2009 en els vols espacials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
2009 en els vols espacials
El Telescopi espacial Hubble va ser reparat durant la missió del STS-125
Llançaments orbitals
Primer18 de gener
Últim29 de desembre
Total78
Èxits73
Fracassos4
Fracassos parcials1
Catalogat75
Primícies nacionals
Vol espacialNova Zelanda Nova Zelanda
Satèl·lit Suïssa[1]
Llançament orbitalIran Iran[2]
Coets
Vols de provaDelta IV-M+ (5,4)
H-IIB
Naro-1
Taurus-XL 3110
JubilacionsAriane 5GS
Falcon 1
Tsyklon-3
Vols tripulats
Orbital9
Total dels viatgers46

Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2009. Els vols espacials més destacats en aquest any es poden incloure el primer llançament orbital de l'Iran, es llança el primer satèl·lit suís i el primer llançament d'un coet de Nova Zelanda. Els coets H-IIB i Naro-1 realitzen els seus respectius vols inaugurals, mentre que el Tsyklon-3, Falcon 1 i Ariane 5GS són retirats del servei.[3][4] La tripulació permanent de l'Estació Espacial Internacional es va augmentar de tres a sis al maig, i en els pocs últims mesos de l'any, es va realitzar la primera missió d'abastiment espacial japonesa, el HTV-1, va ser conduït amb èxit.

Visió general[modifica]

Un satèl·lit Iridium

La definició acceptada internacionalment de vol espacial és la de qualsevol vol que travessa la línia de Kármán, 100 quilòmetres per sobre del nivell del mar. El primer llançament cap a l'espai de l'any va ser un Delta IV, transportant el satèl·lit USA-202 ELINT, des del Cape Canaveral Air Force Station a les 02:47 GMT del 18 de gener. També va ser el primer llançament orbital de l'any.

El 2 de febrer, Iran va realitzar el primer llançament orbtial amb èxit,[2] quan un Safir va situar el satèl·lit Omid en òrbita terrestre baixa.

A les 16:56 GMT del 10 de febrer, va tenir lloc la primera gran col·lisió entre dos satèl·lits en òrbita, resultant la destrucció del Kosmos 2251 i el Iridium 33, llançats el 1993 i 1997 respectivament. Fins a la col·lisió, el Iridium 33 va ser operacional, i formava part de la xarxa de satèl·lits Iridium, mentre que el Kosmos 2251 era una peça inactiva de brossa espacial.

El 25 d'agost, el coet russo-sud-coreà Naro-1 va realitzar el seu primer vol inaugural el 25 d'agost, resultant la primera participació de Corea del Sud en dur a terme un intent de llançament de satèl·lits, però, el coet no va poder arribar a l'òrbita després de la seva separació de la càrrega útil.

HTV-1 arribant a l'ISS

El primer vol del coet transportador Falcon 9 per part de SpaceX estava previst produir-se en novembre, però es va retardar fins al febrer del 2010 per tenir més temps per als preparatius. La SpaceX Dragon, una nau espacial logística comercial no tripulada va ser desenvolupada com a part del programa COTS de la NASA, també tenia previst fer el seu primer vol el 2009, però, la seva posada en marxa també es va retardar el 2010 com a resultat de retards en la construcció. El primer vehicle de transferència H-II, l'HTV-1, va ser llançat amb èxit en el seu vol inaugural a bord del coet transportador H-IIB el 10 de setembre. El primer satèl·lit suís, SwissCube-1, va ser llançat el 23 de setembre a bord d'un PSLV.

El 18 de desembre, l'Ariane 5GS va realitzar el seu vol final, situant el satèl·lit Helios-IIB en òrbita heliosíncrona. L'últim llançament orbital de l'any es va realitzar onze dies després, el 29 de desembre, quan un Proton-M amb tram superior de Briz-M va enlairar-se amb el satèl·lit DirecTV-12.

Exploració espacial[modifica]

Encara que no es van enviar sondes planetàries en el 2009, es van situar en òrbita quatre observatoris astronòmics. La nau Kepler, que va ser llançada per un Delta II el 7 de març, va entrar en una òrbita heliocèntrica final de la Terra des d'on es buscaria exoplanetes. El 14 de maig, es va llançar a través d'un Ariane 5ECA les naus espacials Herschel i Planck. Ambdues es van col·locar al punt de Lagrange L₂ entre la Terra i el Sol, des d'on s'utilitzarien per a l'astronomia. Herschel transporta un telescopi d'infraroigs mentre que el Planck és òptic. El quart observatori a ser llançat va ser el Wide-field Infrared Survey Explorer, o WISE, que és un substitut per al Wide Field Infrared Explorer que va fallar poc després del llançament. El WISE va ser llançat cap a una òrbita heliosíncrona gràcies a un Delta II el 14 de desembre, i s'utilitza per a l'astronomia infraroja. Es van realitzar reparacions en el telescopi espacial Hubble durant el STS-125 fent-lo operatiu completament després d'una sèrie problemes de funcionament en el 2008.

Es van llançar dos sondes lunars en el 2009; el Lunar Reconnaissance Orbiter i el Lunar Crater Observation and Sensing Satellite van ser llançats en un sol coet Atlas V el 18 de juny. El LRO va entrar en òrbita selenocèntrica i va començar tot una sèrie d'experiments, mentre que el LCROSS va romandre unit al tram de coet Centaur del coet transportador, i va volar més enllà de la Lluna. Després d'orbitar la Terra dues vegades, el LCROSS es va separar de l'etapa superior i va impactar juntament amb el Centaur en el cràter Cabeus al pol sud de la Lluna, el 9 d'octubre. En observar l'impacte del Centaur, el LCROSS va poder confirmar la presència d'aigua a la Lluna.[5] Diverses sondes lunars van cessar les seves operacions en el 2009; l'Okina va impactar a la cara oculta de la Lluna el 12 de febrer, el Chang'e 1 va ser desorbitat l'1 de març, després d'haver completat les seves operacions. El Kaguya va ser desorbitat també arran d'una missió amb èxit, impactant en el cràter Gill el 12 de juny. La nau Chandrayaan-1 va fallar el 29 d'agost, en operar per menys de la meitat de la seva vida útil dissenyada.

Les missions del Mars Science Laboratory i el Fobos-Grunt cap a Mart havien estat programades per als seu llançaments a finals del 2009, però tots dos es van retardar fins al 2011 per permetre més temps perquè les naus espacials siguin desenvolupades. El Fobos-Grunt, una missió de recull de mostres al satèl·lit natural marcià de Fobos, hagués sigut també la primera sonda planetària de la Xina, el Yinghuo-1.

Es van produir diversos acostaments el 2009, amb la Cassini continuant orbitant Saturn, passant a prop de diversos dels seus satèl·lits naturals. Al febrer, la Dawn va passar a 549 km de Mart, durant una maniobra d'assistència gravitatòria pel seu viatge cap al cinturó d'asteroides. Al setembre, el MESSENGER va realitzar el seu tercer i últim sobrevol de Mercuri abans d'entrar en òrbita en el 2011. Encara que el principal objectiu del sobrevol, era l'assoliment d'una assistència gravitacional, que va ser amb èxit, la nau espacial va entrar en mode a prova d'errors de manera curta en el seu acostament màxim, que va impedir gravar dades a mesura que es va sobrevolar el planeta.[6] En novembre, la nau Rosetta va realitzar la seva tercera i última assistència gravitacional sobrevolant la Terra.

Vol espacial tripulat[modifica]

Llançament del Transbordador espacial Atlantis en el STS-125, l'últim vol de servei del Hubble

En aquest any hi va haver nou llançaments tripulats, la major quantitat des de 1997. El STS-119, amb el Transbordador espacial Discovery, va ser llançat el 15 de març. Es va instal·lar l'últim conjunt de panells solars a l'Estació Espacial Internacional. El Soiuz TMA-14, el 100è llançament del Soiuz, va lliurar la tripulació de l'Expedition 19 el març. Al maig, el Transbordador espacial Atlantis va conduir la missió final del servei al telescopi espacial Hubble, el STS-125. Diversos dies després, el Soiuz TMA-15 va ser llançat amb la tripulació de l'Expedition 20 cap a l'ISS, interposant el nombre total de la tripulació de l'ISS fins a sis per primera vegada. També va ser el 100è vol espacial tripulat del programa Soiuz, excloent la missió original Soiuz T-10 que no va poder arribar a l'espai. Al juliol, el Transbordador espacial Endeavour va llurar el component final del Japanese Experiment Module en la missió STS-127. En el STS-128, utilitzant el Discovery a l'agost, va lliurar subministraments utilitzant el Leonardo MPLM. Al setembre es va vEUe el llançament del Soiuz TMA-16, amb la tripulació de l'Expedition 21 de l'ISS. Aquest va ser la 100a missió tripulada Soiuz en assolir l'òrbita. Al novembre, el transbordador espacial Atlantis durant la missió STS-129, va lliurar dos EXPRESS Logistics Carrier cap a l'ISS. El vol tripulat final de l'any, el Soiuz TMA-17, va ser llançat el 20 de desembre amb la tripulació de l'Expedition 22 de l'ISS.

El llançament de l'Ares I-X

Encara que no és un vol espacial per dret propi, l'Ares I-X va realitzar un vol de proves el 28 d'octubre, amb el coet enlairant-se del Launch Complex 39B del Kennedy Space Center a les 15:30 GMT. El vol va ser amb èxit i va arribar a una altitud sobre els 46 km, dins de la part superior de l'atmosfera. Però hi va haver un error en el paracaigudes durant el descens a causa d'alguns danys en la primera etapa, que va ser recuperat.

Errors de llançament[modifica]

L'OCO és llançat per un Taurus

El 2009 hi va haver quatre errors de llançaments orbitals. El 24 de febrer, es va llançar un Taurus-XL des del Vandenberg Air Force Base a Califòrnia, Estats Units, amb el Orbiting Carbon Observatory. La càrrega útil va fallar en separar-se del coet, acabant l'etapa superior amb massa pes per arribar a l'òrbita. L'etapa, amb la nau espacial i la càrrega encara unida, va reentrar en l'atmosfera, baixant a la costa de l'Antàrtida. El segon error va ser un polèmic intent de llançament de Corea del Nord utilitzant un coet Unha per llançar el satèl·lit de comunicacions Kwangmyongsong-2. El llançament es va produir el 5 d'abril, i els nord-coreans van sostenir que va assolir l'òrbita amb èxit, però, no es van registrar objectes de velocitat orbital, i els sistemes de radar dels EUA van detectar que el coet va fracassar durant la ignició de la tercera etapa, amb restes caient en l'oceà Pacífic.

Un Soiuz-2.1a va patir un error durant el llançament del Meridian 2 el 21 de maig, a causa de la prematura etapa central del segon coet portador. El satèl·lit va ser situat en una òrbita més baixa del previst inicialment però va ser capaç de corregir-ho per mitjà del seu sistema de propulsió a bord, i el llançament es va registrar com a error parcial. En el moment del següent llançament del Meridian el 2010, es va confirmar que el satèl·lit no va poder corregir la seva pròpia òrbita, i que la missió era una un error total.[7] El 25 d'agost, el coet Naro-1 va ser llançat com a vol inaugural, no obstant un quart de la càrrega no es va separar, i no va arribar a l'òrbita.

El 31 d'agost, un Llarga Marxa 3B va situar el satèl·lit Palapa-D en una òrbita més baixa del previst després de la seva tercera etapa durant la ignició del generador de gas, això va causar un error en el motor en l'inici de la segona ignició.[8] El satèl·lit va ser capaç d'elevar a la seva òrbita correcta a costa de combustible que s'hauria utilitzat durant cinc o sis anys d'operacions.[8]

Resum de llançaments[modifica]

En total, es van intentar llançar setanta-vuit llançaments orbitals, amb setanta-cinc sent catalogats assoliment de l'òrbita, i els tres són errors de llançaments, incloent-hi el llançament de Corea del Nord, sense catalogar. Aquest és un augment de nou intents en comparació amb el 2008, i vuit llançaments més en assoliment de l'òrbita. Això segueix una tendència de quatre anys d'augment de les taxes anuals de llançament. El National Space Science Data Center dels Estats Units va catalogar 123 naus espacials posats en òrbita pels llançaments que van tenir lloc el 2009.[9]

Llançament d'un Delta IV-M+(4,2) EELV amb el GOES 14

En aquest any es van veure llançaments suborbitals de coets sonda i míssils. El coet sonda Atea-1 de Nova Zelanda va ser llançat el 30 de novembre, realitzant el primer vol suborbital d'aquest país. Rússia va intentar dues vegades el llançament del seu míssil Bulava, però els dos llançaments van fracassar. El segon error, va tenir lloc el 9 de desembre, a causa d'una anomalia d'espiral que es va observar al cel de Noruega. El coet SpaceLoft-XL va experimentar un altre error de llançament durant el seu tercer vol, el 2 de maig. La secció de càrrega es va separar del coet, mentre que encara cremava, i com a resultat, el vehicle no va arribar a l'espai.[10] Es portava les mostres de restes humanes incinerades pel Celestis, i experiments estudiantils.

