens) això es pot resoldre amb una mica d'imaginació i evitant edicions incorrectes a costa de no fer-ne moltes que sí que serien correctes.--Pere prlpz (disc.) 14:22, 29 gen 2022 (CET)[respon]
@Amadalvarez: He començat a categoritzar per origen i activitat, que crec que té molt en comú amb categoritzar per gènere. Comento coses de l'experiència que poden ser útils per si mai arribem al gènere.
  • Confirmo que decidir a partir de Wikidata què va en una categoria és poc efectiu, perquè només serveix per les més senzilles i perquè normalment les propietats no estan informades. Amb les categories per origen és factible saber de què va la categoria mirant a Wikidata, però amb les categories per origen i activitat només ho he pogut fer amb 1300 de les més de 5000 que tinc localitzades. Amb categories per vmés criteris ja segurament ni ho intentaré. Podria ser útil que algú s'entretingués a posar a Wikidata que els temes relacionats amb una categoria son "home", "de l'Ametlla de Vallès" i "fotògraf", però no compto que ningú ho faci per gaires milers de categories.
  • En canvi, decidir de què va la categoria a partir del nom està resultant efectiu en la majoria dels casos. Aleshores jo crec que el més important serà que els noms de les categories es facin de manera uniforme per que siguin predictibles.
  • Segur que caldrà que els articles tinguin a Wikidata la instància d'humà i el gènere. Diria que això està fet a la immensa majoria d'items però potser caldrà vigilar els que només tenen article a cawiki.--Pere prlpz (disc.) 12:57, 26 feb 2022 (CET)[respon]
Quan dius "posar a Wikidata els temes relacionats", amb quina propietat et refereixes, P310 (P310) o Temes associats per la categoria (P971), o una altra?.
Em sembla bé el que dius, si ho has comprovat tu. El que no entenc del bot és quina és/on té la llista del que ha de fer. Vull dir,
  • té una llista de categories que ha de tractar i va comprovant quins articles encaixen en una o més de les categories que té per tractar ?.
  • És una llista manual, o segueixes l'arbre de categories de VP o els items de categories de WD ?
  • entenc que les característiques d'un article l'obté de WD, oi?
  • i d'on obté les característiques de la categoria ?.
És per entendre-ho. Merci, amador (disc.) 15:57, 26 feb 2022 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Està explicat a Usuari:PereBot#Categories_a_partir_d'interseccions_(experimental) amb més enllaços.
Abans de res, el bot busca totes les categories per origen i totes les categories per ocupació mirant l'item de cada lloc i l'item de cada professió (a Wikidata).
A partir d'aquí busca categories per ocupació i origen en dos llocs:
  • Busca categories que a Wikidata tinguin Temes associats per la categoria (P971) d'un lloc i d'una ocupació i que siguin un lloc i una ocupació dels que ha trobat abans que tenen categoria. Així en surten unes 1300.
  • Agafa els noms de totes les categories per origen i totes les categories per ocupació, en fa totes les combinacions possibles i comprova quines d'aquestes existeixen. Així me'n surten unes 5000, entre elles la majoria de les 1300 d'abans.
Amb això ja té una llista de categories per origen i activitat i sap a quina categoria per origen i a quina categoria per activitat correspon cada una, i es limita a intersecar-les.
O sigui, el bot sap que hi ha una categoria per ocupació que es diu "matemàtics" i una categoria per origen que es diu "moscovites" i comprova si hi ha una categoria que es digui "matemàtics moscovites". Si existeix, hi posa tots els articles que estiguin a matemàtics i a moscovites o les seves subcategories.
La idea és que si mai categoritzem per gènere, quan el bot vegi que hi ha una categoria "fotògrafs de l'Ametlla del Vallès" comprovi si existeixen les categories "homes fotògrafs de l'Ametlla del Vallès" i "dones fotògrafes de l'Ametlla del Vallès" i hi posi els articles que són a "fotògrafs de l'Ametlla del Vallès" segons el gènere que tinguin informat a Wikidata. Si no existeixen (i si volem), el bot també podria crear les dues categories per gènere després de comprovar que "fotògrafs de l'Ametlla del Vallès" és una categoria de persones i que hi ha homes i dones per omplir-les.--Pere prlpz (disc.) 16:21, 26 feb 2022 (CET)[respon]
D'acord. Merci, amador (disc.) 20:47, 26 feb 2022 (CET)[respon]

@Amadalvarez: Actualitzo després d'un mes d'estar intersecant categories: Per saber de què van les categories cada vegada veig més útil fer servir el nom i la posició en relació a les altres categories, i menys mirar a Wikidata, perquè al informació de Wikidata no ho diu tot quan les categories no són molt simples (i de vegades quan són simples tampoc) i perquè no està informat en la immensa majoria de categories, sobretot les que tenen pocs interviquis o cap. En canvi, de nom en tenen totes les categories.

Si mai categoritzem per gènere, crec que el més important serà que els noms siguin consistents. O sigui, si el bot troba que hi ha una categoria que es digui "Txurumbiflàutics tururons" que té unes subcategories anomenades "Homes txurumbiflàutics tururons" i "Dones txurumbiflàutiques tururones" (i de més gèneres que hi pugui haver), al bot només li caldrà saber una mica de gramàtica per endevinar que "Homes txurumbiflàutics tururons" i "Dones txurumbiflàutiques tururones" són subcategories per gènere de "Txurumbiflàutics tururons", sense que li faci cap falta saber què són els txurumbiflàutics ni els tururons.

Com ho farà el bot per predir els noms de les categories no ho sé ben bé (per començar dependrà de com es diguin) i pot ser que hagi de fer servir molt les formes masculines i femenines de les etiquetes i dels gentilicis que hi ha a Wikidata, però suposo que amb qualsevol nomenclatura consistent ens en podem sortir. El que difícilment endevinaria mai cap bot és que la subcategoria femenina de categoria:velocistes és categoria:corredores de velocitat.--Pere prlpz (disc.) 12:59, 24 març 2022 (CET)[respon]

Gràcies per l'actualització. El cas que poses dels velocistes denota alguna de les patologies previsibles del debat.
Sobre la poca utilitat de WD, si creus que obeeix a la forma en que està previst utilitzar les categories existents i que, canviant els criteris, es podria millorar la seva utilitat, avisa que parlarem amb el que ha creat la P7084, ja que és l'únic usuari i té un nombre d'items no massa gran i, interpreto, que es podria negociar.
Bona feina ! amador (disc.) 13:11, 24 març 2022 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Anar millorant les descripcions de les categories a Wikidata pot ser útil i és una informació complementària interessant, tot i que ara mateix no tinc clar com es pot millorar l'esquema. A més, descriure a Wikidata totes les nostres categories és una feinada immensa que a mà no farem mai.
Com a mostra, ara mateix el bot troba unes 1500 interseccions fent servir la propietat de temes relacionats amb la categoria, unes 3500 més fent servir els noms les categories per ocupació i categories per origen identificades a Wikidata, i més de 5000 més oblidant les ocupacions de Wikidata (i de vegades també els orígens) i guiant-se bàsicament pels noms.
I una altra mostra: les categories per origen es troben perquè a l'item d'un lloc hi surten com a categoria de persones relacionades o nascudes, però n'hi ha algunes que no, com la categoria:polonesos, i si el bot es guia per Wikidata se la passa per alt.--Pere prlpz (disc.) 13:32, 24 març 2022 (CET)[respon]

Esborrament de categories per centre educatiu[modifica]

Hola, Pere, et volia preguntar si es preveu omplir les nou categories per centre educatiu que tenen menys cinc articles o, per contra, no n'hi ha suficients? Salut, --KajenCAT (disc.) 14:08, 8 feb 2022 (CET)[respon]

@KajenCAT: Si estan creades fa mesos segur que el bot hi ha passat més d'un cop des d'aleshores. Si les categories estan ben enllaçades a Wikidata (en general, si tenen interviquis) i no s'han omplert, és que no hi ha els articles o no estan identificats a Wikidata. Pot ser que m'equivoqués, però si estan creades amb bot deu ser o bé que s'han esborrat articles, o bé que articles que existien segons Wikidata realment no existeixen (cas típic de les redireccions).
O sigui, si no t'hi vols capficar i la categoria té mesos d'antiguitat, la pots esborrar, que segurament és el que toca.
El mateix per les categories per premi i per lloc de la mort.--Pere prlpz (disc.) 14:19, 8 feb 2022 (CET)[respon]
D'acord, gràcies! KajenCAT (disc.) 14:59, 8 feb 2022 (CET)[respon]

Categoritzacions anacròniques[modifica]

Bona nit, Pere. Crec que faries bé d'advertit el teu bot dels perills de l'anacronisme. Si inclou Benedek Jancsó i Leopold Katscher en la categoria "Romanesos", qualsevol dia és ben capaç d'incloure Immanuel Kant en la categoria "Russos". --Desesser (disc.) 01:30, 9 feb 2022 (CET)[respon]

@Desesser: Mira-t'ho bé: Kant ja és a la categoria de russos, i fa molts anys. Persones de Königsberg > Persones de Kaliningrad > Persones de la província de Kaliningrad > Russos per origen > Russos.
Fem servir les categories de vegades amb múltiples significats, però un d'ells és el territorial, i les persones de Transilvània estan dins de la categoria de romanesos encara que molts poden anar a més a d'altres categories per ètnia o ciutadania (hongaresos, austrohongaresos, otomans, etc.). Si prefereixes no veure-hi la categoria de romanesos, hi ha dues solucions:
  • La fàcil, com a Kant: crear categories intermèdies, que acabaran penjant igualment de romanesos. Mentre hi hagi cinc articles, pots fer categories per districte o per regió, i si són divisions administratives i les enllaces a Wikidata el bot les anirà omplint. També pots fer una categoria d'hongaresos de Transsilvània però de moment aquesta l'hauries d'omplir a mà o fer-te el teu propi bot.
  • La (molt) difícil: Proposar una categorització històrica per la zona, aconseguir que s'aprovi i implementar-la. Això només ho tenim fet a l'àmbit catalanoparlant (Viquipèdia:Presa_de_decisions/2007/Categorització_de_balears,_catalans_i_valencians#Tercera_volta) i vam trigar més d'una dècada a implementar-ho. De fet, després de l'experiència ja em van passar les ganes de fer la proposta equivalent pels bascos. Tot i que de romanesos i hongaresos no en tenim tants milers d'articles i categories com de catalans, pot ser una feinada immensa. A més, compte amb els anacronismes, perquè si els de Transsilvània d'abans de 1918 no poden anar a romanesos, els dels segles immediatament anteriors a 1867 no deuen poder anar a hongaresos. A més, arreglar la categorització històrica dels transsilvans sense arreglar la d'hongaresos i romanesos en general pot ser força inconsistent, i si arreglem aquests hauríem d'arreglar per una banda moldaus i per l'altra austrohongaresos, que ens porta a haver d'arreglar alemanys i polonesos, i seguint així uns quants més.
A mi m'agrada la segona opció si hi ha algú realment disposat a implementar-la i mantenir-la, però et recomano la primera.
I per Benedek Jancsó fixa't a més que la categoria diu el mateix que la infotaula.--Pere prlpz (disc.) 10:19, 9 feb 2022 (CET)[respon]

Bon dia, Pere. Lamente no disposar de prou temps per a examinar detalladament aquest problema que, per la teua explicació (gràcies), veig que és bastant més enrevessat que no em pensava. Hi he fet una ullada ràpida i crec percebre que almenys s'ha intentat millorar. Amb tot, sense voler, m'ha saltat a la vista una altra categorització curiosa: Andreu Capella andorrà? Tu diràs. --Desesser (disc.) 11:15, 14 feb 2022 (CET)[respon]

@Desesser: Per categoritzar milers d'articles que no estaven categoritzats i s'havien de categoritzar ens hem empassat alguns errors de Wikidata i alguns criteris curiosos. Els errors de Wikidata els he anat vigilant i n'he arreglat molts, però segur que se me n'han colat uns quants que caldria arreglar a Wikidata perquè no es tornin a produir. També m'he trobat uns molts casos sorprenents (sorprenents per mi) de dobles nacionalitats que són correctes però no me n'he convençut fins que n'he vist les referències en alguna altra viquipèdia.
El cas dels coprínceps episcopals d'Andorra em temo que algú els va carregar a tots la ciutadania andorrana. He estat pensant si treure-ho, tot i que la veritat és que no n'estic segur perquè no sé si tenen la ciutadania andorrana ni des de quan té sentit parlar de ciutadania andorrana. Tot i això, segurament seria millor posar la categoria dels coprínceps dins de la categoria d'Andorrans i no cada copríncep directament.--Pere prlpz (disc.) 17:40, 14 feb 2022 (CET)[respon]

Bona nit, Pere. Ara no sé què li passa al teu bot, que veu valencians pertot arreu. Ha inclòs en la categoria de Maçons valencians Josep Anselm Clavé, Miguel Morayta Sagrario, Emilio Menéndez Pallarés, Enrique José O'Donnell; en la de Pintors valencians contemporanis, Andrés Freire Conde, Alejandro Saint-Aubin Bonnefon; en les d'Empresaris valencians contemporanis i Metges valencians contemporanis, José Juan Dómine; en la d'Escriptors valencians contemporanis, Giulia Colaizzi, i com aquests n'hi deu haver un fum. Alguns han tingut alguna relació més o menys circumstancial amb el País Valencià, pero n'hi ha que probablement ni tan sols l'han vist mai ni de lluny. Comprenc la dificultat d'afinar la categorització mitjançant bot, o potser s'ha fet servir un criteri que m'escapa, no ho sé, però diria que alguna cosa no funciona com cal. --Desesser (disc.) 01:13, 17 març 2022 (CET)[respon]

M'he mirat només els primers, però ja estaven categoritzats com a valencians. El primer per ser governador civil de Castelló i el segon, diputat per València. Si els governadors civils de Castelló i els diputats per València no són valencians, que em sembla raonable que no ho siguin, el que s'ha de canviar són les categories on són i treure'ls de polítics valencians.--Pere prlpz (disc.) 01:16, 17 març 2022 (CET)[respon]
@Desesser: Ara veig que abans no t'havia notificat. M'he mirat els altres i estan en el mateix cas: ja estaven a valencians abans que hi passés el bot, i a més la darrera hi estava directament, no a través d'una altra categoria. El bot no s'inventa res sinó que actua amb el que ja hi ha. Si això està malament, això és el que has de canviar. Si Giulia Colaizzi no és valenciana, n'hauries de parlar amb qui li va posar la categoria de feministes valencians, i si els governadors, diputats i capitans generals de X no són persones de X ni polítics de X se n'hauria de parlar en algun altre lloc, segurament, i proposar (i implementar) una categorització alternativa.--Pere prlpz (disc.) 02:00, 17 març 2022 (CET)[respon]

Categoria:Romans[modifica]

Bon dia. Veig que poses la categoria Romans amb el bot a partir de tots els individus que tenen la propietat Ciutadania: Antiga Roma a Wikidata. Jo n'havia desfet qualcun per mirar de mantenir buida la categoria (massa genèrica) enviant-los a subcategories (Romans per segle, Romans per activitat) o bé a categories paral·leles, però supòs que això segon no és la millor opció. Per exemple, el cas d'Apol·lodor de Damasc, ja dins la categoria Sirians de l'antiguitat, que en realitat no està inclosa dins de romans i per tant no són excloents. No sé si és la teva intenció, però a parer meu estaria bé crear categories de l'estil Persones de la Grècia Romana, i que estiguin inclosos dins de Categoria:Romans per origen. En relació amb aquest darrer exemple, a mi em sorgeix un dubte en els (nombrosos) casos d'alexandrins o egipcis en general, sirians, fenicis o fins i tot àrabs i armenis, que eren de llengua i cultura grega (a més de la seva llengua i cultura indígena). El mateix Apol·lodor de Damasc, pel que diu l'article, a parer meu encaixaria tant a la categoria Persones de la Grècia Romana com en una hipotètica categoria Romans de Síria. No sé què en penses. Per altra banda, en el cas de Hateri Rufus diria que el bot ha comès un error, perquè ja és a la Categoria:Cavallers romans, i per tant la categoria Romans no li escauria; no sé si hi ha més casos perquè no els he revisats a tots. Joan Gené (disc.) 12:19, 12 feb 2022 (CET)[respon]

