Pilota

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Pilota (desambiguació)».

Una pilota[1] és un objecte generalment esfèric, habitualment fet de cuir o d'algun material sintètic, que s'utilitza en gran nombre de jocs i esports. Hi ha molts tipus de pilotes, de mides, pes i tacte diferent, especialitzades per diferents tipus d'esports, per exemple: Pilota de platja, futbol americà, golf, handbol, hoquei, joc de pilota, joc de pilota mesoamericà, pilota basca, pilota valenciana, tennis, voleibol o rugbi.

L'objectiu que persegueixen els jugadors en la majoria de jocs que fan ús de la pilota, consisteixen a manipular la pilota amb diferents parts del cos o amb alguna altra eina per tal d'introduir-la en una àrea de meta, que varia segons les regles de cada joc.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

El primer ús conegut de la paraula anglesa ball, en el sentit d'un cos globular amb el qual es jugava, és l'any 1205 en una compilació de poemes (el Brut de Layamon o Chronicle of Britain en anglès). En castellà, la paraula pilota, es va introduir a l'edat mitjana i venia procedent del francès; és de la mateixa família llatina que la paraula "pellis", que significa pell, i al·ludeix a la part exterior o embolcall de cuir que recobreix la càmera d'aire.[2]

Història[modifica | modifica el codi]

Pilotes de cuir russes (Rus: мячи), segle XII-XIII

En l'antiguitat, a Egipte, Grècia, Roma, Xina, Japó i Mesoamérica es jugaven jocs de pilota.

La pilota, com a característica en molts jocs què requereixen esforç físic, data des dels principis dels temps. Es poden trobar en monuments Egipcis, retratat algun tipus de joc amb una bola i, avui en dia, inclús és jugat per les tribus aborígens. També hi ha referències en obres antigues, per exemple, en l'Odisea, Nausicaa estava jugant amb una pilota amb les seves donzelles quan Odisseu la va veure per primera vegada en la terra de Phaeacians (Od. vi. 100).[3]

Dels xinesos als mesoamericans[modifica | modifica el codi]

La pilota de cuir la van inventar els xinesos al segle IV a. C. Els xinesos emplenaven aquestes pilotes amb cordes. Això va sorgir quan un dels cinc grans governants de Xina en l'antiguitat, Fu-Hi, apassionat inventor, va endurir diverses arrels dures fins a formar una massa esfèrica a la qual va recobrir amb trossos de cuir cru: acabava d'inventar la pilota. El primer que es va fer amb ella va anar senzillament jugar a passar-la de mà en mà. No la van utilitzar en campionats. Les cultures mesoamericanas van ser les primeres a usar les pilotes que reboten, doncs ells van inventar les pilotes de cautxú i làtex.

Dels grecs fins al segle XVIII[modifica | modifica el codi]

Gimnàs de l'Antiga Grècia

La història del joc de la pilota,[4] en l'edat grega hi ha molts testimonis de la pràctica d'aquest esport, pe exemple com a bon jugador a Alexandre Magne. A Roma,aquest esport estava recomanat pels metges com un exercici recomanable per totes les edats i condicions, senadors, gent del poble.. Fins i tot es van fundar associacions i federacions de competició.

Aquest joc va ser estès pels legionaris en les terres de l'Imperi, es va practicar a Bèlgica, França, Itàlia i la península Ibèrica al llarg de l'edat Mitjana.

Pilotes de vent[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilota de vent

Una pilota de vent fou una pilota buida i inflada amb aire a pressió que podia botar i rebotar en impactar amb certa velocitat contra un cos sòlid.[5][6] L’ús típic de les pilotes de vent foren els diferents jocs de pilota. El nom pilota de vent s’emprava en èpoques antigues (segles XV i XVI).[7] Encara que conceptualment moltes de les pilotes actuals estan inflades d’aire la denominació moderna se simplifica en pilota, prescindint del sistema adoptat en la seva fabricació.

Pilota de futbol[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilota de futbol

La pilota reglamentària de futbol és de cuir o similar, amb un perímetre d'entre 68 i 70 cm (diàmetre entre 21,65 i 22,29 cm) La seva massa varia de 410 a 450 g i la seva pressió d'inflat, equivalent a 0,6-1,1 atm (600-1100 g/cm²) al nivell del mar.

