Pilota

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Pilota (desambiguació)».

Una pilota[1] és un objecte generalment esfèric, habitualment fet de cuir o d'algun material sintètic, que s'utilitza en gran nombre de jocs i esports. Hi ha molts tipus de pilotes, de mides, pes i tacte diferent, especialitzades per diferents tipus d'esports, per exemple: Pilota de platja, futbol americà, golf, handbol, hoquei, joc de pilota, joc de pilota mesoamericà, pilota basca, pilota valenciana, tennis, voleibol o rugbi.

L'objectiu que persegueixen els jugadors en la majoria de jocs que fan ús de la pilota, consisteixen a manipular la pilota amb diferents parts del cos o amb alguna altra eina per tal d'introduir-la en una àrea de meta, que varia segons les regles de cada joc.


Etimologia[modifica | modifica el codi]

El primer ús conegut de la paraula anglesa ball, en el sentit d'un cos globular amb el qual es jugava, és l'any 1205 en una compilació de poemes (el Brut de Layamon o Chronicle of Britain en anglès). En castellà, la paraula pilota, es va introduir a l'edat mitjana i venia procedent del francès; és de la mateixa família llatina que la paraula "pellis", que significa pell, i al·ludeix a la part exterior o embolcall de cuir que recobreix la càmera d'aire.[2]

Història[modifica | modifica el codi]

La pilota, com a característica en molts jocs què requereixen esforç físic, data des dels principis dels temps. Es poden trobar en monuments Egipcis, retratat algun tipus de joc amb una bola i, avui en dia, inclús és jugat per les tribus aborígens. També hi ha referències en obres antigues, per exemple, en l'Odisea, Nausicaa estava jugant amb una pilota amb les seves donzelles quan Odisseu la va veure per primera vegada en la terra de Phaeacians (Od. vi. 100).[3]

Pilotes de cuir russes (Rus: мячи), segle XII-XIII

Dels grecs fins al segle XVIII[modifica | modifica el codi]

Gimnàs de l'Antiga Grècia

La història del joc de la pilota,[4] en l'edat grega hi ha molts testimonis de la pràctica d'aquest esport, pe exemple com a bon jugador a Alexandre Magne. A Roma,aquest esport estava recomanat pels metges com un exercici recomanable per totes les edats i condicions, senadors, gent del poble.. Fins i tot es van fundar associacions i federacions de competició.

Aquest joc va ser estès pels legionaris en les terres de l'Imperi, es va practicar a Bèlgica, França, Itàlia i la península Ibèrica al llarg de l'edat Mitjana.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pilota Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=pilota
  2. http://diariouno.com.ar/edimpresa/2010/06/01/nota244382.html
  3. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Ball". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press
  4. http://www.uv.es/~fbarcelo/pilota/esp/introduccio/introdu/historia.htm