@Joan Gené: Començo per la part fàcil que són les categories més concretes. Si els articles estan en una subcategoria més concreta (cònsols romans del segle I) i aquesta és subcategoria de romans, el bot ja no hi posa la categoria romans. Això val fins i tot si la categoria és una subcategoria profunda de romans (o sigui, subcategoria d'una subcategoria .... d'una subcategoria de romans). Aleshores els articles que el bot està posant a romans són articles que haurien d'estar en una subcategoria i no hi són, i que hi siguin és un recordatori que s'han de posar més avall.
Dit això, alguns no són en subcategories perquè l'article no hi està posat i d'altres perquè la subcategoria no és on toca. Molts dels articles que el bot està posant són de la categoria de sants romans que s'ha d'endreçar perquè barreja sants romans i sants de Roma. Les dues s'han de separar i la de sants romans ha d'anar en una subcategoria de romans. Crec que el mateix passa amb altres categories de romans que no són subcategories de romans.
Pels de l'orient:
  • Tenim la categoria de romans d'orient que està posada dins de la categoria de romans. Per tant, qualsevol que estigui dins de romans d'orient el bot no li posarà la categoria de romans.
  • D'acord amb seguir amb altres llocs el model de la categoria de persones de la Grècia romana que també son dins de romans per origen i el bot no els posa a romans. Caldria és crear categories de persones de l'Egipte romà, de la Síria romana, etc. (o romans d'Egipte, etc. com dius tu). Sobre com categoritzar la gent de cultura grega fora de Grècia no ho tinc gaire clar, tot i que tenim moltíssimes persones categoritzades per origen en dos llocs diferents per motius diferents, però mentre els articles siguin en una subcategoria de romans el bot no els posarà dins de romans digui el que digui la ciutadania a Wikidata.
Hi afegeixo que un cop posada una subcategoria dins de romans és molt fàcil treure de tots els articles la categoria de romans fent servir el giny Cat-a-lot, que et pots activar a les preferències.
Per últim, m'he trobat amb errors a Wikidata amb la ciutadania, tot i que em sembla que no amb els romans. Si s'arregla un error a Wikidata el proper cop que el robot hi passi no posarà la categoria incorrecta.--Pere prlpz (disc.) 13:04, 12 feb 2022 (CET)[respon]
Pel que fa a la primera qüestió, n'he resolt un cas, el dels Categoria:Esclaus a l'antiga Roma i Categoria:Cavallers romans creant Categoria:Romans per classe social, dins de Romans.
Pels que fa als de l'Orient. No estic del tot segur que aquesta categoria hagi d'estar dins de Romans. Cal recordar que a la Viquipèdia en català romà d'Orient significa 'bizantí', cosa que ara pens que genera un problema amb els ciutadans de la banda oriental de l'Imperi Romà anteriors a la partició de Dioclecià: són romans, i són de la part oriental de l'Imperi, però no són bizantins i per tant no haurien d'anar a la categoria Romans d'Orient. Afegesc en @Leptictidium: ell hi deu haver cavil·lat més.
Per altra banda, concloc que no hi hauria cap problema perquè un personatge fos dins de la categoria Persones de l'antiga Grècia i dins de la categoria Antics sirians. Això em fa pensar que la categoria Persones de l'antiga Grècia inclou (a parer meu, encertadament) persones de cultura grega independentment del seu lloc de naixement, però al seu torn està dins de la Categoria:Grecs, que, aquesta sí, està circumscrita dins de les fronteres de l'estat grec (però no del tot, perquè també hi ha els grecs d'entre 1453 i 1822, quan no existia cap estat grec predecessor de l'actual). En fi, supòs que és un problema que sobrepassa les ambicions del projecte; tan sols ho dic per si qualcú hi té res a dir. Joan Gené (disc.) 14:22, 12 feb 2022 (CET)[respon]
@Joan Gené: Sobre els bizantins, crec que en Leptictidium té molt clar que són romans i que ni els hem de dir bizantins. Ara bé, pel que fa a categoritzar com a romans, com que tenim els romans d'orient com a subcategoria de romans el bot ja no els posa la categoria romans.
El fet que algú estigui en categories de l'antiga Grècia i en categories de l'antiga Síria no és cap problema si les dues són adients.
Que algunes categories són una mica ambigües és cert i la solució passaria per aprovar una categorització històrica, però l'experiència amb les catalans és que fer-la bé és una feinada immensa (a Catalunya ens hi vam tirar més d'una dècada i encara està incompleta). Que a la categoria de grecs hi hagi la gent del territori de l'actual estat grec i subcategories amb gent de l'antiga Grècia és més una característica del sistema que un problema, per bé que segur que hi ha gent que digui que Grècia només existeix des del 1829 (i Catalunya des del 1978).--Pere prlpz (disc.) 14:49, 12 feb 2022 (CET)[respon]
Bon dia. Com ja sabeu, els historiadors consideren que l'imperi d'August i el de Justinià (en diguin «Romà d'Orient», «Bizantí» o alguna altra cosa) eren el mateix estat en períodes diferents. Per tant, el que em semblaria estrany seria que els romans d'Orient no pengessin dels romans en general. No em preocupen els romans de l'est anteriors a la partició de Dioclecià: abans de la Tetrarquia, el concepte de «romà d'Occident» i «romà d'Orient» era inaudit, així que tots els romans d'aquest període es poden categoritzar simplement com a «Romans», independentment de si venien del Mur d'Adrià, del Pont Euxí, de les Columnes d'Hèrcules o de la riba de l'Eufrates. La dicotomia Occident/Orient només esdevé significativa a partir de Dioclecià i, sobretot, de la divisió definitiva de l'imperi per Teodosi el 395. Salut.—Leptictidium (digui) 15:19, 12 feb 2022 (CET) PS: Per això que diu el Joan més amunt, em sembla fonamental una categoria «Grecs otomans» o «Grecs de l'Imperi Otomà». Creieu que es podria omplir amb un bot a partir de les dades de WikiData i/o altres viquipèdies?—Leptictidium (digui) 15:23, 12 feb 2022 (CET)[respon]
@Leptictidium, Joan Gené: La categoria d'otomans ja l'estic omplint a partir de la ciutadania, tot i que crec que el bot no hi ha arribat encara. A més, estic trobant moltes coses estranyes amb la ciutadania a Wikidata i estic anant lent per vigilar el bot, tot i que espero no haver de deixar de fer servir la ciutadania. Tenir-los a la categoria otomans pot ser útil per identificar manualment els grecs o fins i tot per trobar-los intersecant amb categories de grecs amb PetScan i moure'ls amb QuickCategories.
O sigui, si hi ha algú interessat en la categoria de grecs otomans o persones de la Grècia otomana, la pot crear quan li sembli i deixar-la com a subcategoria d'otomans, però que compti que l'haurà d'omplir ell a partir de les categories d'otomans (o d'on li sembli).--Pere prlpz (disc.) 15:35, 12 feb 2022 (CET)[respon]
@Joan Gené: Crec que he arreglat els sants romans, que ara pengen de romans, i he tret la categoria de romans quan era redundant (suposo que són els que els l'havia posat jo amb bot). Faltarà posar a sants de Roma els antics romans de la ciutat de Roma que siguin sants, però això no afecta a les categories d'antics romans (i pot ser que sigui de les coses que el bot acabi fent en el futur).--Pere prlpz (disc.) 15:45, 12 feb 2022 (CET)[respon]
@Leptictidium, Pere prlpz: Sobre això dels grecs otomans, d'acord però hi veig el problema que no tots els grecs d'aquell període visqueren sota l'imperi Otomà. Per exemple les possessions venecianes, genoveses i britàniques a Grècia, o els grecs del nord de la Mar Negra, els de l'Àfrica abans que ho conquerissin els otomans. Diria que les illes Jòniques no varen ser mai otomanes. Només és un petit impediment, però cal tenir-ho en compte.
Una altra cosa relacionada. Hi ha certa confusió a les categories Categoria:Antics italians i Categoria:Aliats romans. Les estic reordenant perquè contenguin, respectivament, personatges que pertanyen als pobles itàlics i personatges que no estaven subjectes a Roma però en varen ser aliats (en el sentit de col·laborar-hi en una guerra, o fer part del partit romà del seu territori), independentment de l'origen geogràfic. Però em sembla que alguna de les dues tenia la intenció de referir-se als socii itàlics, és a dir, membres dels pobles itàlics ja subordinats a la República i que, per tant, haurien de ser inclosos dins de Categoria:Romans. Les dues primeres categories no haurien d'anar dins de Romans, però sí que haurien d'incloure la categoria dels socii (perquè eren aliats i perquè eren itàlics). Hi estau d'acord? Joan Gené (disc.) 15:48, 12 feb 2022 (CET)[respon]
@Joan Gené: No tinc una opinió sobre el tema i pot ser que el 2007 la definició d'aquestes categories fos poc rigorosa. Fes el que creguis però estaria bé escriure a la pàgina de la categoria el criteri d'inclusió per evitar que d'aquí quinze anys més algú altre tingui el mateix dubte.--Pere prlpz (disc.) 15:54, 12 feb 2022 (CET)[respon]
D'acord que no tots els grecs de l'època moderna vivien dins l'Imperi Otomà però, amb la nova categoria, com a mínim ja tindríem endreçats els grecs otomans. Segurament la crearé i l'ompliré jo mateix una vegada el Pere hagi acabat de poblar la categoria dels otomans. Pel que fa a la proposta dels socii/aliats romans: em sembla fantàstic, endavant.—Leptictidium (digui) 16:11, 12 feb 2022 (CET)[respon]
@Leptictidium: Ja tens la categoria:Otomans plena.--Pere prlpz (disc.) 20:08, 12 feb 2022 (CET)[respon]

Estacions de trens/metro[modifica]

Tens algun pla per categoritzar estacions ?. Estic integrant infotaula estació a infotaula edifici incorporant informació WD que ara no gestiona. Si ho creus oportú, puc mirar si seria fàcil generar les categories tipus "Estacions de la línia <núm.línia> del <nom línia>". Que et sembla.--amador (disc.) 07:34, 15 feb 2022 (CET)[respon]

@Amadalvarez: No tenia res previst pels edificis perquè la meva impressió és que estan força ben categoritzats, però suposo que també es podria.
Categoritzar amb plantilla les estacions per línia no ho acabo de veure clar:
  • Les que he vist ja estan categoritzades a mà. La categorització automàtica seria redundant o faria haver de treure la manual.
  • Entenc que aquí val la objecció que feia en Pau en un altre lloc que a mà es poden subcategoritzar. De fet, em sorprèn que encara no tinguem "estacions de la línia 2 del metro de Barcelona a Badalona".
Mirant una mica les categories de l'àrea metropolitana, crec que si tenen problemes les categories d'estacions no és per la categoria de la línia sinó per com es combinen les categories superiors, sobretot les d'estacions per municipi.
De fet, jo crec que per categoritzar amb plantilles serien més adients les categories per premi o per centre educatiu que les categories d'estacions per línia, però també els ho podem preguntar als que habitualment fan i categoritzen articles d'estacions.--Pere prlpz (disc.) 10:48, 15 feb 2022 (CET)[respon]
Tens raó. És una cosa estable i ja s'hi posa de sèrie quan es fan les línies o les seves ampliacions. Res. Merci, --amador (disc.) 11:18, 15 feb 2022 (CET)[respon]

alguna cosa rara en les categories per origen[modifica]

Hola, pot ser que el bot estigui fent alguna cosa rara? Ara veig que, p. ex., a Martí de Riquer l'ha posat com a madrileny. I després editor madrileny, polític madrileny ... però, d'on a tret "madrileny"? Perquè, de naixement no serà. I de residència, fins on jo sé, tampoc. I aquests darrers dies també he vist alguna altra cosa que m'ha semblat estranya. Ja ho miraràs. Gràcies --ReginaManresa (disc.) 09:31, 27 feb 2022 (CET)[respon]

@ReginaManresa: Gràcies per l'avís. El problema no ha estat el bot sinó que un moment li vaig posar la categoria de polítics madrilenys perquè devia estar en una subcategoria de madrilenys. A partir d'aquí el bot li ha anat posant més categories de madrilenys.
Vaig mirant de detectar els casos estranys, però molts dels que trobo, o bé tenen sentit, o bé són conseqüents amb alguna inclusió de les categories que té sentit. D'altres venen d'errors que ja són a les categories (o a Wikidata) i que amb l'edició del bot es posen de manifest.
A quins altres casos estranys et refereixes?--Pere prlpz (disc.) 10:29, 27 feb 2022 (CET)[respon]
Gràcies per la resposta. No sé en aquest cas, però no diria que la categoria de madrilenys fos correcta en origen. És clar que si a partir d'aquí es generen altres categories, aleshores ja es complica tot.
Ara no sé dir-te que he vist d'estrany. Hi ha gent que té categories repetides perquè han nascut en un país, que després ha canviat (tipus Unió Soviètica) o ells han canviat de nacionalitat (tipus tots els científics alemanys, polonesos o d'altres, que van fugir del nazisme). Aquests els posen categories repetides (científic alemany i científic estatunidenc, p. ex.). Tampoc és que sigui incorrecte, però sona estrany. Tampoc sé si hi ha un acord clar sobre si aquestes categories es refereixen a lloc de naixement o lloc on exerceixen. No sé. Si veig cap altra cosa estranya, ja t'ho dic ReginaManresa (disc.) 21:08, 27 feb 2022 (CET)[respon]
@ReginaManresa: En alguna altra viquipèdia tenen clarament separat la categoria de persones relacionades amb un lloc i la categoria de persones nascudes en aquell lloc. Aquí ens ha anat molt bé deixar el significat una mica ambigu i posar al mateix lloc totes les persones "del lloc" perquè simplifica molt la feina.
Que una persona sigui de dos llocs o més no hauria de ser estrany. El que és veritat és que els resultats de fer servir la ciutadania no m'han acabat de convèncer del tot, tot i que ha estat molt útil per categoritzar una pila de gent que no estava categoritzada per origen. També és cert que categoritzant a mà seria una mica més flexible amb algun criteri, però el que veig cada vegada que engego el bot és que categoritzant a mà sempre es queden molts articles per posar a lloc.--Pere prlpz (disc.) 21:15, 27 feb 2022 (CET)[respon]
I tant! Fa molta feina. Va molt bé. Ara ja sovint deixo les categories només amb cinc i espero que el bot les acabi d'omplir! :-) ReginaManresa (disc.) 21:56, 27 feb 2022 (CET)[respon]
@ReginaManresa: Gràcies. Celebro que a algú li agradi.--Pere prlpz (disc.) 21:59, 27 feb 2022 (CET)[respon]
Això que et deia de coses estranyes: ara ha posat tots els trobadors a "escriptors francesos en occità". Bé, clar que són "francesos" en el sentit que han nascut a un lloc que avui en dia és una població de l'estat francès. Però fa una mica de mal als ulls. Ja entenc que és complicat d'arreglar, però sona molt estrany ReginaManresa (disc.) 07:10, 24 març 2022 (CET)[respon]
@ReginaManresa: El bot no posa la categoria de francesos, sinó que posa categories de francesos a gent que ja estaven dins de la categoria francesos.
La solució (o millora) bona és fàcil de dir: proposa i implementa una categorització històrica pels occitans, on quedi clar on va categoritzat cada persona de cada època i tenint en compte les categories superiors també. Amb els de l'àmbit catalanoparlant vam aprovar una categorització d'aquest tipus el 2007 i després de treballar-hi molt sembla que comencem a acabar d'implementar-la. Si els propers mesos o anys no tens res més prioritari per fer, pot ser una bona idea fer el mateix amb els occitans (i amb els aragonesos, amb els hongaresos i romanesos, amb els alemanys, els polonesos i els russos, amb els grecs i els turcs, i acabar per estendre-ho a totes les biografies). O sigui, aquesta solució és fàcil de dir però no gaire viable d'implementar. A més, suposo que és bastant debatible si els comtats occitans van deixar de formar part de França en algun moment entre el tractat de Verdun i la batalla de Muret.
Una solució menys bona però que també és una millora és anar creant categories de trobadors per llocs específics (per departaments, per exemple), que poden penjar d'una categoria de trobadors francesos o directament de compositors medievals francesos i d'escriptors francesos en occità. Ho vaig mirar i per alguns departaments en surten uns quants més de quatre, i probablement per algunes ciutats també.
Paral·lelament, es podria fer una categorització dels occitans per regions naturals, però per això caldria una referència per poder dir quin municipi és a la Gascunya, quin al Llenguadoc, etc. i no n'he trobat cap.--Pere prlpz (disc.) 12:05, 24 març 2022 (CET)[respon]
@ReginaManresa: Si la solució de categoritzar més els trobadors t'agrada, pots veure'n el principi a Categoria:Trobadors occitans.--Pere prlpz (disc.) 12:24, 24 març 2022 (CET)[respon]
Sí, sí, ja ho sé. I no crec que sàpiga fer, des del punt de vista tècnic, això que dius. Només dic que sona estrany ReginaManresa (disc.) 15:55, 24 març 2022 (CET)[respon]
@ReginaManresa: Bé, categoritzar els trobadors per departament no és complicat. Només cal mirar que n'hi hagi cinc.--Pere prlpz (disc.) 16:48, 24 març 2022 (CET)[respon]
Sí, sí. Jo deia això altre de la categorització històrica d'occitans (o altres). És igual. No et preocupis, ja prou feina fas ReginaManresa (disc.) 21:37, 24 març 2022 (CET)[respon]

Hola, mira, una altra. Al Jaap ter Haar li acaba de posar "francès". Jo no sóc especialista en wikidata, però allà no veig per enlloc que posi que és francès. A part de participar en la resistència francesa (cosa que no posa wikidata, sinó l'article) no li veig cap relació. Tot plegat és una mica misteriós ReginaManresa (disc.) 15:11, 1 abr 2022 (CEST)[respon]

@ReginaManresa: Jaap ter Haar ja estava com a francès. Tots els membres de la resistència francesa estan categoritzats com a francesos, des del 2010. Els en podríem treure tot i que no ho acabo de tenir clar.--Pere prlpz (disc.) 15:50, 1 abr 2022 (CEST)[respon]
@ReginaManresa: He tret la Categoria:Membres de la Resistència francesa de la categoria de francesos i n'he separat els que m'han semblat francesos. Si vols, pots treure totes les categories de francesos dels que no són francesos. Als que no els les treguis, el bot els seguirà posant categories de francesos, que de fet ja tenien des de fa dotze anys.--Pere prlpz (disc.) 16:14, 1 abr 2022 (CEST)[respon]
Això és el problema de les categories superiors. Si algú va col·laborar amb la resistència francesa, no té per què ser francès. I els viquipedistes poden anar posant persones com a membres de la resistència francesa sense adonar-se'n que, amb això, els estan catalogant automàticament de francesos. Però, és clar, si algú abans va posar la resistència francesa com una categoria de francesos. Però l'error està aquí. De fet, dins de la categoria de membres de la resistència, hi ha subcategories per nacionalitats (francesos, espanyols, catalans, etc). Només els membres francesos de la resistència francesa eren francesos.
Ara veig que aquests estan catalogats com a "militars francesos", que no han de ser necessàriament militars.
Una mica de merder. Bé ara he de marxar. Ho deixo i ja hi penso un altre moment. Gràcies ReginaManresa (disc.) 17:19, 1 abr 2022 (CEST)[respon]

Camamilla de muntanya[modifica]

Hola Pere, fa molts anys vas crear una pàgina de desambiguació per a la camamilla de muntanya contenint el que ara s'anomena camamilla dels Pirineus (Achillea ptarmica) i l'espernallac (Santolina chamaecyparissus). Segons l'obra de referència Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana que es troba en línia al TERMCAT, un dels dos noms principals per a l'Achillea ptarmica és camamilla de muntanya, que és també el que cita el DIEC a l'entrada camamilla, i camamilla dels Pirineus és un nom alternatiu secundari. Voldria utilitzar aquest nom per a l'article, què en penses?. Salutacions. --LouPeter (discussió) 18:28, 27 feb 2022 (CET)[respon]

@Loupeter: Fa catorze anys el que vaig crear era una redirecció perquè un d'aquests articles no existia. Essent una desambiguació amb només dos articles no hi ha problema perquè per fer el mateix servei només cal posar una plantilla de polisèmia a camamilla de muntanya. El que sí que s'ha de revisar és que els enllaços que hi van arribin a on han d'arribar. La pàgina de desambiguació, ja que està feta, jo la reanomenaria a camamilla de muntanya (desambiguació) per no esborrar-la.--Pere prlpz (disc.) 18:38, 27 feb 2022 (CET)[respon]
Gràcies per la resposta. Just és el que volia fer, ara estic a la fase de revisar els noms comuns a partir del nom científic, després faré la repassada dels noms comuns i caldrà crear moltes pàgines de desambiguació com aquesta que proposes, perquè hi ha noms comuns compartits per un munt d'espècies diferents. LouPeter (discussió) 18:43, 27 feb 2022 (CET)[respon]
I compte que tenim un altre article camamil·la de muntanya que no sé si s'ha de fusionar o reanomenar.--Pere prlpz (disc.) 18:40, 27 feb 2022 (CET)[respon]
És una subespècie de Santolina chamaecyparissus, penso que el més lògic és una fusió amb espernallac. En prenc nota. LouPeter (discussió) 20:17, 27 feb 2022 (CET)[respon]

Blocar un canvi del PereBot[modifica]

Bon dia Pere. Hi ha alguna manera d'evitar que el PereBot afegeixi una categoria en un article concret? Ja l'he revertit 2 cops. És a Suresh Biswas. Gràcies -- Cataleirxs (disc.) 10:40, 8 març 2022 (CET)[respon]

Si hi ha un error has d'arreglar l'origen de l'error (o sigui el lloc de la Viquipèdia o Wikidata on s'afirma la dada errònia). Ara bé, en aquest cas no és erroni perquè és un militar i és nascut a l'Índia, i per tant, com a militar per origen el categoritzem com a militars indis.
Si el que vols és proposar i implementar un esquema de categorització diferent, com ara una categrització històrica pels indis, també es pot. Ara bé, compta que és una feinada immensa. Ho vam fer amb els catalans i portem des del 2007 fent la implementació i encara no està acabada.--Pere prlpz (disc.) 10:45, 8 març 2022 (CET)[respon]
@Catalaixers: O sigui, un indi que és militar és un militar indi, encara que sigui militar en un exèrcit diferent de l'indi, igual que un indi que és actor és un actor indi tant si fa les pel·lícules a Bombai com si les fa a Esplugues. Si vols crear categories de militars per exèrcit, tu mateix, però seran unes altres.--Pere prlpz (disc.) 10:51, 8 març 2022 (CET)[respon]
@Cataleirxs: Notificació arreglada. A la tercera va la vençuda.--Pere prlpz (disc.) 10:53, 8 març 2022 (CET)[respon]

Ítems de les categories noves[modifica]

Bon dia, Pere. Les noves categories que vas creant no tenen equivalent a cap Viquipèdia? Ho dic perquè, de tant en tant, vaig creant els ítems de Wikidata de les noves categories que surten en aquesta consulta: petscan:19573679, però abans mir d'aclarir si n'hi ha qualcun que tengui interwikis. Pau Cabot · Discussió 14:24, 5 abr 2022 (CEST)[respon]

