Gimnàstica

De Viquipèdia
Infotaula d'esportGimnàstica
Gymnastics brokenchopstick.jpg
Gimnasta realitzant un exercici de cavall amb arcs Modifica el valor a Wikidata
Tipusesport i esport olímpic Modifica el valor a Wikidata
Variantsgimnàstica general, gimnàstica artística, gimnàstica rítmica, gimnàstica aeròbica, gimnàstica acrobàtica i gimnàstica de trampolí Modifica el valor a Wikidata

La gimnàstica és un tipus d'esport. Consisteix en l'execució exacta i harmònica d'una sèrie de moviments corporals, que són definits precisament. La seva execució es fan a mans lliures o amb aparells.[1] La gimnàstica es divideix en els variants general, artística, rítmica, aeròbica, acrobàtica i trampolí.

Història[modifica]

Llançador de disc. Discòbol, còpia romana de l'original grec, s. V a.C

Els seus orígens es confonen amb la cultura corporal practicada pels grecs, de la qual deriva el nom, ja que qualificava els exercicis practicats amb el cos nu. La paraula gimnàstica es va aplicar al principi al joc dels atletes que corrien, saltaven, lluitaven i llançaven el disc i la barra. Més tard, els recintes plantats d'arbres o els locals coberts dedicats als jocs atlètics van ser el punt de cita de quants volien conrear la seva intel·ligència i la seva força. Mentre que a l'Antiga Grècia els doris, raça conqueridora, es dedicaven a la gimnàstica amb finalitats guerreres, els atenencs buscaven en aquells exercicis la salut del cos i de l'esperit, l'harmonia i la gràcia.

Els romans de la República es van dedicar amb entusiasme a la marxa, l'equitació i altres exercicis gimnàstics. No poques vegades, després d'un exercici violent es llançaven al Tíber com els espartans a l'Eurotas. Plutarc refereix que Cèsar va aconseguir guarir-se una neuràlgia fent que un esclau fes un massatge als seus músculs. Amb tot, els romans no van practicar mai la veritable gimnàstica, la d'Atenes. Només van prendre de Grècia els exercicis als circs, adaptant al seu caràcter cruel els exercicis grecs i transformant així en combats de gladiadors els jocs dels atletes grecs.

L'edat mitjana no va conèixer la gimnàstica. Únicament, alguns aristòcrates van continuar exercitant-se en justes i torneigs sota la seva armadura de ferro, en el que no es poden considerar exercicis gimnàstics. El cristianisme, tan hostil a la nuesa corporal, gens va fer per a realçar o establir els exercicis corporals. La veritable gimnàstica va ser defensada pels filòsofs reformadors Martí Luter, Ulrico Zuinglio o Philipp Melanchthon.

No obstant això, cal situar-ne el naixement com a esport al segle xviii, a la darreria del qual els alemanys Muths, Jahn i, després, el suec Ling hi van donar forma i van crear el material específic i els aparells que encara avui es fan servir, mentre el valencià Antoni Amorós introduïa el ritme, amb el cant i la música, en l'execució dels exercicis.

Com a disciplina olímpica és regulada per la Federació Internacional de Gimnàstica (Fédération Internationale de Gymnastique) (creada el 1881), que organitza les grans competicions internacionals: els campionats del món cada dos anys senars (des del 1963) i els Jocs Olímpics (la gimnàstica artística o anomenada també gimnàstica artística esportiva o gimnàstica esportiva, des de l'inici i la gimnàstica rítmica des del 1984 i el trampolí des del 2000).

Disciplines gimnàstiques[modifica]

Exercici de barra d'equilibris
Equip femení de gimnàstica britànic als jocs d'estiu de 1908 a Londres.

La gimnàstica moderna, regulada per la FIG se compon de sis disciplines:

Gimnàstica general[modifica]

La gimnàstica general és una disciplina en la qual participa gent de totes les edats en grups des de 6 fins a 150 gimnastes que executen coreografies de manera sincronitzada. Els grups poden ser d'un sol gènere o mixts.

