Gimnàstica rítmica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Grup de gimnastes.

La gimnàstica rítmica és un esport majoritàriament femení que consisteix a seguir una melodia amb aparells gimnàstics. Es pot practicar individualment o en equips de fins a cinc noies i es valora la dificultat tècnica dels moviments, el ritme i la bellesa de la coreografia amb una puntació per part d'un jurat que determina qui guanya la competició. Els salts, girs i passades dels aparells apugen la puntuació, afinada per la gràcia del ball general.

Existeixen cinc modalitats de gimnàstica rítmica: la corda, l'aro, la pilota, les maces i la cinta. Per practicar aquest esport a part dels aparells s'utilitzen, unes punteres per protegir els peus i un vestuari especial (mallots). Les gimnastes llancen sovint els aparells i els fan fer moviments mentre elles salten i es mouen, la coordinacó i l'habilitat per recollir els aparells sense perdre el compàs és un dels punts claus de l'esport. Ni les noies ni els aparells poden estar aturats mentre dura la música, ja que es penalitza.

La gimnàsia rítmica és un dels pocs esports purament femenins fins ara on regna la plasticitat, la gràcia i la bellesa. Aquest esport neix a l'antigua Unió de Repúbliques Soviètiques Socialistes, URSS, en una època caracteritzada per la Revolució Industrial, on es va permetre una varietat de pensaments nous que van impulsar la participació de la dona més enllà del habitual en tots els camps socials, el de la investigació, en el professional, en el laboral i òbviament en l'esportiu. En un període relativament curt va tenir molta pujada i es van crear competències de molt alt nivell. El primer campionat mundial d'aquesta especialitat fou celebrat el 1963, i es va convertir en un esport olímpic el 1984 a Los Angeles, on per prioritats polítiques no va participar l'URSS, coronant-se com a campiona olímpica la canadenca Lory Fung. La base de la gimnàstica rítmica, sempre ha estat la coreografia clàssica i els seus iniciadors van ser mestres en dansa, especialistes en coreografia, i no entrenadors esportius com podria pensar-se.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gimnàstica rítmica Modifica l'enllaç a Wikidata