@Paucabot: Les que em sembla que poden tenir interviquis normalment els busco. Si ho estic fent bé no se m'haurien d'estar escapant gaires categories amb interviquis possibles sense posar-los, si més no entre les creades darrerament. En trobes gaires?--Pere prlpz (disc.) 15:33, 5 abr 2022 (CEST)[respon]
No, diria que no n'he trobat gaires. Et sembla que puc anar creant els ítems corresponents, idò? Pau Cabot · Discussió 16:49, 5 abr 2022 (CEST)[respon]
@Paucabot: Mirant la teva consulta n'he trobat una vintena més i suposo que encara n'hi deuen quedar alguns, però diria que els items es poden crear. Suposo que després segueix havent-hi maneres de trobar categories sense interviquis.--Pere prlpz (disc.) 17:16, 5 abr 2022 (CEST)[respon]
Sempre mir de repassar les categories abans per no haver de fer moltes fusions d'ítems després. Un altre motiu és que m'ensum, que si no la feim ara, aquesta feina potser no la farà ningú. Pau Cabot · Discussió 17:59, 5 abr 2022 (CEST)[respon]

Historiadors turcs[modifica]

Hola! «Dionís d'Halicarnàs» estava categoritzat erròniament a «Categoria:Historiadors turcs». Ja ho he arreglat, però veig que a la categoria hi ha molts altres grecs de l'antiga Àsia Menor que no hi haurien de ser.—Leptictidium (digui) 19:15, 6 abr 2022 (CEST)[respon]

PS: El mateix amb «Categoria:Poetes turcs», «Categoria:Arquitectes turcs», «Categoria:Militars turcs» i possiblement d'altres.—Leptictidium (digui) 19:21, 6 abr 2022 (CEST)[respon]
@Leptictidium: No tinc clar que s'hagi d'arreglar, però l'has deixat a la categoria de turcs. Concretament, totes les persones d'Halicarnàs estan a la categoria de turcs (a través de Bodrum i la província). Si creus que no han d'estar categoritzats com a turcs els hauries de treure de la categoria de turcs. Una categorització històrica entre grecs i turcs com la que tenim entre catalans, espanyols i francesos estaria bé, especialment si no tens res més a fer els propers mesos o anys. Amb la dels catalans vam començar la implementació el 2007 i ja se li comença a veure el final.
Per altra banda, és un historiador del lloc que anomenem Turquia, per tant la categoria d'historiadors turcs no està malament, si més no mentre no tinguem una categorització històrica.
Si vols una cosa senzilla però més estètica pots crear categories historiadors, poetes, etc. de l'antiga Àsia Menor i posar-les dins de les categories de turcs. El bot posarà els articles a la categoria més concreta.--Pere prlpz (disc.) 19:31, 6 abr 2022 (CEST)[respon]
Aquest tipus de lògica es pot estirar fins a un cert límit, com en el cas dels catalans/espanyols/francesos medievals i els moderns, però quan parlem de tants segles de diferència, sense cap mena de continuïtat lingüística, ètnica ni cultural entre una cosa i l'altra, perd tot el sentit. Un sistema de categorització en el qual Constantí el Gran sigui un polític serbi, Abraham un religiós iraquià, Leif Erikson un explorador canadenc i Carlemany un militar belga desvirtua tant la taxonomia que deixa de ser útil.—Leptictidium (digui) 19:45, 6 abr 2022 (CEST)[respon]
@Leptictidium: Potser viure en un lloc on es dediquen places a Luci Minici Natal com a esportista olímpic barceloní i català em fa veure aquestes taxonomies menys estirades. Posar al Google "Trajano emperador español" també torna resultats interessants i abundants, i no em sorprendria trobar casos semblants a la resta de l'imperi (si sabés croat provaria de googlejar Dioclecià croat en croat).
I per altra banda, aquestes categories no fan més que mostrar millor el que ja tenim. No afegeixen ningú a la categoria de turcs, només els classifiquen millor dins de turcs, on ja eren. Si el que hi ha no ens convenç ho podem canviar (com hem fet amb els catalans) o posar categories intermèdies més útils (com està fet amb els constantinopolitans, que si no tenen directament categories de turcs o de persones d'Istambul és perquè en tenen de més concretes de constantinopolitans).
Fer més categories de l'antiga Àsia Menor seria una millora.--Pere prlpz (disc.) 20:23, 6 abr 2022 (CEST)[respon]
Sí, i Vercingetòrix és una icona nacional francesa, però ni a la Viquipèdia en francès el categoritzen com a militar francès. Trobo que li fem flac favor a l'usuari que va a mirar «Categoria:Poetes turcs» buscant-hi el contingut que tots ens esperaríem trobar en una categoria amb aquest nom i llavors es troba que tres quartes parts dels articles són grecs de fa 2.500 anys. En el cas dels grecs de l'Àsia Menor, una categoria intermitja encara podria arreglar el problema per a les categories que tinguessin 5 articles o més, però el seguiríem tenint amb els articles que no fossin prou nombrosos per tenir una categoria pròpia. Però altres casos requeririen categories molt artificials, estil «Emperadors romans nascuts al territori d'allò que avui en dia és Sèrbia» o «Exploradors nòrdics establerts al territori d'allò que avui en dia és el Canadà».—Leptictidium (digui) 20:39, 6 abr 2022 (CEST)[respon]
@Leptictidium: Habitualment no caldran noms tan complicats. De fet, els exemples que has posat no tindran cinc articles i segurament no substituiran cap altra categoria (no hi haurà cap categoria d'emperadors serbis).
I la solució bona és treure Categoria:Persones de Niš de la categoria de serbis (però deixar-hi els que toqui), com la categoria gironins no és a la categoria d'espanyols. Ara bé, això porta feina si algú la vol fer.--Pere prlpz (disc.) 20:52, 6 abr 2022 (CEST)[respon]

Bon dia! Canviant de tema: sembla que aquestes dues categories afegides pel bot són mútuament contradictòries (si ens guiem pel criteri de l'estat que ocupa actualment el territori). N'he tret la categoria incorrecte, però t'aviso per si cal evitar que el bot l'hi torni a posar. Salut.—Leptictidium (digui) 13:53, 14 abr 2022 (CEST)[respon]

@Leptictidium: Això ve de Wikidata i s'hauria d'arreglar amb això.--Pere prlpz (disc.) 13:58, 14 abr 2022 (CEST)[respon]

un altre[modifica]

Hola, mira .. Jacques Le Goff s'ha convertit en un historiador polonès. Jo sospito que deu ser perquè és membre d'una acadèmia polonesa. Però, és clar, els membres d'una acadèmia, sobretot si l'acadèmia els nomena "membres corresponents estrangers" (categoria que moltes acadèmies tenen), no són ciutadans d'aquell país on radica l'acadèmia. Mira per exemple alguna categoria de "membres corresponents" d'alguna secció de l'IEC. Òbviament tota aquesta gent no són catalans. Així n'hi pot haver bastants casos, si el bot ha passat aquesta ordre. No sé com s'hauria de desfer. Gràcies. --ReginaManresa (disc.) 21:22, 14 abr 2022 (CEST)[respon]

@ReginaManresa: Sí, m'ha passat amb unes quantes acadèmies i societats que tenien els membres categoritzats com a científics del país on hi havia la societat però alguns eren d'altres llocs. He anat traient la categoria però alguns articles afectats m'han passat per alt.--Pere prlpz (disc.) 22:14, 14 abr 2022 (CEST)[respon]
D'acord. Anar fent. Per cert, jo he creat moltes categories de "professors per universitat", que, suposo, també es podrien anar omplint automàticament a partir d'allà on posa "ocupador". No sé. És una idea per si et sembla. Gràcies ReginaManresa (disc.) 22:38, 15 abr 2022 (CEST)[respon]
@ReginaManresa: Això dels professors no m'hi atreveixo perquè "ocupador" la universitat poden tenir-lo tant un professor com un bidell com un comptable. Aleshores, si no hi ha una manera de veure a Wikidata que vol dir que són professors, aleshores millor a mà.
El que sí que es pot fer és una consulta amb Petscan que mostri quines persones amb article tenen d'ocupador una universitat donada i no són a la categoria de professors d'aquella universitat. Si vols miro de fer-ne una mostra.--Pere prlpz (disc.) 23:23, 15 abr 2022 (CEST)[respon]
Home, hi ha un marge d'error, però potser no més gran que amb altres coses. Pel tipus de persona que acostumen a tenir un article a la viquipèdia. Potser sí esportistes o algun bibliotecari. Però segurament altre personal no té article, o molt rarament. ReginaManresa (disc.) 12:22, 16 abr 2022 (CEST)[respon]
@ReginaManresa: Pots veure que darrerament quan algú m'esmenta (en aquesta pàgina o en altres llocs) sol ser per queixar-se d'una categoria que ha posat el bot. Normalment aquesta categoria que a algú no li agrada ve d'alguna cosa que ja és a les categories o a Wikidata i és un error o un criteri que el bot senzillament posa de manifest, de manera que el bot no és el problema, sinó que més aviat si hi ha un problema el bot és part de la solució, encara que d'altres potser preferirien senzillament dissimular el problema parant el bot. Amb aquesta perspectiva, l'última cosa que vull és posar-me a introduir a consciència errors amb el bot ni que sigui per fer desenes de bones edicions per cada error, perquè aleshores s'acabaria posar categories amb bot, i segurament s'acabaria amb raó.--Pere prlpz (disc.) 12:55, 16 abr 2022 (CEST)[respon]
Ha, ha, ha! no està malament si serveix per a detectar problemes... ReginaManresa (disc.) 21:02, 16 abr 2022 (CEST)[respon]
@ReginaManresa: Mirant-m'ho millor, pot ser que sí que s'hi pugui fer alguna cosa, mirant l'ocupador, l'ofici i el text de l'article. Ara bé, per estar segur de no posar ningú que no sigui professor se'n quedaran molts per posar.--Pere prlpz (disc.) 20:07, 16 abr 2022 (CEST)[respon]
no et preocupis. Era un suggeriment només ReginaManresa (disc.) 21:02, 16 abr 2022 (CEST)[respon]

Categories noves amb menys de cinc articles[modifica]

Pere, podries passar per Categoria:Categories massa curtes i mirar si hi ha hagut qualque error amb el bot? Sembla que, en alguns casos, el bot ja hi ha passat però no ha arribat a trobar cinc articles. Gràcies. Pau Cabot · Discussió 18:26, 29 abr 2022 (CEST)[respon]

@Paucabot: Per les d'esportistes encara no hi ha passat el bot però espero que no trigui gaires dies. Les altres són categories en que esperava que hi haguessin els quatre articles i al final ha resultat que no hi existeixen, o potser hi eren quan ho vaig mirar i algun està esborrat. Aquestes es podran esborrar.--Pere prlpz (disc.) 19:00, 29 abr 2022 (CEST)[respon]

Els monarques són polítics?[modifica]

Hola! He vist que el bot ha categoritzat molts monarques medievals i antics a «Polítics de tal lloc». A banda del fet que un rei o un emperador no encaixa necessàriament amb el que pensa la majoria de persones quan parla d'«els polítics», m'he mirat uns quants articles de monarques actuals i no veig que cap d'ells estigui a la categoria de «Polítics de tal lloc». Hauríem de mirar entre tots si considerem que els monarques són polítics i, segons el resultat de la discussió, aplicar-ho per igual als monarques de tots els períodes històrics.—Leptictidium (digui) 18:03, 2 maig 2022 (CEST)[respon]

@Leptictidium: Tenim els monarques dins de governants (i dins de cap d'estat que està dins de governants) i els governants dins de polítics per càrrec. No veig problema a canviar-ho si hi ha consens, i d'acord que si es canvia s'hauria de canviar a tot arreu, i si no es canvia s'hauria d'afegir les subcategories de monarques dins de les de polítics a tot arreu. Ara bé:
  • No tinc gaire clar que els monarques no siguin polítics (tot i no estar gens segur del contrari).
  • A diferència de la majoria d'ocupacions, algunes categories de reis/monarques/etc. de X són categories d'un càrrec i no d'una ocupació i un origen. Aleshores hauríem d'anar en compte a l'hora posar la categoria reis de X dins de la de polítics de X.--Pere prlpz (disc.) 18:22, 2 maig 2022 (CEST)[respon]
@Leptictidium: Per cert, alguns monarques moderns el bot no els ha afegit més categories de polítics (i de vegades de res més tampoc) perquè a mida que he anat afegint excepcions al bot cada vegada es queden per posar més categories que s'haurien de posar. Ara mateix, Felip VI està dins de la categoria de reis d'Espanya que és una categoria de polítics espanyols per càrrec. La categoria de polítics madrilenys l'hauria de tenir però el bot no li ha posat perquè està ignorant en massa casos les categories de reis. La intenció de l'excepció devia ser evitar casos com els dels xipriotes que són reis però no van a reis de Xipre perquè van ser reis però d'altres llocs, però segurament està evitant moltes coses més.--Pere prlpz (disc.) 18:37, 2 maig 2022 (CEST)[respon]
Deixa'm que rumiï uns dies com ho podem acabar d'enfocar i, si et sembla bé, porto el debat a la Taverna per recollir més opinions.—Leptictidium (digui) 19:53, 2 maig 2022 (CEST)[respon]
@Leptictidium: Fa unes setmanes vaig començar a recollir a Tema:Wsozu41cn0x3a7bq els criteris que em van semblar més estranys, o com a mínim potencialment polèmics, i els que no vaig trobar aplicats uniformement. Aquest podria ser un més, però la veritat és que se'm fa més estrany que els traductors siguin lingüistes que no pas que els monarques siguin polítics.--Pere prlpz (disc.) 20:26, 2 maig 2022 (CEST)[respon]
Mirant altres viquipèdies, he vist que a la Viquipèdia en anglès ho solucionen classificant els Governants no a «Polítics», sinó en una categoria «Líders» que nosaltres no tenim. Així eviten coses com que Genguis Khan, que el màxim de política que devia fer en sa vida va ser executar un munt de governadors perses que l'havien mirat malament, estigui classificat com a polític.—Leptictidium (digui) 21:14, 2 maig 2022 (CEST)[respon]
@Leptictidium: Bé, a mi em sembla que unir tribus i aixecar un imperi és clarament fer política (i ser molt bo fent-ne), però altres definicions més restrictives del terme són possibles, mentre siguem consistents.
Les categories de governants les hem arribat a tenir encara pitjor perquè hi teníem els nobles, incloent nobles funcionaris (com els francs), nobles més o menys sobirans hereditaris i nobles honorífics com els actuals, tots barrejats en una subcategoria de governants i de polítics.--Pere prlpz (disc.) 21:23, 2 maig 2022 (CEST)[respon]

Maria de la Pau Janer[modifica]

Bon dia, Pere. D'on et sembla que ha tret això, el bot? Pau Cabot · Discussió 06:38, 3 maig 2022 (CEST)[respon]

Podria ser de:
Científics socials > Antropòlegs > Etnòlegs > Folkloristes ? Pau Cabot · Discussió 06:43, 3 maig 2022 (CEST)[respon]
Sí, deu venir de quan científics socials estava dins de científics. Si aleshores el bot va posar a l'article una categoria de científics i no l'hem treta, li segueix posant altres categories de científics. Segurament ens passa el mateix amb uns quants folkloristes i amb uns quants traductors i historiadors, que també havien estat dins de científics, i passa en molts altres llocs que queden articles amb categories que venen de quan alguna categoria que tenen estava dins d'una categoria on ja no és. Ens passa amb ucraïnesos, moldaus i bàltics soviètics que encara els queda alguna categoria d'asiàtics de quan teníem soviètics dins d'asiàtics, i amb alguns històrics de l'àmbit catalanoparlant que tenen categories d'espanyols de quan una categoria de les seves estava incorrectament dins d'espanyols (per exemple, la d'historiadors balears).
Relacionat amb els científics també tenim pendent d'endreçar geògrafs i economistes, que en alguns llocs estan dins de científics i en d'altres no.--Pere prlpz (disc.) 10:21, 3 maig 2022 (CEST)[respon]
Entenc que ja no tornarà a passar, donat que ja es va corregir. Pau Cabot · Discussió 10:57, 3 maig 2022 (CEST)[respon]
@Paucabot: Sí, ja no ha de tornar a passar. Només segueix passant als articles que encara tenen alguna categoria de científics (posada abans del 25 de febrer), que el bot els en segueix posant més. Per exemple, a https://petscan.wmflabs.org/?psid=22017318 n'hi podria haver algun d'aquests.--Pere prlpz (disc.) 11:04, 3 maig 2022 (CEST)[respon]

Wikidata Torre Rubia[modifica]

Hola Pere, he fet la pàgina Torre Rubia, i quan estava fent la wikidata (Q111827347), m'he trobat que ja estava feta (Q43153317), com a Torre Rubia, i que tu l'havies editat. Per això et demano si pots unificar-les, o no sé què cal fer. Gràcies! Crec que ja ho he arreglat, gràcies!~~Joandrés

@Joandrés: Per aquestes coses va molt bé el giny de fusionar (merge) que et pots activar a les preferències de Wikidata i t'afegeix una pestanya per fusionar elements.--Pere prlpz (disc.) 12:07, 4 maig 2022 (CEST)[respon]
Gràcies Pere, però en la llista de ginys d'edició no hi trobo el merge o fusionar. Pot ser wikEd? Joandrés (disc.) 15:34, 4 maig 2022 (CEST)[respon]
@Joandrés: És el primer de tots els ginys, a l'apartat "Interfície principal". Diu "Merge: This script adds a tool for merging items." --Pere prlpz (disc.) 17:44, 4 maig 2022 (CEST)[respon]
No sé si busco al lloc correcte, però no el trobo. A 'Preferències', apartat 'Ginys', hi ha un apartat 'Interfície', no 'Interfície principal', i no hi és el 'merge'. I estan en català, no en anglès. Joandrés (disc.) 18:40, 6 maig 2022 (CEST)[respon]
@Joandrés: Diria que t'estàs mirant les preferències de la Viquipèdia. Els ginys de Wikidata s'activen a les preferències de Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 18:44, 6 maig 2022 (CEST)[respon]
Ja l'he trobat, gràcies! Joandrés (disc.) 19:05, 6 maig 2022 (CEST)[respon]

més coses rares[modifica]

Hola, el Francisco Rico Manrique surt com a "religiosos barcelonins contemporanis", cosa que no fa cap sentit, fins on jo sé. Suposo que ve del tema aquest de supracategories mal categoritzades. Ho he tret, però això no arregla altres possibles casos que s'hi hagin vist implicats. Gràcies, --ReginaManresa (disc.) 14:55, 13 maig 2022 (CEST)[respon]

també en Joan Vernet i Ginés --ReginaManresa (disc.) 16:50, 13 maig 2022 (CEST)[respon]
@ReginaManresa: El primer va ser un error d'abans del bot, intersecant categories amb QuickCategories, que se'm van colar els cervantistes dins de les categories de Cervantes, que era terciari franciscà. Un dels motius de fer el bot era evitar aquestes coses. El segon és perquè com a mínim una categoria de teòlegs estava dins de religiosos.--Pere prlpz (disc.) 19:31, 13 maig 2022 (CEST)[respon]
ja veig que és complicat, tot plegat. Bé, si veig res més, ja t'ho faré saber. Gràcies ReginaManresa (disc.) 21:16, 13 maig 2022 (CEST)[respon]

Petició al Bot[modifica]

Hola, Pere! :-)

No sé si t'ho he de demanar aquí. Crec recordar que el teu bot executa peticions, i veig que crea categories noves basant-se en les categories existents. Si no és massa feina i puc demanar-t'ho, podries crear la [[Categoria:Thrillers dels Estats Units]], si us plau? La immensa majoria d'articles que hi ha a [[Categoria:Thrillers]] són d'aquest país. Haurien d'anar dins la [[Categoria:Thrillers per país]]. Gràcies! --Judesba (digues...) 18:11, 5 juny 2022 (CEST)[respon]