Per país[modifica]

La Xina va realitzar sis llançaments el 2009; problemes amb els satèl·lits a principis de l'any, seguida per les conseqüències de l'error parcial de llançament a l'agost va comportar que molts llançaments previstos es retardessin fins al 2010. Europa va llançar set coets Ariane 5, sis en configuració ECA i un en GS. S'havia pensat també llançar el primer coet Vega, però, això es va retardar a causa de problemes de desenvolupament en curs, que ja havia deixat el projecte en diversos anys de retard. L'Índia va conduir dos llançaments del Polar Satellite Launch Vehicle, no obstant el primer vol d'una nova variant del Geosynchronous Satellite Launch Vehicle amb un tram d'etapa superior indi es va retardar fins al 2010. El Japó va conduir tres llançaments; amb el H-IIA, i el primer H-IIB. Rússia i l'antiga Unió Soviètica va conduir vint-i-nou llançaments. que no s'inclouen els programes de Sea Launch i Land Launch internacionals, amb quatre, i el sol llançament del Naro-1 en cooperació amb Corea del Sud.

Els Estats Units van realitzar vint-i-quatre intents de llançament, amb vuit Evolved Expendable Launch Vehicles; la majoria dels llançaments EELV en un sol any fins ara. Es van realitzar vuit llançaments Delta II, incloent-hi la seva última missió amb un satèl·lit GPS, i el seu últim vol amb una càrrega per les Forces Armades dels Estats Units d'Amèrica. Com que el programa Delta II va finalitzar, va ser desactivat el Space Launch Complex 17A del Cape Canaveral Air Force Station, una de les zones de llançament operacionals més antigues del món. L'SpaceX va ser llançat en un sol Falcon 1, que va situar amb èxit el satèl·lit en òrbita per primer cop. Aquest va ser el vol final del Falcon 1, que va ser retirat posteriorment del servei a favor del Falcon 1e.[4] A l'inici de l'any, una maqueta de Falcon 9 va ser erigit en la seva plataforma de llançament de Canaveral, no obstant no es va realitzar el seu vol inaugural fins al 2010.

Sea Launch només va conduir un sol llançament en el 2009; un Zenit-3SL amb el Sicral 1B a l'abril. Al juny, l'empresa va ser declarada en fallida,[11] i, posteriorment, es va perdre una sèrie de contractes de llançament.[12] A finals de l'any s'estava esperant per reprendre els llançaments en el 2010.[12] La seva filial, Land Launch, va realitzar tres llançaments. Iran va realitzar el primer llançament orbital indígena amb èxit, no obstant no es van realitzar llançaments planificats fins a acabar l'any. Corea del Nord va conduir un llançament que va ser afirmat com a èxit situant un satèl·lit en òrbita, no obstant això, no es va detectar cap satèl·lit sobre els països capaços de fer-ho. Israel no va informar d'haver planificat o fet un intent de llançament orbital.


Llançaments[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris

Gener[modifica]

18 de gener
02:47[13]
USA - Delta IV-H[14] USA - Cape Canaveral SLC-37B USA - United Launch Alliance
USA - USA-202[15] (Mentor) NRO Geosíncrona ELINT En òrbita Operacional
Llançament del NRO 26
23 de gener
03:54[16]
JPN - H-IIA 202 JPN - Tanegashima LA-Y1 JPN - Mitsubishi
JPN - Ibuki (GOSAT) JAXA Òrbita baixa Climatologia En òrbita Operacional
JPN - SDS-1 JAXA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit[17]
JPN - Sohla-1 (Maido-1) SOHLA[18] Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit[19]
JPN - Raijin (Sprite-Sat)[20] Tohoku Òrbita baixa Investigació en espectres roigs En òrbita Error del vehicle
JPN - Kagayaki[21] Sorun[22] Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Error del vehicle
JPN - Hitomi (PRISM)[23] Tokyo Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
JPN - Kukai (STARS)[24][25] Kagawa Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Error del vehicle
JPN - Kiseki (KKS-1)[26] TMCIT Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Error del vehicle
Raijin va fallar en contactar amb terra després de l'auge electromagnètic, Kagayaki va fracassar en contactar amb terra, va fallar la implementació de subjecció del STARS, el Kiseki va fallar en respondre a les instruccions de terra.
26 de gener
00:15
JPN - S-310 NOR - Andøya LA-U3 NOR - Andøya
JPN - Delta-2 JAXA/Nagoya[27] Suborbital Aurores 26 de gener Reeixit
29 de gener
09:49
CAN - Black Brant IX USA - Poker Flat USA - NASA
USA - ACES-I[28] Iowa Suborbital Aurores 09:59 Reeixit
29 de gener
09:51
CAN - Black Brant VB USA - Poker Flat USA - NASA
USA - ACES-II[28] Iowa Suborbital Aurores 10:01 Reeixit
30 de gener
13:30[3]
UKR - Tsyklon-3 RUS - Plesetsk Site 32/2 RUS - Roskosmos
RUS - Koronas-Foton Roskosmos/MEPhI/NIIEM Òrbita baixa Solar En òrbita Error del vehicle
Vol final del coet Tsyklon-3,[3] amb problemes de satèl·lit a mitjans del 2009, pèrdua de senyal a principis de desembre a causa d'un malfuncionament del sistema d'energia. Es va declarar com a pèrdua total a l'abril del 2010.[29]

Febrer[modifica]

2 de febrer
18:36[30]
IRN - Safir IRN - Semnan IRN - ISA
IRN - Omid[31] ISA Òrbita baixa Tecnologia 25 Abril Reeixit
Primer llançament orbital amb èxit de l'Iran[2]
6 de febrer
10:22:01[32]
USA - Delta II 7320-10C USA - Vandenberg SLC-2W USA - United Launch Alliance
USA - NOAA-19 (NOAA-N') NOAA/NASA Òrbita baixa Clima En òrbita Operacional
10 de febrer
05:49:46[33]
RUS - Soiuz-U KAZ - Baikonur Site 31/6 RUS - Roskosmos
RUS - Progress M-66 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 18 de maig
15:14:45
Reeixit
Vol de l'ISS 32P
11 de febrer
00:03[34]
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced KAZ - Baikonur Site 200/39 RUS - Khrunichev
RUS - Ekspress-AM44[35] RSCC Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
RUS - Ekspress-MD1 RSCC Geosíncrona Communicació En òrbita Operacional
12 de febrer
22:09:00[36]
EU - Ariane 5ECA FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
FRA - Hot Bird 10 Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
NED - NSS-9 SES New Skies Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
FRA - Spirale-A CNES Transferència geosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
FRA - Spirale-B CNES Transferència geosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
13 de febrer[37] USA - UGM-133 Trident II D5 USA - USS Alabama, Oceà Pacífic USA - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 13 de febrer Reeixit
18 de febrer
09:52:00[38]
USA - Terrier-Orion USA - Poker Flat USA - NASA
Clemson Suborbital Atmosfèric 18 de febrer Reeixit
18 de febrer
10:29:00[38]
USA - Terrier-Orion USA - Poker Flat USA - NASA
Clemson Suborbital Atmosfèric 18 de febrer Reeixit
18 de febrer
10:59:00[38]
USA - Terrier-Orion USA - Poker Flat USA - NASA
Clemson Suborbital Atmosfèric 18 de febrer Reeixit
18 de febrer
11:47:00[38]
USA - Terrier-Orion USA - Poker Flat USA - NASA
Clemson Suborbital Atmosfèric 18 de febrer Reeixit
24 de febrer
09:55:30[40]
USA - Taurus-XL 3110 USA - Vandenberg LC-576E USA - Orbital Sciences
USA - OCO NASA Destinat: Heliosíncrona Climatologia 24 de febrer Error de llançament
Vol inaugural del Taurus-XL 3110, la càrrega no es va separar, no es va assolir l'òrbita.[39] El satèl·lit anava a ser part de la xarxa de satèl·lits A-train
25 de febrer
10:45[41]
CAN - Black Brant IX USA - White Sands LC-36 USA - NASA
USA - CIBER CalTech Suborbital Astronomia IR[42] 10:55 Reeixit
26 de febrer
18:29:55[43]
UKR - Zenit-3SLB KAZ - Baikonur Site 45/1 Nacions Unides - Land Launch
CAN - Telstar 11N Telesat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
28 de febrer
04:10
RUS - Proton-K/DM-2 KAZ - Baikonur Site 81/24 RUS - Khrunichev
RUS - Raduga-1 VKS Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Febrer[30] USA - UGM-133 Trident II D5 USA - Submarine, Oceà Pacífic USA - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils de febrer Reeixit

Març[modifica]

6 de març
10:54[44]
IND - Dhanush IND - Ship, Oceà Índic IND - DRDO
DRDO Suborbital Objectiu 6 de març Reeixit
Objectiu amb èxit de la prova d'interceptor Prithvi, apogeu: 120 km[44]
7 de març
03:49:57[46]
USA - Delta II 7925-10L USA - Cape Canaveral SLC-17B USA - United Launch Alliance
USA - Kepler NASA Heliocèntrica Astronomia En òrbita Operational
Investigació de planetes exosolars, operant en una òrbita final de la Terra[45]
15 de març
23:43:44[47]
USA - Transbordador espacial Discovery[48] USA - Kennedy LC-39A USA - United Space Alliance
USA - STS-119[49] NASA Òrbita baixa (ISS) Construcció de l'ISS[50][51] 28 de març
19:13[52]
Reeixit
Nacions Unides - ITS S6 Truss NASA Òrbita baixa (ISS) component de la ISS En òrbita Operacional
Vol tripulat amb set astronautes
17 de març
14:21[53]
RUS - Rókot/Briz-KM RUS - Plesetsk Site 133/3[54] EURUS - Eurockot
EU - GOCE ESA Òrbita baixa Gravetat En òrbita Operacional
18 de març[55]
00:25[56]
USA - TRBM USA - USS Tripoli, Barking Sands USA - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Objectiu 18 de març Reeixit
Interceptat per un THAAD llançat a les 00:30 UTC[55][56]
18 de març[55]
00:30[56]
USA - THAAD USA - Barking Sands USA - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Prova d'ABM 18 de març Reeixit
Interceptat per míssil[55]
18 de març[55]
00:30[56]
USA - THAAD USA - Barking Sands USA - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Prova d'ABM 18 de març Reeixit
Interceptor de seguretat, destruït pel rang de seguretat després del primer míssil amb èxit
20 de març
11:04
CAN - Black Brant XII USA - Poker Flat USA - NASA
USA - Cascades-2 Dartmouth Suborbital Aurores 20 de març Reeixit
24 de març
08:34:00[57]
USA - Delta II 7925-9.5 USA - Cape Canaveral SLC-17A USA - United Launch Alliance
USA - USA-203 (GPS IIR-20/M7) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica òrbita mitjana Navigation En òrbita Error parcial de vehicle
Operacional
25 de març
13:25[58]
USA - Hera USA - Fort Wingate LC-96 USA - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 25 de març Reeixit
Objectiu per la prova MIM-104 Patriot PAC-3, l'interceptor va fallar
26 de març
11:49:06
RUS - Soiuz-FG KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Soiuz TMA-14[14] Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 19 11 d'octubre
04:32
Reeixit
Vol espacial tripulat amb tres cosmonautes. Primer turista espacial en realitzar dos vols.

Abril[modifica]

3 d'abril
16:24
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
FRA - Eutelsat W2A Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
4 d'abril
00:31[59]
USA - Atlas V 421 USA - Cape Canaveral SLC-41 USA - United Launch Alliance
USA - USA-204 (WGS-2) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
5 d'abril
02:30:15[64][65]
PRK - Unha PRK - Tonghae PRK - KCST[66]
PRK - Kwangmyongsong-2 KCST[66] Destinat: Òrbita baixa[63] Tecnologia 5 d'abril Error de llançament[62]
Corea del Nord va afirmar el llançament com a reeixit,[60] no obstant no es van registrar objectes en òrbita.[61][62] Al maig, intencionalment es va llançar un coet amb una trajectòria suborbital com a prova del míssil Taepodong-2.[63]
7 d'abril ISR - Blue Sparrow ISR - F-15 Eagle, Israel ISR - Israeli Air Force
Israeli Air Force Suborbital Objectiu de l'Arrow-2 7 d'abril Reeixit
Objectiu de l'Arrow-2, interceptat amb èxit
7 d'abril ISR - Arrow-2 ISR - Negev ISR - Israel Aerospace Industries
IAI/Israeli Defense Forces Suborbital Prova d'ABM 7 d'abril Reeixit
Intercepció amb èxit d'un objectiu Blue Sparrow sobre el Mediterrani
10 d'abril
09:10
RUS - RS-12M Topol RUS - Plesetsk RUS - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 10 d'abril Reeixit
14 d'abril
16:16
Xina - Llarga Marxa 3C Xina - Xichang LA-2 Xina - CNSA
Xina - Compass-G2 CNSA Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
17 d'abril
11:17[67]
USA - FalconLaunch USA - White Sands USA - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Academy
USA - FalconLAUNCH VII Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Tecnologia 17 d'abril Reeixit
Apogeu: 108 km,[67] primer coet creat per estudiants que arriba a l'espai
20 d'abril
01:15
IND - PSLV-CA IND - Satish Dhawan SLP IND - ISRO
IND - RISAT-2 ISRO Òrbita baixa Imatgeria de radar En òrbita Operacional
IND - ANUSAT Anna Òrbita baixa Tecnologia 18 d'abril 2012 Reeixit
20 d'abril
08:16
UKR - Zenit-3SL NOR - Ocean Odyssey Nacions Unides - Sea Launch
ITA - Sicral-1B ASI Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
22 d'abril
02:55
Xina - Llarga Marxa 2C Xina - Taiyuan LC-1 Xina - CNSA
Xina - Yaogan-6 CNSA Heliocèntrica Teledetecció En òrbita Operacional
29 d'abril
16:58
RUS - Soiuz-U RUS - Plesetsk Site 16/2 RUS - VKS
RUS - Kosmos 2450 (Kobal't-M) VKS Òrbita baixa Imatgeria òptica 27 de juliol Reeixit