Encara que a la pilota de futbol se li crida “esfèric”, les pilotes de futbol més comuns són icosàedres truncats amb 12 pentàgons i 20 hexàgons regulars. Les cares no són completament planes, sinó lleugerament corbes.

La FIFA defineix tres nivells de qualitat diferents per a les pilotes de futbol:

  • Aprovat per la FIFA
  • Inspeccionat per la FIFA
  • Pilota Internacional Estàndard

Totes les pilotes utilitzades en competicions oficials han d'incloure un d'aquests tres segells. Sent FIFA Approved (Aprovat per la FIFA) la certificació més exigent de les tres. Per obtenir alguna d'aquestes, les pilotes han de superar una anàlisi de laboratori. En aquesta anàlisi s'avalua el seu pes, circumferència, esfericidad, pèrdua de pressió, absorció d'aigua i el seu rebot.[8]

Pilota de futbol americà[modifica | modifica el codi]

Inflat: la seva pilota és una càmera de hule inflada de 12 1/2 a 13 1/2 lliures, coberta per una capa de cuir en forma oval.

  • Grandària

En l'eix llarg la mesura és d'11 a 11 1/4 de polzades. La circumferència llarga (mitja punta a punta) 28 a 28 1/2 de polzades. La circumferència curta (mitjana a centre de la pilota) de 21 a 21 1/4 de polzades

Pes 14 a 15 unces.

Pilota de bàsquet[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilota de bàsquet

La pilota de bàsquet mesura entre 69 a 78 cm depenent si es tracta d'una pilota o pilota de bàsquet masculí, femení, o infantil. Igualment el pes varia depenent de la categoria variant dels 470 als 650 grams.[9]

  • Pilota Masculina “Nº 7A” mesura 75-78 cm i el seu pes voreja els 567-650 g
  • Pilota Femenina “Nº 6A” mesura 72-73 cm i el seu pes voreja els 510-567 g
  • Pilota Junior “Nº 5A” mesura 69-70 cm i el seu pes voreja els 470-510 g

Quant al seu aspecte extern, les pilotes de bàsquet generalment són de color taronja i la seva superfície és rugosa per evitar es rellisqui entre les mans dels baloncestistas.

Pilota de tennis[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilota de tennis

La federació internacional del tennis va imposar regles respecte a les mesures oficials de les pilotes de tennis. Les mateixes han de tenir un diàmetre que oscil·li entre 65,41-68,58 mm i un pes d'entre 56 i 59,4 g i a més es contempla que l'únic color que pot utilitzar-se és groc amb blanc per millorar la visualització dels jugadors i també dels espectadors per televisió.

Pilota de golf[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilota de golf

La pilota de golf és una bola específicament dissenyada per jugar al golf, usada amb els pals de golf. No ha de pesar més de 45,93 g i cal tenir en consideració que una bola més pesada arriba més lluny. El diàmetre no pot ser menor a 42,67 mm i igual que els pals, en els tornejos oficials estan subjectes a revisions per verificar que compleixen amb les regulacions.

Els diferents tipus usats depenen de les característiques i preferències dels jugadors. També s'acostuma a usar boles prèviament utilitzades poques vegades per altres jugadors, fundamentamente provinents de tornejos.

Pilota de vóleibol[modifica | modifica el codi]

La pilota és esfèrica i flexible; 65-67 cm de circumferència, 260-280 g de pes i pressió interior de 0,3-0,325 kg/cm². És així més petit i lleuger que les pilotes emprades en bàsquet o futbol. Pot estar fet de diversos materials encara que el més còmode i utilitzat és el de cuir. També hi ha pilotes de plàstic que serveixen per a entrenament.

Pilota de beisbol[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilota de beisbol

Una pilota de beisbol és aquella que s'utilitza per a la pràctica d'aquest esport. La seva circumferència és de 9 polzades (22,5 cm) i no major a 9 1/4 polzades (24 cm) i 5 unces (142 g) de pes, algunes d'aquestes pilotes poden ser usades en lligues infantils. La construcció varia, generalment el nucli de la pilota és de suro, cautxú, o una mescla de tots dos, i en ocasions pot constar de diverses capes. Al seu al voltant estan enrotllats cintes de diversos materials que inclouen fil i cordill, ocasionalment pot ser utilitzada llana.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pilota Modifica l'enllaç a Wikidata