@Judesba: Hola.
Del que fa el bot, el que més s'assembla a això és omplir les categories per origen i ocupació que ja existeixen. Amb categories de pel·lícules no m'ho he plantejat. A més, darrerament m'estic dedicant altres coses perquè vaig acabar fart dels que no els agrada com estan les categories però com que ni se les miren ni les arreglen, es limiten a queixar-se quan es nota que que estan com no els agrada.--Pere prlpz (disc.) 18:19, 5 juny 2022 (CEST)[respon]
@Judesba: Per cert, per aquestes coses va bé el Cat-a-lot, sobretot si tens activats els resums emergents (o com es diguin). Una opció més sofisticada és fer servir Petscan i després QuickCategories per moure els articles que estiguin a la categoria de thrillers i a la categoria de pel·lícules dels Estats Units.--Pere prlpz (disc.) 18:22, 5 juny 2022 (CEST)[respon]
Gràcies pel que comentes! Doncs si em sius com es fa miro de fer-ho jo mateixa. Petscan em sona, però no recordo de què va res, i QuickCategories no em sona de res. D'altra banda, em sap greu que la gent se't queixi. T'ho he dit a tu perquè veig que intersecciones categories, que era el que em semblava que calia fer. Ja et dic: si em comentes com puc trobar-ho o com puc fer-ho, m'ho miro. Moltes gràcies! --Judesba (digues...) 20:18, 5 juny 2022 (CEST)[respon]
Cat-a-lot i HotCat: Els tens a les preferències.
PetScan: https://petscan.wmflabs.org/
Un cop seleccionats amb PerScan els articles que vols moure, li selecciones l'output com a Pagepile. Aniràs a la pàgina Pagepile on tindràs l'opció d'enviar el conjunt de pàgines a una altra eina. Selecciones QuickCategories però COMPTE: està (o estava) malament l'enllaç que surt perquè t'envia a una pàgina .com en comptes de la pàgina .org que tocava (crec que toolforge.org). Només cal que al navegador canviïs l'adreça.
Amb QuickCategories pots treure unes categories i afegir-ne unes altres a totes les pàgines que li has donat.
Si tot això ho has de fer una sola vegada pot ser que no amortitzis la feina d'aprendre-ho comparat amb el Cat-a-lot o el HotCat.
Amb bot feia aproximadament el mateix però de manera sistemàtica per les categories per origen i ocupació.--Pere prlpz (disc.) 20:28, 5 juny 2022 (CEST)[respon]
Gràcies, Pere! M'ho miro bé en un altre moment, que ara estic amb una altra cosa entre mans. El HotCat ja el tenia, però el Cat-a-lot no. Provaré amb una categoria que tingui menys elements, no sigui cas que la cagui i tingui més feinada encara. Però pel que comentes, em sembla entendre que he de triar jo quines pel·lícules de la categoria Thrillers són dels Estats Units i llavors moure-les juntes, no? Creia que hi havia una manera d'interseccionar com fa el teu bot, que suposo que és això del PetScan. Potser és el que m'estàs dient, però ara aquestes qüestions informàtiques no m'estan entrant al cap. Haha. M'estic fent gran... :-D --Judesba (digues...) 20:50, 5 juny 2022 (CEST)[respon]
@Judesba: Sí, amb Cat-a-lot tries tu quins articles vols moure, els marques tots i cliques el botó per que es moguin tots a la vegada. Si vols pots anar de dos-cents en dos-cents o pots anar de cinc en cinc, com ho vegis més còmode.
El PetScan et pot trobar quins articles són a la intersecció de dues categories. El QuickCategories fa una cosa semblant al Cat-a-lot però accepta que li triïs la llista d'articles d'altres maneres, i una d'elles és el PetScan a través del PagePile. Per això jo l'he fet servir en altres ocasions per intersecar categories.
Tot plegat no és complicat però no s'ha de badar i cal estar-ne segur abans de prémer el botó per executar el canvi de categories. A mi m'ha passat algun cop amb Cat-a-lot que m'he distret, he clicat on no tocava i després m'ha tocat desfer els canvis article per article (per això va bé ser reversor, però segueix essent llarg).--Pere prlpz (disc.) 20:58, 5 juny 2022 (CEST)[respon]

error wikidata list[modifica]

@Pere prlpz, Isidre blanc: Teniu idea de que va l'error que em surt quan refresco Plantilla:Infotaula composició/proves/taula compo ?. Gràcies, amador (disc.) 20:34, 15 juny 2022 (CEST)[respon]

A bon Sant t'encomanes! @Amadalvarez. Què més voldria que ser capaç de detectar l'error en aquesta aplicació...En Pere segur que ho resoldrà. A manar. Isidre blanc (disc.) 20:53, 15 juny 2022 (CEST)[respon]
Tu has fet moltíssimes pàgines i et podries haver trobat amb un missatge com aquest. Ni tan sols entenc que em diu. Merci ! amador (disc.) 21:18, 15 juny 2022 (CEST)[respon]
@Amadalvarez: Aquest missatge me l'he trobat quan la consulta no funciona, ja sigui perquè el servidor està fora de servei o per un error de la mateixa consulta. En aquest cas, provant la consulta dóna un error sobre l'ORDER que m'imagino que vol dir que l'order i el limit no s'entenen entre ells o s'han de posar d'una altra manera, però com que els faig servir poc (i combinats encara menys) ara mateix no sé com s'hauria de resoldre. Traient l'order em funciona.--Pere prlpz (disc.) 00:37, 16 juny 2022 (CEST)[respon]
Fantàstic, Pere.
Habitualment, jo tampoc faig servir el limit, però vaig fer el copy sencer que tenia a les proves i se'm va passar.
El que no entenc és que -juraria- que la consulta SPARQL no em donava error. Bé, ara ja ho sé (i l'@Isidre blanc, també).
Per cert, la sintaxi correcta és: primer ORDER BY i després LIMIT.
Gràcies, amador (disc.) 06:22, 16 juny 2022 (CEST)[respon]

Monuments de Palau-solità i Plegamans[modifica]

He actualitzat la llista de monuments de Palau-solità i Plegamans amb una alta nova. No t'he fet ping directe per l'anotació que he deixat a Viquiprojecte:Monuments/Revisió del registre#Palau-solità i Plegamans. En principi no ho he considerat un duplicat, igual que la diputació que els separa. Però tal com està pot provocar confusions. Ho deixo al teu criteri si cal modificar res a Wikidata. V.Riullop (parlem-ne) 13:27, 25 ago 2022 (CEST)[respon]

@Vriullop: Mentre tinguem dues entrades a les llistes crec que val més tenir dos elements a Wikidata, i a més fer excepcions en això seria complicat. Si n'eliminem un de la llista ja fusionarem els elements a Wikidata, que es fa ràpid.--Pere prlpz (disc.) 13:59, 25 ago 2022 (CEST)[respon]

Taula amb el concurs de guarnits[modifica]

He creat Concurs de carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia de 2022 (Q113636169) i m'agradaria crear una taula a Festa Major de Gràcia però no me'n ensurto amb Plantilla:Wikidata list. Em dones un cop de mà? Us convenç l'estructura que he muntat (en els mateixos carrers)? KRLS, (disc.) 12:17, 29 ago 2022 (CEST)[respon]

@KRLS: L'estructura que has muntat a d:Q113636169#P710 em sembla a primer cop d'ull una mica sorprenent perquè a Wikidata és habitual posar les propietats als elements individuals i no al conjunt. Ara bé, tampoc trobo gaires exemples de relacionar competicions i participants, de manera que no sé quina seria la forma canònica de fer-ho, i la teva s'assembla força a la de Eleccions presidencials dels Estats Units de 2016 (Q699872). Potser en Amadalvarez ens hi pot donar un cop de mà.
Per fer la llista automàtica el problema que tens és que la plantilla facilita el fer taules on cada fila sigui un element i cada columna una propietat, i el que no sigui això ha de sortir de la consulta. Aleshores, abans de posar-te amb la plantilla, hauries de tenir una consulta que et posés en una taula els que has posat com a qualificadors (com ara la imatge i el títol, i suposo que la posició assolida quan la tinguis). Et pot ser útil d:Wikidata:SPARQL_query_service/queries#Working_with_qualifiers.
L'altra cosa que no em deixa gaire tranquil és posar els carrers com a participants. Crec que enguany no hi havia carrers amb més d'un tram guarnit, però de vegades n'hi ha hagut fins a tres i no sempre els mateixos. Si fas la taula d'un sol any pot no ser un problema però si acabes posant altres anys pot ser impossible seguir quin tros del carrer Verdi estava guanyant. Aleshores jo em plantejaria fer elements per les comissions de festes o pels carrers guarnits diferents dels elements dels carrers, igual que els elements de les seleccions nacionals no són els mateixos que els elements dels països.--Pere prlpz (disc.) 12:46, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
@KRLS: Per cert, el projecte de muntar la taula automàtica i tot el que cal per fer-la pot ser molt divertit i instructiu (i és el que jo faria en el teu cas), però cal reconèixer si l'únic que vols és muntar la taula per una única edició en un únic article, segur que trigues menys fent la taula a mà.--Pere prlpz (disc.) 12:49, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
Hola. Per tenir referències de com muntar l'estructura "bona", hauríem d'anar a esdeveniments esportius i, la veritat, són una mica caòtics. Primer he pensat en seguir el patró des de la perspectiva del guanyador que té una propietat Premis (P166), però no serveix perquè, entenc, que no es volen només els guanyadors. A més si l'element sobre el que pivota és el carrer, tenim el problema que comenta el Pere de les seccions de carrers. Per tant, tal com ho ha fet el KRLS l'ítem central és l'edició (per cert, caldria afegir-li Número d'edició (P393) i, en el cas de l'article d'un any, es tractaria de fer una plantilla senzilla, tipus les de competicions que es poden al cos del text, que llegeixi només l'ítem de l'edició que li demanin i construeixi una taula amb una línia per carrer (valor de la propietat) i una columna per qualificador. Se li podria afegir un paràmetre per dir si la vols sencera o només els n primers, per exemple.
@KRLS que pensaves posar a l'article de les "festes de Gràcia", no el de l'edició ?. amador (disc.) 13:37, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
Primer de tot us dono un xic de context. De moment, la idea del projecte és fer les darreres 10 edicions del concurs de guarnits de carrers (ignoraré el de balcons i portalades). Em sembla una informació que no està enlloc a nivell base de dades i s'haurà de cercar via hemeroteques. També penso que la classificació dels darrers anys és una informació que hauria d'estar a l'article de Festa Major de Gràcia. També tinc interès a vincular la ingent quantitat de fotografies que tenim a Commons sobre els guarnits Category:Festa Major de Gràcia (amb els anys es farà més difícil vincular-les). Quan sapiguem les fotografies que ens falten podrem fer crides específiques a compartir fotografies relacionades amb la Festa Major.
Ara sobre WD. L'estructura que vaig seguir va ser Alberto Ginés López (Q66764935) i específicament Escalada als Jocs Olímpics d'estiu de 2020 - masculí (Q65237529). Vaig cercar sobre les falles a WD i no ho tenien resolt. Em vaig estar qüestionant si era una competició esportiva o una distinció (premi). Penso que no estem parlant de casos com Palma d'Or al millor curtmetratge (Q1050687) o Oscar a la millor direcció (Q103360) on només importa el guanyador i no l'ordre. L'altre punt és qui participa en la competició: el tram del carrer o la comissió de festes de cada carrer. Aquest punt penso que és el que tinc menys clar i pitjor resolt. Crear items per cada comissió de festes em va semblar poc encertat, sobretot perquè jo penso que es dona premis als carrers (localitzacions) i no a les comissions organitzadores; en el cas de les portalades es veu molt clar perquè diuen "balcó del Carrer providència, 37" quan allà no hi ha darrere cap comissió. En el cas del tema dels trams de carrer, crec que és més aviat un malnom i que ha pogut anar canviant amb el temps. Per exemple, el carrer Joan Blanques de Baix de tot és el nom que van escollir perquè ja existia Carrer Joan Blanques de Baix; aquest pot anar canviant amb el temps. Jo he optat per indicar-ho amb el qualificador Sobrenom (P1449). Si més no, si creieu més encertat que s'ha de crear items nous per a cadascun dels participants o per a les comissions, no m'importa cedir.
Sobre l'edició, jo no he estat capaç de trobar aquesta informació. He trobat només: "La primera referència d'un concurs de guarnits es remunta el 1877 i estava destinat a engalanar botigues. No seria fins a la dècada de 1920 que l'Ajuntament del districte començaria a atorgar premis a les millors galanes." No penso que ningú porti exactament el número d'edició.
Sobre la taula, prefereixo fer-ho a Wikidata i que la Viquipèdia després se'n nodreixi, perquè sé que restarà allà i que a cada any no s'ha de rebentar la informació de l'any anterior com passa amb els resultats de les eleccions municipals. Jo no faria article de la Viquipèdia per cada any, perquè em sembla que enciclopèdicament no és gaire interessant. Penso que l'article Festa Major de Gràcia podria tenir una taula amb el carrer que ha guanyat més edicions i una amb la informació dels carrers (nom, temàtica, rànquing, fotografia). KRLS, (disc.) 15:02, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
Acabo de caure que podríem seguir l'estil d'Eurovisió. En aquest cas, veig que segueixen l'estructura de les competicions esportives: Festival de la Cançó d'Eurovisió 2018 (Q25408640) (en d'altres casos, no ho recullen). També posen com a participant les cançons (objecte que es valor), en lloc de les ràdios públiques (qui organitza), els intèrprets (qui ho du a terme) o els països (el que rep els punts). KRLS, (disc.) 15:09, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
@KRLS, Amadalvarez: (conflicte d'edicions) Sobre comissions i trams: podem dir-ne comissions, carrers guarnits o trams, i podem canvar-ne el sobrenom amb el temps, però el participant és el tram de carrer i no el carrer. Si un any guanya un tram del carrer Verdi i un altre any en guanya un altre, no direm que han guanyat els mateixos, i per tant són dos participants diferents. A més, no té sentit dir que un mateix carrer un any va quedar primer, cinquè i setè.
Sobre classificar les fotos, estaria bé i jo algun any ho he fet amb les meves, però porta força feina (per això enguany he tirat pel dret). De tota manera, això té més a veure amb categories de Commons que amb elements de Wikidata, si no és que volem crear elements de l'estil de "participació (o guarniment) del carrer Joan Blanques de baix de tot a la Festa Major de Gràcia de 2022".--Pere prlpz (disc.) 15:14, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
@Pere prlpz, @KRLS tu ho has fet millor que l'exemple d'Eurovisió. Mateixa estructura, però ells no diuen quina cançó cantava cadascú, ni quin país representava ni els punts ni l'ordre que va quedar. Per tant, molt d'acord (a falta d'una descoberta posterior) a fer-ho com ho tens.
Mireu, a manca de polir-ho, posar-li capçaleres, arreglar els CSS que no són el meu fort i pensar que fer quan el nom i l'àlies se solapen o el tema i el nom són el mateix, etc...... podria sortir una cosa com {{Proves_amadalvarez/classificacio_Gracia}}. amador (disc.) 16:44, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
He començat una edició a veure si trobava alguna casuística que no hi fos a l'anterior (Concurs de carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia de 2019 (Q113645238)). A priori no veig res nou. @Pere prlpz llavors crearies un item "participant del concurs de guarnits"/"Comissió de festes" i doblaries tots els items de carrers de Gràcia? A mi em sap greu que a la taula no es vinculi a l'article corresponent de la Viquipèdia (un grapat de les places tenen article propi a la Viquipèdia on es parla de la seva participació a la Festa). Un cas que està a favor teu és el cas "Placeta de Sant Miquel i Luis Antúnez" (abans crec que guarnien només Antúnez), però s'han presentat amb noms diferents. Alhora providència enguany ha mogut el guarnit un tram de carrer i entenc que ho podrien fer arreu del carrer si volguessin. Per mi l'essència és el carrer i no la comissió, però entenc el punt. Per exemple, un carrer que ha deixat de guarnit i torna després de molts anys, és el mateix item o un nou? Per mi seria el mateix donat que és el carrer. Malgrat tot, si ho definim crec que m'hi puc adaptar. En el seu dia ja vaig fer Colla de Sant Medir (Q79447684), però no crec que sigui el mateix cas.
@Amadalvarez Per esdeveniments cancel·lats/anul·lats tens alguna propietat màgica que em pugui ser útil. A les edicions 2019 i 2020 va haver guarnit però no entrega premis. KRLS, (disc.) 21:35, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
@KRLS: Fes-ho com vulguis i és veritat que algunes coses se simplifiquen fent servir els carrers. Ara bé, jo veig que d'altres es compliquen força.
La que se simplifica és fer servir la plantilla de l'Amador enllaçant els carrers.
Les que es compliquen són les llistes de guanyadors i de participacions, que barrejaràs els dos trams del mateix carrer, com aquest any amb Joan Blanques.
Una solució intermèdia és fer servir els carrers i posar els trams com a qualificador, però no tinc clar si facilita alguna cosa.--Pere prlpz (disc.) 23:00, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
@KRLS: tema COVID: Quan van començar a ajornar-se esdeveniments, perquè pensàvem que anava per curt, s'acostumava a posar un segon valor de la P585 i l'original es deixava amb rang obsolet (com a XIV eleccions a la presidència del Futbol Club Barcelona (Q56401728). En general, les dates cancel·lades s'han eliminat a WD i ha quedat la nova, si finalment es va arribar a celebrar. És va conservar a Eleccions al Parlament de Catalunya de 2021 (Q48838589) i Eleccions a l'Assemblea de Madrid de 2021 (Q76551515), que han mantingut la data original com a Esdeveniment significatiu (P793) i a la P585 hi ha la data ajornada en que es va realitzar.
La pista per saber de l'afectació està a la P31 que, a més de tenir allò que li toqui, se li ha afegit Esdeveniment afectat per la pandèmia de la COVID-19 (Q98557220) o Esdeveniment cancel·lat per la pandèmia de la COVID-19 (Q87479384). En el cas de cancel·lació, l'item tenia les dades mínimes. Exemples:
amador (disc.) 23:01, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
(conflicte d'edicions) I un carrer que torna i torna amb el mateix nom entenc que és el mateix, perquè es consideren els mateixos, i un tram que s'amplia per guarnir la placeta del costat també entenc que són els mateixos. Tot plegat no és gaire diferent de les aparicions, desaparicions, fusions i canvis de noms dels clubs del futbol o dels teatres.--Pere prlpz (disc.) 23:05, 29 ago 2022 (CEST)[respon]
@Amadalvarez: Bé, he fet la sèrie 2018-2022. També he intentat retocar la plantilla: Plantilla:Proves amadalvarez/classificacio Gracia, però no aconsegueixo que fer que "Si sobrenom llavors sobrenom, sinó nom carrer". KRLS, (disc.) 17:07, 2 set 2022 (CEST)[respon]
@Amadalvarez, KRLS: La llista comença a fer goig, però compte que hi ha un problema: les imatges no estan enllaçades, i enllaçar-les és imprescindible per complir amb la llicència.--Pere prlpz (disc.) 17:16, 2 set 2022 (CEST)[respon]
Arreglat tema carrer i fotos enllaçades amador (disc.) 17:45, 2 set 2022 (CEST)[respon]
@Amadalvarez, KRLS: Les imatges sí (bona feina), però al nom dels carrers sense sobrenom hi veig el carrer de Verdi a tots. Em temo que ha passat alguna cosa.--Pere prlpz (disc.) 17:50, 2 set 2022 (CEST)[respon]
Doncs, sí. No me'n surto. Li haurem de preguntar al mestre Vriullop. amador (disc.) 19:07, 2 set 2022 (CEST)[respon]
@KRLS: Mira Usuari:Amadalvarez/WikidataList Festes Gràcia. És per l'article principal. Aquí, si vols, es pot fer lo de posar el sobrenom en lloc del carrer dins el codi SPARQL. amador (disc.) 07:20, 3 set 2022 (CEST)[respon]
Soc conscient que estic aprofitant-me d'aquest espai per comentar-vos els avenços en aquest projecte personal que m'he embarcat.
  1. @Amadalvarez Veig que la query es confon amb els qualificadors que el valor Q és repeteix en una propietat. És la raó per la qual en el WikidataList surten dades errònies. aquí veureu que el rank el mostra malament en alguns casos. Cada cop veig més clar que s'haurà de crear un item per trams de carrer (però no veig clar el P31 d'aquests).
  2. Veig que el carrer Progrés ha patit bastants fotografies esborrades per violacions de copyright donat que moltes de les temàtiques són pel·lícules. Per exemple, commons:Commons:Deletion requests/File:Carrers guarnits Gràcia 2012 - Progrés, Star Wars Progrés.JPG. @Pere prlpz He vist que vas salvar commons:Commons:Deletion requests/File:Carrers guarnits Gràcia 2012 - Plaça Rovira, Recreatius Rovira 04.JPG argumentant que s'aplica el FOP donat que "the object itself is covered by FOP, since it's permanently located there for its whole lifetime". Creus que podríem aconseguir recuperar aquestes fotografies esborrades?
  3. Els trams de carrers van canviant el nom segons l'any i crec que esdevenen alies segons qui preguntis "Placeta de Sant Miquel i Luis Antúnez" o "Placeta de Sant Miquel" o "Placeta de Sant Miquel i Rodalies" (el darrer, em sembla un xic ofensiu donat que sempre guarneixen el carrer Antúnez enlloc de la plaça). Després, a les dos Fraternistats els hi deien ETIS i EFIT per diferenciar-los. I finalment, tens el cas Carrer JOAN BLANQUES (SANT LLUIS-ENCARNACIÓ), Carrer JOAN BLANQUES (ENCARNACIÓ-CONGOST) i Carrer JOAN BLANQUES BAIX DE TOT. Dit això crec que en aquests casos s'hauria de crear un item per cada tram per diferenciar-los (mantenint potser el sobrenom per veure l'evolució de nom).
KRLS, (disc.) 14:08, 4 set 2022 (CEST)[respon]
@KRLS: Com cantava en Sisa, la meva pàgina de discussió és la vostra pàgina de discussió, si és que hi ha pàgines de discussió d'algú.
La foto de la Game Boy la vaig poder salvar perquè la Game Boy no és un objecte amb copyright. El FOP el vaig esmentar per si de cas però no era essencial. A Commons, l'argument per esborrar fotos de guarniments i figures de personatges de pel·lícula fins i tot en llocs on són permanentment ve a ser que el guarniment en sí és una violació de copyright (tolerada) perquè no té permís del titular dels drets, i que sigui tolerada tampoc ens dóna dret a fer la mateixa violació de copyright publicant-ne la foto. Potser és una interpretació molt estricta, però hi havia (i segurament hi ha) gent així d'estricta a Commons. La solució passaria per demostrar que els carrers sí que tenen permís per fer servir aquests personatges, cosa que em sorprendria però tot podria ser (tens ganes de preguntar a la Federació o algú d'alguna comissió?), i tot i així encara quedaria pendent el tema de si s'aplica el FOP perquè considerar permanents els guarniments és estirar força la definició de permanent, i en altres llocs interpretacions semblants les han tombat.--Pere prlpz (disc.) 14:58, 4 set 2022 (CEST)[respon]
I d'acord amb això dels trams. Els trams guarnits que canvien de nom poden ser el mateix element i els trams diferents del mateix carrer han de tenir un element per cada un.--Pere prlpz (disc.) 15:00, 4 set 2022 (CEST)[respon]