Maig[modifica]

2 de maig
14:02[10]
USA - SpaceLoft XL USA - Spaceport America USA - UP Aerospace
USA - SL-3 NMSGC Suborbital Investigació estudiantil 2 de maig Error de llançament
USA - Discovery Celestis Suborbital Sepultura espacial
Va fallar en arribar a l'espai a causa d'una separació prematura de la càrrega mentre encara estava el coet en ignició[10][68]
5 de maig
20:24:25[14][59]
USA - Delta II 7920-10C USA - Vandenberg SLC-2W USA - United Launch Alliance
USA - USA-205 (STSS-ATRR) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica/MDA Òrbita baixa Defensa de míssils
Tecnologia
En òrbita Operacional
7 de maig
02:42:00[69]
USA - Terrier-Orion[69] AUS - Woomera AUS - DSTO
AUSUSA - HiFIRE 0 DSTO/AFRL Suborbital Tecnologia 7 de maig Reeixit
7 de maig
18:37
RUS - Soiuz-U KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Progress M-02M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 13 de juliol
16:28:47
Reeixit
Vol de l'ISS 33P
11 de maig
18:01
USA - Transbordador espacial Atlantis[48] USA - Kennedy LC-39A USA - United Space Alliance
USA - STS-125[70] NASA[71] Òrbita baixa (HST) Vol en servei al HST[72][73] 24 de maig
15:39
Reeixit
Vol espacial tripulat amb set astronautes, missió final del Transbordador Espacial al Telescopi Espacial Hubble
14 de maig[74]
13:12
EU - Ariane 5ECA FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
EU - Herschel[75] ESA L-2 Terra/Sol Astronomia de IR En òrbita Operacional
EU - Planck[76] ESA L₂ Terra-Sol Astronomia En òrbita Operacional
16 de maig
00:57
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
BMU - ProtoStar II ProtoStar Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
19 de maig
04:36
IND - Agni II IND - Integrated Test Range IND - Indian Army/DRDO
Indian Army/DRDO Suborbital Prova de míssils +127 segons Error de llançament
Pèrdua de control, va caure al mar fent 203 km[77]
19 de maig
23:55
USA - Minotaur I USA - MARS LP-0B USA - Orbital Sciences
USA - TacSat-3 USAF-RL Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
USA - PharmaSat NASA Òrbita baixa Biològic En òrbita Operacional
USA - AeroCube 3 Aerospace Corporation Òrbita baixa Tecnologia 6 de gener 2011 Reeixit
USA - HawkSat I[78] HISS Òrbita baixa Tecnologia[78] 4 de setembre 2011 Reeixit
USA - CP-6[78] CalPoly Òrbita baixa Tecnologia 6 d'octubre 2011 Reeixit
Totes les càrregues excepte el TacSat-3 i el Pharmasat són CubeSats
20 de maig[56] IRN - Sejjil-2 IRN - Semnan IRN - IGRC
IGRC Suborbital Prova de míssils 20 de maig Reeixit
apogeu: 800 km
21 de maig
21:53
RUS - Soiuz-2.1a/Fregat RUS - Plesetsk Site 43/4 RUS - RVSN
RUS - Meridian 2[56] VKS Destinat: Molnia
Assolit: òrbita mitjana
Comunicacions En òrbita Error de llançament[7]
El nucli de la segona etapa del vehicle es va aturar abans de cinc segons,[79] tracten de compensar amb el Fregat resultant en l'esgotament de propel·lent durant la segona dels tres ignicions[56] El satèl·lit va arribar a una òrbita més baixa del previst, i tot i que s'esperava recuperar l'estat en ple funcionament[80] was unable to recover[7]
22 de maig
10:32[81]
USA - Nike-Orion SWE - Esrange EU - EuroLaunch
GER - MAPHEUS DLR Suborbital Tecnologia 22 de maig Reeixit
apogeu: 140.8 km[81]
26 de maig USA - UGM-133 Trident II D5 UKHMS Victorious UK - Royal Navy
Royal Navy Suborbital Prova de míssils 26 de juliol Reeixit
27 de maig
10:34:42
RUS - Soiuz-FG KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Soiuz TMA-15 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 20 1 de desembre
07:17
Reeixit
Vol espacial tripulat amb tres cosmonautes, es va establir la primera tripulació permanent de sis persones a l'ISS
28 de maig
16:52
USA - Terrier-Orion USA - Wallops Island USA - NASA
USA - SOAREX VII NASA Suborbital 28 de maig Reeixit
29 de maig BRA - Orion BRA - Alcântara BRA - AEB
BRA - Maracati 1 INPE Suborbital Microgravetat 29 de maig Reeixit

Juny[modifica]

6 de juny USA - Terrier-Lynx USA - San Nicolas USA - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu YAL-1 6 de juny Reeixit
apogeu: 100 km
13 de juny USA - Terrier-Lynx USA - San Nicolas USA - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu de YAL-1 13 de juny Reeixit
apogeu: 100 km
18 de juny[82]
21:32
USA - Atlas V 401 USA - Cape Canaveral SLC-41 USA - United Launch Alliance
USA - LRO NASA Selenocèntrica Orbitador lunar En òrbita Operacional
USA - LCROSS NASA Òrbita alta (TLI) Impactador lunar 9 d'octubre
11:37
Reeixit
El LCROSS va observar l'etapa superior impactant al cràtert Cabeus a la Lluna a les 11:31 del 9 d'octubre poc abans del seu propi impacte en el mateix cràter. La nau espacial LCROSS va confirmar la presència d'aigua al Pol Sud lunar.[5]
21 de juny
21:50
UKR - Zenit-3SLB KAZ - Baikonur Site 45/1 Nacions Unides - Land Launch
MYS - MEASAT-3a MEASAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
26 de juny
09:30
USA - Terrier-Orion USA - Wallops Island LA-2 USA - NASA
USA - RockOn! Colorado Suborbital Investigació estudiantil 09:45 Reeixit
27 de juny
07:30
CAN - Black Brant IX USA - White Sands LC-36 USA - NASA
USA - DICE Colorado Suborbital Astronomia UV 07:40 Error del vehicle[83]
27 de juny
22:51[84]
USA - Delta IV-M+ (4,2) USA - Cape Canaveral SLC-37B USA - United Launch Alliance
USA - GOES 14 (GOES-O) NOAA/NASA Geoestacionari Clima En òrbita Operacional
29 de juny
10:01
USA - LGM-30G Minuteman III USA - Vandenberg USA - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
USA - GT-199GM Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 29 de juny Reeixit
30 de juny
19:10
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
USA - Sirius FM-5 (RadioSat-5) Sirius XM Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional

Juliol[modifica]

1 de juliol[85]
19:52
EU - Ariane 5ECA FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
USA - TerreStar-1 TerreStar Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
6 de juliol
01:26
RUS - Rókot/Briz-KM RUS - Plesetsk Site 133/3 RUS - VKS
RUS - Kosmos 2451 (Rodnik) VKS Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
RUS - Kosmos 2452 (Rodnik) VKS Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
RUS - Kosmos 2453 (Rodnik) VKS Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
13 de juliol
01:20[86]
RUS - R-29RMU Sineva RUS - K-84 Ekaterinburg, Pol Nord RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 13 de juliol Reeixit
Transportava deu vehicles de reentrada, va impactar a la zona de proves de Kura
13 de juliol
23:50[86]
RUS - R-29RMU Sineva RUS - K-117 Bryansk, Pol Nord RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 14 de juliol Reeixit
Transportava deu vehicles de reentrada, va impactar a la zona de proves de Chizha
14 de juliol
03:35[87]
USA - Falcon 1 MHL - Omelek USA - SpaceX
MYS - RazakSat-1 (MACSat) ATSB Òrbita baixa Imatgeria En òrbita Operacional
Vol final del Falcon 1[4]
15 de juliol[84]
22:03
USA - Transbordador espacial Endeavour[49] USA - Kennedy LC-39A USA - United Space Alliance
USA - STS-127 NASA Òrbita baixa (ISS) Construcció de la ISS 31 de juliol
14:48
Reeixit
Nacions Unides - JEM-EF JAXA Òrbita baixa (ISS) component de la ISS En òrbita Operacional
USA - AggieSat 2 NASA Òrbita baixa Tecnologia 17 de març 2010
18:26[88]
Error parcial de vehicle
Reeixit
USA - BEVO-1 NASA Òrbita baixa Tecnologia Error parcial de vehicle
Reeixit
USA - Castor[89] NRL Òrbita baixa Atmosfèric 18 d'agost 2010
17:48[88]
Reeixit
USA - Pollux[89] NRL Òrbita baixa Atmosfèric 29 de març 2010 Reeixit
Vol espacial tripulat amb set astronautes, l'AggieSat 2 i el BEVO-1 es van designar col·lectivament al Dragonsat, el Castor i Pollux es van designar col·lectivament al ANDE-2, ambdós desplegats el 30 de juliol; Dragonsat a les 12:34:30 UTC i l'ANDE-2 a les 17:23:02; Els satèl·lits Dragonsat van fracassar en separar-se l'un de l'altre
16 de juliol[90] RUS - RSM-56 Bulava RUS - TK-208 Dmitri Donskoi, Mar Blanc RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 16 de juliol Error de llançament
First stage malfunction[90]
21 de juliol
03:57:43
RUS - Kosmos-3M RUS - Plesetsk Site 132/1 RUS - RVSN
RUS - Kosmos 2454 (Parus) VKS Òrbita baixa Navegació
Communications
En òrbita Operacional
RUS - Sterkh-1 Roskosmos Òrbita baixa Comunicacions
Recerca i rescat
En òrbita Operacional
22 de juliol
03:40
USA - LRALT C-17 Globemaster III, Oceà Pacífic USA - MDA
MDA/IMDO Suborbital Prova d'ABM 22 de juliol Reeixit
Objectiu per la prova Arrow, interceptor eliminat del llançament
24 de juliol
10:56:51
RUS - Soiuz-U KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Progress M-67 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 27 de setembre
10:19:11
Reeixit
Final flight of original Progress-M; ISS flight 34P
29 de juliol
18:46
UKR - Dnepr-1 KAZ - Baikonur Site 109/95 RUS - ISC Kosmotras
UAE - DubaiSat-1 EIAST Heliocèntrica Imatgeria En òrbita Operacional
ESP - Deimos-1 Deimos Space Heliocèntrica Imatgeria En òrbita Operacional
UK - UK-DMC 2 BNSC (2009-2010)
UKSA (2010—)
Heliocèntrica Imatgeria En òrbita Operacional
ESP - Nanosat 1B INTA Òrbita baixa Imatgeria En òrbita Operacional
ARG - AprizeSat-3 LatinSat Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
ARG - AprizeSat-4 LatinSat Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
31 de juliol
03:40
USA - Kauai USA - MDA
MDA Suborbital Prova d'ABM 31 de juliol Reeixit
Objectiu per la prova Stellar Avenger, interceptat amb èxit
31 de juliol
03:42
USA - RIM-161 Standard Missile 3 USA - USS Hopper USA - MDA
USA - Stellar Avenger MDA Suborbital Prova d'ABM 31 de juliol Reeixit
31 de juliol
04:00[86]
USA - Kauai USA - MDA
USA - FTX-06 Event 1 MDA Suborbital Prova d'ABM 31 de juliol Reeixit
Objectiu de radar per l'exercici després del Stellar Avenger, no es va interceptar

Agost[modifica]

11 d'agost
04:50
CAN - Black Brant IX USA - San Nicolas USA - NASA
USA - MARTI Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova d'ABL 11 d'agost Reeixit
11 d'agost
19:47
RUS - Proton-M/Briz-M KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
Xina - AsiaSat 5 AsiaSat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
17 d'agost
10:35:00
USA - Delta II 7925-9.5 USA - Cape Canaveral SLC-17A USA - United Launch Alliance
USA - USA-206 (GPS IIR-21/M8) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
Vol final del SLC-17A,[57] i llançament final del GPS IIR, vol final del Delta II 7925
17 d'agost
12:52:00
CAN - Black Brant IX USA - Wallops Island USA - NASA
USA - IRVE-II[91] NASA = Suborbital Tecnologia 17 d'agost Reeixit
21 d'agost
22:09
EU - Ariane 5ECA FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
JPN - JCSAT-12 JSAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
AUS - Optus D3 Optus Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
23 d'agost
16:01[92]
USA - LGM-30G Minuteman III USA - Vandenberg USA - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
USA - GT-200GM Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 23 d'agost Reeixit[92]
Va viatjar 6743 km[92]
25 d'agost[96]
08:00
RUSKOR - Naro-1 KOR - Naro[97] RUSKOR - Khrunichev/KARI[97]
KOR - STSAT-2A KARI[98] Destinat: Òrbita baixa Tecnologia 25 d'agost Error de llançament[99]
Vol inaugural del Naro-1,[93] primer intent de llançament orbital de Corea del Sud (amb assistència russa). Primer vol del Universal Rocket Module Angara (utilitzat com a primera etapa), part de la càrrega no es va separar del coet, no es va assolir l'òrbita.[94][95]
29 d'agost
03:59
USA - Space Shuttle Discovery USA - Kennedy LC-39A USA - United Space Alliance
USA - STS-128[100] NASA Òrbita baixa (ISS) Construcció de la ISS 11 de setembre
00:53
Reeixit
ITAUSA - Leonardo MPLM ASI/NASA Òrbita baixa (ISS) Logística Reeixit
Vol espacial tripulat amb set astronautes
31 d'agost
09:28[101]
Xina - Llarga Marxa 3B Xina - Xichang Xina - CNSA
IDN - Palapa-D Indosat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial de llançament
Operacional[102]
La tercera etapa va fallar durant el reinici[101] causa d'un malfuncionament del generador de gas[8]

