Gimnàstica de trampolí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportGimnàstica de trampolí
Esportgimnàstica Modifica el valor a Wikidata
Tipusgimnàstica Modifica el valor a Wikidata

La gimnàstica de trampolí és una disciplina de gimnàstica de competició consistent a executar seqüències de salts i acrobàcies amb l'ajuda d'un trampolí, llit elàstic o en un passadís amb un sistema de ressorts.

Disciplines[modifica]

La gimnàstica de trampolí està dividida en quatre especialitats. Cadascuna rep el nom de l'aparell en el qual es competeix:

  • Trampolí
  • Tumbling
  • Minitramp
  • Doble mini-tramp

Trampolí[modifica]

El trampolí és la disciplina més reconeguda de la gimnàstica de trampolí. En ell es competeix en sèries obligatòries i lliures de 10 exercicis. En els nivells més avançats es realitzen acrobàcies entre les quals són habituals dobles i triples salts mortals amb girs o sense. Els jurats avaluen als gimnastes amb una fórmula en la qual intervenen el grau de dificultat de la rutina o salt realitzat junt amb l'execució d'aquest.

Tumbling[modifica]

El tumbling és un passadís elàstic allargat de 25 metres sobre el terra que esmorteeix els impactes i alhora els potencia. Sobre aquesta superfície els gimnastes realitzen llargues sèries acrobàtiques compostes per rondades, flic-flac i salts mortals, amb girs o sense.

Mini-tramp[modifica]

El mini-Tramp és una disciplina que es practica en un element elàstic d'estructura similar al trampolí al que s'accedeix després d'una carrera i sobre el qual es competeix amb un sol salt que culmina en un matalàs.

Doble mini-tramp[modifica]

El doble mini-tramp és un element similar al mini-tramp, però més gran, amb una extensió de 3 m de llarg i 0,70 m. d'altura aproximadament. Després de la carrera, es realitzen dos exercicis de gran dificultat, acabant el segon sobre un matalàs de caiguda.

Competicions[modifica]

Pictograma olímpic del llit elàstic.

La gimnàstica trampolí és present als Jocs Olímpics d'estiu des de Sydney 2000, com una disciplina més dintre de la gimnàstica. Els russos Alexander Moskalenko i Irina Karabaeva van ser els guanyadors de la medalla d'or a la primera edició.

Des de 1964 se celebra el Campionat del Món de trampolí. Els esportistes més guardonats són Alexander Moskalenko en categoria masculina i Judy Wills Cline en la femenina, amb cinc títols mundials cadascun.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gimnàstica de trampolí