d'Harold[modifica]

Bon dia! Com ja deus haver vist, he desfet el teu canvi a «batalla de Hastings». Des del moment que els noms dels monarques i altres personatges històrics es catalanitzen, passen a regir-se per la pronunciació del seu nom en català, no en la llengua original. Per això parlem «d'Hug I de França», «d'Hipàcia» i «d'Heribert de Colònia» i no pas «de Hug I de França», «de Hipàcia» i «de Heribert de Colònia».

Doncs bé, tot i que el nom «Harold» és poc habitual en català, existeix i es pronuncia sense hac aspirada. Jo mateix conec una persona que es diu així i, com a referència, ens serveix aquest portal del mateix IEC que parla de traduccions «d'Harold Roig», no «de Harold Roig». Salut! —Leptictidium (digui) 07:38, 22 set 2022 (CEST)[respon]

@Leptictidium: La veritat és que ja em va estranyar que no ho haguessis canviat tu que havies estat editant l'article, però vaig pensar que com que era fàcil de revertir era més pràctic llençar-m'hi. Bona feina.--Pere prlpz (disc.) 11:31, 22 set 2022 (CEST)[respon]

Llistes[modifica]

Pere, ara mateix hi ha dues llistes a votació per esborrat que els vots no van a favor del seu manteniment. Com ets fan de les llistes, t'aviso en aquest cas per si pots o vols mirar de salvar-les. Amortres (disc.) 07:10, 2 oct 2022 (CEST)[respon]

Ús d'etiquetes i plantilles i directori d'especialistes[modifica]

Bon dia, Pere, Segueixo el fil aquí en lloc d'allà a Discussió:ICloud perquè crec que ja és un altre assumpte. Abans que res, agrair-te la paciència i l'ajuda. Em permeto preguntar-te si hi ha algun lloc on pugui trobar els noms dels especialistes en assumptes concrets, o l'habilitat de l'Amador en infotaules ho saps per simple experiència? De fet, en el cas que ens ocupa, vaig escollir l'etiqueta de traducció (tot i que ja em semblava que potser no era adient del tot) perquè no vaig trobar cap altra més adient. Tot i que fa anys que volto per aquí, tinc pocs coneixements de "com funcionen les rutines", qui són els "experts", etc. Intento aprendre de comentaris com el teu per contribuir de la millor forma possible sense donar gaire feina als que "superviseu". Salut! Rboadaf (disc.) 13:50, 19 oct 2022 (CEST)[respon]

@Rboadaf: No hi ha una llista d'experts enlloc, i de fet conèixer que alguns usuaris tenen els coneixements i les ganes per ajudar en certes coses és qüestió d'experiència. De tota manera, la manera normal de trobar ajuda és preguntar a la Taverna i el més probable és que respongui algú que sàpiga la resposta o que algú faci una notificació a algú altre que hi pugui estar interessat. Per altra banda, anar tafanejant per la Taverna és una manera d'anar coneixent els participants habituals.
Les etiquetes són una qüestió opinable, però crec que per moltes coses és més útil i efectiu un missatge a la discussió de l'article que una etiqueta. Els articles són per als lectors, i el que no sigui útil al lector més aviat hi fa nosa, i de fet la tendència ha estat anar traient dels articles les coses que són pels editors. Per exemple, als primers anys de la Viquipèdia les discussions d'esborrat es feien dins de la pàgina de l'article, cosa que es va acabar aviat. Després en vam anar traient etiquetes de cal foto, esborrany, calen coordenades, manca infotaula, etc.--Pere prlpz (disc.) 17:15, 19 oct 2022 (CEST)[respon]
Moltes gràcies, Pere,
Miraré de seguir els teus consells. Salut! Rboadaf (disc.) 20:31, 21 oct 2022 (CEST)[respon]

Bon dia, Pere! Com va? Com probablement ja sabràs, estem organitzant la Viquitrobada d'enguany a Amposta del 18 al 20 de novembre, i ens agradaria que hi vinguéssis. Fes-hi un cop d'ull i inscriu-t'hi si et fa el pes. I si t'animes a fer algun taller (de bots o de Commons, per exemple) o xerrada sobre algun tema, deixa'ns les teves propostes aquí. Salut i fins aviat! Judesba (digues...) 02:29, 29 oct 2022 (CEST)[respon]

Identificador GEC[modifica]

Bona nit Pere: No sé com anotar a WD l'identificador de la GEC. Abans anava amb un numero, ara sé que va pel nom, però com s'anota a WD?. Ho saps tu?. Gràcies. Isidre blanc (disc.) 20:20, 30 oct 2022 (CET)[respon]

@Isidre blanc: Com que a la GEC han canviat els enllaços, hauria de canviar el format de l'identificador, però caldria algú que aprengués com va i proposés el canvi a Wikidata. El primer a veure és si cal un identificador nou o si podem incorporar el codi nou a l'identificador antic sense trencar la compatibilitat dels indicadors que ja tenim. Com és habitual, tema de manca de mans (i de mandra).--Pere prlpz (disc.) 20:41, 30 oct 2022 (CET)[respon]

Àmbits territorial de Catalunya[modifica]

A partir d'aquesta edició he descobert que vas afegir a Wikidata l'àmbit territorial en alguns municipis de Catalunya. Caldria veure com podem fer perquè no indueixi a error en taules com aquesta Llista de municipis de Catalunya. També he vist que hi ha casos com Argençola (Q15936), que no m'encaixa el valor que vas afegir. KRLS, (disc.) 20:38, 30 oct 2022 (CET)[respon]

@KRLS: Només vaig afegir l'àmbit territorial als municipis de l'Anoia, que ara té un tros a les Comarques Centrals i un altre al Penedès. La resta de municipis no haurien de tenir àmbit territorial.
L'error a la llista és a la consulta, que agafa com a comarca qualsevol cosa que sigui Divisió territorial de Catalunya (Q11917457), i això inclou les comarques però també les vegueries. La complicació per arreglar-ho és que la Vall d'Aran no és una comarca però hauria de ser una comarca a efectes d'aquesta llista.
Sobre Argençola: crec que em va costar força trobar una referència clara sobre quins municipis de l'Anoia són de l'àmbit del Penedès. Si tens clar quins sí i quins no, endavant, i si pots posar-hi una referència encara millor.--Pere prlpz (disc.) 20:49, 30 oct 2022 (CET)[respon]

PereBot duplica categories[modifica]

Bona tarda @Pere prlpz. Aprofitant que és el mes d'Àsia estava repassant categories d'esportistes i m'he adonat que, en algunes dones, el teu bot ha duplicat categories. T'indico un parell d'exemples, perquè vegis a què em refereixo. L'atleta Inta Kļimoviča estava categoritzada en "Corredores de velocitat soviètiques" i li va afegir "Velocistes soviètics" i "Velocistes europeus", que són categories mare de la primera. L'atleta Ümmü Kiraz estava categoritzada en "Corredores de fons europees" i li va afegir "Fondistes europeus", que és categoria mare de l'anterior.

Estic esmenant-ho a mesura que m'hi trobo però, quan puguis, mira sisplau si pots arreglar perquè no cometi aquest error. Moltes gràcies! Unapeça (disc.) 19:28, 1 nov 2022 (CET)[respon]

@Unapeça: Bon dia.
El meu bot no duplicava categories perquè precisament es guiava per les categories de cada categoria. Si mires les categories que hi havia en la data que va passar el bot aquestes categories no eren duplicades, i si de cas que el bot les posés posava de manifest un problema anterior i segurament més greu.
El que sí que em vaig trobar va ser una pila de categories d'esportistes femenines que no estaven dins de la categoria sense gènere corresponent i em va portar força feina.
És més, a hores d'ara la categoria:corredores de fons europees segueix sense estar dins de la categoria:fondistes europeus, pel que fondistes europeus no és categoria mare de corredores de fons europees, tot i que ho hauria de ser. Pots arreglar-ho per aquest esport i els altres, si us plau? Moltes gràcies!
Cas a banda són els soviètics, que ha canviat el criteri sobre si són europeus o no. Crec que el criteri actual és que els soviètics no són tots europeus i per tant les categories d'europeus no són categories mare de les categories de soviètics.--Pere prlpz (disc.) 19:35, 1 nov 2022 (CET)[respon]
Gràcies per les explicacions. He arreglat les corredores de fons i, en el futur, faré també una repassada a la resta per anar comprovant que totes aquestes categories d'esportistes femenines estan correctament enllaçades.
No entenc a què et refereixes quan dius "categories d'esportistes femenines que no estaven dins de la categoria sense gènere corresponent".
Sigui com sigui, encara que tècnicament el bot no dupliqués les categories, el resultat final és que als articles sí que hi van quedar duplicades. Aniré corregint-ho però serà llarg perquè sospito que pot haver passat el mateix amb molts altres articles. Per la meva part, demano disculpes si he comès algun error en categoritzar i la meva manca d'experiència en les categories t'ha provocat més feina del que tocava. Unapeça (disc.) 19:59, 1 nov 2022 (CET)[respon]
Casos com aquest de les corredores de fons europees n'hi havia molts (diria que desenes, però ho dic de memòria i fa mesos), que vaig anar arreglant quan me'ls trobava. No sé si en queden gaires, però que hagis trobat el de les corredores de fons europees vol dir que no els vaig trobar tots.
I no és que les categories estiguessin "tècnicament duplicades". Una corredora de fons que és europea ha d'estar a la categoria fondistes europeus. Si no hi és a través de la categoria hi ha de ser individualment. La categoria serà duplicada tan aviat com la categoria de corredores de fons europees estiguin dins de fondistes europeus, però mentrestant no és duplicada. I fixa't que sense aquestes edicions del bot no haguessis descobert que faltava posar la categoria. És així com vaig anar descobrint els altres casos que vaig trobar.--Pere prlpz (disc.) 20:17, 1 nov 2022 (CET)[respon]
@Unapeça: I res a disculpar. Només no es deixen mai res els que mai fan feina.--Pere prlpz (disc.) 20:20, 1 nov 2022 (CET)[respon]

Demanant una opinió[modifica]

Bona Nit, Pere: només per a la meva tranquil·litat et demano que em diguis si, com vulgarment es diu, pixava fora de l'orinal quan vaig plantejar aquests dos temes: Tema:X6ipe8uxedl85m3d i Tema:X6ionhbp369i5uwf Isidre blanc (disc.) 20:22, 8 nov 2022 (CET)[respon]

@Isidre blanc: Tens raó. La propietat "estat" a Wikidata és claríssim què vol dir i no podem ni canviar-li el significat ni inventar-nos estats a Wikidata. Si de cas hem de crear estats al món real i després pujar-ne les dades a Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 20:55, 8 nov 2022 (CET)[respon]

Quinzena de la Qualitat[modifica]

Bon dia Pere, com cada any per aquestes dates arriba la Quinzena de la Qualitat, que fem del 16 al 31 de desembre, estàs més que convidat a participar-ne. Moltes gràcies! --Amortres (disc.) 09:31, 10 des 2022 (CET)[respon]

Categoria:Muralistes[modifica]

Bon dia, @Pere prlpz! L'Amador m'ha comentat avui que coordinaves la categorització automàtica a partir de Wikidata. Creus que me'n podries fer cinc cèntims o que em podries orientar una mica? El cas és que amb el Wikidata Query Service he generat una consulta en SPARQL per a categoritzar els muralistes. Seria el següent:

SELECT DISTINCT ?item ?itemLabel WHERE {
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE]". }
  {
    SELECT DISTINCT ?item WHERE {
      ?item p:P106 ?statement0.
      ?statement0 (ps:P106/(wdt:P279*)) wd:Q3374326.
      ?item p:P31 ?statement1.
      ?statement1 (ps:P31/(wdt:P279*)) wd:Q5.
    }
  }
}

Prova-ho !

Llavors ho he posat al PetScan, he escrit "cawiki" a l'apartat "has all of these labels", amb la qual cosa dels 1062 resultats a Wikidata passem a 81 a la Viquipèdia en català (n'hi ha prou per a fer-ne una categoria, Categoria:Muralistes). Amb tot, quan miro d'exportar-ho com a PagePile per a introduir-ho a QuickCategories, no em deixa i no sé com continuar per a fer la categorització automàtica.

Agrairia molt que em poguessis ajudar. A reveure! --Brunnaiz (disc.) 00:08, 27 nov 2022 (CET)[respon]

De coordinació res. Aquí cadascú categoritza per on vol. L'única coordinació és posar-nos d'acord en com han de ser les categories i tampoc ho portem bé del tot.
De tota manera, el que jo faria és:
  • Al petscan li poses:
    • La query a "Other sources". Compte que la query ha de tornar només item. L'itemlabel l'has de treure.
    • cawiki al camp use wiki. Queda https://petscan.wmflabs.org/?psid=23355134 que mostra els 81 articles.
    • Output PagePile.
  • Executes i s'obre el PagePile.
  • Al desplegable "Use this PagePile in" li poses QuickCategories.
  • Amb QuickCategories pots afegir la categoria muralistes a tots els que vulguis.
I no he aconseguit trobar la conversa, però després de parlar-ne a la Taverna la conclusió va ser que categoritzar per ocupació a partir de Wikidata no és una bona idea perquè els criteris per posar ocupacions a Wikidata són molt laxos. No m'he mirat els muralistes, però no em sorprendria que, per exemple, un escriptor que una vegada fes un grafiti estigui a Wikidata com a muralista encara que a la Viquipèdia no el categoritzaríem com a muralista.--Pere prlpz (disc.) 10:46, 27 nov 2022 (CET)[respon]
@Brunnaiz:--Pere prlpz (disc.) 10:56, 27 nov 2022 (CET)[respon]

Identificador de la GEC[modifica]

Bon dia, Pere: No soc capaç d'esbrinar per què l'enllaç Identificador Gran Enciclopèdia Catalana (obsolet) (P1296) funciona a Pedraforca (Q1862666) i no a El Cogulló (Q11918263). Em pots ajudar? Gràcies Isidre blanc (disc.) 09:04, 11 des 2022 (CET)[respon]

@Isidre blanc: No t'ho se dir. Els enllaços numèrics a la GEC estan obsolets i els mantenen només per compatibilitat. Pot ser que no els mantinguin tots o pot ser que l'identificador del Cogulló estigui malament però ja no ho podem saber perquè si el busquem només trobarem el nou.
La solució és demanar les noves propietats a Wikidata (o modificar les velles) però això porta feina, incloent la feina d'esbrinar com es fa, i ningú s'hi ha posat encara.--Pere prlpz (disc.) 12:15, 11 des 2022 (CET)[respon]

Feliç felicitat![modifica]

Feliç felicitat!
Desitjo que tinguis unes molt bones festes, t'ho passis molt bé i que comencis l'any nou amb bon peu! ~ Judesba.

La Pegatina - "Aquí és nadal i estic content!"
Sanjosex - "Polvorons amb mel"
"Quan somrius"
John Lennon - "Happy Xmas (War Is Over)"

Judesba (digues...) 13:58, 23 des 2022 (CET)[respon]

Noms de muntanya encreuats?[modifica]

Hola, Pere: Tinc la sospita que File:La Talaia vista des del santuari de Bellmunt - P1300440.jpg és el Puig Castellar i File:Puig Castellar vist des del santuari de Bellmunt - P1300441.jpg és la Talaia. No he trobat cap referència que ho confirmi amb seguretat, però a l'ICGC, segons el zoom utilitzat, els noms es creuen. Només quan es passa al mapa l'ortogràfic em dona la raó. També cal considerar que, a ponent del Puig Castellar, es troba el Coll de Puig Castellar. Dona-hi una ullada, si us plau.