Setembre[modifica]

3 de setembre[103] USA - UGM-133 Trident II D5 USA - USS West Virginia, Eastern Range USA - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 3 de setembre Reeixit
apogeu: 1000 km
4 de setembre[103] USA - UGM-133 Trident II D5 USA - USS West Virginia, Eastern Range USA - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 4 de setembre Reeixit
apogeu: 1000 km
8 de setembre
21:35
USA - Atlas V 401 USA - Cape Canaveral SLC-41 USA - United Launch Alliance
USA - USA-207 (PAN) Geoestacionari Comunicacions En òrbita Operacional
10 de setembre
17:01:46[104]
JPN - H-IIB JPN - Tanegashima LA-Y2 JPN - JAXA[105]
JPN - HTV-1 JAXA Òrbita baixa (ISS) Logística 1 de novembre
21:26
Reeixit
Vol inaugural del H-IIB i el H-II Transfer Vehicle, primer llançament del LA-Y2
14 de setembre
17:40[83]
CAN - Black Brant IX USA - White Sands LC-36 USA - NASA
USA - HERSCHEL NRL Suborbital Solar 14 de setembre Reeixit
17 de setembre
15:55
RUS - Soiuz-2.1b/Fregat KAZ - Baikonur Site 31/6 RUS - Roskosmos
RUS - Meteor M-1 Roskosmos Heliocèntrica Meteorologia En òrbita Operacional
RUS - Universitetsky-Tatyana-2[106] MSU Heliocèntrica Tecnologia En òrbita Operacional
RUS - Sterkh-2 Roskosmos Heliocèntrica Comunicacions
Recerca i rescat
En òrbita Operacional
RUS - UGATUSAT UGATU Heliocèntrica Imatgeria[107] En òrbita Operacional
RUS - BLITS Roskosmos Heliocèntrica Calibratge de radar En òrbita Operacional
RSA - Sumbandila Stellenbosch Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
RUS - IRIS Òrbita baixa Tecnologia[108] En òrbita Operacional
El IRIS va romandre intencionadament enganxat al tram superior del coet
17 de setembre
19:19:19
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
CAN - Nimiq 5 Telesat Canada Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional[109]
19 de setembre
23:32
CAN - Black Brant XII USA - Wallops Island LP-1 USA - NASA
USA - CARE[110] NRL Suborbital Aeronomia 19 de setembre Reeixit
23 de setembre
06:21[111]
IND - PSLV-CA IND - Satish Dhawan FLP IND - ISRO
IND - Oceansat-2 ISRO Heliocèntrica Oceanografia En òrbita Operacional
GER - BeeSat TU Berlin Heliocèntrica Tecnologia En òrbita Operacional
GER - UWE-2 Würzburg Heliocèntrica Tecnologia En òrbita Operacional
TUR - ITU-pSat1 ITU Heliocèntrica Tecnologia En òrbita Operacional
SUI - SwissCube-1 EPFL Heliocèntrica Atmosfèric En òrbita Operacional
GER - Rubin 9.1 OHB-System Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit
GER - Rubin 9.2 OHB-System Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit
Primer satèl·lit suís, la càrrega Rubin va romandre intencionadament enganxada al tram superior del coet
25 de setembre
12:20[112]
USA - Delta II 7920-10C USA - Cape Canaveral SLC-17B USA - United Launch Alliance
USA - USA-208 (STSS-Demo 1) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Tecnologia
Defensa de míssils
En òrbita Operacional
USA - USA-209 (STSS-Demo 2) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Tecnologia
Defensa de míssils
En òrbita Operacional
27 de setembre[103] IRN - Shahab 1 IRN - Iran IRN - IGRC
IGRC Suborbital Prova de míssils 27 de setembre Reeixit
Part de l'exercici Great Prophet IV, apogeu: 100 km
27 de setembre[103] IRN - Shahab 2 IRN - Iran IRN - IGRC
IGRC Suborbital Prova de míssils 27 de setembre Reeixit
Part de l'exercici Great Prophet IV, apogeu: 100 km
28 de setembre[103] IRN - Shahab 3 IRN - Iran IRN - IGRC
IGRC Suborbital Prova de míssils 28 de setembre Reeixit
Part de l'exercici Great Prophet IV, apogeu: 500 km
28 de setembre[103] IRN - Sejjil-1 IRN - Iran IRN - IGRC
IGRC Suborbital Prova de míssils 28 de setembre Reeixit
Part de l'exercici Great Prophet IV, apogeu: 800 km
30 de setembre
07:14
RUS - Soiuz-FG KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Soiuz TMA-16 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 21 18 de març 2010 Reeixit
Vol espacial tripulat amb tres cosmonautes

Octubre[modifica]

1 d'octubre
21:59[113]
EU - Ariane 5ECA FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
ESP - Amazonas-2 Hispasat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
GER - COMSATBw-1 Bundeswehr Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
6 d'octubre[114] RUS - R-29R Volna RUS - K-433 Svyatoy Georgiy Pobedonosets, Mar d'Okhotsk RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 6 d'octubre Reeixit
Transportava quatre vehicles de reentrada
7 d'octubre[114] RUS - R-29R Volna RUS - K-44 Ryazan, Mar d'Okhotsk RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 7 d'octubre Reeixit
Transportava quatre vehicles de reentrada
8 d'octubre
18:51[115]
USA - Delta II 7920 USA - Vandenberg SLC-2W USA - United Launch Alliance
USA - WorldView-2 DigitalGlobe Òrbita baixa Imatgeria En òrbita Operacional
12 d'octubre IND - Prithvi 2 IND - Orisa IND - Indian Air Force
Indian Air Force Suborbital Objectiu 12 d'octubre Reeixit
15 d'octubre
01:14
RUS - Soiuz-U KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Progress M-03M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 27 d'abril 2010
18:50:56
Reeixit
Vol de l'ISS 35P
16 d'octubre[114] USA - ARAV-B (Terrier-Oriole) USA - Kauai USA - MDA
USA - FTX-06 Event 2 MDA Suborbital Prova d'ABM 16 d'octubre Reeixit
Objectiu de radar, no es va interceptar
16 d'octubre[114] USA - ARAV-B (Terrier-Oriole) USA - Kauai USA - MDA
USA - FTX-06 Event 3 MDA Suborbital Prova d'ABM 16 d'octubre Reeixit
Objectiu de radar, no es va interceptar
18 d'octubre
16:12
USA - Atlas V 401 USA - Vandenberg SLC-3E USA - United Launch Alliance
USA - USA-210 (DMSP-5D3 F18) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica/NOAA Òrbita baixa Clima En òrbita Operational
28 d'octubre
04:00[114]
USA - Kauai USA - MDA
JMSDF/MDA Suborbital Prova d'ABM 28 d'octubre Reeixit
apogeu: 150 km, interceptat pel SM-3
28 d'octubre
04:04[114]
USA - RIM-161 Standard Missile 3 JPN - JDS Myoko, Oceà Pacífic JPN - JMSDF
JMSDF Suborbital Prova d'ABM 28 d'octubre Reeixit
apogeu: 150 km, no es va interceptar
29 d'octubre
20:00
EU - Ariane 5ECA FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
NOR - Thor-6 Telenor Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operational
NED - NSS-12 SES New Skies Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operational

Novembre[modifica]

1 de novembre[114] RUS - R-29RMU Sineva RUS - K-117 Bryansk, Mar de Barent RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 1 de novembre Reeixit
Transportava quatre vehicles de reentrada
2 de novembre
01:50
RUS - Rókot/Briz-KM RUS - Plesetsk Site 133/3 EURUS - Eurockot[116]
EU - SMOS[117] ESA Heliocèntrica Ciència terrestre En òrbita Operacional
EU - Proba-2 ESA Heliocèntrica Ciència terrestre En òrbita Operacional
5 de novembre[114] USA - ARAV-C (Talos-Castor) USA - Kauai USA - MDA
USA - FTX-06 Event 4 MDA Suborbital Prova d'ABM 5 de novembre Reeixit
Objectiu de radar, no es va interceptar
10 de novembre[59]
14:22
RUS - Soiuz-U KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Progress M-MIM2 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Recuperador orbital 8 de desembre
05:27[118]
Reeixit
Nacions Unides - Poisk (MRM-2) Roskosmos Òrbita baixa (ISS) component de la ISS En òrbita Operational
Vol de l'ISS 5R
12 de novembre
02:45[119]
Xina - Llarga Marxa 2C Xina - Jiuquan LA-4 Xina - CASC
Xina - Shijian XI-01 CASC Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
14 de novembre
02:30[120]
CAN - Black Brant IX USA - White Sands LC-36 USA - NASA
USA - CyXESS Colorado Suborbital Astronomia de raigs X[121] 14 de novembre Reeixit
16 de novembre[84]
19:28
USA - Transbordador espacial Atlantis[49] USA - Kennedy LC-39A USA - United Space Alliance
USA - STS-129 NASA Òrbita baixa (ISS) Construcció de la ISS 27 de novembre
14:44[122]
Reeixit
Nacions Unides - ExPRESS-1 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística de l'ISS En òrbita Operational
Nacions Unides - ExPRESS-2 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística de l'ISS En òrbita Operational
Vol espacial tripulat, llançant sis astronautes, i aterrant amb set
20 de novembre
10:44
RUS - Soiuz-U RUS - Plesetsk Site 16/2 RUS - RVSN
RUS - Kosmos 2455 (Lotos-S) VKS Òrbita baixa ELINT En òrbita Operational
22 de novembre
11:15[124]
BRA - VSB-30 SWE - Esrange EU - EuroLaunch
EU - TEXUS-46 ESA Suborbital Microgravetat 22 de novembre Reeixit
apogeu: 252 km[123]
23 de novembre
06:55[125]
USA - Atlas V 431 USA - Cape Canaveral SLC-41 USA - United Launch Alliance
Nacions Unides - Intelsat 14 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
23 de novembre
14:20[126]
IND - Agni II IND - Integrated Test Range IND - Indian Army/DRDO
Indian Army/DRDO Suborbital Prova de míssils 23 de novembre Error de llançament
Pèrdua de control després de la separació del segon tram[126]
24 de novembre
14:19[127]
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced[128] KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
FRA - Eutelsat W7 Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
28 de novembre
01:21
JPN - H-IIA 202 JPN - Tanegashima LA-Y1 JPN - Mitsubishi
JPN - IGS Optical 3[123] Òrbita baixa Reconeixement En òrbita Operacional
29 de novembre
09:00[124]
BRA - VSB-30 SWE - Esrange EU - EuroLaunch
EU - TEXUS-47 ESA Suborbital Microgravetat 29 de novembre Reeixit
apogeu: 264 km[123]
30 de novembre
01:38[123]
NZL - Atea-1 NZL - Great Mercury Island NZL - Rocket Lab
NZL - Manu Karere Rocket Lab Suborbital Vol de proves 30 de novembre Reeixit
apogeu: 120 km,[123] vol inaugural de l'Atea-1, primer vol espacial de Nova Zelanda
30 de novembre
21:00
UKR - Zenit-3SLB[129] KAZ - Baikonur Site 45/1 Nacions Unides - Land Launch
Nacions Unides - Intelsat 15 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional[130]

Desembre[modifica]

