Gimnàstica artística

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cavall amb arcs

La gimnàstica artística és una disciplina de la gimnàstica en la qual els esportistes executen diferents rutines en diversos aparells. La seva pràctica internacional és regulada i fomentada per la Federació Internacional de Gimnàstica (FIG).

La gimnàstica artística masculina comprèn els exercicis que es fan amb els aparells següents: les barres paral·leles, la barra fixa, les anelles, els salts sobre cavall, el cavall amb arcs i exercicis acrobàtics a terra amb les mans lliures.

La gimnàstica artística femenina comprèn les barres asimètriques, el salt sobre cavall, la barra d'equilibris, i exercicis a terra practicats amb música, la qual cal seguir amb harmonia. Si s'acaba l'exercici abans o més tard que la música, els jutges et penalitzen.

Modalitats[modifica | modifica el codi]

Les competicions de gimnàstica artística (també coneguda com a gimnàstica esportiva) oficials tenen tres modalitats tant en categoria masculina com en femenina:

  • Competició individual general
  • Finals individuals per aparells
  • Competició per equips

Competició individual general

En la competició individual general, cada gimnasta competeix en tots els aparells per intentar coronar-se el campió individual. En la final participen els 24 gimnastes amb millors puntuacions a la ronda classificatòria. La nota final de cada gimnasta s'obté sumant la puntuació que va aconseguir en cada aparell.

Finals individuals per aparells

En les finals individuals per aparells, es defineix al millor esportista en cada aparell. En aquesta competició, participen els 8 gimnastes amb millors puntuacions en cada aparell a la ronda classificatòria, permetent-se el màxim de dos gimnastes d'una mateixa nacionalitat.

Competició per equips

En la competició per equips, participen els 8 equips amb millors puntuacions a la ronda classificatòria.

Aparells[modifica | modifica el codi]

La femenina consta de quatre aparells principals:

  • Barres asimètriques

La barra inferior pot ser ajustada entre 140 i 160 cm d'altura i la barra superior ha de situar-se entre 235 i 240 cm d'altura. Les barres estan, a la seva base, separades per un metre de distància i poden ser ajustades fins a una separació màxima entre elles de 143,5 cm. La rutina sencera ha de fluir d'un moviment a altre sense pauses, balancejos de sobra o suports de més. Cada exercici ha de tenir 2 soltes. Les gimnastes solen pujar a les barres utilitzant un trampolí.

  • Terra

És una superfície quadrada de 12x12m, en la qual s'hi realitzen moviments acrobàtics, gimnàstics i rítmics.

  • Salt de poltre

Rep aquest nom perquè té forma de cavall, consta de quatre potes que el subjecten i les gimnastes hi realitzen salts de certa dificultat.

  • Barra d'equilibri

Aquesta és una barra de 5 metres d'allargada a una altura de 1,20 metres. L'amplària és de 10 centímetres i en ella s'hi realitzen exercicis acrobàtics i gimnàstics.

Gimnastes famosos[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gimnàstica artística Modifica l'enllaç a Wikidata