Confio que hauràs gaudit d'un Bon Nadal. Que et vagi encara millor l'Any Nou! Isidre blanc (disc.) 10:36, 31 des 2022 (CET)[respon]

El cim que queda més al nord-est
El cim que queda més al sud-oest
@Isidre blanc: Bon any a tu també.
D'aquests dos cims no en sé més del que vaig veure al mapa.
No vaig fer gaires fotos generals aquell dia, però crec que mirant els mapes i la foto aèria està clar que de les dues fotos la del cim amb una clariana és la que queda més al nord-est i la del cim cobert d'arbres és la del sud-oest.
Miro les fonts que tinc:
  • Consultant el mapa de l'ICC en quatre escales diferents, n'hi ha dues de cada versió.
  • Al mapa de l'Alpina de Puigsacalm-Bellmunt (edició del 1990) el Puig Castellar és el del nord-est.
  • A la guia Puigsacalm-Bellmunt del CEC (del 1994) hi ha un mapa esquemàtic i hi surt la Talaia, més aviat al lloc del cim del sud-oest.
  • El mapa del Nomenclàtor https://www.icgc.cat/bd/pubs/nomenclator/osona/vidra.pdf també posa el Puig Castellar al nord-est i la Talaia al sud-oest (cosa que m'ha sorprès, perquè difereix del mapa de l'ICC de la mateixa escala).
  • No em miro ni el fitxer de noms geogràfics ni els mapes impresos de l'ICC perquè entenc que reproduiran alguna de les fonts anteriors.
Aleshores, per majoria amb les fonts que tinc a mà, em decantaria per deixar els noms com estan, (Puig Castellar el del nord-est que té la clariana) sense més dubte que el de si totes les fonts que ho diuen així no estan reproduint un mateix error.
Què et sembla?--Pere prlpz (disc.) 11:10, 31 des 2022 (CET)[respon]
Doncs, com que no hem trobat cap referència concloent, ho deixo tal com està. O estava, que em sembla que he modificat alguna cosa. Isidre blanc (disc.) 11:19, 31 des 2022 (CET)[respon]
@Isidre blanc: Diria que no has canviat res fora de crear la categoria de la Talaia.--Pere prlpz (disc.) 11:35, 31 des 2022 (CET)[respon]

Nous edificis de les llistes de monuments de Barcelona[modifica]

Hola, Pere! Veig que de tant en tant vas afegint fotos a les llistes de monuments de Barcelona, dels últims edificis entrats. Jo ja he pentinat tot l'Eixample i només em falta el de Borrell (que fotografiaré quan vagi a fer els tres que queden del Raval). Pròximament havia pensat fer Gràcia i la part de la Bonanova i Sarrià. També tinc fotografiades la Central Transformadora (Sants-Montjuïc) i la casa del c. Vilana, 9 (Sarrià - St. Gervasi). Encara no les he penjades, i de fet havia pensat anar-les fent totes, però ara només tinc temps el cap de setmana per fer-ne, ja que quan plego ja és fosc, i encara i així no tots els dies. T'ho deia perquè no fem feina doble; o sí, com més fotos hi hagi millor. Enric (discussió) 15:48, 13 gen 2023 (CET)[respon]

@Enric: No he anat expressament a fer fotos de monuments de Barcelona però vaig aprofitant quan vaig a algun lloc (i és de dia) per retratar els que em venen de pas. Me'n queden per pujar però crec que tinc la major part dels de l'Esquerra de l'Eixample i de Sant Gervasi i alguns de Gràcia (sobretot del carrer Gran) i de Sant Antoni. La setmana vinent he d'anar als dos extrems de la Diagonal i pot ser que en faci algun més de l'altre extrem de l'Eixample o de Sant Martí. Ara que ja són a Wikidata i surten al Wikishootme, segurament hi veuràs una foto tan aviat com hi vagi.--Pere prlpz (disc.) 20:52, 13 gen 2023 (CET)[respon]
Els de l'Eixample els he fet tots avui excepte el de Comte Borrell, i demà haig d'anar al Congrés i em queda a prop el del carrer de l'Art - pg. Maragall. No sé si tindré prou llum per fer-ne més, però si de cas diumenge al matí potser agafo el bus fins a la Bonanova i llavors baixo caminant xino-xano. --Enric (discussió) 21:06, 13 gen 2023 (CET)[respon]
@Enric: Entre els que tinc per pujar hi ha el bloc Bonanova (de la plaça Bonanova amb passeig de Sant Gervasi) i unes fotos força dolentes de la casa Illescas del carrer Atenes.--Pere prlpz (disc.) 22:50, 13 gen 2023 (CET)[respon]
Ja he fet totes les fotos de Sarrià - Sant Gervasi excepte les de Vallvidrera (Cal Nazari i Navarro Reverter 11), el Tibidabo (Cal Totxo), el restaurant la Balsa (perquè vist amb el Google Street només se'n distingeix la tanca) i el forn de Collserola. També he fet la casa Illescas que vas fotografiar sense llum. --Enric (discussió) 01:37, 19 gen 2023 (CET)[respon]
@Enric: Jo crec que torno a estar al dia de pujar fotos de Barcelona. Les que he fet són les que estan enllaçades i categoritzades.
Cal Totxo em temo que seguirà pendent, perquè ni anant-hi vaig aconseguir esbrinar quina casa devia ser.
Cal Totxo és aquesta casa. --Enric (discussió) 12:37, 19 gen 2023 (CET)[respon]
Si vols aprofitar els viatges recorda que al Wikishootme hi surten més coses sense foto i que del mateix Wikishootme és molt fàcil pujar la foto i enllaçar-la a Wikidata, tant si ho fas des de l'ordinador com directament des del mòbil.--Pere prlpz (disc.) 12:09, 19 gen 2023 (CET)[respon]
@Enric: Em sembla que ja està pujat tot el que tinc i enllaçat a Wikidata.
D'alguns monuments que encara no són a les llistes he deixat l'enllaç a la categoria a Usuari:VriuBot/llista de monuments de Barcelona.--Pere prlpz (disc.) 23:58, 13 gen 2023 (CET)[respon]
Veig que la llista de l'Eixample s'ha engreixat amb 13 elements nous. I això que avui els havia fotografiat tots excepte un! Cosa que vol dir que en faltaran 14 per fer. Si no m'he equivocat, també n'han aparegut dos de nous al Gòtic i un a Sant Andreu. Això és un no parar! --Enric (discussió) 01:19, 14 gen 2023 (CET)[respon]
@Enric: Si, i a la pàgina d'en Vriullop que t'he enllaçat n'hi tens uns quants més que hi aniran apareixent a mida que el Vicenç hi arribi.--Pere prlpz (disc.) 11:06, 14 gen 2023 (CET)[respon]
Les llistes completades són: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Raval, Barceloneta, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Andreu. De la resta en queden pendents un munt que vaig fent a estones. V.Riullop (parlem-ne) 18:10, 14 gen 2023 (CET)[respon]
M'he mirat la llista però no he acabat d'entendre com funciona. Avui he fotografiat els dos edificis del Gòtic que s'havien afegit (c. Dr. Joaquim Pou i c. Comtal), el de Sant Andreu (c. Fabra i Puig), un de nou de l'Eixample (c. Sardenya, a part dels vuit que havia fet l'altre dia), el d'Horta-Guinardó (c. Art - pg. Maragall), els de Sant Martí (c. Navas de Tolosa i c. València-Sibelius). Així estic entretingut. El que passa és que ara estic molt enfeinat i em costa pujar les fotos, per tot el merder de categorització, que m'hi passo mitja vida, ja que totes aquestes no tenen la categoria creada. --Enric (discussió) 20:26, 14 gen 2023 (CET)[respon]
Per cert, no me'n puc estar: la gran majoria són un rave! --Enric (discussió) 20:28, 14 gen 2023 (CET)[respon]
@Enric: En aquella llista hi ha recollida informació perquè en Vicenç pugui fer més via en entrar els nous monuments a la llista. Una de les coses que hi poso són les categories de fotos (si existeixen). L'alternativa és esperar que actualitzi la llista posar-hi les fotos després.
Si vols avançar feina pots clicar als enllaços IPAC dels monuments que encara no són en una llista (els que diu que ja hi són o "fet", no cal perquè ja els treus de les llistes) i així veuràs on són els monuments que han d'aparèixer a les llistes.--Pere prlpz (disc.) 20:45, 14 gen 2023 (CET)[respon]
Ja m'he repassat la llista i, si no m'he equivocat, dels que encara no són a les llistes falten fotos d'1 element d'Horta-Guinardó (St Quintí 90-100 et alii), 5 de Sarrià - St Gervasi (cases barates Eduardo Conde et alii, cases barates Manuel de Falla et alii, Vico 20-21, Menor de Sarrià 6-8 i Navarro Reverter 11), 1 de Nou Barris (Granja Moritz Montserrat), 1 del Gòtic (Ferran 34) i 3 de l'Eixample (Rosselló 398 i 400-402, rbla. Catalunya 49-51 i Còrsega 414), a part d'altres que ja en tenim fotos fetes (n'he deixat algunes a la pàgina de discussió de la llista) o que són elements d'aquests perduts per la muntanya, difícils de trobar. --Enric (discussió) 00:18, 15 gen 2023 (CET)[respon]
@Enric: Sí, també vaig veure aquests de la muntanya. Em temo que pel forn de calç patirem.--Pere prlpz (disc.) 00:43, 15 gen 2023 (CET)[respon]
Molts dels nous són noucentistes. Si ja trobaves que el racionalisme és un rave, el noucentisme és un modernisme enravat :-) Soposo que han de passar 100 anys per posar-ho en valor i ara li toca. Quan vaig descobrir que la casa vella on em vaig criar és un BCIL noucentista s'em van caure per terra. Ara em torno més sentimental i penso que potser tenia el seu què. En fi, què ser jo. V.Riullop (parlem-ne) 09:33, 15 gen 2023 (CET)[respon]
Per cert, abans que he parlat de l'edifici situat al carrer Vico 20-21, ja es veu que és un contrasentit (no és una plaça, on els números van seguits, sinó un carrer, on van alternats). A la tanca del carrer s'hi veu, efectivament, 20 en una banda de la porta i 21 a l'altra, però el 20 correspon al c. Vico i el 21 al c. Freixa, ja que està en una cruïlla. --Enric (discussió) 22:36, 15 gen 2023 (CET)[respon]

Monuments de Barcelona[modifica]

@Vriullop: Hola, nanos. Avui he fotografiat el panteó Patxot-Rabell del cementiri de Montjuïc (que no sé què té d'excepcional perquè sigui l'únic que surt a la llista, quan n'hi ha desenes, per no dir centenars, que valen infinitament més la pena tant arquitectònicament com escultòricament) i ja tinc tots els de Barcelona fets (que no pujats) excepte les rampoines escampades per Collserola, Cal Totxo i la Granja Moritz Montserrat. Fins i tot em vaig acostar a La Balsa, que ja ho havia donat per perdut veient el que es veia al Google Street (una tanca i prou), però resulta que era l'hora de dinar i estava obert. No vaig entrar dins ben bé del restaurant, però vaig poder fotografiar-ne l'entrada. Quan em vagui, els aniré carregant. Enric (discussió) 19:20, 5 feb 2023 (CET)[respon]

@Enric: Bona feina. Jo també en tinc alguns per carregar i vaig fent els que em trobo. Ara a veure si tinc temps d'anar més enllà a buscar monuments, masies i turons que ens falten aprofitant que enguany rodalies és gratis.--Pere prlpz (disc.) 19:43, 5 feb 2023 (CET)[respon]

Per cert, avui he anat a fotografiar la Granja Montserrat, o granja del Ritz (no pas Moritz), però veig que no surt a la llista de Nou Barris. Per tant només faltarà Cal Totxo i els forns i mandangues de Collserola. --Enric (discussió) 15:52, 9 feb 2023 (CET)[respon]

Si en fas algun que encara no està a la llista, com la Granja Montserrat, pots posar a Usuari:VriuBot/llista de monuments de Barcelona l'enllaç a la categoria, perquè quan el Vicenç hi arribi i afegeixi el monument a la llista ja hi posi la categoria i la foto. És el que vaig fer jo amb tots els elements que ja teníem a Commons abans que fossin monuments.--Pere prlpz (disc.) 16:41, 9 feb 2023 (CET)[respon]
Havia entès que tots els de la llista del bot ja estaven passats a les corresponents llistes de monuments. --Enric (discussió) 17:28, 9 feb 2023 (CET)[respon]
@Enric: Aquesta llista és la que es va fer en Vicenç per actualitzar a mà les llistes de monuments. El penjar-la va servir per que els altres poguéssim revisar la llista i comprovar quins dels nous ja eren a les llistes, a Wikidata, a Commons i al catàleg de l'Ajuntament, amb la intenció (no sé si reeixida) d'estalviar-li feina. Està explicat per algun lloc del monumental fil Tema:X8rimuehaytvsq6h i crec que encara no ha acabat amb l'actualització, perquè als de Nou Barris i a alguns més encara no hi diu "fet".--Pere prlpz (disc.) 18:11, 9 feb 2023 (CET)[respon]

Uns PD-Spain-photo per fer boca[modifica]

Per si tens curiositat per saber què passarà amb aquests dos de Category:Photographs by Josep Maria Sagarra i Plana (un ja rondava per Commons amb llicència incorrecta i li he arreglat) i amb la també de la Monyos que he penjat a Category:Photographs by Alejandro Merletti. Del Merletti ja n'hi ha una bona pila de la dècada del 1900.

Per cert, que en aquesta darrera li he eliminat la marca d'aigua de l'IEFC; per mi és candidata a mera fotografia i es proposa a discussió val la pena veure si la hi podrem defensar o no. Tècnicament, Merletti entra en domini públic el proper 1r de gener (del 2024), però respecte a alguns enllaços trencats que he trobat del 2018, l'IEFC ha amagat tot el seu fons que abans tenia accessible. Em temo que l'any vinent potser en trobarem encara menys de disponibles quan ja aparegui l'oportunitat de bolcar-les. Xavier Dengra (MISSATGES) 22:37, 26 feb 2023 (CET)[respon]

@Xavier Dengra: Espero que no tinguem cap problema pel fet que Marletti sigui italià, perquè a Itàlia la situació de les meres fotografies és semblant a la d'Espanya. Uns altres casos on podríem començar a etiquetar meres fotografies sense gaire risc són les de Brangulí (perquè igualment passen al domini públic d'aquí un parell d'anys) i algunes fotos de revistes d'arquitectura de principis de segle XX que són de domini públic als Estats Units però a Espanya no se sap del cert perquè no se'n coneix l'autor, però que és raonable suposar que va morir fa molt.--Pere prlpz (disc.) 22:50, 26 feb 2023 (CET)[respon]
Acabo de veure que tenim 1.174 fotos disponibles de Josep Domínguez Martí pendents de bolcar a Commons, han entrat al domini públic aquest any. Són aquestes. Ping @KRLS, @Isidre blanc i @Vriullop per si veieu factible bolcar-les i muntar una còpia del viquiprojecte MDC per a organitzar-les i fer-les servir en articles. Xavier Dengra (MISSATGES) 23:12, 26 feb 2023 (CET)[respon]
A disposar! Isidre blanc (disc.) 23:16, 26 feb 2023 (CET)[respon]
@Xavier Dengra: Fullejant hi ha moltes fotografies interessants. Llàstima només que estan a molt poca resolució.--Pere prlpz (disc.) 23:23, 26 feb 2023 (CET)[respon]
Només per il·lustrar segons quines biografies, fets i festes populars trobo que ja val la pena el xuclador. Fa temps que no dediquem esforços col·lectius a aquesta mena de tasca i sempre tenen bona rebuda (una mica barcelonacèntric, però). Xavier Dengra (MISSATGES) 23:42, 26 feb 2023 (CET)[respon]

Identificador UB[modifica]

Hola Pere, convido al @Vriullop per si a ell li sona. Oi que es va parlar, no fa gaire, sobre el canvi de format de l'Identificador Universitat de Barcelona (obsolet) (P1580) ?. M'han contactat via Amical i voldria tenir els antecedents, cas que hi hagi. He mirat de trobar-ho, però només he trobat el de la GEC l'any 2022. Merci, amador (disc.) 07:50, 28 feb 2023 (CET)[respon]

@Amadalvarez: No em sona. S'ha parlat de la GEC, que tenim pendent d'arreglar, i crec que es va fer una migració semblant amb el CANTIC, però de la UB no em sona res.--Pere prlpz (disc.) 10:38, 28 feb 2023 (CET)[respon]
Val. Ja ho agafo i si em cal ajuda, us dic alguna cosa.
Bàsicament, han decidit canviar els identificadors i fer servir el de CANTIC. La URL és la mateixa.
O sigui que cal demanar una propietat, fer una migració del que tenim i animar-los a que es posin al dia amb els que no tinguin encara.
Merci, amador (disc.) 12:22, 28 feb 2023 (CET)[respon]

Presa de decisions sobre IA[modifica]

Bon dia,

Avui és l'últim dia de participació en la fase de debat de Viquipèdia:Presa de decisions/2023/Política sobre l'ús d'intel·ligència artificial al text dels articles, en cas que vulguis aportar-hi més esmenes o altres comentaris.

A partir de demà i fins al 15 de març, tindrà lloc la fase de votació. T'encoratjo a participar-hi com has fet fins ara, ja sigui amb noves idees fins aquesta nit o amb un vot de posicionament que permeti donar valor a la presa de decisions i ratificar-la o no dins d'un consens ampli. Moltes gràcies. Xavier Dengra (MISSATGES) 12:57, 28 feb 2023 (CET)[respon]

ListeriaBot[modifica]

Bona nit, Pere, et volia preguntar una cosa, saps que passa amb ListeriaBot? Aquesta setmana he intentat donar-li en diversos dies, però la pàgina es queda carregant. No funciona en determinades hores o com? --KajenCAT (disc.) 23:59, 17 març 2023 (CET)[respon]

@KajenCAT: De vegades no va i al cap d'unes hores sí que va. Suposo que encara ens podem considerar afortunats perquè en altres ocasions ha estat uns mesos va i uns altres no. Jo ja m'he acostumat a anar fent i deixar l'actualització de les llistes per quan veig que funciona i aleshores actualitzo totes les que tinc pendents.--Pere prlpz (disc.) 00:04, 18 març 2023 (CET)[respon]
Ho entenc, gràcies per l'explicació!! KajenCAT (disc.) 18:50, 18 març 2023 (CET)[respon]

Notes a una foto[modifica]

Bon Dia, Pere: No estic segur d'haver posat correctament les notes a la foto File:Trespics P1150236.JPG. Ho pots revisar? Gracies. I Bona Pasqua Florida! Celebro veure com vas trescant per aquestes muntanyes. Que duri. Isidre blanc (disc.) 08:34, 8 abr 2023 (CEST)[respon]

@Isidre blanc: Bon dia, Isidre. La memòria em serveix relativament després d'onze anys d'haver-hi anat, però jo crec que el Balandrau és el del fons a l'esquerra. Dels altres no tinc clar del tot quin és el cim del Trespics perquè la perspectiva enganya una mica, però jo crec que el cim és el més ganxut de cap a l'esquerra encara que els altres semblin més alts. Em lliga força amb el que veig a https://earth.google.com/web/@42.37206803,2.22977083,2334.7254587a,426.54505598d,35y,-86.67463287h,83.89415086t,359.99999999r (espero que l'enllaç funcioni).
Com que no tenia altra manera de senyalar, he esborrat dues de les teves etiquetes per moure-les, però reverteix el que et sembli.--Pere prlpz (disc.) 11:03, 8 abr 2023 (CEST)[respon]

Retoc de fotos[modifica]

Bon dia, Pere: Acabo de fer un retoc a aquesta foto teva File:Can Boget - P1060425.jpg . No és la primera de les teves fotos que retoco. Les que fas amb un zoom molt pronunciat et queden molt esclarissades i miro de corregir el contrast. No m'has dit mai res, però he pensat que potser tu prefereixes que es mantingui la foto tal com la vares pujar. Si és així, fes-m'ho avinent, si us plau. Isidre blanc (disc.) 07:56, 19 juny 2023 (CEST)[respon]

@Isidre blanc: La foto retocada queda millor i que si mai cal l'original segueix essent a l'historial. O sigui, endavant. Segurament hauria de buscar una manera eficient d'integrar aquesta mena d'edicions al meu cicle de treball.--Pere prlpz (disc.) 12:29, 19 juny 2023 (CEST)[respon]

Unes masies de Santa Maria de Palautordera[modifica]

Bona nit, Pere: Dóna una ullada, si us plau, a Can Gener (Q103285676), Can Pau Xic (Q115288449) i Can Vidrier (Q115288450), que tenen fotos fetes per tu. Observaràs que les coordenades que tenen son iguals i porten, als mapes de l'ICGC, a dues masies juntes, una de les quals du el nom de Can Gener. Segons les fotos, can Pau Xic i can Vidrier són a tocar una de l'altra i això s'avé molt bé amb la disposició de les masies al mapa. Per altra banda, cap d'aquestes dues masies consten com a topònims als mapes de l'ICGC, cosa que no vol pas dir que no existeixin. Ja fa anys que vares fer les fotos, però segurament ho sabràs aclarir. Gràcies. Isidre blanc (disc.) 23:05, 26 juny 2023 (CEST)[respon]

@Isidre blanc: Me'n recordo perquè les tres masies estan juntes, algunes tenen cartell (potser les tres) i algunes surten al mapa i no recordo si alguna sortia en algun lloc més (potser https://dtes.gencat.cat/rpucportal/#/consulta/detallExpedient/250736/documents ?). Quan hi vaig ser no hi vaig caure en que no eren totes al mapa i no vaig pensar a fotografiar tots els cartells. Al final crec que vaig identificar bé quin tros del conjunt és cada una de les masies però no hi posaria la mà al foc.--Pere prlpz (disc.) 23:28, 26 juny 2023 (CEST)[respon]
Queda aclarit: cal Gener (o Janer) i can Pau xic són dues masies adossades. A tocar hi ha can Vidrier. Ha estat decisiu. A reveure. Isidre blanc (disc.) 11:00, 27 juny 2023 (CEST)[respon]
Per cert: aquest últim enllaç creus que es por utilitzar com a referència a WD per a can Pau Xic i can Vidrier? Isidre blanc (disc.) 11:03, 27 juny 2023 (CEST)[respon]
@Isidre blanc: Doncs mirant la pàgina 9 del document que has trobat (i que entenc que sí que es pot fer servir de referència a Wikidata) veig que no ho tinc bé, perquè les tres masies són adossades i la casa del costat no és Cal Vidrier (que de fet ja era la part que em deixava més intranquil de tot plegat). A veure si puc arreglar les fotos i si hi ha fotos de les tres masies.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 27 juny 2023 (CEST)[respon]
@Isidre blanc: Crec que ja he arreglat els títols i les categories de les fotos i els elements a Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 11:56, 27 juny 2023 (CEST)[respon]

He detectat la conveniència de generar una desambiguació al voltant del nom "Bestué", per a la qual cosa he mirat què hi enllaça i m'ha sortit la relació de l'assumpte. Veig que Bestué hi figura com a subentrada de San Miguel.