6 de desembre
01:47
USA - Delta IV-M+ (5,4) USA - Cape Canaveral SLC-37B USA - United Launch Alliance
USA - USA-211 (WGS-3) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Geosíncrona Comunicacions En òrbita Reeixit
Vol inaugural del Delta IV-M+ (5,4), satèl·lit final del Block I WGS
9 de desembre
06:45[123]
RUS - RSM-56 Bulava RUS - TK-208 Dmitri Donskoi, Mar Blanc RUS - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 9 de desembre Error de llançament
Pèrdua de control durant la ignició de la tercera etapa,[123] causat per una anomalia d'espiral al cel de Noruega
9 de desembre
08:42[131]
Xina - Llarga Marxa 2D Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2 Xina - CNSA
Xina - Yaogan-7 CNSA Heliocèntrica Teledetecció En òrbita Operacional
10 de desembre
11:35[123]
RUS - RS-12M Topol RUS - Kapustin Iar RUS - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 10 de desembre Reeixit
13 de desembre IND - Dhanush IND - INS Subhadra IND - Indian Navy
Indian Navy Suborbital Objectiu 13 de desembre Reeixit
14 de desembre
10:38[132]
RUS - Proton-M/DM-2 Enhanced KAZ - Baikonur Site 81/24 RUS - Khrunichev
RUS - Kosmos 2456 (GLONASS-M) VKS òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
RUS - Kosmos 2457 (GLONASS-M) VKS òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
RUS - Kosmos 2458 (GLONASS-M) VKS òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
14 de desembre
14:09[133]
USA - Delta II 7320 USA - Vandenberg SLC-2W USA - United Launch Alliance
USA - WISE NASA Heliocèntrica Astronomia de IR En òrbita Operacional
15 de desembre
02:31
Xina - Llarga Marxa 4C Xina - Taiyuan LC-2 Xina - CNSA
Xina - Yaogan-8 CNSA Heliocèntrica Teledetecció En òrbita Operacional[134]
Xina - Xi Wang 1 CNSA Heliocèntrica Ràdio per a novells En òrbita Operacional[134]
16 de desembre[123] IRN - Sejjil-2 IRN - Iran IRN - IGRC
IGRC Suborbital Prova de míssils 16 de desembre Reeixit
apogeu: 800 km
17 de desembre
03:25
USA - Terrier-Orion USA - Wallops Island USA - NASA
USA - HAROH[135] ERAU Suborbital Aeronomia 17 de desembre Reeixit
18 de desembre
16:26
EU - Ariane 5GS FRA - Kourou ELA-3 FRA - Arianespace
FRA - Helios IIB DGA Òrbita baixa Reconeixement En òrbita Operacional
Vol final de l'Ariane 5GS
19 de desembre[136] USA - UGM-133 Trident II D5 USA - USS Alaska USA - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Vol de proves 19 de desembre Reeixit
Demonstració de l'Operació Shakedown
20 de desembre
21:52
RUS - Soiuz-FG KAZ - Baikonur Site 1/5 RUS - Roskosmos
RUS - Soiuz TMA-17 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 22 2 de juny 2010
03:25
Reeixit
Vol espacial tripulat amb tres cosmonautes
24 de desembre[137] RUS - R-36M2 Voyevoda RUS - Dombarovsky RUS - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 24 de desembre Reeixit
29 de desembre
00:22
RUS - Proton-M/Briz-M Enhanced KAZ - Baikonur Site 200/39 RUSUSA - International Launch Services
USA - DirecTV-12 DirecTV Planificat: Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional

Encontres espacials[modifica]

Data Nau espacial Esdeveniment Comentaris
7 de febrer Cassini 50è sobrevol de Tità Apropament màxim: 960 km
12 de febrer[138] Okina Impacte lunar Cara oculta de la Lluna
17 de febrer Dawn Sobrevol de Mart Assistència gravitacional, acostament màxim de 549 km a les 00:28 GMT
1 de març[139] Chang'e 1 Impacte lunar Desorbitat el 07:36 i va impactar a les 08:13[139]
27 de març Cassini 51è sobrevol de Tità Apropament màxim: 960 km
4 d'abril Cassini 52è sobrevol de Tità Apropament màxim: 4150 km
20 d'abril Cassini 53è sobrevol de Tità Apropament màxim: 3600 km
5 de maig Cassini 54è sobrevol de Tità Apropament màxim: 3244 km
21 de maig Cassini 55è sobrevol de Tità Apropament màxim: 965 km
6 de juny Cassini 56è sobrevol de Tità Apropament màxim: 965 km
10 de juny[140] Kaguya Impacte lunar a les 18:25 UTC, al voltant del cràter Gill.
22 de juny Cassini 57è sobrevol de Tità Apropament màxim: 955 km
23 de juny LRO Inserció en òrbita selenocèntrica L'impuls de la insersió orbital va durar de les 09:47 a les 10:26 UTC
23 de juny LCROSS/Centaur Sobrevol lunar Assistència gravitacional per alinear l'impacte a l'octubre, Apropament màxim: 3200 km a les 10:30:33 UTC
8 de juliol Cassini 58è sobrevol de Tità Apropament màxim: 965 km
24 de juliol Cassini 59è sobrevol de Tità Apropament màxim: 955 km
9 d'agost Cassini 60è sobrevol de Tità Apropament màxim: 970 km
25 d'agost Cassini 61è sobrevol de Tità Apropament màxim: 970 km
17 de setembre Artemis P1 Sobrevol lunar Apropament màxim: 43875 km a les 00:49 UTC[141]
30 de setembre MESSENGER 3r sobrevol de Mercuri Assistència gravitacional, Apropament màxim: 229 km[142]
9 d'octubre AV-020 Centaur Impacte lunar Etapa superior de 2000 kg del coet Atlas V utilitzat en el llançament del LRO i el LCROSS. Va impactar en el cràter Cabeus[5] al pol sud lunar.[143] L'impacte va tenir lloc a les 11:31 UTC, i va ser observat pel LCROSS.
LCROSS (S-S/C) Impacte lunar Nau espacial de patrulla de 700 Kg. Desacoblat del Centaur a les 01:50 UTC, i va impactar al mateix cràter a les 11:37.
12 d'octubre Cassini 62è sobrevol de Tità Apropament màxim: 1300 km
2 de novembre Cassini 7è sobrevol d'Encèlad Apropament màxim: 103 kmNOP
13 de novembre Rosetta 3r sobrevol de la Terra Assistència gravitacional
21 de novembre Cassini 8è sobrevol d'Encèlad Apropament màxim: 1607 km
8 de desembre Artemis P1 Sobrevol lunar Apropament màxim: 16101 km a les 01:25 UTC[141]
12 de desembre Cassini 63è sobrevol de Tità Apropament màxim: 4850 km
28 de desembre Cassini 64è sobrevol de Tità Apropament màxim: 955 km
Els sobrevols distants i involuntaris de Dione, Mimes, Rea, Tetis i Tità per la Cassini van tenir lloc al llarg de l'any.

EVAs[modifica]

Inici Data/Hora Duració Hora fi Nau espacial Tripulació Comentaris
10 de març
16:22
4 hores
49 minuts
21:11 Expedition 18
ISS Pirs
 Rússia - Iuri Lontxakov
 Estats Units - Michael Fincke
Es va instal·lar l'experiment EXPOSE-R, eliminades les cintes de corretges al compatiment d'acoblament del Pirs, es va inspeccionar i fotografiar l'exterior de la part russa de l'estació.[144]
19 de març
17:16
6 hores
7 minuts
23:23 STS-119
ISS Quest
 Estats Units - Steven Swanson
 Estats Units - Richard R. Arnold
Es va instal·lar l'armadura del S6 a l'armadura S5, es van connectar els enllaços del S5/S6, alliberades les restriccions de llançament, eliminat pins de quilla, retirar i emmagatzemar les cobertes tèrmiques, i es va desplegar el radiador fotovoltaic del S6.[145]
21 de març
16:51
6 hores
30 minuts
23:21 STS-119
ISS Quest
 Estats Units - Steven Swanson
 Estats Units - Joseph M. Acaba
Preparació avançada de la zona de treball pel STS-127, instal·lació d'un sistema d'acoblament de càrrega no pressuritzada en l'armadura del P3, instal·lació d'una anetna de Global Positioning System al laboratori del Kibo, i panells d'imatgeria en infraroigs dels radiadors de les armadures del P1 i S1.[146][147] La instal·lació del transportador de càrrega va resultar amb èxit
23 de març
15:37
6 hores
27 minuts
22:04 STS-119
ISS Quest
 Estats Units - Joseph M. Acaba
 Estats Units - Richard R. Arnold
Recol·locació de l'equip de la tripulació, es completa la implementació del portador de càrrega, es lubrica el braç robòtic de l'estació, i es va acabar l'intercanvi de relés elèctrics dels giroscopis de l'estació.[148] La instal·lació del transportador de càrrega va resultar amb èxit
14 de maig
12:52
7 hores
20 minuts
20:12 STS-125
Transbordador espacial Atlantis -
 Estats Units - John M. Grunsfeld
 Estats Units - Andrew J. Feustel
Servei al HST: Es substitueix el WFPC-2 amb el WFC-3, es substitueix el Science Instrument Command and Data Handling Unit, es lubriquen les tres portetes i s'instal·la el SCM.[149][150][151]
15 de maig
12:49
7 hores
56 minuts
20:46 STS-125
Atlantis
 Estats Units - Michael J. Massimino
 Estats Units - Michael T. Good
Servei al HST: Es substitueix el giroscopi de detecció, s'elimina una de les dues bateries.[152][153]
16 de maig
13:35
6 hores
36 minuts
20:11 STS-125
Atlantis
 Estats Units - John M. Grunsfeld
 Estats Units - Andrew J. Feustel
Servei al HST: Es substitueix el COSTAR amb el COS. Es repara l'ACS, es realitzen tasques en l'EVA-5.[154]
17 de maig
13:45
8 hores
2 minuts
21:47 STS-125
Atlantis
 Estats Units - Michael J. Massimino
 Estats Units - Michael T. Good
Servei al HST: Es repara el Space Telescope Imaging Spectrograph.[155]
18 de maig
13:20
7 hores
2 minuts
20:22 STS-125
Atlantis
 Estats Units - John M. Grunsfeld
 Estats Units - Andrew J. Feustel
Servei al HST: Servei final al HST EVA, EVA final des del Transbordador espacial. Es substitueix la segona bateria, s'instal·la el FGS-3, es substitueix part de l'aïllament i una coberta de l'antena de baix guany.[156][157][158]
5 de juny
07:52
4 hores
54 minuts
12:46 Expedition 20
ISS Pirs
 Rússia - Guennadi Pàdalka
 Estats Units - Michael R. Barratt
Es prepara el compartiment de transferència de mòdul del Zvezda per l'arribada del mòdul Poisk, s'instal·la l'antena d'acoblament pel mòdul i es fotografia per a l'avaluació a terra, també es fotografia la grúa Strela-2. Primer ús del vestit espacial Orlan-MK.[159][160][161]
10 de juny
06:55
12 minuts 07:07 Expedition 20
ISS Zvezda
 Rússia - Guennadi Pàdalka
 Estats Units - Michael R. Barratt
Passeig espacial intern en el compartiment despressuritzat del Zvezda, es substitueix una de les escotilles del Zvezda amb el con d'acoblament, en preparació per l'acoblament del Poisk, a finals d'aquest any.[162]
18 de juliol
16:19
5 hores
32 minuts
21:51 STS-127
ISS Quest
 Estats Units - David Wolf
 Estats Units - Timothy L. Kopra
JEF instal·lat i desplegat el P3 nadir UCCAS. Del motor exterior del zenit del S3 s'ajorna el desplegament del PAS per falta de temps.
20 de juliol
15:27
6 hores
53 minuts
22:20 STS-127
ISS Quest
 Estats Units - David Wolf
 Estats Units - Thomas Marshburn
Es transfereix el Orbital Replacement Units (ORUs) des del Shuttle Integrated Cargo Carrier (ICC) al External Stowage Platform-3 (ESP-3). Es transfereixen materials inclosos l'antena d'alt guany, el sistema de refrigeració de la bomba del mòdul i les peces de recanvi per a la Mobile Servicing System. S'ajorna la instal·lació del JEF Visual Equipment (JEF-VE) en la secció més avançada per falta de temps.
22 de juliol
14:32
5 hores
59 minuts
20:31 STS-127
ISS Quest
 Estats Units - David Wolf
 Estats Units - Christopher Cassidy
Feina de preparació del JPM, ICS-EF MLI, i substitució de la bateria del P6 (2 de 6 unitats). L'EVA es va veure interrompuda a causa dels alts nivells de Plantilla:Co2 en el vestit espacial d'en Cassidy.
24 de juliol
13:54
7 hores
12 minuts
21:06 STS-127
ISS Quest
 Estats Units - Christopher Cassidy
 Estats Units - Thomas Marshburn
Substitució de la bateria del P6 (final 4 de 6).
27 de juliol
11:33
4 hores
54 minuts
16:27 STS-127
ISS Quest
 Estats Units - Christopher Cassidy
 Estats Units - Thomas Marshburn
Reajust en la coberta termal del SPDM, reconfiguració del panell de connexions del Z1, instal·lació d'equips visuals del JEM (JEM-VE) (a proa i a popa), i reconfiguracions JEM-LTA. El desplegament del S3 Nadir PAS (exterior) va ser ajornat a una missió posterior.
1 de setembre
21:49
6 hores
35 minuts
2 de setembre
04:24
STS-128
ISS Quest
 Estats Units - John D. Olivas
 Estats Units - Nicole P. Stott
Es prepara la substitució del tanc buit d'amoníac en l'armadura del port de l'estació. Es recuperen els experiments MISSE-6 i EuTEF muntats a l'exterior del Columbus, i els van guardar a la zona de càrrega del transbordador per al seu retorn a la Terra. Na Nicole Stott es converteix en la desena dona en dur a terme un passeig espacial.
3 de setembre
22:13
6 hores
39 minuts
4 de setembre
04:51
STS-128
ISS Quest
 Estats Units - John D. Olivas
 Suècia - Christer Fuglesang
Es mou el nou tanc d'amoníac de la zona de càrrega del transbordador a la seva ubicació de l'estació. El nou tanc, que pesa sobre els 820 kg, va ser la massa més gran mai moguda per astronautes en passeig espacial. Amb aquest passeig espacial, en Christer Fuglesang fou la primera persona, sense formar part d'un programa espacial americà o rus, en haver participat en quatre o més passeigs espacials.
5 de setembre
20:39
7 hores
1 minute
6 de setembre
03:40
STS-128
ISS Quest
 Estats Units - John D. Olivas
 Suècia - Christer Fuglesang
Es prepara l'arribada del Tranquility posant cables que subjecten l'armadura d'estribord i el Unity, la zona s'ubicarà el Tranquility. Els astronautes van substituir un dispositiu sensor de comunicacions, van col·locar dos noves antenes GPS, es desplega el PAS en l'armadura del S3, i es substitueix un interruptor de circuit.
19 de novembre
14:24
6 hores
37 minuts
21:01 STS-129
ISS Quest
 Estats Units - Michael Foreman
 Estats Units - Robert Satcher
S'instal·la una antena de reserva a la carcassa de l'estació i un suport per a les línies d'amoníac en la Unity. Es lubrica els mecanismes de moviment del Payload Orbital Replacement Unit Attachment Device en el Mobile Base System i es lubriquen les anelles del braç robòtic japonès de l'estació. Es desplega a l'exterior del S3 el Payload Attach System.
21 de novembre
14:31
6 hores
8 minuts
20:39 STS-129
ISS Quest
 Estats Units - Michael Foreman
 Estats Units - Randolph Bresnik
S'instal·la el GATOR (Grappling Adaptor to On-Orbit Railing) al Columbus i una antena de radioaficionat addicional. S'instal·la en la carcassa de l'antenna una càmera de video sense fil. Es mou el Floating Potential Measurement Unit que registra la potència elèctrica de l'estació mentre gira al voltant de la Terra. Desplegat dos suports per subjectar la càrrega en l'armadura.
23 de novembre
13:24
5 hores
42 minuts
19:06 STS-129
ISS Quest
 Estats Units - Robert Satcher
 Estats Units - Randolph Bresnik
S'instal·la un nou High Pressure Gas Tank (HPGT) en el Quest. S'instal·la el MISSE-7A i 7B en el ELC-2. Es capturen dos micrometeoroides i brossa espacial (MMOD) en les armadures del External Stowage Platform #2. Reubicació d'ancoratge per als peus, es va donar a conèixer un pern de l'Ammonia Tank Assembly, s'instal·la les cobertes tèrmiques en les càmeres del sistema de servei mòbili el Canadarm 2. Es van treballar els cables de l'escalfador en l'adaptador d'acoblament.