Gimnàstica artística[modifica]

Article principal: Gimnàstica artística

La gimnàstica artística o esportiva, és practicada tant en categoria masculina com femenina. Forma part del programa oficial dels Jocs Olímpics des dels Jocs Olímpics d'Estiu de 1896 celebrats a Atenes (Grècia).[2] Cada grup realitza diferents proves sobre diferents aparells. Els homes participen en les barres paral·leles, la barra fixa, les anelles, els salts sobre cavall, el cavall amb arcs i exercici de terra acrobàtics amb les mans lliures. Les dones participen en les barres asimètriques, el salt sobre cavall, la barra d'equilibris, i exercici de terra practicat amb música, la qual cal seguir amb harmonia. Tradicionalment, a nivell internacional, la competició està dividida en dues actuacions diferents, l'obligatòria i l'opcional. En la part obligatòria, els diferents competidors han de realitzar la mateixa rutina. En l'opcional, els gimnastes realitzen coreografies pròpies.

Gimnàstica rítmica[modifica]

Article principal: Gimnàstica rítmica

La gimnàstica rítmica és una disciplina esportiva que combina elements de ballet, gimnàstica i dansa, així com l'ús de diversos aparells com la corda, el cèrcol, la pilota, les maces i la cinta.[3] Els exercicis es realitzen sobre un tapís, on s'ha de coordinar el ball amb totes.

Gimnàstica aeròbica[modifica]

Article principal: Gimnàstica aeròbica

La gimnàstica aeròbica, abans coneguda com a aeròbic esportiu, és una disciplina de la gimnàstica en la qual s'executa una rutina d'entre 100 i 110 segons amb moviments d'alta intensitat derivats de l'aeròbic tradicional a més d'una sèrie d'elements de dificultat. Aquesta rutina ha de demostrar moviments continus, flexibilitat, força i una perfecta execució en els elements de dificultat.

Gimnàstica acrobàtica[modifica]

Article principal: Gimnàstica acrobàtica

La gimnàstica acrobàtica també coneguda com a esport acrobàtic o acro-sport és una disciplina de grup en la qual existeixen les modalitats de parella masculina, parella femenina, parella mixta, trio femení i quartet masculí, on es realitzen rutines amb el cap, mans i peus del company, amb un acompanyament musical.

Gimnàstica estètica[modifica]

Article principal: Gimnàstica estètica

La gimnàstica estètica de grup és un esport majoritàriament femení que consisteix a seguir una melodia que representa una temàtica a partir de moviments corporals.[4] L'objectiu és formar una història a través de la música i els moviments de les gimnastes. Aquesta modalitat va sorgir en la dècada de 1950, al nord d'Europa, i s'ha estat estenent per Espanya fins a l'actualitat. Tot i així, continua sense ser un esport gaire conegut i encara no ha estat reconegut com a esport olímpic.

Trampolí[modifica]

La disciplina de trampolí[5] consisteix en quatre modalitats: minitramp, doble minitramp, trampolí i tumbling, dels quals només l'individual està inclòs als Jocs Olímpics. Consisteix a fer acrobàcies aèries des d'un llit elàstic en una successió de salts.

Referències[modifica]

  1. «gimnàstica | enciclopèdia.cat». GEC. [Consulta: 3 març 2021].
  2. «Gimnàstica artística». GEC. [Consulta: 18 novembre 2021].
  3. Fernández del Valle, Aurora. Gimnasia rítmica deportiva: aspectos y evolución (en castellà). ESM, 1995, p. 33. ISBN 978-84-85977-60-4. 
  4. E. Conesa, F. Mª. Martínez Gallego «The Aesthetic group gymnastics, a new model of competition» (en castellà). SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte, 4, 2, 2015, pàg. 41–46. DOI: http://dx.doi.org/10.6018/242931.
  5. Schwartz, Heather. Gymnastics (en anglès). Lucent Books, 2010, p. 36. ISBN 9781420502770. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gimnàstica