  • Pregunta 1 (de "curiós"): no he arribat a entendre què fa que aparegui aquí; no he sabut trobar-hi enllaç directe ni indirecte (tret de l'enllaç vermell a ermita de San Miguel) en les diverses pàgines de desambiguació relacionades, tant amb "q" com amb "g" ni amb "San" o "Sant". Quin és el criteri de selecció que ho determina?
  • Pregunta 2: això m'indica alguna cosa a tenir present si creo Bestué (desambiguació)?
  • Avís: a cada entrada principal de la llista hi figura un enllaç que, en genèric, seria Dablinks i diria que tots donen com a resultat "sorprenent" la pàgina de Homenet. No sé què falla però potser caldria resoldre-ho.

(pregunta "bonus": no hi ha pàgina de discussió directa del bot?). Cordialment, FranSisPac (disc.) 16:49, 31 jul 2023 (CEST)[respon]

@FranSisPac:
1. Aquesta pàgina es va actualitzar per darrer cop el 2016. Si tens interès a fer-la servir puc mirar de buscar què feia exactament, però pots comptar que el que hi surt hi deu sortir d'acord amb els enllaços que hi havia el 2016. Que hi surti Bestué suposo que vol dir que el 2016 Bestué enllaçava a San Miguel, que aleshores (com ara) era una pàgina de desambiguació. Els enllaços al Dabliniks també devien funcionar el 2016.
2. Si vols pots ignorar la pàgina.
Bonus: El bot no és gaire bon conversador. Per això la seva pàgina de discussió està redirigida a la meva.--Pere prlpz (disc.) 17:02, 31 jul 2023 (CEST)[respon]
Gràcies. FranSisPac (disc.) 17:09, 31 jul 2023 (CEST)[respon]

App per importar fitxes a Wikidata[modifica]

Fa molt bona pinta aquesta app!

He provat amb aquest enllaç: https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7135

Em surt aquest error: An error has occurred. Check your logs or contact the app author for clarification.

Per altra banda, no sé què vol dir "Copieu el codi obtingut al quickstatements". Es tracta de copiar-lo en un nou lot a https://quickstatements.toolforge.org/ ? I després què cal fer per crear l'element de wikidata automàticament? Medol (disc.) 15:29, 29 ago 2023 (CEST)[respon]

@Medol: Gràcies per provar l'app.
Ja he arreglat l'error.
I no he inclòs les instruccions del QuickStatements però bàsicament es tracta de copiar el codi de la finestra "Copieu el codi obtingut al quickstatements" i enganxar-lo a https://quickstatements.toolforge.org/ , segurament després d'haver-hi fet log in per permetre-li editar en nom teu i d'haver clicat "Nou lot". Aleshores cliques "Importació d'ordres V1" i "Executa". Això crearà l'element de Wikidata.
Si no has fet servir mai el QuickStatements, fer un cop d'ull a d:Help:QuickStatements et pot ser útil per entendre què estàs fent, tot i que la major part de l'ajuda va sobre com crear les instruccions i això ja ho fa l'app.--Pere prlpz (disc.) 16:19, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
Genial! Ara sí! Moltes gràcies.--Medol (disc.) 16:55, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
@Medol: Compte que El Sagrat Cor de ca l'Artau (Q107023614) ja hi era. Per detectar els que ja hi són jo normalment faig servir el Wikishootme, que és com he trobat aquest.--Pere prlpz (disc.) 17:57, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
Vaja... gràcies!--Medol (disc.) 20:57, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
Seria fantàstic alguna manera per saber quines fitxes de poblesdecatalunya o/i patrimonigencat no tenen element a wikidata, però això suposo que ja és demanar massa... Si existís podríem crear un miniviquiprojecte per enllestir-les, però no crec que sigui possible. O sí?--Medol (disc.) 21:03, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
@Medol: Possible sí. Mini no, a menys que mini vulgui dir passar-s'hi mesos en comptes d'anys si fem poca cosa.
El projecte de saber quines fitxes de patrimonigencat no són a Wikidata ja existeix i té dues parts. La part difícil la fa en Vriullop i consisteix a trobar quines fitxes de patrimonigencat no són a les llistes de monuments i afegir-los-hi. La part fàcil la faig jo i consisteix en trobar quins monuments de les llistes no són a Wikidata i pujar-los-hi.
Fer el mateix amb altres fonts com poblesdecatalunya i els mapes de patrimoni cultural de la Diputació és possible i ho he fet amb algunes, però fer-ho bé és molt llarg perquè aparellant les dades automàticament s'escapen moltes coincidències i cal acabar comparant a mà. Per mi el sistema més eficient ha estat posar en un mapa amb dos colors el que hi ha a Wikidata i el que vull pujar (excloent les coincidències que ja ha trobat l'script) i anar comprovant com a mínim els noms (que també són al mapa) dels que estiguin molt pròxims. Per eficient que sigui el sistema acaba sent llarg si hi ha milers d'elements. Per exemple, pujant els edificis del Noms geogràfics de Catalunya (NGCat) (Q98463667), que són algunes desenes de milers m'hi devia passar mes d'un any perquè per fer la comprovació manejable havia d'anar municipi a municipi.
Si vols posar-t'hi t'ajudo. Els scripts que he fet servir són a https://github.com/pere-prlpz/toponims
I a més de poblesdecatalunya i els mapes de patrimoni cultural de la Diputació hi ha unes quantes fonts més que s'haurien de pujar. Sense anar més lluny, del fitxer de noms geogràfics estan pujades moltes coses però falten com a mínim la orografia i els rius, i de l'Ajuntament de Barcelona estaria bé pujar el catàleg de patrimoni i els arbres d'interès local.--Pere prlpz (disc.) 21:57, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
Gràcies per l'explicació i l'oferiment. Desconeixia això que feu. No en sé prou, segur que ho feu bé i només us faria anar més lents. Si és abastable la tasca que feu, ja està bé. Una altra possibilitat seria pensar una manera perquè hi poguessin ajudar altres persones, però caldria dedicar un temps a fer les explicacions i situar la informació a l'abast, fer-ho fàcil o gamificar-ho una mica i posar algun repte en un viquiprojecte o similar. Però probablement no val la pena i ja va bé com ho feu.--Medol (disc.) 22:12, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
@Medol: Puc mirar de convertir els scripts en una app per tal que es pugui fer anar sense saber programar si hi ha algú amb ganes de passar-s'hi hores fent-la servir.--Pere prlpz (disc.) 22:19, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
Si fas l'app la faré servir, però no sé quantes hores... Si funciona bé, però, penso que no seré l'únic que la faré servir...--Medol (disc.) 22:44, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
@Medol: M'ho penso.
De tota manera, encara que sense app per buscar duplicats no es poden fer pujades massives, sí que es poden pujar coses. Per exemple, fa una estona he trobat que a Commons hi havia creus de terme de Bagà que no tenien la plantilla {{[[Plantilla::c:Wikidata infobox|:c:Wikidata infobox]]}}. Ha estat fàcil comprovar que no eren a la llista de topònims de Bagà i he pujat des dels mapes de patrimoni cultural les tres creus que faltaven.
Si t'interessa treballar una zona, entre les llistes de topònims i el Wikishootme és relativament fàcil comprovar el que falta i pujar-ho. De fet, el que faig darrerament ve a ser això, perquè vaig fent fotos i quan les pujo creo o importo a Wikidata les coses que no hi tenim i que puc il·lustrar.--Pere prlpz (disc.) 23:08, 29 ago 2023 (CEST)[respon]
@Medol: Donant-li voltes, diria que amb el que tenim la millor manera de treballar amb el que tenim és agafar la llista de topònims d'un municipi i el poblesdecatalunya o el mapa de patrimoni d'aquell municipi i mirar què voldríem que hi fos que no hi sigui. Anar més enllà requereix algunes eines però sobretot molta dedicació per fer pujades massives.--Pere prlpz (disc.) 13:52, 31 ago 2023 (CEST)[respon]
Així doncs almenys podríem fer una llista de municipis amb enllaços a les dues bases de dades i un espai per validar que s'han comprovat que hi siguin tots els items. Així almenys no ens duplicaríem i tindríem una manera clara per veure si hem avançat. Com ho veus?--Medol (disc.) 14:18, 31 ago 2023 (CEST)[respon]
@Medol: Endavant. Tu mateix. Per mi seria poc útil perquè no sóc tan sistemàtic, però si sou dos o més treballant sistemàticament pot fer-vos servei. Per altra banda, no sé si val la pena pujar tot el que hi ha al mapa de patrimoni cultural ni si qui ho faci estarà més interessat a pujar tot el que pugui d'un municipi abans de passar al següent o si preferirà pujar el més interessant de cada municipi. Aleshores el workflow implicarà tancar municipis o potser no.
O sigui, fes les llistes que vulguis, però si no hi ha un col·lectiu que calgui coordinar i s'hagi de beneficiar d'aquesta llista, jo potser em limitaria a deixar missatges (i si et fan servei, enllaços) a la pàgina de discussió les llistes de topònims.--Pere prlpz (disc.) 14:39, 31 ago 2023 (CEST)[respon]

Confirmacions Viquitrobada 2023[modifica]

Bon dia! Necessitem la teva confirmació del que necessitaràs per a la Viquitrobada:

1). Si necessitaràs una habitació per ambdues nits.

2). Si necessitaràs servei de canguratge.

3). Si tens una al·lèrgia o intolerància, o alguna preferència en el teu menú per als sopars del divendres i dissabte (vegan/vegetarià, confirmar una opció). Viquiprojecte:Viquitrobada 2023/Viquimarató àpats i oci/Inscripcions per al restaurant 9cèntric

4). Per al sopar del dissabte, necessitem que confirmes entre els següents plats: Viquiprojecte:Viquitrobada 2023/Viquimarató àpats i oci/Inscripcions menú del dissabte

Necessitaríem saber aquesta informació entre avui i demà al matí.

Gràcies! Ymm amical (disc.) 13:17, 20 nov 2023 (CET)[respon]

@Ymm amical: Em sap greu però em temo que no entenc gran cosa de tot plegat. De les instruccions només veig que ha d'avisar qui necessiti alguna cosa i no necessito menú especial ni cangur ni hotel ni transport, com no sigui que vulgueu pagar la part proporcional de la targeta de metro als assistents, i per això no he avisat.
I el programa diu que el dinar serà de peu dret, cosa que no m'acaba de lligar amb un entrecot al pebre. Aleshores de quin menú dissabte estem parlant? Això és el menú de dinar? O és que hi ha un sopar a càrrec de l'organització que no surt al programa?--Pere prlpz (disc.) 13:39, 20 nov 2023 (CET)[respon]
Hola, @Pere prlpz.
Necessitem que confirmes la teva participació al sopar del divendres i si hi ha alguna opció vegana o vegetariana que vulquis: Viquiprojecte:Viquitrobada 2023/Viquimarató àpats i oci/Inscripcions per al restaurant 9cèntric
Per al sopar del dissabte, necessitem que confirmes entre els següents plats: Viquiprojecte:Viquitrobada 2023/Viquimarató àpats i oci/Inscripcions menú del dissabte
El dinar es a cap dret al Centre Cívic, apart haurà un sopar divendres al 9Cèntric del Prat, i el dissabte a L'Àpat del Prat de Llobregat.
Gràcies. Ymm amical (disc.) 13:49, 20 nov 2023 (CET)[respon]
@Ymm amical: No compto amb assistir a la jornada de la viquitrobada de divendres.
L'assistència al sopar de dissabte no la puc confirmar ara mateix, entre altres motius perquè no sé si corre a càrrec de l'organització o si corre a càrrec dels participants què val.--Pere prlpz (disc.) 16:13, 20 nov 2023 (CET)[respon]
Hola, Pere. Els despeses del dinar i sopar són a càrrec d'Amical. Amb això, si us plau, si podeu confirmar si vindràs i que plats vols. Gràcies! Ymm amical (disc.) 18:56, 21 nov 2023 (CET)[respon]
@Ymm amical: Fet Fet!--Pere prlpz (disc.) 21:53, 21 nov 2023 (CET)[respon]

Quinzena de la Qualitat[modifica]

Bon dia, del 16 al 31 de desembre serà tradicional la Gran Quinzena Anual de la Qualitat, i et convido a participar. A disposar! --Amortres (disc.) 07:46, 22 nov 2023 (CET)[respon]

Fusions[modifica]

Bon dia, Pere: No sé si t'escric per a desfogar-me una mica, simplement per espernegar o no sé per què. Acabo de revisar les llistes de monuments de Barcelona revertint les modificacions fetes a les dades de l'IPAC. Havia deixat pel final els articles que eren fusió de diversos elements, i, a la primera, xoco amb Voltes dels Encants i dels Pintors. No m'explico que ningú s'hagi adonat d'aquest despropòsit: es fusionen dotze monuments d'una tacada i a l'article ni se'n menciona cap d'ells. Tal com està fet, l'única informació que s'obté és la que hi ha a WD. Tinc anotats altres vuit articles que agrupen diversos monuments, en principi fets amb una mica més de cap i peus. I no sé què fer. Ja l'hi he trencat massa vegades la girada a aquest editor. Al final m'acusarà per assetjament viquipedista. Sé el que cal fer, però, repeteixo: no sé què i ni com fer-ho. Agrairé algun suggeriment. Gràcies. Isidre blanc (disc.) 10:07, 16 des 2023 (CET)[respon]

@Isidre blanc: En general, no sé una solució fàcil però no em preocuparia gaire per l'assetjament, especialment quan el potencial assetjament sigui desfer canvis no trivials ni evidents que no s'han discutit. Junt amb molta feina ben feta hi ha moltes coses fetes tirant pel dret que s'han de desfer i això és una feinada gens divertida, i és molt d'agrair que t'hi hagis posat.
Sobre els articles fusionats, els que veig, més que fusionats estan redirigits i que s'ha perdut informació sobre cada edifici. Aleshores entenc que es pot desfer la fusió.
Altres fusions o escissions d'articles poden tenir sentit, tot i que no s'haurien d'haver fet unilateralment, i el que no s'hauria de fer és eliminar o inventar fileres a les llistes de documents.
Per altra banda, entenc que coses com l'estil es podrien canviar però ben referenciats i amb nota al peu que digui que d'acord amb les altres referències estem posant una dada diferent de l'IPAC. O sigui, podem corregir errors factuals, no agafar un criteri diferent.--Pere prlpz (disc.) 11:43, 16 des 2023 (CET)[respon]
@Isidre blanc: Crec que algunes de les cases del carrer Consolat de Mar no havien arribat a tenir mai article propi. En aquestes no veig malament enllaçar l'article del conjunt.--Pere prlpz (disc.) 12:27, 16 des 2023 (CET)[respon]
No he entrat a fons de com es pot arreglar aquest cas en concret, però ja m'havia adonat que alguns articles eren una simple redirecció al conjunt, sense text previ. El meu primer pensament era completar l'article xuclant les dades de l'ICAP, però pot ser un bon recurs (menys feina) deixar, simplement, les redireccions. Ara em dedicaré a revisar altres casos de fusions, deixant aquest cas pel final. De moment ja he arreglat (em penso) Seu del Col·legi de Notaris de Catalunya. Gràcies per la teva companyia. M'ajuda, tant ara com onze anys endarrere. Isidre blanc (disc.) 16:59, 16 des 2023 (CET)[respon]

Banderes[modifica]

Bon vespre, Pere. Vaig veure que feres feina amb l'esotèric tema de les plantilles de banderes a l'hora de resoldre desambiguacions. A Categoria:Pàgines amb enllaços a fitxer trencats, tenim articles com 2009 en els vols espacials, Aliats de la Segona Guerra Mundial, ATP Tour 2008, Eurocopa Femenina de Futbol 2022 o Gimnàstica rítmica que tenen problemes d'aquests. Si són fàcils d'arreglar, ho podries fer, i si no, ja miraré de simplement eliminar la bandera. Gràcies, Pau Cabot · Discussió 19:05, 6 gen 2024 (CET)[respon]

@Paucabot: Quan pugui m'ho miraré, però en Vicenç va explicar com funcionava a Mòdul_Discussió:Flags/LocaleData#Més_desambiguacions i la veritat és que de moment només ho he entès a mitges.--Pere prlpz (disc.) 19:43, 6 gen 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: Saps si hi ha alguna manera de veure quin és el fitxer enllaçat que falta? Mirant aquestes pàgines esperava trobar-hi algun enllaç vermell que digués "Fitxer:Bandera de XXX.svg" però sembla que totes les banderes funcionen.--Pere prlpz (disc.) 21:16, 6 gen 2024 (CET)[respon]
No, és una mica complicat. S'ha de cercar a ull. Per exemple, a Aliats de la Segona Guerra Mundial, a la taula resum, falta una bandera de la Unió Soviètica. Pau Cabot · Discussió 21:23, 6 gen 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: Sobre el cas de la bandera soviètica al resum dels aliats: fa servir la plantilla bandera en comptes de banderes i sembla que no van igual, i aquí ja m'hi perdo, tot i que veig que quan funcionen bé amb bandera la imatge surt una mica més gran i amb banderes surt enllaçada al país o el que representi la bandera.
En qualsevol cas, sembla que es pot resoldre modificant la crida a la plantilla:[1]
  • Posant-hi el nom del lloc en català {{bandera|Unió Soviètica}} Unió Soviètica
  • Fent servir banderes {{banderes|Soviet Union}}
  • O fent les dues coses a la vegada.
M'imagino (però no ho sé) que el problema amb la bandera soviètica podria ser que l'arxiu porta un "the" que no és a la crida, i podria ser també que altres banderes afectades fossin pel mateix.--Pere prlpz (disc.) 21:58, 6 gen 2024 (CET)[respon]