Resum de llançaments orbitals[modifica]

Per país[modifica]

  Xina (PRC)
  Europa
  Índia
  Internacional
  Iran
  Japó
  Corea del Nord
  Rússia
  Corea del Sud
Intents de llançaments orbitals per país el 2009
País Llançaments Reeixits Errors Errors
parcials
Comentaris
 Europa - Europa 7 7 0 0
Índia Índia 2 2 0 0
 Nacions Unides - Internacional 4 4 0 0 Sea/Land Launch
Iran Iran 1 1 0 0 Primer llançament orbital amb èxit[2]
Japó Japó 3 3 0 0
Corea del Nord Corea del Nord 1 0 1 0 Resultat disputat[60][62]
República Popular de la Xina República Popular de la Xina 6 5 0 1
Rússia Rússia/ CEI - CIS 29 28 1 0
Corea del Sud Corea del Sud 1 0 1 0 Amb assistència russa
Estats Units Estats Units 24 23 1 0

Per coet[modifica]

Per família[modifica]

Família País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Angara Rússia Rússia 1 0 1 0 Vol inaugural
Ariane  Europa 7 7 0 0
Atlas Estats Units Estats Units 5 5 0 0
Delta Estats Units Estats Units 11 11 0 0
Falcon Estats Units Estats Units 1 1 0 0
H-II Japó Japó 3 3 0 0
Llarga Marxa República Popular de la Xina República Popular de la Xina 6 5 0 1
Minotaur Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Pegasus Estats Units Estats Units 1 0 1 0
R07R-7 Rússia Rússia 13 12 1 0
R14R-14 Rússia Rússia 1 1 0 0
R36R-36 Ucraïna 2 2 0 0
Safir Iran Iran 1 1 0 0 Primer llançament amb èxit[2]
SLV Índia Índia 2 2 0 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units 5 5 0 0
Unha Corea del Nord Corea del Nord 1 0 1 0 Resultat disputat[60][62]
Universal Rocket Rússia Rússia 13 13 0 0
Energia Ucraïna 4 4 0 0

Per tipus[modifica]

Coet País Família Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane 5  Europa Ariane 7 7 0 0
Atlas V Estats Units Estats Units Atlas 5 5 0 0
Delta II Estats Units Estats Units Delta 8 8 0 0
Delta IV Estats Units Estats Units Delta 3 3 0 0
Dnepr Ucraïna R-36 1 1 0 0
Falcon 1 Estats Units Estats Units Falcon 1 1 0 0 Retirat[4]
H-IIA Japó Japó H-II 2 2 0 0
H-IIB Japó Japó H-II 1 1 0 0 Vol inaugural
Kosmos Rússia Rússia R-12/R-14 1 1 0 0
Llarga Marxa 2 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 3 0 0
Llarga Marxa 3 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 1 0 1
Llarga Marxa 4 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 1 1 0 0
Minotaur I Estats Units Estats Units Minotaur 1 1 0 0
Naro Rússia Rússia
Corea del Sud Corea del Sud
Angara 1 0 1 0 Vol inaugural
Proton Rússia Rússia Universal Rocket 10 10 0 0
PSLV Índia Índia SLV 2 2 0 0
Safir Iran Iran Safir 1 1 0 0
Soiuz Rússia Rússia R-7 13 12 1 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units Transbordador espacial 5 5 0 0
Taurus Estats Units Estats Units Pegasus 1 0 1 0
Tsyklon Ucraïna R-36 1 1 0 0 Retirat[3]
Unha Corea del Nord Corea del Nord Unha 1 0 1 0
UR-100 Rússia Rússia Universal Rocket 3 3 0 0
Zenit Ucraïna Energia 4 4 0 0

Per configuració[modifica]

Coet País Tipus Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane 5ECA  Europe Ariane 5 6 6 0 0
Ariane 5GS  Europe Ariane 5 1 1 0 0 Retirat
Atlas V 401 Estats Units Estats Units Atlas V 3 3 0 0
Atlas V 421 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Atlas V 431 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Delta II 7320 Estats Units Estats Units Delta II 2 2 0 0
Delta II 7920 Estats Units Estats Units Delta II 3 3 0 0
Delta II 7925 Estats Units Estats Units Delta II 3 3 0 0 Retirat
Delta IV-H Estats Units Estats Units Delta IV 1 1 0 0
Delta IV-M+(4,2) Estats Units Estats Units Delta IV 1 1 0 0
Delta IV-M+(5,4) Estats Units Estats Units Delta IV 1 1 0 0 Vol inaugural
Dnepr-1 Ucraïna Dnepr 1 1 0 0
Falcon 1 Estats Units Estats Units Falcon 1 1 0 0
H-IIA 202 Japó Japó H-IIA 2 2 0 0
H-IIB 304 Japó Japó H-IIB 1 1 0 0 Vol inaugural
Kosmos-3M Rússia Rússia Kosmos 1 1 0 0
Llarga Marxa 2C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 2 2 0 0
Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 1 1 0 0
Llarga Marxa 3B República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 0 0 1
Llarga Marxa 3C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Llarga Marxa 4C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Minotaur I Estats Units Estats Units Minotaur I 1 1 0 0
Naro-1 Rússia Rússia
Corea del Sud Corea del Sud
Naro 1 0 1 0 Vol inaugural
Proton-K/DM-2 Rússia Rússia Proton 1 1 0 0
Proton-M/DM-2 Rússia Rússia Proton 1 1 0 0
Proton-M/Briz-M Rússia Rússia Proton 8 8 0 0
PSLV-CA Índia Índia PSLV 2 2 0 0
Rókot/Briz-KM Rússia Rússia UR-100 3 3 0 0
Safir Iran Iran Safir 1 1 0 0
Soiuz-2.1a/Fregat Rússia Rússia Soiuz 1 0 1 0
Soiuz-2.1b/Fregat Rússia Rússia Soiuz 1 1 0 0
Soiuz-FG Rússia Rússia Soiuz 4 4 0 0
Soiuz-U Rússia Rússia Soiuz 7 7 0 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units Transbordador espacial 5 5 0 0
Taurus-XL 3110 Estats Units Estats Units Taurus 1 0 1 0
Tsyklon-3 Ucraïna Tsyklon 1 1 0 0 Retirat[3]
Unha Corea del Nord Corea del Nord Unha 1 0 1 0
Zenit-3SL Ucraïna Zenit 1 1 0 0
Zenit-3SLB Ucraïna Zenit 3 3 0 0

Per zona de llançament[modifica]

Lloc País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Baikonur Kazakhstan Kazakhstan 24 24 0 0
Cape Canaveral Estats Units Estats Units 11 11 0 0
Jiuquan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 2 2 0 0
Kennedy Estats Units Estats Units 5 5 0 0
Kwajalein Atoll Illes Marshall Illes Marshall 1 1 0 0
Kourou França França 7 7 0 0
MARS Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Ocean Odyssey  Nacions Unides - Internacional 1 1 0 0
Naro Corea del Sud Corea del Sud 1 0 1 0 Primer llançament
Plesetsk Rússia Rússia 8 7 1 0
Satish Dhawan Índia Índia 2 2 0 0
Semnan Iran Iran 1 1 0 0
Taiyuan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 2 2 0 0
Tanegashima Japó Japó 3 3 0 0
Tonghae Corea del Nord Corea del Nord 1 0 1 0
Vandenberg Estats Units Estats Units 6 5 1 0
Xichang República Popular de la Xina República Popular de la Xina 2 1 0 1

Per òrbita[modifica]

Règim orbital Llançaments Assolits No Assolits Assolits Accidentalment Comentaris
No van assolir l'òrbita 0 N/A 0 N/A 0 N/A 3
Òrbita baixa 43 40 3 0 14 cap a l'ISS, 1 al HST, Inclou l'error de llançament disputat de Corea del Nord
Òrbita mitjana 3 3 0 2
Geosíncrona/transferència 24 23 1 0
Òrbita alta 3 2 1 0 S'inclou les òrbites altament el·líptiques i de Molnia i trajectòries trans-lunar.
Heliocèntrica 1 1 0 0

Referències[modifica]

  1. «It's a First! Swiss Satellite In Space – This Cube Isn't Cheese». A celebration at Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Satnews Daily, 21-09-2009. [Consulta: 25 setembre 2009].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 McDowell, Jonathan. «Issue 606». Jonathan's Space Report. Arxivat de l'original el 2017-04-05. [Consulta: 5 febrer 2009].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Barbosa, Rui C. «Russian Tsyklon-3 bows out with CORONAS launch». NASASpaceflight.com, 30-01-2009. Arxivat de l'original el 2 de febrer 2009. [Consulta: 30 gener 2009].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Falcon 1». Space Exploration Technologies Corporation. Arxivat de l'original el 2011-12-01. [Consulta: 14 setembre 2010].
  5. 5,0 5,1 5,2 «LCROSS Impact Data Indicates Water on Moon». NASA, 13-11-2009. Arxivat de l'original el 2012-01-11. [Consulta: 20 desembre 2009].
  6. Lakdawalla, Emily. «Third Time's No Charm: MESSENGER's Third Gravity Assist Reeixit, But "Safe Mode" Interrupts Science». The Planetary Society, 30-09-2009. Arxivat de l'original el 2009-10-05. [Consulta: 20 desembre 2009].
  7. 7,0 7,1 7,2 Zak, Anatoly. «The Meridian satellite (14F112)». RussianSpaceWeb. Arxivat de l'original el 26 de maig 2011. [Consulta: 3 maig 2011].
  8. 8,0 8,1 8,2 de Selding, Peter B. «març-mishap.html Burn-through Blamed in China Llarga Marxa Mishap». Space News, 19-11-2009. [Consulta: 19 desembre 2009].[Enllaç no actiu]
  9. «Spacecraft Query Results». Master Catalog Search. NSSDC. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 24 maig 2010].
  10. 10,0 10,1 10,2 SpaceLoft SL-3 Mission Summary. UP Aerospace, 30 de novembre 2009. 
  11. Clark, Stephen. «Court filings detail Sea Launch's bankruptcy». Spaceflight Now, 24-06-2009. [Consulta: 1r gener 2010].
  12. 12,0 12,1 Clark, Stephen. «Rocket barons share thoughts on launch industry». Spaceflight Now, 20-11-2009. Arxivat de l'original el 31 de desembre 2009. [Consulta: 1r gener 2010].
  13. Ray, Justin. «Mission Status Center». D337 Delta Launch Report. Spaceflight Now, 14-01-2009. Arxivat de l'original el 18 de gener 2009. [Consulta: 14 gener 2009].
  14. 14,0 14,1 14,2 «Spaceflight Now - Tracking Station - Worldwide launch schedule». Arxivat de l'original el 2010-06-04. [Consulta: 15 novembre 2008].
  15. McDowell, Jonathan. «Issue 605». Jonathan's Space Report. Arxivat de l'original el 2018-10-07. [Consulta: 18 gener 2009].
  16. (2009-01-23). "Launch Result of the IBUKI (GOSAT) by H-IIA Launch Vehicle No. 15". Nota de premsa. Consulta: 2009-02-11. Arxivat 2013-06-21 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2013-06-21. [Consulta: 4 juliol 2012].
  17. «小型実証衛星1型(SDS-1)成果概要と運用終了» (en japanese), 22-09-2010. [Consulta: 23 setembre 2010].
  18. «東大阪宇宙開発協同組合 SOHLA» (en japanese). Arxivat de l'original el 12 de setembre 2008. [Consulta: 21 octubre 2008].
  19. «小型人工衛星「まいど1号」運用終了のお知らせ» (PDF) (en japanese). SOHLA, 16-10-2009. Arxivat de l'original el 2011-07-16. [Consulta: 17 octubre 2009].
  20. «SPRITE-SAT: a Small Satellite for Scientific Discovery». Arxivat de l'original el 1 de març 2009. [Consulta: 24 gener 2009].
  21. «小型人工衛星「かがやき」» (en japanese). Arxivat de l'original el 2009-03-06. [Consulta: 21 octubre 2008].
  22. «ソラン株式会社» (en japanese). Arxivat de l'original el 2008-09-12. [Consulta: 21 octubre 2008].
  23. «PRISM Project». Arxivat de l'original el 2009-06-30. [Consulta: 21 octubre 2008].
  24. «香川衛星開発プロジェクトSTARS» (en japanese). Arxivat de l'original el 2008-10-05. [Consulta: 21 octubre 2008].
  25. «「香川衛星STARS」の愛称決定!多数のご応募ありがとうございました!» (en japanese). Arxivat de l'original el 2008-12-27. [Consulta: 25 desembre 2008].
  26. «航空高専衛星プロジェクトKKS-1» (en japanese). Arxivat de l'original el 2008-09-28. [Consulta: 21 octubre 2008].
  27. «S-310-39実験班:アンドーヤ便り» (en japanese). JAXA. [Consulta: 22 gener 2009].
  28. 28,0 28,1 «Busy rocket season to launch at Poker Flat Research Range». Physorg.com, 12-01-2009. Arxivat de l'original el 13 de gener 2009. [Consulta: 12 gener 2009].
  29. «Солнце не смогло оживить научный спутник "Коронас-Фотон"». RIA Novosti, 18-04-2010. Arxivat de l'original el 19 d'abril 2010. [Consulta: 19 abril 2010].
  30. 30,0 30,1 McDowell, Jonathan. «Issue 607». Jonathan's Space Report, 02-03-2009. Arxivat de l'original el 2009-08-30. [Consulta: 9 abril 2009].
  31. «Iran to launch its first satellite by next weekend - president». RIA Novosti, 16-08-2008. Arxivat de l'original el 17 d'agost 2008. [Consulta: 16 agost 2008].
  32. «ULA Delta II launches on third attempt with NASA’s NOAA-N Prime». NASASpaceflight.com, 04-02-2009. Arxivat de l'original el 7 de febrer 2009. [Consulta: 6 febrer 2009].
  33. «Произведен успешный пуск РКН «Союз-У» с ТГК «Прогресс М-66»» (en rus). Roskosmos, 10-02-2009. [Consulta: 11 febrer 2009].[Enllaç no actiu]
  34. «Продолжается выведение космических аппаратов «Экспресс-АМ44» и «Экспресс-МД1» на целевую орбиту» (en rus). Roskosmos, 11-02-2009. [Consulta: 11 febrer 2009].[Enllaç no actiu]
  35. «В "ИСС им.Решетнева" полностью готов к сентябрьскому запуску телекоммуникационный спутник "Экспресс-АМ44"» (en rus). ARMS-TASS, 17-07-2008. Arxivat de l'original el 2011-10-02. [Consulta: 18 juliol 2008].
  36. Bergin, Chris. «Ariane 5 ECA launches with HOT BIRD 10 and NSS-9 satellites». NASASpaceflight.com, 12-02-2009. Arxivat de l'original el 15 de febrer 2009. [Consulta: 12 febrer 2009].
  37. «Trident II D5 Missile Achieves 126 Successful Test Flights». Space War, 27-02-2009. Arxivat de l'original el 2 de març 2009. [Consulta: 28 febrer 2009].
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 «41.077, 41.078, 41.079 & 41.079 UE LEHMACHER/CLEMSON UNIVERSITY». Sounding Rockets Program Office. NASA Wallops Flight Facility, 18-02-2009. Arxivat de l'original el 2009-03-20. [Consulta: 19 febrer 2009].
  39. Bergin, Chris. «Orbital's Taurus XL fails during Orbiting Carbon Observatory spacecraft launch». NASASpaceflight.com, 23-02-2009. Arxivat de l'original el 25 de febrer 2009. [Consulta: 26 febrer 2009].
  40. Ray, Justin. «Mission Status Center». Taurus Launch Report - OCO. Spaceflight Now, 24-02-2009. Arxivat de l'original el 23 de febrer 2009. [Consulta: 26 febrer 2009].
  41. «SR-WS BLACK BRANT IX 36.226». Wallops Web Calendar. NASA. Arxivat de l'original el 2012-02-19. [Consulta: 28 febrer 2008].
  42. «36.226 UG BOCK/CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY». NASA, 25-02-2009. Arxivat de l'original el 11 de febrer 2009. [Consulta: 26 febrer 2009].
  43. «Current Mission: Telstar 11N». Land Launch. Sea Launch. Arxivat de l'original el 2009-04-01. [Consulta: 28 febrer 2008].
  44. 44,0 44,1 «DRDO successfully flight tests third Ballistic Missile Interceptor». Sakaal Times, 27-03-2009. [Consulta: 29 març 2009].
  45. Gebhardt, Chris. «LIVE: Delta II launches with Kepler Planet-Finder Launch». NASASpaceflight.com, 07-03-2009. Arxivat de l'original el 10 de març 2009. [Consulta: 7 març 2009].
  46. Ray, Justin. «Mission Status Center». Delta Launch Report (Kepler). Spaceflight Now, 07-03-2009. Arxivat de l'original el 10 de març 2009. [Consulta: 7 març 2009].
  47. Ray, Justin. «Mission Status Center». Spaceflight Now, 11-03-2009. [Consulta: 11 març 2009].
  48. 48,0 48,1 Chris Bergin. «Atlantis' STS-125 mission to Hubble delayed to d'octubre». NASASpaceflight.com, 04-04-2008. Arxivat de l'original el 2008-04-09. [Consulta: 7 abril 2008].
  49. 49,0 49,1 49,2 Bergin, Chris. «NASA realign five 2009 missions - Ares I-X likely heading to Oct, 09». NASASpaceflight.com, 06-11-2008. [Consulta: 15 novembre 2008].
  50. Bergin, Chris. «STS-119 targeting de març 12 - pending PRCB and FRR meetings». NASASpaceflight.com, 25-02-2009. Arxivat de l'original el 28 de febrer 2009. [Consulta: 26 febrer 2009].
  51. Harwood, William. «March launch of Discovery possible, but not certain». Spaceflight Now, 24-02-2009. Arxivat de l'original el 26 de febrer 2009. [Consulta: 25 febrer 2009].
  52. Ray, Justin. «Mission Status Center». Spaceflight Now, 28-03-2009. Arxivat de l'original el 27 de març 2009. [Consulta: 28 març 2009].
  53. Amos, Jonathan. «Gravity satellite leads new wave». BBC News, 17-03-2009. Arxivat de l'original el 20 de març 2009. [Consulta: 17 març 2009].
  54. «GOCE Team Gearing Up For New Launch Date». SpaceDaily, 03-10-2008. Arxivat de l'original el 5 d'octubre 2008. [Consulta: 5 octubre 2008].
  55. 55,0 55,1 55,2 55,3 55,4 «Reeixit Intercept in Missile Defense Flight Test». Missile Defense Agency, 18-03-2009. Arxivat de l'original el 2009-03-26. [Consulta: 22 març 2009].
  56. 56,0 56,1 56,2 56,3 56,4 56,5 56,6 McDowell, Jonathan. «Issue 611». Jonathan's Space Report, 27-05-2009. Arxivat de l'original el 2009-08-26. [Consulta: 20 desembre 2009].
  57. 57,0 57,1 Ray, Justin. «Delta 2 rocket delivers another GPS satellite to orbit». Spaceflight Now, 24-03-2009. Arxivat de l'original el 27 de març 2009. [Consulta: 26 març 2009].
  58. «Patriot missile launched from NM's Fort Wingate, White Sands Missile Range launches interceptor (9:26 a.m.)». Las Cruces Sun-News, 25-03-2009. Arxivat de l'original el 2011-08-09. [Consulta: 29 març 2009].
  59. 59,0 59,1 59,2 Schaub, Michael B.; Schwartz, Patrick C. «Mission Set Database». NASA GSFC/Honeywell TSI. Arxivat de l'original el 2013-07-20. [Consulta: 15 novembre 2008].
  60. 60,0 60,1 60,2 «N.Korea says it successfully launched satellite». Reuters, 05-04-2009. Arxivat de l'original el 9 d'abril 2009. [Consulta: 6 abril 2009].
  61. «Russian space control: North Korean satellite not placed En òrbita». Philstar, 06-04-2009. [Consulta: 6 abril 2009].[Enllaç no actiu]
  62. 62,0 62,1 62,2 62,3 «NORAD and USNORTHCOM monitor North Korean launch». United States Northern Command, 05-04-2009. Arxivat de l'original el 2012-10-17. [Consulta: 6 abril 2009].
  63. 63,0 63,1 Kim Ji-hyun. «N.K. says will test satellite, not missile». Korea Herald, 16-02-2009. [Consulta: 16 febrer 2009].
  64. «NKorea fires long-range rocket». AFP via Yahoo! News, 05-04-2009. [Consulta: 6 abril 2009].
  65. McDowell, Jonathan. «Issue 610». Jonathan's Space Report, 29-04-2009. Arxivat de l'original el 2009-08-28. [Consulta: 21 maig 2009].
  66. 66,0 66,1 «朝鲜宣布发展太空计划抗衡“西方强权”». 民族网, 08-02-2009. [Consulta: 31 març 2009].[Enllaç no actiu]
  67. 67,0 67,1 Hamilton, Drew. «FalconLaunch VII sets speed, altitude records». Colorado Springs Military Newspaper Group. Arxivat de l'original el 2009-04-30. [Consulta: 25 abril 2009].
  68. «Officials Praise NM Rocket Launch». KOAT, 02-05-2009. Arxivat de l'original el 2011-07-23. [Consulta: 2 maig 2009].
  69. 69,0 69,1 «HIFiRE 0 Flight Test Data». American Institute of Aeronautics and Astronautics. Arxivat de l'original el 2011-04-30. [Consulta: 20 desembre 2009].
  70. Bergin, Chris. «Hubble control system failure - STS-125 launch date delayed». NASASpaceflight.com, 29-09-2009. [Consulta: 30 setembre 2009].
  71. Bergin, Chris. «STS-125 launch target moves to de febrer 17 - crucial week for Hubble». NASASpaceflight.com, 12-10-2008. Arxivat de l'original el 16 d'octubre 2008. [Consulta: 18 octubre 2008].
  72. Bergin, Chris. «Atlantis de-stack plan - as STS-125 is delayed to de maig». NASASpaceflight.com, 30-10-2008. Arxivat de l'original el 2 de novembre 2008. [Consulta: 15 novembre 2008].
  73. «Endeavour to go Nov. 14; Hubble slips deeper into '09». Spaceflight Now, 30-10-2008. Arxivat de l'original el 4 de desembre 2008. [Consulta: 31 octubre 2008].
  74. «Arianespace launch with Herschel & Planck; Liftoff is set for Thursday, de maig 14, 2009». Mission Update. Arianespace, 28-04-2009. Arxivat de l'original el 1 de novembre 2009. [Consulta: 28 setembre 2009].
  75. «Herschel Science Centre». European Space Agency. Arxivat de l'original el 17 de juliol 2008. [Consulta: 17 juliol 2008].
  76. «Planck - Home Page». European Space Agency. Arxivat de l'original el 6 d'agost 2008. [Consulta: 17 juliol 2008].
  77. «Agni-II ‘flunks' trial». Expressbuzz, 20-05-2009. Arxivat de l'original el 2012-05-18. [Consulta: 6 gener 2010].
  78. 78,0 78,1 78,2 Wallio, Ralph. «Amateur Radio Information and Support for CubeSats». WØRPK, 20-06-2008. Arxivat de l'original el 2008-07-06. [Consulta: 21 juny 2008].
  79. «Launch of the second Meridian communication satellite». Russian Nuclear Forces Project. [Consulta: 23 maig 2009].