PereBot[modifica]

Bon dia, Pere prlpz. M'he trobat que el bot PereBot esborra avisos FR (exemples: Ħal Qormi i Acadèmia Àrab de Damasc). Ho justifica dient que l'avís ha estat col·locat per un bot, però no és el cas. T'ho faig saber per si de cas ha passat en altres articles. Salut. -- Brunnaiz (disc.) 21:12, 3 feb 2024 (CET)[respon]

@Brunnaiz: Gràcies per l'avís, però diria que aquestes dues sí que van ser posades pel bot d'en Leptictidium. La primera [2] i la segona [3]. De tota manera la tasca demanada a Viquipèdia:Bots/Sol·licituds#Fusionar_les_categories_de_FR_del_2021 consistia a treure les plantiles FR que havia posat aquest bot el 2021 i ja està llesta. Podria ser que el bot s'hagi confós si hi ha algun article en que l'EVA hagués posat la plantilla el 2021, algú l'hagués tret i algú altre l'hagués tornat a posar dins del mateix 2021, perquè el que el bot s'està guiant per les contribucions de l'EVA, però no he trobat cap cas on hagi passat.--Pere prlpz (disc.) 21:33, 3 feb 2024 (CET)[respon]
@Pere prlpz: Tens raó, disculpa la confusió. Igualment, he restaurat els avisos de FR en aquests dos casos perquè considero que hi han de ser. Gràcies. -- Brunnaiz (disc.) 21:49, 3 feb 2024 (CET)[respon]
Jo he trobat l'error contrari: alguns avisos que van ser posats amb bot no s'han eliminat: Special:diff/26264822. De moment he aturat el meu bot per si em puc estalviar unes quantes edicions. Pau Cabot · Discussió 12:04, 4 feb 2024 (CET)[respon]
Potser és a causa del resum d'edició (Bot afegeix plantilles de manteniment de referències)? Pau Cabot · Discussió 12:08, 4 feb 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: Sí, és per això perquè el bot es mira els resums de les contribucions de l'EVA. De fet ja em va estranyar que quedessin tants articles amb FR al febrer.
Torno a passar pels mesos de gener i febrer del 2021 buscant aquest altre sumari i notifico en Leptictidium per si de cas.--Pere prlpz (disc.) 13:45, 4 feb 2024 (CET)[respon]
Endavant.—Leptictidium (digui) 13:47, 4 feb 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: Fet Fet!--Pere prlpz (disc.) 16:52, 4 feb 2024 (CET)[respon]

Hola Pere[modifica]

hola Pere, encantat de saludar-me, soc en Joan Riedweg i m'agradaria ampliar la informació que hi ha en la meva entrada. Falta afegir una pel·licula: El Crèdit i El Crédito, codirigida també amb el meu amic Abel Folk. És una coproducció de Focus, televisió de Catalunya i TVE. Rodades amb protagonistes diferents, en català amb l'actor Jordi Bosch i en castellà amb Carlos Hipólito. Aquesta també, com l'anterior pel·licula anomenada Desclassificats, va estar nominada als premis Gaudí. No he recollit (encara) cap Gaudí però tinc 6 nominacions.

També soc el director dels 10 videoclips dels inicis de Estopa: Cacho a cacho, la raja de tu falda, como Camarón, Vino tinto, Partiendo la pana, Suma y Sigue, entre altres. I amb Cacho a cacho vaig guanyar el Premi de la Musica al millor videoclip de l'any. Aquest any faran 25 anys del seu naixement i m'agradaria fer constar la meva petita labor en els seus èxits.

Tota la informació la trobaràs a internet i a la meva web www.riedweg.cat/joan

Agraïr-te la visibilitat que em dónes a Viquipèdia i donar-te les gràcies. Joan Riedweg (disc.) 09:31, 11 feb 2024 (CET)[respon]

@Joan Riedweg: Si vols deixar informació per que algú l'afegeixi a l'article el lloc per fer-ho és la pàgina de discussió del mateix aritcle, Discussió:Joan Riedweg Pérez.
Igualment, notifico en @Walden69 que va crear l'article per si tingués interès en actualitzar-lo. Pere prlpz (disc.) 10:47, 11 feb 2024 (CET)[respon]

Col·legi Sant Ignasi[modifica]

Hola Pere, disculpa, volia revertir l'anònim i per error he revertit la teva reversió. LouPeter (discussió) 20:00, 20 feb 2024 (CET)[respon]

@Loupeter: Ja m'ho ha semblat, però per si de cas m'estava passant alguna cosa per alt he preferit no revertir un altre cop. Pere prlpz (disc.) 20:16, 20 feb 2024 (CET)[respon]

Bot per a detectar articles amb mancances[modifica]

Bon dia, Pere. Amb l'ajuda de la IA, he fet un bot que mostra els articles creats per un determinat usuari que tenen plantilles de manteniment. La idea és oferir-lo a la comunitat perquè els usuaris que vulguin puguin obtenir la seva llista personalitzada per tal de mirar d'arreglar aquests articles. Te pareix que podries fer-hi una ullada i provar de millorar-lo? És el número 11 de la llista que hi ha a Usuari:Rebot. Pau Cabot · Discussió 09:19, 24 feb 2024 (CET)[respon]

PS. L'únic problema que he detectat amb els meus articles és que compta la creació de pàgines quan fas una redirecció i després aquesta redirecció s'esborra (Cucaburra ventre-rogenc i Corriol gola-rogenc). En el teu cas no em mostra cap article, però jo diria que potser no en tens cap amb avisos ... Pau Cabot · Discussió 09:19, 24 feb 2024 (CET)[respon]

M'ho miro.
Que no trobi articles meus amb mancances no deu ser perquè el robot vagi malament ni perquè jo faci articles perfectes, sinó perquè creo molt pocs articles. Pere prlpz (disc.) 10:45, 24 feb 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: No estic segur de què es pot millorar. Que entengui "articles de l'usuari X" com "articles que algun cop han estat creats per l'usuari X" no sé si és un problema perquè és el comportament habitual dels comptadors d'edicions, que a mi em compten desenes d'articles que realment no són obra meva perquè jo vaig crear-los com a redirecció o pàgina de desambiguació. A més, en moltes pàgines pot passar que l'avís ja no tingui relació amb qui el va crear.
De fet, em temo que el problema més gran d'aquesta pàgina no és el que entengui el bot sinó el que entenguin els humans, especialment els creadors dels articles. És una pàgina que pot ser molt útil com a punt de partida per a seguir articles amb mancances (i encara ho seria més si a més de buscar-los per creador els pogués buscar per categories o per altres propietats), i que tindrà falsos positius i falsos negatius, però em temo que tenim companys prou susceptibles com per entendre-la com una manera de perseguir i escarnir els autors dels articles, i que si no posen el crit a cel per l'existència de la pàgina, la posaran per qualsevol fals positiu que hi surti.
Eliminar els falsos positius pel que fa a l'autoria ho veig complicat, i que els comptadors d'edicions no ho facin em confirma que ho deu ser. Per excloure les pàgines creades com a redireccions o desambiguacions i les esborrades i recreades caldria mirar l'historial i el registre de cada pàgina, i això seria com a mínim molt llarg, a més d'incloure algunes coses que no sé fer i que no deuen ser trivials i de no tenir garantia d'èxit del 100% (es poden reduir els falsos positius però no crec que els puguem eliminar del tot).
Una possibilitat seria convertir aquest programa en una eina interactiva, de l'estil del PetScan, en comptes d'un llistat públic, però això no ho sé fer (tot i que m'agradaria saber-ne). Es podria fer que la sortida fos en pantalla o en un fitxer local i no en una pàgina web, però això tampoc serviria per obrir l'eina a tothom perquè només la podrien fer servir els que tenen el pywikibot instal·lat, que som pocs.
Fora d'això només se m'ocorren millores menors que no deuen costar gaire, com ara incloure a l'informe la plantilla utot i la DadesArticle. Pere prlpz (disc.) 19:40, 24 feb 2024 (CET)[respon]
Sobre els mals entesos, ja ho tenia en compte i volia mirar de ser molt pulcre i només fer la llista dels usuaris que ho demanassin per ells mateixos. De totes maneres, està demostrat que, per molt bé que miris de fer les coses, sempre hi haurà companys que les criticaran.
Per fer el programa interactiu, ja ho havia mirat: diu la IA que instal·lant Flask i només dos arxius html més (templates/index.html i templates/resultats.html), la cosa ja tiraria. Amb el Flask, la cosa és molt senzilla: jo ho faig a casa meva (però la web només la puc veure jo). Muntar-ho a Toolforge, però, s'escapa una mica de les meves habilitats.
Llavors, tir pel dret, l'oferesc a la taverna i començ a resoldre peticions o bé miram de fer qualque cosa més complexa? Pau Cabot · Discussió 20:04, 24 feb 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: M'apunto que algun dia he d'aprendre Flask i a fer coses al Toolforge.
He provat de fer servir DadesArticle a la llista i no m'acaba de convèncer perquè la pàgina queda molt menys neta. Si ho veus útil et passo la modificació, que és senzilla. Si no, crec que ja el pots oferir a la Taverna.
Hi acabo de caure que el que deia dels altres criteris no cal perquè ja ho fa el PetScan. De fet, si el PetScan tingués un camp "Creador de l'article" ja gairebé faria el que fa la teva eina (tot excepte llistar quina plantilla porta cada article).--Pere prlpz (disc.) 20:58, 24 feb 2024 (CET)[respon]
Fixa't que vaig demanar el 2021 (sense gaire èxit).
Oferiré l'eina a la taverna, idò. Pau Cabot · Discussió 06:59, 25 feb 2024 (CET)[respon]
Ja he fet quatre usuaris. Repassant els articles, he trobat Urubamba que tenia {{Millorar format}} però el programa no l'ha detectada. Se t'acut qualque explicació? Pau Cabot · Discussió 08:37, 26 feb 2024 (CET)[respon]
@Paucabot: He estat fent proves i veig que als articles que tenen dues plantilles les detecta bé totes dues. No entenc què devia passar amb aquest, però com que ara ja no té la plantilla no el puc provar. No he trobat altres articles amb la plantilla Millorar format escrita així (com estava a Urubamba) perquè els recents que veig tenen MF, i tampoc he pogut provar si era això. Si en trobes algun altre m'ho miro.--Pere prlpz (disc.) 19:14, 26 feb 2024 (CET)[respon]


Proposta d'esborrament de la pàgina «Aeroport de les Terres de l'Ebre»[modifica]

Hola,

S'ha obert una proposta per esborrar la pàgina «Aeroport de les Terres de l'Ebre», que heu iniciat o en què heu col·laborat significativament, per incomplir algun dels criteris de la Viquipèdia després de ser avisat prèviament sense haver-se solucionat.

Esteu convidat a participar en la discussió relativa a aquesta proposta. Si no esteu familiaritzat amb el procés, podeu llegir-ne les normes i polítiques a «Viquipèdia:Esborrar pàgines». Per qualsevol dubte, podeu deixar-me un missatge, formular-lo a la La taverna o, directament, al xat. No us ho prengueu com una qüestió personal, intenteu entendre'n els motius i demaneu-ne aclariments si cal.

-- Brunnaiz (disc.) 03:13, 30 març 2024 (CET)[respon]

Demanant ajuda al teu bot[modifica]

Bon dia, Pere: Em podries ajudar a fer un canvi a WD amb el teu bot? Es tracta de canviar (a Instància de (P31) ) Xemeneia (Q170477) per Xemeneia de fàbrica (Q1056661). Jo poso habitualment "Xemeneia", però hi ha un editor que s'ha obstinat a fer el canvi a "Xemeneia de fàbrica". Però només ho fa quan en troba un cas. Farem el canvi per a homogeneïtzar els ítems, evitar conflictes i perquè tampoc ho veig malament. Ho farem arreu, perque em sembla que totes les xemeneies que hi ha a WD (de Catalunya) són de fàbrica. Fes-ho quan et vagi bé, no hi ha pressa. Gràcies. Isidre blanc (disc.) 08:30, 12 abr 2024 (CEST)[respon]

@Isidre blanc No ha calgut bot (es podia fer amb una query i PetScan). Pots veure el resultat a la llista de xemeneies de Catalunya que ha sortit com a efecte secundari de tot plegat.
De tota manera, em temo que això que fa aquest editor és la pràctica habitual a Wikidata, que és posar el valor més concret en cada propietat. Per les seccions de les llistes de topònims ens va molt bé tenir instàncies més generals, però he de reconèixer que si algú comença a posar els rius com a rius en comptes de cursos d'aigua, o a classificar els edificis residencials en categories més concretes, em costarà trobar arguments per dir-li que ho faci d'una altra manera. Pere prlpz (disc.) 19:36, 12 abr 2024 (CEST)[respon]
Això que comentes és el que em temo que passarà. I no hi veig cap recurs per a evitar-ho. Ja veurem com acaba... De moment, gràcies per la teva exitosa edició. Isidre blanc (disc.) 20:42, 12 abr 2024 (CEST)[respon]

Articles concrets sobre temes[modifica]

Bon dia @Pere prlpz. De cara al vídeo i altres futurs, un dels temes que sempre diem que som pioners són els mamífers (els tenim tots), els minerals (també), les òperes i música clàssica i el patrimoni arquitectònic (com a mínim el que està protegit als Països Catalans).

Tanmateix, m'he provat de barallar amb el Petscan i algunes subcategories són tan profundes i barregen tantes coses que no me n'he pogut sortir per a poder contextualtizar-ho amb alguna xifra real. Em podries ajudar a quantificar, tot i que sigui amb error d'una o dues xifres, de quins volums d'articles parlem en cada cas? I ja per a la cirereta, quants d'aquests tenen AdQ o ABo (per exemple, 68932 mamífers dels quals 80 són AdQ o ABo). Gràcies! Xavier Dengra (MISSATGES) 13:35, 19 abr 2024 (CEST)[respon]

Alguns editors s'oposen a qualsevol canvi en les categories que les faci útils per anar més amunt o més avall de un nivell, i d'altres s'oposen a qualsevol millora de les categories en general. Així, les nostres categories no serveixen de gaire.
Fent una consulta a Wikidata em surt que tenim 38164 articles sobre temes amb Estatus patrimonial (P1435), i que d'aquests 49 són de qualitat, 5 bons i 1 una llista bona.
Amb els mamífers i els minerals ho puc intentar. Amb els articles sobre òpera serà més complicat, amb l'afegit que molts són copyvio (detectat o no), cosa que no sé si els fa els més indicats per penjar-los a l'aparadpr- Pere prlpz (disc.) 14:32, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
Sí, conec el tema dels copyvios i en Lohen, però a hores d'ara mentre no en trobem nous casos i els marquem, hem d'assumir que són correctes o passables. Si trobes xifres dels altres t'ho agraïré també!
Off-topic: Les categories ja fa anys que diem que haurien de tirar cap a Wikidata i hem tingut previsualitzacions de com podrien quedar en una estructura de dades que fos funcional, però els usuaris en qüestió van quedar cremats. Ara ha hagut de venir algú amb contactes fets a mida i una posició institucional força cercada per a aconseguir un estudi fet a mida, pagat amb diners públics i ens "pugui alliçonar del que convindria fer a la Viquipèdia" amb un pretès rigor d'haver estat publicat acadèmicament i escombrant cap a l'opinió de casa seva. Xavier Dengra (MISSATGES) 14:39, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
Les categories podrien servir per consultes com aquestes amb un sol clic, si fossin una mica més consistents, i això es podria fer. De tirar les categories cap a Wikidata hi ha moltes maneres, i una de pràctica és actualitzar-les amb bot a partir de Wikidata, però això mostra que no són consistents i no agrada als mateixos que no volen que ho siguin.
De mamífers, me'n surten exactament 8000, dels quals 38 de qualitat i 9 bons.--Pere prlpz (disc.) 14:49, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
Perfecte! Si en trobes dels altres dos (minerals; òperes i fins i tot també ocells, que sé que en aquest ens hem disparat en articles ben fets) potser encara i tot podran anar inclosos al vídeo. Xavier Dengra (MISSATGES) 14:52, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
@Yuanga: tots els minerals tenen Identificador Mindat de mineral (P6263) i tots els que tenen Identificador Mindat de mineral (P6263) són minerals? Si no, no sé com distingir a Wikidata què és un mineral.
Si és així, em surten 3161 articles de minerals, dels quals 9 són bons.--Pere prlpz (disc.) 14:59, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
I ocells, 12813, 2 dels quals de qualitat.--Pere prlpz (disc.) 15:06, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
I si a Wikidata les òperes són les que tenen Format d'obra creativa (P7937) Òpera (Q1344) o una subclasse, aleshores me'n surten 1261, un dels quals és bo.--Pere prlpz (disc.) 15:20, 19 abr 2024 (CEST)[respon]
@Pere prlpz: No. Actualment hi ha 6.376 articles de minerals a la viquipèdia, dels quals només són espècies vàlides 6.032; la resta són varietats, minerals desacreditats o altres.
Com distingir a Wikidata què és un mineral? Diria que la propietat Estatus IMA (P579) ens pot donar la clau: estaria bé destriar entre les diferents opcions i rebutjar els que siguin: Mineral no acreditat, nom invàlid, espècie rebutjada o proposta eliminada (Q13406849), Publicat sense aprovació (N) (Q16219310), Mineral hipotètic (H) (Q16441788) i Sense nom - invàlid (Q113456515). --Yuanga (disc.) 00:49, 20 abr 2024 (CEST)[respon]
@Xavier Dengra @Yuanga: La consulta actualitzada és aquí. He separat per estatus del mineral i per badges dels articles.
Si ho entenc bé, a mi em surten 4119+3+293+1128+3+391 = 5937 articles de minerals vàlids, dels quals 6 són de qualitat. Pere prlpz (disc.) 17:55, 20 abr 2024 (CEST)[respon]
@Pere prlpz Hi ha alguna manera de creuar els resultats de la cerca a Wikidata amb la nostra categoria de minerals aprovats per l'IMA? Així podria mirar quins minerals no surten a WD i corregir-ho.--Yuanga (disc.) 08:55, 21 abr 2024 (CEST)[respon]
@Yuanga: No m'he n'he sortit de trobar amb PetScan els articles de la categoriaque no fan servir Estatus IMA (P579) (i no sé perquè), però et deixo els minerals amb article ordenats per estatus i els articles de minerals sense status (d'aquests en surten 2). Pere prlpz (disc.) 11:46, 21 abr 2024 (CEST)[respon]
Comprovar la llista un a un pot ser exhaust... provaré de pensar en altres maneres de fer-ho. Els dos que surten al segon llistat cap problema, perquè són dues espècies que no estan aprovades com a tals. Yuanga (disc.) 17:34, 21 abr 2024 (CEST)[respon]
@Yuanga: Una manera que se m'ocorre és baixar-te la llista de la consulta i la llista de la categoria (obtinguda amb PetsScan, per exemple) i comparar-les amb un full de càlcul. Pere prlpz (disc.) 17:46, 21 abr 2024 (CEST)[respon]
@Pere prlpz: Ho he començat a fer i me n'he adonat que t'ha faltat sumar els minerals qüestionables (97), i amb això ja surten els números: 4122 + 3 + 97 + 293 + 1128 + 3 + 391 = 6.037, mentre que a la categoria n'hi ha 6.035. Aquest +2 no sé exactament d'on surt però revisar la llista un a un és una feinada molt gran que no sé si val la pena... Yuanga (disc.) 20:04, 23 abr 2024 (CEST)[respon]
@Pere prlpz Llista revisada i quadrada; ja no hi ha aquest +2 entre wikidata i la nostra categoria. Yuanga (disc.) 18:10, 24 abr 2024 (CEST)[respon]