  80. «КА «Меридиан» выведен на орбиту». JSC Information Satellite Systems, 25-05-2009. [Consulta: 25 maig 2009].
  81. 81,0 81,1 «MAPHEUS (2009)». Swedish Space Corporation, 22-05-2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  82. «NASA Sets New Launch Dates for Space Shuttle, LRO and LCROSS». NASA, 15-06-2009. Arxivat de l'original el 17 de juny 2009. [Consulta: 15 juny 2009].
  83. 83,0 83,1 «Blue Book». NASA Sounding Rockets Program Office. [Consulta: 13 agost 2009].
  84. 84,0 84,1 84,2 «NASA's Shuttle and Rocket Launch Schedule». NASA. Arxivat de l'original el 25 de juny 2009. [Consulta: 25 juny 2009].
  85. «Mission updates». Arianespace. [Consulta: 28 desembre 2015].
  86. 86,0 86,1 86,2 McDowell, Jonathan. «Issue 615». Jonathan's Space Report, 10-09-2009. Arxivat de l'original el 2012-07-30. [Consulta: 20 desembre 2009].
  87. Clark, Stephen. «Mission Status Center». Falcon Launch Report - Flight 005. Spaceflight Now, 14-07-2009. Arxivat de l'original el 2 d'agost 2009. [Consulta: 14 juliol 2009].
  88. 88,0 88,1 «Upcoming and recent reentries». Aerospace.org. [Consulta: 28 desembre 2015].
  89. 89,0 89,1 Noll, Carey. «ANDE (Castor and Pollux)». NASA ILRS. Arxivat de l'original el 2009-06-12. [Consulta: 12 juny 2009].
  90. 90,0 90,1 «Test of Russia's Bulava missile fails». Xinhua, 17-07-2009. [Consulta: 17 juliol 2009].
  91. Covault, Craig «Inflatable aeroshell succeeds in suborbital test». Spaceflight Now, 17-08-2009 [Consulta: 28 desembre 2015].
  92. 92,0 92,1 92,2 «Vandenberg successfully launches Minuteman III». Vandenberg AFB, 23-08-2009. [Consulta: 23 agost 2009].
  93. «First Korean Rocket Launch Expected for 2009». Telecoms Korea News Service, 08-08-2008. [Consulta: 8 agost 2008].
  94. «SKorea satellite lost after flawed launch: officials». Space-Travel.com, 26-08-2009. [Consulta: 26 agost 2009].
  95. «Fairing separation failure resulted in failure of sending satellite into orbit». Hankyoreh. [Consulta: 26 agost 2009].
  96. «S. Korea reschedules first rocket launch for Aug. 25». YONHAP NEWS, 21-08-2009. [Consulta: 21 agost 2009].
  97. 97,0 97,1 Kim Tong-hyung. «Russia Dragging Feet Over Korean Rocket Launch». The Korea Times, 23-07-2008. Arxivat de l'original el 1 d'agost 2008. [Consulta: 24 juliol 2008].
  98. «Space rocket will not be able to meet original launch date: official». YONHAP NEWS AGENCY, 17-07-2009. [Consulta: 17 juliol 2009].
  99. Clark, Stephen. «Historic South Korean satellite launch fails». Spaceflight Now, 25-08-2009. [Consulta: 26 agost 2009].
  100. Bergin, Chris. «STS-128 confirmed for d'agost 25 – RSRM and SRB performance reviewed». NASASpaceflight.com, 19-08-2009. [Consulta: 20 agost 2009].
  101. 101,0 101,1 «“帕拉帕-D”通信卫星未能进入预定轨道». Xinhua, 31-08-2009. [Consulta: 31 agost 2009].
  102. «Palapa-D communications satellite now in Òrbita geoestacionària». Thales Alenia Space, 09-09-2009. Arxivat de l'original el 2012-02-24. [Consulta: 10 setembre 2009].
  103. 103,0 103,1 103,2 103,3 103,4 103,5 McDowell, Jonathan. «Issue 617». Jonathan's Space Report, 31-10-2009. Arxivat de l'original el 2012-07-30. [Consulta: 20 desembre 2009].
  104. JAXA / MHI (2009-09-09). "Launch Result of HTV Demonstration Flight aboard H-IIB Launch Vehicle Test Flight (H-IIB TF1)". Nota de premsa. Consulta: 2009-09-14. Arxivat 2009-09-13 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2009-09-13. [Consulta: 4 juliol 2012].
  105. «平成21年度夏期ロケット打上げ及び運用管制計画書 宇宙ステーション補給機(HTV)技術実証機 H-IIBロケット試験機(H-IIB・TF1)» (en japanese). [Consulta: 11 agost 2009].
  106. Krebs, Gunter. «Universitetsky (Tatyana, RS 23)». Gunter's Space Page. [Consulta: 16 maig 2008].
  107. Krebs, Gunter. «UGATUSAT». Gunter's Space Page. [Consulta: 15 maig 2008].
  108. Krebs, Gunter. «IRIS». Gunter's Space Page. [Consulta: 29 octubre 2009].
  109. «ILS PROTON SUCCESSFULLY LAUNCHES NIMIQ 5 SATELLITE». International Launch Services, 18-09-2009. [Consulta: 19 setembre 2009].
  110. «Night Time Artificial Cloud Study Using NASA Sounding Rocket». NASA Sounding Rockets Program Office, 19-09-2009. Arxivat de l'original el 2009-10-27. [Consulta: 29 octubre 2009].
  111. «Oceansat 2, 6 nanosats launched in 20 mins by ISRO». ISRO on Wednesday placed En òrbita seven satellites. Indian Express, 23-09-2009. [Consulta: 23 setembre 2009].
  112. «Delta II NASA Launch for Missile Defense Agency Successful». NASA KSC, 25-09-2009. Arxivat de l'original el 26 d’abril 2010. [Consulta: 16 maig 2010].
  113. «Another successful dual launch». Arianespace orbits AMAZONAS-2 & COMSATBw-1 - 33rd successful Ariane 5 launch in a row. Arianespace, 01-10-2009. Arxivat de l'original el 9 d'octubre 2009. [Consulta: 2 octubre 2009].
  114. 114,0 114,1 114,2 114,3 114,4 114,5 114,6 114,7 McDowell, Jonathan. «Issue 618». Jonathan's Space Report, 27-11-2009. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 20 desembre 2009].
  115. Kyle, Ed. «Delta 2 Launches Commercial Imagesat». Space Launch Report, 08-10-2009. Arxivat de l'original el 5 d'octubre 2009. [Consulta: 9 octubre 2009].
  116. «ESA's Salty Mission from Plesetsk in 2008». Eurockot. Arxivat de l'original el 2009-11-02. [Consulta: 16 maig 2008].
  117. «ESA's water mission SMOS». European Space Agency, 15-03-2008. Arxivat de l'original el 18 de juny 2008. [Consulta: 16 maig 2008].
  118. «ISS On-Orbit Status». NASA, 08-12-2009. Arxivat de l'original el 2014-05-02. [Consulta: 20 desembre 2009].
  119. «我国成功发射“实践十一号01星”» (en chinese). Xinhua, 12-11-2009. Arxivat de l'original el 15 de novembre 2009. [Consulta: 12 novembre 2009].
  120. «SR-WS BLACK BRANT IX 36.252». Wallops Flight Facility Web Calendar. NASA. [Consulta: 6 desembre 2009].[Enllaç no actiu]
  121. «36.252 UH CASH/UNIVERSITY OF COLORADO». NASA Sounding Rockets Program Office, 13-11-2009. [Consulta: 14 novembre 2009].
  122. Harwood, William. «Shuttle glides back to Earth with seven astronauts». Spaceflight Now, 27-11-2009. Arxivat de l'original el 30 de novembre 2009. [Consulta: 6 desembre 2009].
  123. 123,0 123,1 123,2 123,3 123,4 123,5 123,6 123,7 123,8 McDowell, Jonathan. «Issue 619». Jonathan's Space Report, 17-12-2009. Arxivat de l'original el 2011-06-16. [Consulta: 19 desembre 2009].
  124. 124,0 124,1 «Two successful rockets with experiments in weightlessness». SSC, 29-11-2009. [Consulta: 30 novembre 2009].
  125. «Atlas V Intelsat-14». ULA, 23-11-2009. Arxivat de l'original el 2009-11-19. [Consulta: 23 novembre 2009].
  126. 126,0 126,1 «India's test launch of Agni-II ballistic missile ends in failure». RIA Novosti, 24-11-2009. Arxivat de l'original el 2010-01-06. [Consulta: 6 gener 2010].
  127. «Communications satellite heading toward orbit». Spaceflight Now, 24-11-2009. Arxivat de l'original el 27 de novembre 2009. [Consulta: 24 novembre 2009].
  128. «Eutelsat W7 satellite to change launcher». David Allen. Techwatch, 09-09-2009. Arxivat de l'original el 2010-03-23. [Consulta: 5 octubre 2009].
  129. Zak, Anatoly; Günes, Sedat. «Space exploration in 2009». Russian Space Web. [Consulta: 17 agost 2008].
  130. Clark, Stephen «Zenit rocket launches with communications satellite». Spaceglight Now, 30-11-2009 [Consulta: 28 desembre 2015].
  131. Clark, Stephen «Chinese rocket launches with top secret spy satellite». Spaceflight Now, 09-12-2009 [Consulta: 28 desembre 2015].
  132. Clark, Stephen «Proton launches three Russian navigation satellites». Spaceflight now, 14-12-2009 [Consulta: 28 desembre 2015].
  133. Moskowitz, Clara «NASA Launches New Sky-mapping Telescope». Space.com, 14-12-2009 [Consulta: 28 desembre 2015].
  134. 134,0 134,1 Weyrauch, Thomas «China startet YaoGan 8 und XiWang 1». Raumfahrer.net, 15-12-2009 [Consulta: 28 desembre 2015]. Arxivat 1 de gener 2016 a Wayback Machine.
  135. «41.086 UE ERDMAN/EMBRY-RIDDLE UNIVERSITY». NASA Sounding Rockets Program Office, 17-12-2009. Arxivat de l'original el 2010-10-29. [Consulta: 18 desembre 2009].
  136. Martin, Lockheed «Trident II D5 Missile Achieves 130th Successful Test Flight Read more: http://www.defencetalk.com/trident-ii-d5-missile-achieves-130th-successful-test-flight-23535/#ixzz3ve7f6brE». Defencetalk.com, 31-12-2009 [Consulta: 28 desembre 2015].
  137. McDowell, Jonathan. «Issue 620». Jonathan's Space Report, 30-12-2009. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 31 desembre 2009].
  138. «JAXA Press Release». JAXA, 13-02-2009. Arxivat de l'original el 2009-02-21. [Consulta: 13 febrer 2009].
  139. 139,0 139,1 Guodong, Du. «China's lunar probe Chang'e-1 impacts moon». Xinhua, 01-03-2009. Arxivat de l'original el 2 de març 2009. [Consulta: 1r març 2009].
  140. «KAGUYA Impacte lunar». JAXA. Arxivat de l'original el 27 de juny 2009. [Consulta: 11 juny 2009].
  141. 141,0 141,1 McDowell, Jonathan. «Issue 628». Jonathan's Space Report. [Consulta: 23 maig 2010].
  142. «MESSENGER Gains Critical Gravity Assist for Mercury Orbital Observations». MESSENGER Mission News, 30-09-2009. Arxivat de l'original el 2013-05-10. [Consulta: 30 setembre 2009].
  143. «Technical Info- Lunar CRater Observation and Sensing Satellite». Arxivat de l'original el 2008-05-17. [Consulta: 4 juliol 2012].
  144. Brian Wagner. «Space Station astronautes Complete Space Walk Ahead of Shuttle Launch». Voice of America, 10-03-2009. Arxivat de l'original el 13 de març 2009. [Consulta: 11 març 2009].
  145. NASA. «STS-119 MCC Status Report No. 09». NASA, 19-03-2009. Arxivat de l'original el 2009-03-23. [Consulta: 19 març 2009].
  146. NASA. «STS-119 MCC Status Report No. 13». NASA, 21-03-2009. Arxivat de l'original el 2009-03-25. [Consulta: 21 març 2009].
  147. William Harwood for CBS News. «Spacewalkers finish part of their Saturday to-do list». Spaceflightnow.com, 21-03-2009. Arxivat de l'original el 25 de març 2009. [Consulta: 22 març 2009].
  148. NASA. «STS-119 MCC Status Report No. 16». NASA, 23-03-2009. Arxivat de l'original el 2009-03-25. [Consulta: 23 març 2009].
  149. Harwood, William. «Replacement Hubble science computer installed». Spaceflight Now, 14-05-2009. Arxivat de l'original el 17 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  150. Harwood, William. «Newly installed camera passes 'aliveness' test». Spaceflight Now, 14-05-2009. Arxivat de l'original el 17 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  151. Bergin, Chris. «EVA-1 kicks off spacewalk marathon for STS-125’s servicing of Hubble». NASASpaceflight.com, 14-05-2009. Arxivat de l'original el 19 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  152. William Harwood for CBS News. «Spacewalk No. 2 ends». Spaceflight Now, 15-05-2009. Arxivat de l'original el 19 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  153. NASA. «STS-125 MCC Status Report #09». NASA, 15-05-2009. Arxivat de l'original el 2009-05-19. [Consulta: 22 maig 2009].
  154. NASA. «STS-125 MCC Status Report No. 11». NASA, 16-05-2009. Arxivat de l'original el 20 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  155. NASA. «STS-125 MCC Status Report No. 13». NASA, 17-05-2009. Arxivat de l'original el 20 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  156. NASA. «STS-125 MCC Status Report #15». NASA, 11-05-2009. Arxivat de l'original el 21 de maig 2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  157. Aviation Week. «Hubble Wraps Final Spacewalk». Aviation Week, 18-05-2009. [Consulta: 22 maig 2009].[Enllaç no actiu]
  158. William Harwood for CBS News. «astronautes install insulation panels to complete servicing». Spaceflight Now, 18-05-2009. [Consulta: 22 maig 2009].
  159. William Harwood for CBS News «Reeixit spacewalk ends». Spaceflightnow.com, 05-06-2009 [Consulta: 5 juny 2009].
  160. NASA. «Expedition 20 Press Kit» (.pdf). NASA, de març, 2009. Arxivat de l'original el 2009-06-16. [Consulta: 4 juny 2009].
  161. «ISS astronautes complete spacewalk, test new Russian spacesuits». RIA Novosti, 05-06-2009. Arxivat de l'original el 11 de juny 2009. [Consulta: 10 juny 2009].
  162. David Korth, Expedition 20 Spacewalk Flight Director. «Expedition 20 Spacewalk Briefing Materials». NASA, 04-06-2009. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 10 juny 2009].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències genèriques:
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 2009 en els vols espacials